Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare(22)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns forte spune:

quote:
Originally posted by DARAEL
[Oricum, trebuie sa recunosti ca preotul care te-a botezat a fost mare om.... chiar si acum, atee fiind, botezul lui te-a facut sa il citesti pe parintele Cleopa...... ce mai, intr-adevar, ai potential !!!

Daca mai stai putin, o sa ne spui si de Filocalie, de Vietile Sfintilor si Dogmatica Sf Augustin....
6 tehnici in asteptarea lui BB mic



Dragul meu, ai auzit cumva de curiozitate, de cautare, de analiza, mai ales? Si da, l-am citit pe Sfintul Augustin, am citit despre doctorii Bisericii (recunosc, mai mult din istoria Bisericii Catolice), dar sint complet nemultumita de ce gasesc in discursul contemporan al Bisericii Ortodoxe. Sincer, ce legatura au voievozii cu Traditia, n-o vad. Pasunismul asta nationalisto revansard nu cred ca are a face cu Ortodoxia. Si in loc sa se ridice voci sa spuna ca e drumul gresit, se infunda si mai tare aparind cu cele mai extraordinare "argumente" pozitii de nesustinut.
E ca si cind Papa i-ar indemna pe credinciosi sa creada pentru ca si Carol Quintul a fost catolic. N-ai sa auzi asa prostii la catolici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

quote:
Originally posted by DARAEL


Dau un pahar de suc proaspat de mere, morcovi si urzici tuturor doritorilor – sarbatoresc ca am trecut de 2700 de postari...... oare la cete postari se ridica statuie ?

Pace tuturor !








pun si eu niste suc de soc da stai sa fac macar 500
mai, darael, mai, suc de urzici?...te credeam om serios...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by fdoina

Cataghe, pocainta e iubirea de Dumnezeu, adica cea mai importanta iubire...Si talharul ala L-a cunoscut si L-a iubit pe Hristos...Are pr savatie niste predici pe teme iubirii, bai, eu stau ca proasta si ascult si plang...zice: ce a vrut femeia pacatoasa cand a turnat mir pe picioarele Lui si L-a sters cu parul ei? voua vi se pare un gest logic? I-a cerut ceva? a spus ceva? nuuu, a plans si I-a sters picioarele cu parul ei...Sau femeia samarineanca...s-a dus in satul ei si le-a spus la oameni" sa stiti ca L-am gasit pe Mesia"...de unde stia femeia aia cine e Hristos? ca nu stiau nici carturarii cei intelepti...asa si cu talharul de pe Cruce..cand il cunosti pe Dumnezeu nu-L cunosti punand cap la cap o serie de demonstratii logice, SUFLETUL Il cunoaste
Hai ca promit ca mai caut maine un pasaj din pr rafail noica, ca sa vezi cum e cu cozonacii...ca foarte frumos zice
da apropo, noi nu putem sti cata smerenie au np, prin comparatie cu mine cred ca au destula, dar daca-i vorba de sufletul omului pe care doar Dumnezeu il cunoaste, de unde stim cat de buni le ies lor cozonacii?
ps v-am zis vreodata ca am si eu uneori nedumeriri din astea, ca stiu de pilda o batranica adventista pe care o iubesc mult de tot, e buna ca painea calda, si ma minunez cum lucreaza Dumnezeu si cat de necunoscute sunt caile Lui, fiindca nu-mi pot pur si simplu imagina cum ar putea femeia aia sa moara in afara Bisericii...uf...



Mai, daaaa, L-a cunoscut pe Christos, dar dupa ce a facut nelegiuirile! Dupa ce le-a facut, L-a cunoscut si s-a pocait. Si frumusetea e ca in religia iubirii a fost iertat pt nelegiuirile alea, pt ca s-a pocait sincer. Sigur ca in cazul lui pocainta a fost mai importanta decat conduita, dar inclin sa cred ca in cazul crestinilor, sau a celor care au ascultat predica de pe munte si au avut timp sa puna in aplicare ce au auzit acolo, conduita e cel putin la fel de importanta ca si pocainta. Ca altfel n-ar mai fi fost predica aia, nu? Ca sa te pocaiesti, trebuie sa ai niste repere morale, adica de conduita, nu te poti pocai fara ele, nu? Nu poti califica ceva drept rau decat daca il raportezi la ceva bun. Trebuie sa ai un sistem de referinta. Ei, sistemul asta de referinta, pus in practica, se transforma tocmai in conduita asta de care vorbim.

Pfuai, se intelege ceva din ce spun? Ma duc sa ma culc, ca maine am o ziiiiiii....

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by DARAEL

cataghe – ma enervezi ... cum de ai mai multe postari decat mine ? Nu-i cinstit !



