Ce e de fapt inselarea?

Ce e de fapt inselarea? | Autor: blue eyes

Link direct la acest mesaj

De cite ori auzim “am fost inselat/a” ne gindim la actul fizic in afara unei legaturi. De ce ne gindim in primul rind la asta? Parerea mea e ca exista si alte moduri de a trada o persoana. De ce ne gindim intii la sexualitate? Are de a face cu teama de a nu mai fi doriti? Si daca nu mai suntem doriti/e, ce e de facut ? Reprosuri la adresa ceuilalt ca nu a fost fidel in eternitate sau sau o schimbare fizica si de comportament in propria persoana? In urma cu multi ani ii spusesem celui cu care incepusem o relatie, daca se va intimpla sa fie atras de o alta femeie ma voi intreba intii ce–i lipseste in relatia cu mine.

Si totusi, tradarea intr-un cuplu nu e doar cea fizica ci si cea a expectativelor.
La capitolul inselare as include si compromisurile in detrimentul propriei personalitati, inselindu-ne pe noi insine. Pina la ce punct o facem?
In fond si la urma urmei, ce e inselarea? Unde le plasam in vietile noastre? Cit de clar si obiectiv putem vedea intr-o relatie?

Am sa spicuiesc repede din raspunsurile unor cititoare care au raspuns la intrebarea “Unde incepe inselarea?”
De fapt acest articol a fost impulsul pentru a deschide acest subiect, desi imi pusesem si eu de mult ori intrebari pe tema de fata.
Raspunsul 1: “Pentru mine, a trada inseamna a nu se tine cont de promisiunile facute la inceput. De exemplu: daca la inceput, inainte de casatorie, sunt surizatoare, vesela, draguta si dupa aceea devin acida, nu mai sunt in stare sa fiu draguta, atunci insel si eu! Cu capul, pentru ca vreau un alt barbat si nu o spun pe fata.”

Raspunsul 2: ”In timp ce fac dragoste cu sotul meu pe care il iubesc, ma gindesc la un alt barbat, imaginar sau un cunoscut care-mi place. E tradare?”

Raspunsul 3: ”Daca merg pe strada, chiar si cu partenerul meu, si vad un barbat care-mi place, incep imediat sa am fantezii erotice cu el.”

Raspunsul 4 :”Nu e mereu vorba de sex. A trada in seamna si a ramine intr-o realtie in care nu mai exista sentimente si atractie, care creeaza dezechilibru. Si chiar daca nu am vrea sa ranim partenerul, avind o relatie extraconjugala, totusi cautam in alta parte ceea ce ne lipseste in cuplu.”

Rapsunsul 5:”Se poate sa fim fericiti intr-o relatie si totusi sa ajungem sa dorim un alt partener. A iubi nu e un pacat. Eu mi-am iubit sotul, un om minunat, si, in tacere, un alt barbat.”

Raspuns 6: ”E mai important ca o femeie sa fie fidela decit fericita. Pentru ca o femeie fericita nu tradeaza, e mereu fidela, cu trupul si sufletul. Nu are nevoie de nimic altceava.”

I want to break free!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vandal spune:

1,2,3,4,5 : Da...e inselare

6: ? Daca nu e fericit(a) inseamna ca trebuie sa insele? Putina comunicare nu strica inainte de a te gindi la altcineva...

Si revin la comparatia facute de Elise: o femeie care inseala e nefericita, un barbat care inseala e porc.

Chiar asa? Numai femeia are acest drept suveran la fericire si cum nu il mai are (sau crede ca nu il mai are) hop se uita la altcineva si e dreptul ei?...iar barbatul e numai un mamifer condus de instincte si hormoni...asa sa fie?

Poate nu sint in masura sa contribui la acest topic dat fiind experienta prin care trec (am trecut)....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns She spune:

Inseli cu gindul.La fel de mult ca si cu trupul.
daca as trai asa ceva, as intreba imediat:O iubesti?
Daca da, nu e inselare.Daca nu, ar fi.
Un raspuns insa nu m-ar ajuta sa stiu ce as face.Habar nu am cum as merge mai departe si inspre ce. Ar conta multe altele sau SI multe altele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns craciunitza spune:

Este o intrebare foarte buna. Tradarea tine de canoanele in care ne-am trasat, fiecare, limitele. Nu cred ca este un raspuns general valabil pentru asta.
Ma simt tradata cand ma doare, de multe ori am auzit: te-ai suparat pentru o prostie! Asa, si? Daca ma doare inseamna ca ma simt tradata.

Nu certati copiii cand viseaza!
Copiii
Noi doi
Mitele iubitele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

Gindul nu se pedepseste, dar fapta da! De-asta e vorba de actul fizic in sine cind spunem "ma inseala".

