Scufitza rosie - o poveste ciudata rau
Raspunsuri - Pagina 4
AB spune:
Unboticutz multam fain. O sa mai revin p[oate peste poveste ...deocamdata fetita va implini in iulie trei ani, e fff.curioasa, dar e mama addicted si de cand cu fratele mai mult buni addicted. Mai mult ca sigur criza va veni, dar deocamdata nu se manifesta.
Sa fiu sincera nu discutarea problematicii incestului ma jeneaza.. ci mai mult ideea ca tatal vrea, nu un vrajitor rau ii pune intr-o situatie aiurea...
In fine mie imi e greu sa spun o poveste cu parintii biologici in roluri negative cand eu tin sa ne spuna noua mai intai tot ce o supara... asa cam ca-n Ariel sa nu mearga la vrajitoarea marii Ursula cand si tatal ei o putea transforma in om.
Deja in Cenusareasa ma intreaba singura da de ce taticul ei nu i-a luat rochita de bal, de ce n-o apara, de ce o lasa sa doartma acolo...etc. In fine pustoaica nu scapa nici un amanunt si nici nu accepta ceva de genul asa era tatal ei nu o iubea prea tare.... o framanta... si cand eu am multa treaba sau cand amn fost bolnava... revine cu variante...poate e bolnav, poate are mult de lucru....
eibi si ceata de pitigoi
(22.07.2003),(19.06.2005)
ei bi the Extra-Bramburici!!
descintec spune:
quote:din intreg mesajul lui unboticut - mai bine articulat decit as fi putut eu sa o fac - mi-au ramas in minte cuintele de mai sus. deoarece 'cad' peste o carte pe care tocmai o citesc: Denis de Rougemont, Partea diavolului. O carte despre diavol in sensul Irinei, dar si al lui xeno, Raul (a se citi cu diacritice, opusul binelui). Cartea asta, in esenta, spune ca ne oprim asupra e nenumarate primejdii, mici rele, dar evitam sa privim in fata Raul, antimodelul si adevaratele lui cauze. In cazul povestilor, vedem sticla cu vin si nu mai bagam in seama invatatura. (supararea mea pe poveste e alta: mie imi plac lupii :)) Cum zicea prietena lui unboticut, bunele intentii paveaza drumul spre iad. Sau cartea de care pomeneam: "diavolul (raul) este antimodelul prin excelenta, esenta sa fiind tocmai deghizarea, uzurparea aparentelor, fortarea nerusinata sau subtila a nunatelor- pe scurt arta de a face formele sa minta." Mare pacat sa ne jucam de-a diavolul cu basmele, sa le privim scamele (sau chiar sa le inventam) si sa nu ne bucuram de stofa si caldura lor.
Originally posted by unboticutz
[quote]Originally posted by AB
Eu sunt psihoterapeut specializat in lucrul cu copii si vad mereu cazuri in care intentiile pozitive paveaza drumul spre iad...
common sense is not really so common
AB spune:
Deoki nu cu fii-mea se vor pierde padurile si briganzii si nici printesele....Are si bagheta si-l face pe broscuta oracaitoare a familiei print, doar, doar i-or creste dintii dintr-odata...
Dar ce-i cu "pantalonii calatori"...??? aici sunt nula!!!
De fapt povestile aici se-mpart in doua...Unele sunt medievale. Mie-miplace Belle de la Disney si nu cea clasica. Printre versiunile de La Belle et la Bęte care circula prin casa mea este si cea a lui Mme de Villeneuve (sec. XVII) si cea a lui Mme Leprince de Beaumont, aduse lazi dpdv exprimare. Dar de exemplu tatal lui Belle merge prin padure si e noapte un "lutin" (spiridus cred) il atrage la castel unde-i promite adapost. Are de toate, dar la plecare rupe un trandafir pentru fiica lui. Bestia apare si-l considera hot si-l arunca intr-o "oubliette" (sa zicem temnita castelului, e de fapt o cusca atarnata in care-i uitau pecondamnati in Evul Mediu). Cand ii spune ca l-a luat pentru fata lui, ii spune sa o aduca casa scape... Si tatal o aduce. In fine apoi continua similar pana cand in locul lui Gaston s-al azilului. Belle il vede pe tatal ei bolnav. Se duce. Si vine inapoi pentru ca tot spiridusul ii spune ca Bestia va muri daca ea nu se intoarce. Si intr-adevar o gaseste pe moarte, o saruta si gata.... brrr asta-i santaj sentimental curat, nu transformare si dragoste castigata nuuuuu? Ca sa nu mai vorbesc de tatal care o da pe fiica ca sa-si scape pielea... asa direct, nu ca s-ar oferi ea prin noblete de suflet...