Pai eu muncesc aici demult, bre... Da nu-ti pierde nadejdea ca de acuma daca m-ai ajuns, ma intreci repede, ca in primavara viitoare am specialitatea si pana la urma, oricat ma trag, scuzati, pe Kurdistan, tot va trebui sa ma apuc serios de invatat... si atunci gata, treci fluierand Hai, na un si o ca stiu ca-ti plac, daca tot ma faci sa plec razand la culcare.

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by cataghe

De unde putem trage concluzia ca np le lipseste smerenia si pocainta? Smerenia si pocainta sunt in sufletul omului, si cine poate sti ce e in sufletul celui de langa el? Faptul ca sunt preocupati mereu sa duca o viata asa cum considera ei ca ar fi placuta lui Dumnezeu nu cred ca e neaparat un argument ca ar fi fatarnici.
Insa ideea mea era putin alta: np folosesc ceea ce BO considera a fi reteta gresita, dar le iese cozonacul bun. BO foloseste reteta buna, dar obtine putini cozonaci. Cum se face ca se intampla asta?
In alta ordine de idei, talharul care a fost iertat pe cruce nu-l cunoscuse pe Isus! Prin urmare cred ca pt un crestin, conduita (vezi Fericirile) e la fel de importanta ca si pocainta. Pana la urma, eu scred ca crestinismul este religia iubirii, nu a pocaintei. Poate ca ma insel... insa eu asa percep.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)


Cata,eu n-as zice ca sunt fatarnici,unii dintre ei sunt chiar foarte sinceri si cred ca fac binele.Dar sunt cazuti in pacatul mandriei-mandria ca ei stiu mai bine ca toti,ca ei le fac bine pe toate,etc..Mandria e o patima foarte subtila,greu de constientizat.Sfintii Parinti au scris tare mult despre ea,tocmai fiindca mandria e o patima atat de greu de dezradacinat din suflet.Referitor la cozonaci aparent cei ai np sunt mai buni,dar cred ca in BO sunt adevaratii cozonaci -din plin-dar nu sunt asa mediatizati.Gandeste-te la miile de sfinti ortodocsi,nu mai zic de milioanele de credinciosi care si-au lucrat mantuirea in mod tacut,de-a lungul veacurilor,stiuti doar de Dumnezeu.Pai sa luam numai cel mai recent exemplu-parintele Serafim Rose.Ce viata,ce sfintenie,ce putere in cuvant si in traire...Daca imi arati vreo persoana sa se fi ridicat la acest nivel,rupt de Biserica fiind...Sau sa citesti vietile staretilor de la Optina...Sau Sfantul Serafim de Sarov...Sau Teofan Zavoratul...Nu stiu,acestia mi-au venit pe loc in minte,dar sunt sute ...
Probabil aparent in Ro pare ca stam mai prost decat np,fiindca marea majoritate unt crestini nominali.Dar sunt si foarte multi traitori,sigur o sa cunosti si tu o multime pe masura ce o sa participi mai mult la viata Bisericii...Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

sa va spun si ce cred eu.desi e tarziu si maine ma scol devreme.

In momentul in care esti credincios si mergi la liturghie nu-ti mai pasa nici ce zice parintele clepoa, nici neoprotestantii si nimica din cele l,umestiii...

e pentru mine (si pentru mai toate persoanele care participa la discutia asta) o bucurie unica...si eu spun cu tarie ca da, are legatura si cu Traditia...si cu voievozii aia care in fond erau niste salbatici razboinici...ehehhee....acuma oare cum or fi "voievozii"?

ma tot gandesc la Geneza..si la principiul separarii care apare acolo...noaptea de zi...samd.

chiar daca nu crezi...metafora e sublima.

eu de acolo imi trag seva cand imi dau seama ce zace in sufletul meu....

eu am invatat de la compozitie ca trebuie sa fii transant, si dur ca sa-ti iasa ideile clare.
Asta macar la prima schita.
dupa aia vine si indulcirea.

sper ca nu v-am zapacit de tot...cu zapaceala mea.






Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia



Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by Sabina
In momentul in care esti credincios si mergi la liturghie nu-ti mai pasa nici ce zice parintele cleopa, nici neoprotestantii si nimica din cele l,umestiii...


ca bine ai spus...Noi tot incercam sa le cercetam pe toate cu ratiunea,dar de fapt ni se cere "ortodoxia inimii"-traire.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

quote:
Originally posted by cataghe

Mai, daaaa, L-a cunoscut pe Christos, dar dupa ce a facut nelegiuirile! Dupa ce le-a facut, L-a cunoscut si s-a pocait. Si frumusetea e ca in religia iubirii a fost iertat pt nelegiuirile alea, pt ca s-a pocait sincer. Sigur ca in cazul lui pocainta a fost mai importanta decat conduita, dar inclin sa cred ca in cazul crestinilor, sau a celor care au ascultat predica de pe munte si au avut timp sa puna in aplicare ce au auzit acolo, conduita e cel putin la fel de importanta ca si pocainta.




