Ce vor gradinitele ?
S-a tot spus in ultimele zile ca multi parinti nu se ridica la inaltimea asteptarilor. Si eu inclin sa cred ca este asa. Ca sa facem insa putina lumina in nebuloasa acestei afirmatii lansez o intrebare celor de pe forum care lucreaza in gradinite:
Ce asteptati de la parintele copilului pe care il aveti in grija ?
(Parinti, haideti sa fim seriosi si sa trecem peste cazurile damnabile in care asteptarea este una pecuniara - lasati-le pe educatoare sa-si spuna punctul de vedere)
Puteti sa precizati daca lucrati la o gradinita de stat sau particulara si pozitia in cadrul gradinitei (educator/director/ingrijitor).
Raspunsuri
angy11 spune:
Nu sunt educatoare,sunt profesoara,dar mai am fetita la gradinita,din pacate educatoarele de acolo nu sunt membre ale acestui forum,le cunosc of-ul,chiar eu am afirmat la un alt subiect ca exista si parinti dificili,asa ca ma repet aici.
Ce asteapta educatoarele ficei mele de la parinti,la acea gradinita,de stat, cu program prelungit,gradinita de aplicatie a inspectoratului scolar:
-Sa aduca la timp copiii la timp la gradinita,asta insemnand inainte de ora 9.
-Sa trimita pijamalele macar intoarse pe fata,daca le spala si le calca sau nu e problema lor.
-Sa nu fie deranjate de parinti in timpul activitatilor(s-a intamplat si asta,o mama vorbareata a distrus lectia de diploma a unei eleve, cu problemele ei personale)
-Sa nu trimita soferul sau menajera dupa copil,fara sa anunte in prealabil,ca acesta sa poata fi identificat cu buletinul.
-Sa anunte daca copilul absenteaza mai mult de doua zile,iar in caz de boala sa aduca certificat medical,care ii permite reintrarea in colectivitate.
-Sa nu trimita copiii la gradinita cu bijuterii sofisticate,care la joaca se pot pierde,distruge.
-Sa nu trimita copiii cu salopete de jinsi cu inchizatori sofisticate,care sa ii ingreuneze mersul la toaleta
-Cum anul asta nu s-au mai luat rechizite la comun,sa respecte indicatiile referitoare la rechizite sa nu aduca altceva decat e necesar.
-Sa nu trimita copiii contagiosi la gradinita.
-Sa nu puna in dulapiorul copilului dulciuri sau jucarii care pot atrage alti copii.
-Sa nu absenteze fara motiv,pierzand astfel contacul cu activitatile de la clasa.
-Sa ia nota de programa care este citita in prima sedinta din toamna,ca apoi sa nu fie trase la raspundere,ca de fac asa si altceva,ca de ce nu se joaca,sau spun povesti....etc
-Sa tina seama de regulamentul de funcionare interioara a gradinitei,care de asemenea este facut cunoscut fiecarui parinte.
-Sa ia nota despre observatiile referitoare la comportament,iar impreuna cu educatoarea sa indrepte anumite "obiceiuri" nesanatoase.
-Sa participe la sedintele cu parintii.
-Sa nu lase copilul in gradinita dupa ora 17,deoarece risca sa sufere copilul,temandu-se ca e abandonat,(asta ca recomandare)la fel la serbari,unde e cazul de schimbarea tinutei,etc.
-Sa-si achite masa la contabilitate la timp.
-Sa-si achite optionalele la persoanele care le fac,nu la personalul grupei,acestea fiind straine de gradinita.
In fine,sa inteleaga ca rolul gradinitei este unul de educare,nicidecum un loc unde lasi copilul la joaca pana vi de la munca.