Nu stiu daca m-am facut clara cu ce am eu cu povestile medievale in stare pura... Nu di sticla de vin ma iau....ci chiar de modul de transmitere si de mesajul insusi, care-i pe aproape...
O sa cat cartea recomandata cand ajung prin.ro
eibi si ceata de pitigoi
(22.07.2003),(19.06.2005)
ei bi the Extra-Bramburici!!
descintec spune:
No, vezi, de asta sint frumoase povestile medievale, ca nu e clar albul de negru. Tatii nu sint perfecti, pot gresi fata de copiii lor, bestiile sint bestii adevarate inainte de a fi imblinzite de dragoste. Personajele sint caractere mai umane decit super eroii din povestile periate.
AB spune:
Aici cadem de acord... ca personajele sunt mai pline de culoare. De fapt povestea noastra cu nici calare nici pe jos ilustreaza un tata ma uman, dar are umor. Recunosc ca alba-neagra de influenta Hollywood e suparatoare...si pentru mine, desi ma rog as fi vrut un tata care sa se zbata nitel sa trimita fata, sa n-o trimita...
Dar ce faci cu mesajul? Sa te-ntorci din dragoste pricep, dar din santaj? Mariooo daca nu vii ma zvarlu pi geam, tu!
ei bi, the Extra-Bramburici, si ceata de pitigoi (22.07.2003),(19.06.2005)
AB spune:
Adica il pricep mesajul in cadrul societatii patriarhale... Femeile au un suflet de numa-numa si se sacrifica pentru cei din jur...
Cam siropos... na!
Sabina spune:
Poate povestile in Evul Mediu nu erau pentru copii
Mi
e treaba asta cu cosmetizarea mi se parea ca ca aia cu muzica populara autentica pusa pe ritmuri disco.
toate povestile (de ex fratii Grimm) au la baza miturile esentiale...cum ne permitem noi sa le bramburim?
(eibi, pup)
Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
AB spune:
Sabinel... nu crez ca ai dreptate...fratii Grimm, Perrault s-altii sunt cosmeticarii deja!
Povestile culese de Ispirescu sau culegerile acelea de basme afdricane, asiatice... care mi-au incantat copilaria... sunt atat de simple si de frumoase...si care orice chestie perfectionata oral susura limpede, nu vezi artificii de fraza si gandire.
Vorbi si Gica Contra!
AB spune:
Sabinel tu esti geanialaaaaa. Cum de nu mi-a dat prin cap? Povestile culte ale Evului Mediu trebuia sa le citesti! Pai copii de nobili aveau doica care nu crez ca cetea, iar sarantocii nici atat.... povestile populare au fost sufletul copilariei tuturor pana-n epoca moderna....D-asta nu ne-am pierdut cu atatea prostii
'
Brava mama
palmyrah2002 spune:
quote:
Originally posted by DARAEL
Eu va propun ca, in loc de Scufita-cea-mancata-de-lupul-cel-rau, sa cititi copiilor seara cateva capitole de fizica cuantica.... sigur acolo nu o sa gasiti un electron maltratand alt electron .
Succes !
PS> Daca v-ar auzi parintii vostri, cred ca v-ar trage o bataie la poponetul gol, ce idei va trec prin cap !
Adrian
http://www.geocities.com/dara2el/
6 tehnici in asteptarea lui BB mic
„Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia omeneasca, si inca nu sunt sigur de primul.” Albert Einstein