Cataghe, ce sa zic, ai si tu dreptate...in sensul ca cine persista in pacat (ma refer la pacatele care te despart de Hristos, deci de Sfanta Impartasanie) nu L-a cunoscut inca deplin...
Pe de alta parte omul toata viata e supus ispitei, si propriilor slabiciuni si neputinte, si in lupta cu acestea singurul lucru care ajuta real e rugaciunea, fiindca omul nimic bun nu poate sa faca singur, ci doar cu muuult ajutor de la Domnul. Si Dumnezeu ingaduie uneori ispite mari, tocmai ca sa ne arate cat de neputinciosi suntem...e o vorba ca niciodata sa nu judeci pe cineva pentru un pacat, ca Domnul o sa ingaduie sa cazi chiar tu in pacatul ala...si pe cuvant ca eu am experimentat vorba asta, asa ca ma straduiesc sa ma feresc...

Uite am gasit si citatul din pr Rafail...dar toata cartea e minunata:
" Mai ales sa nu ne lasam opriti la stadiul de moralitate. Cu moralitate si cu stagiile astea primitive devenim buni, mai indragiti de ceilalti, devenim o societate dreapta, si asa mai departe. Si va spun ca: Toate un cer si un pamant! Parafrazez cuvantul poetului fiindca Mantuitorul a spus:"Cerul si pamantul vor trece." "toate un cer si un pamant", si toate pier! Inca nu am facut nimic. Sufletele noastre flamanzesc si insetoseaza de desavarsirea lui Dumnezeu (...) sa gasim macar inceputul acelei cai, macar acea saracie in duh, ca sa putem dintr-o inima indurerata sa simtim adevarul concret al harului, al setei, al foamei acesteia duhovnicesti, si sa pornim calatoria noastra.
As fi vrut sa mai adaug un element la aceasta calatorie. Saracia duhului este prima treapta. Saracia duhului, viziunea aceasta ca suntem saraci pana la moarte. "Camara Ta o vad impodobita, dar imbracaminte nicicum nu am, ca sa intru intr-insa". Acesta este realismul duhovnicesc. Incepem sa ne dam seama ca, orisicine am fi, nu suntem decat tarana, si tarana pacatoasa, pacatul fiind moarte. Suntem deja in stricaciunea mortii. Si asta e starea in care se infaptuieste prima treapta. Ca atunci Dumnezeu poate sa raspunda acelui suflet cu nadejdea Imparatiei si infierii, incepe drumul adevarat.
Daca la orice treapta pierdem viziunea saraciei noastre si ne imbatam de ce avem, acolo pierdem si ce avem, acolo ne-am oprit, si oprindu-ne, de acolo cadem, si se va lua de la noi si ceea ce inca nu avem, si ceea ce credem ca avem.
Daca prima treapta, prima Fericire, adica smerenia aceasta- acest realism duhovnicesc este primul element a ceea ce numim smerenie- daca smerenia s-a dus, toate treptele cad dintr-o data, de la orisice treapta am fi. Daca pierdem prima Fericire, totul cade ca un castel de nisip si se prabuseste..."

E ciudat ca ai amintit tocmai de Predica de pe munte si de Fericiri
Si daca observi, pr Rafail zice ca realismul ala duhovnicesc, e doar inceput de smerenie, nu e chiar smerenie...smerenia adevarata o are cel care a ajuns in varful urcusului, care are viata sfanta, si crede cu toata sinceritatea ca mai pacatos decat el nu exista alt om...iar la noi e invers, suntem pacatosi care credem cu sinceritate ca le facem toate cat putem noi de bine

da eu de vreo cateva zile ma tot uit imprejur si nu vad pe cineva...sa inteleg ca dupa ce a cumparat cartea aia la toata lumea si-a luat canon de tacere?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by irina.c.
Cata,eu n-as zice ca sunt fatarnici,unii dintre ei sunt chiar foarte sinceri si cred ca fac binele.Dar sunt cazuti in pacatul mandriei-mandria ca ei stiu mai bine ca toti,ca ei le fac bine pe toate,etc..Mandria e o patima foarte subtila,greu de constientizat.Sfintii Parinti au scris tare mult despre ea,tocmai fiindca mandria e o patima atat de greu de dezradacinat din suflet.



Irina, daca mi se arde mancarea pe foc tu esti de vina!!

Care e granita intre mandrie si credinta? Care e diferenta intre np care, daca are convingerea ca face bine ce face, spunem ca e mandru, si ortodox, care, daca are convingerea ca face bine ce face, spunem ca are credinta sau isi apara credinta?

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DARAEL spune:

Ooooo.... acum s-a dus mandria mea... cand mi-am dat seama cat de nestiutor sunt...

Oameni buni, sa nu mor nestiutor, ce inseamna “np” ?

Adrian
http://www.geocities.com/dara2el/
6 tehnici in asteptarea lui BB mic

„Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia omeneasca, si inca nu sunt sigur de primul.” Albert Einstein

Mergi la inceput