cine prevaleaza:contractul colectiv de munca sau l

cine prevaleaza:contractul colectiv de munca sau l | Autor: marair

Link direct la acest mesaj

Hai sa va spun care e buba.Sunt angajata intr-o companie de stat,unde exista multa birocratie.Conform contractului colectiv de munca, am dreptul la unele beneficii, in afara salariului.Conform unui regulament interior,aparut ulterior contractului colectiv de munca si care nu a fost transmis si la biroul meu, deci eu nu sunt informata oficial de existenta lui, nu am.De asemenea, in contractul colectiv de munca spune asa:"(1) Pe durata aplicării contractului colectiv de muncă nu vor fi emise unilateral hotărâri, instructiuni sau reglementări interne care să contravină sau să limiteze prevederile sale.", ceea ce contravine cu acel regulament, care restrictioneaza dreptul personalului ca in concediul medical si in cazul con prenatal, postnatal si cel de 2 ani la acele beneficii.Acum nu unosc foarte bine legislatia de protectie a maternitatii la locul de munca, dar nu cred ca au dreptul si conform legisl in vigoare de a ma priva de acest beneficiu.Va rog, dati-mi un sfat.daca doriti mai multe informatii, vi le dau.Aceasta este cea mai mare problema a mea.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns joker spune:

Art 100 din contractul colectiv de munca spune ca el are efect de lege si nici o dispozitie a contractelor individuale nu ii poate fi contrara...daca nu ai textul spune si iti zic de unde sa il iei....asta daca cumva nu l-ai gasit deja..e relativ usor de gasit pe google

Joker...mama de ied zapacit

http://pg.photos.yahoo.com/ph/marin_a_i/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marinar spune:

in afara unor reglementari legale, nici un regulament, dispozitie sau mai stiu eu ce nu poate aduce amendamente inferioare celor prevazute de contractul colectiv.

marina

pozici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marair spune:

Deci am inteles bine, ca nici un regulament nu are valoare mai mare decat contractul colectiv de munca.Va multumesc mult.In plus, Jokerte rog lamureste-ma mai tare cu contractul colectiv, art. 100.Eu credem ca fiecare companie are propiul contract colectiv de munca si nu este acelasi art 100 din contractul companiei mele cu art 100 din contractul colectiv al companiei tale, de ex.Dar o sa mai studiez.Va multumesc inca o data!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iepumare spune:

L. 130/1996

ART. 8
(2) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
(3) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.

Deci contractul colectiv de munca la nivel de unitate nu trebuie sa contina clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior decat in contractul colectiv de munca la nivel de ramura sau la nivel national.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marair spune:

Am mai strans date.In decembrie 2005 de da un regulament, prin care se spune ceea ce scrie si in art 4.85 din CMM si anume:ART. 4.85
(1) Salariatii “comaniei X" beneficiază de un avantaj în natură constând în ...
(2) Aplicarea prevederilor de la alin. (1) se va face pe baza regulamentului elaborat de părtile semnatare ale contractului colectiv de muncă.
(3) De prevederile de la alin. (1) nu beneficiază salariatul care are cazare gratuită asigurată de societate (inclusiv energia electrică) si a cărui familie locuieste împreună cu acesta în locuinta unde are asigurată gratuitate.
(4) De prevederile de la alin. (1) nu beneficiază salariatul care se afla in concediu fara plata, conform art. 2.35 sau are absente nemotivate. In aceste cazuri, cota va fi recalculata corespunzator.Asta e tot ce apare in CMM.Apare insa in data de 22.04.2006 unalt Regulament pentru aplicarea art 4.85 din CMM care spune, printre altele, ca: Nu beneficiaza de prevederile art. 4.85:
salariatii cu contract de munca suspendat (pe perioada suspendarii), pentru unul dintre urmatoarele motive:
-pe durata incapacitatii temporare de munca sau pe durata concediului pt cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
Am doua intrebari:daca intru in concediul pt cresterea copilului, mi se suspenda automat contractul individual demunca?Si a doua intrebare:ce are valabilitate mai mare:CMM-ul sau acest regulament?Multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joker spune:

Art. 100. - Drepturile prev#259;zute în contractele individuale de munc#259; nu pot fi sub nivelul celor stabilite prin contractele colective de munc#259;.

Ai inteles foarte bine, fiecare ramura are propriul ccmn dar respectivul functioneaza ca "lege"...s-a mai discutat pe aici mi se pare...oricum, asta vroiam sa subliniez...ca prevederile ccmn-ului au caracter de lege

Joker...mama de ied zapacit

http://pg.photos.yahoo.com/ph/marin_a_i/my_photos

Mergi la inceput