Concediul prenatal+sarcina, lauzie si calcul
Buna,
sunt in 31 saptamani, ar trebui sa nasc la sf. lunii iunie, aproximativ 20 iunie.
Din 2 iunie imi iau concediu de odihna.
As vrea sa imi iau cele 126 zile cu 1 iulie.
Va rog sa imi spuneti (daca stiti) daca se poate lua concediul de 126 la cateva zile dupa nastere, daca influenteaza numarul de zile sau raman 126 din momentul in care il soliciti.
Cum se calculeaza? Media ultimelor 6 salarii sau a ultimelor 10? Reamintesc, nu este vorba de concediul de injrijire a copilului pana la 2 ani.
Deasemenea mai am o intrebare legata de bani. Este sau nu patronul obligat sa plateasca diferenta de 15 % minim 6 saptamani? Am citit contractul unic de la Marius de pe site, dar nu stiu daca se aplica peste tot sau daca este valabil in cazul firmei la care lucrez. Noi avem un contract colectiv de munca, dar nu cred ca este specificat asa ceva in el. (cred ca e o versiune mai veche, deci facut mai demult).
Mersi frumos.
Denisa
Raspunsuri
liviu`s spune:
1. Poti lua concediul de maternitate (126 zile) si dupa nastere.
2. Se calculeaza potrivit art.99 alin.(1) din Legea 19/2000:
" Baza de calcul a indemnizațiilor de asigurări sociale prevăzute la art. 98 alin. (1) lit. a), b), c) și e) se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul de concediu medical, pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contribuția individuală de asigurări sociale în lunile respective, conform prevederilor art. 23, și/sau drepturile prevăzute la alin. (9) sau (10), după caz, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare."
3. Patronul este obligat sa plateasca diferenta, potrivit art.66 din Contractul colectiv de munca la nivel national:
"ART. 66 - (1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii."
simsimona spune:
Nu inteleg despre care "15%" este vorba!
Asta inseamna ca, cel putin 6 saptamani din concediul de maternitate indemnizatia primita va fi de 100%? (poate spun vreo prostie!)
marius spune:
Da asa este putini cunosc de aceasta prevedere si si mai putini o aplica. Dar ea exista.
Marius.
simsimona spune:
Pot sa cer si eu cei 15%, retroactiv, pe baza acestui articol 66?
(mai bine zis, am vreo sansa sa-i primesc?)
Daca exista acest punct in Lege, iar Serviciul Juridic al companiei confirma acest lucru (presupun), este obligata compania sa-mi plateasca?
marius spune:
Da poti insa uneori nu merita. Nu stiu cazul tau adica pozitia detinuta in companie. Daca tu consideri ca renteaza poti solicita. Vor stramba din nas vor spune ca e tarziu si aproape sigur habar nu au acum de aceste prevederi.
Succes oricum!
Marius