Astea imi vin acum in minte,dar sigur mai sunt si altele,ma duc dupa fica-mea si mai intreb.
lenav7 spune:
Multumesc angy11, am regasit in ceea ce ai scris o mare parte din ceea ce doream eu sa spun; as mai completa: respect, colaborare, prezumtia de nevinovatie- nu toate suntem la fel, nu peste tot e cum ati auzit.
angy11 spune:
Lena,am scris ce mi-a trecut prin minte cand am citit subiectul,as mai avea si eu adaugari,dar ce sa zic,sunt flatata ca tu ca educatoare m-ai aprobat.
Eu la grupa fie-mii sunt presedinte de parinti,am vrut sa fiu un liant intre parinti,care ii reprezint si cadre didactice,care le inteleg,e fooooarte greu,in primul rand de la parinti nu am colaborare,pt. ca invidualizeaza particularitatile phihologice pe care le inteleg aleatoriu si pretind un cumportament adecvat de la educatoare,facand abstractie de faptul ca ei acasa vad copilul asa cum il vedem toti parintii,iar doamnele lucreaza cu 20-30 deodata.
Nu au timp fizic de individualisme,chiar daca le percep de cele mai multe ori si tin seama de ele,parintele nu vede,el stie ca e vorba de el si copilul lui,care trebuie sa fie peste tot,sa faca bine,sa stie tot,iar unii copii nu pot.
Asta-i partea cea mai grea.
Nu mai zic ca vine acasa un copil cu bulina neagra,la noi la gradi e clar ca e pt. comportament,nu pt. nestiinta,in loc sa fie atentionat copilul,sunt reclamate educatoarele.
Eu pesonal le-am facut un tablou cu buline copiiilor,la buline rosii,3 consecutiv,aveau cate un MC Donald's,sau loc de joaca la Mall,la buline negre ii puneam sa le lipeasca deasupra bulinelo rosii,le era foarte jena,clar nu mai repetau figura.
ar mai fi exemple....
Kehleyr spune:
Si mie ca parinte de viitor gradinitar in toamna mi se pare de bun simt tot ce a spus angy. Sunt cateva lucruri la care nu m-as fi gandit si voi tine cont de ele - de exemplu cu plata optionalelor. Dar aici nu cumva difera de la gradinita la gradinita? Si nu este greu pentru un parinte sa ia legatura cu personalul de la optionale care presupun ca nu este zilnic acolo, si numai intre anumite ore?
Si inca o intrebare. Presupunca sunt multi parinti care isi doresc sa discute mai in detaliu cu educatoarea copilului, in afara sedintelor unde poate nu este timp pentru detalii. Care sunt momentele cele mai potrivite ale zilei? In timpul somnului de pranz? Ca la incheierea programului cred ca este aglomerat si nu este timp.
lenav7 spune:
As vrea si eu asemenea parinti! Pana in acest semestru, eu faceam saptamanal, din timpul meu liber, consultatii cu parintii, ca sa nu mai vorbesc de telefoanele la care dadeam, la nesfarsit, aceleasi explicatii. La un moment dat, nimaeni nu a mai venit, sa inteleg ca toata lumea e o.k.!? Nu am mai insistat, dar nici nu mai stau de vorba decat cu cei interesati! In ceea ce priveste plata optionalelor, la noi e jale! Toata lumea vrea, dar fiecare plateste cand isi aduce aminte, stam cu mana intinsa ca milogii! Doar sunt optionale, nu? Consider ca in cele mai dese cazuri, parintii au o cu totul alta imagine despre educatoare, alta decat cea corecta. Majoritatea dintre noi, prin natura profesiei, suntem oameni sensibili, asteptam altfel de reactii din partea parintilor. Se tot vorbeste in ultima vreme de parteneriat, de colaborare, cine sa ne auda? Repet, nu suntem toate la fel!
nunus spune:
Lenav, unde predai ca-mi inscriu copilul acolo. Eu merg si pun de trei ori aceeasi intrebare si primesc un raspuns mai mult decat evaziv. Astept o sedinta cu parintii din martie... A venit vacanta si tot nu stiu ce face, cum este copilul...
Lenus