Sa ma explic: una e sa fantasmezi si alta e sa pui totul in practica... e diferenta de la cer la pamint. Cine nu spune "il omor" daca a facut una sau alta sau "il parasesc" sau "il dau dracului".... dar de la a il omori, a il parasi, a il face cadou lui aghiuta e drum lung...
De ce atunci cind tribunalul judeca o crima, judeca numai crimele reale si nu pe cele imaginare, fictive? pentru ca atunci ar trebui sa avem fiecare tribunalul personal, ca doar nu e nimeni perfect.
Si chiar si la crimele reale, se cauta sa fie determinat daca a fost premeditat sau nu, se cauta cauza etc.

Toulouse, la ville rose

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carolinah spune:

Nu cred ca fiecare gand pe care unul dintre parteneri il incearca pt altcineva (chiar si erotic, de ce nu?) este tradare.

Daca sotul meu se uita dupa vecina ca ii place si se gandeste ca este senzuala, frumoasa etc, nu cred ca ma inseala. Pt ca si vecina are acelasi drept ca si mine de a fi admirata. Dar daca gandul acesta incepe sa il obsedeze, daca se uita zilnic dupa ea sau face tot posibilul sa o intalneasca, daca ma neglijeaza pe mine sau familia din cauza asta, atunci, da, incepe sa fie ceva mai grav. Sigur ca daca trece si la fapte deja deviem de la subiect...

Mai cred ca si daca petrecem mult timp cu cineva (la serviciu, in anturajul de alta natura etc) pot aparea astfel de ganduri si daca nu le tinem in frau pot duce la inselare chiar fara a pune mana. Dar nu cred ca ele sunt tradare decat in masura in care influenteaza in rau relatia dintre parteneri. In rest, fiecare cu fanteziile lui...

lina, cu Alina si Ana... si tati, evident

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns She spune:

daca partenerul face o "pasiune" pt cineva, fara sa treaca la "acte fizice", ci este pur si simplu fixat si innebunit.Se considera ca inseala sau nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viermisor spune:

Daca o iei pe partea crestina, da pacatuiesti. Porunca 9-a:'sa nu poftesti femeia(barbatul) aproapelui tau'
Daca in casatorie am pune asa problema, toate femeile ar fi inselate. Crezi ca un barbat daca se uita intr-o revista pentru adulti, isi spune: 'vai, ce gagica misto, ce bine ar fi daca mi-ar gati o friptura!'. Nu! Una-doua si-o pune, in gand, langa el in pat.
Sincer nu ai cum sa traiesti fara sa compari, fie si sotul cu vecinul sau colegul. Daca iese in dezavantaj si il admiri pe celalalt, n-as zice ca l-ai inselat.
Pai atunci eu is curva veritabila, ca nu ma gandesc numai la unul, ca tine.
Nu il mai iubesti, asta e clar, dar nu il inseli. Parerea mea.

Mari & Bianca(18.07.2004)

Oamenii uita ce ai zis sau ce ai facut, dar nu uita niciodata cum i-ai facut sa se simta.

http://community.webshots.com/user/viermisor100

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

quote:
Originally posted by She

daca partenerul face o "pasiune" pt cineva, fara sa treaca la "acte fizice", ci este pur si simplu fixat si innebunit.Se considera ca inseala sau nu?

si tot asa...

dak ma intrebi pe mine, l-as sfatui treaca la .
si repede.
ca sa-si rezolve fixatzia.
si sa revina sanatos acasa.
altfel sa nu mai vina deloc.

Elise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dandush spune:

quote:
Originally posted by Elise

quote:
Originally posted by She

si tot asa...

dak ma intrebi pe mine, l-as sfatui treaca la .
si repede.
ca sa-si rezolve fixatzia.
si sa revina sanatos acasa.
altfel sa nu mai vina deloc.

Elise

Pai nu????Nici eu n-as suporta sa traiesc langa cineva care viseaza la alta; e moarte lenta .

D.K.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carolinah spune:

Interesant este ca tocmai citeam pe un forum german (brigitte.de) zilele trecute despre "barbatul din umbra" (exista si varianta "femeia din umbra", evident).

Practic este un barbat pt care nu iti parasesti familia, de cele mai multe ori nu ai nici un fel de relatii fizice cu el, este doar ceea ce am numi un "f bun prieten" si partener de discutii, dar la vederea/auzirea/mailuirea caruia inima iti bate mai repede. Din ceea ce am citit eu pe aolo si in alte locuri ulterior, multe femei au asa ceva si un procent extrem de mic merg mai departe de asta. Si, in general, relatiile astea nu dauneaza in nici un fel familiei.

Am si vrut sa deschid un subiect separat pt asta... Ma gandeam daca la asta s-ar incadra ce zice She...

lina, cu Alina si Ana... si tati, evident

Mergi la inceput