Invatati-ma va rog cum sa-l fac sa manince!
Puiul meu are 1 an si jumatate. A avut de pe la 6 luni pina la vreun an niste probleme de sanatate si din aceasta cauza nu voia deloc sa manince. Greseala mea a fost (si nu am reusit s-o dreg!) ca l-am obisnuit sa manince la tv (of, si asa foarte greu). M-am straduit sa adopt un orar fix de masa (bine, plus-minus max. o ora din diverse motive). In felul acesta a mincat el mereu, si s-a dezvoltat normal. Acum nu mai are pb de sanatate, in schimb masa a ramas in continuare ceva neplacut pentru el. Am incecat un timp sa-i dau la bucatarie sa manince, dar era disperant. Masa dura mai bine de 1 ora, daca reuseam sa-i bag lingurita in gura, dura minute bune pina inghitea. A slabit vizibil in citeva zile, asa ca am renuntat.
Va rog, invatati-ma ce atitudine sa adopt.
nicoleta si matei
Raspunsuri
casandra spune:
Il recompensezi , la inceput pentru fiecare inghititura, cu ceva care ii place, si care nu primeste altfel.
dddd spune:
si fetita mea cea mica pe la 1an si 4 luni a slabit vizibil , avea cearcane si nu voia sa manace deloc. inainte manca destul de bine, nu exagerat dar manca cu placere atat cat putea ea. i-am facut analize de sange si avea giardia, pe care am tratat-o cu liv 52 sirop. acum e ok.
adrienne12 spune:
Draga mea intii lasa-l sa ii fie foame, apoi prezinta-i mincarea frumos (e.g oua sub forma de ratuste, carabioare din felii de piine) fii inventiva. Nu-ti spun sa faci ca maica-mea si sa ii spui povesti la masa si sa te plimbi cu lingurita dupa el prin toata casa si inca o lingura pt. iepuras si una pt. vulpoi in timp ce el se juca la masa dar daca nimic altceva nu merge... si da-i in paralel vitamine sub forma de sirop e mai simplu.
Oana spune:
Si eu am aceeasi problema al meu e mai maricel dar la masa se cam joaca, de-abia mananca doar cand vrea el, uneori ma dispera. Recunosc ca nu am rabdare si ajung la disperare mult prea rapid, astept si eu orice sfaturi.
Oana si Paul (3 iulie 2002)
poze
Ticker_Paul
clau2toma spune:
Cel mai bine ar fi intr-adevar sa-i faci niste analize de coprocultura si urocultura .Apoi cred ca ar fi bine totusi sa-i dai niste vitamine pt pofta de mancare .Eu ii mai dau inca lui Tomita sicovit c fiole cate 2 pe zi una dimineata si una la 14 dupa amiaza timp de 10 zile ,si ii mai dau un complex de B-uri care se numeste Infantformula cate 5 ml pe zi tot 10 zile pe luna .Eu una nu mai am demult probleme cu baiatul din cauza mancarii si chiar a inceput sa-mi ia in greutate . Succes .
filofteia spune:
Eu spun sa nu-ti faci probleme...
Adi a avut mereu ceva impotriva mesei. Deabia acum la 5 ani am ajuns sa avem zile (nu intotdeauna) cand stam toti la masa. Este adevarat ca si programul meselor este foarte diferit.
Crede-ma ca am incercat tot... lasat nemancat, plescait in fata lui sa-i fac pofta, pus la masa cu alti copii... nimic nu merge... daca vreau sa-l stiu mancat trebuie sa alerg dupa el... Si asa la varsta asta un castron de ciorba dureaza o ora ... Manca oricum putin. Ce stiu ca-i place il las singur... din pacate mancarurile care-i plac sunt foarte putine...
belnicol spune:
Va multumesc din suflet. Vitamine tot i-am dat, parca as lasa-o mai moale, fiindca am vazut ca nu prea au efect in privinta apetitului si mi-e sa nu-i faca mai rau un exces. Si niste analize am sa-i fac, dupa ce-i vine doctora din concediu. Imi spunea cineva ca nu prea a vazut copii carora sa le placa sa manince, sau ma rog, sa manince fara figuri. Nu stiu ce sa mai zic. Daca totul iese bine la analize atunci ... asta e: am un baietel figurant tare (si eu mai degraba asta cred) si macar stiu pe ce plan trebuie sa lupt. Oricum, mai astept sugestii ...
Numai bine.
nicoleta si matei
Ana_Alx spune:
incearca faza cu recomensa dupa masa.
Daca la o masa ti se pare ca a mancat binisor da-i o bucatica de ciocolata.Nu o scoate din dulap in fatza lui,ci prefa-te ca a a dus-o o tanti la usa ,care tanti stie cand copii papa tot ce la da mami si atunci vine si le aduce cate putina ciocolata.
La noi merge f bine faza asta.Sa vezi uneori cum baga cu libgurita in gura grabita "tot,tot .Tanti" asa zice :) si mai imi baga si mie cate o libgura ca sa termine tot din farfurioara sa vada tanti ca e farfurioara goala si sa ne aduca
Nu stiu altceva ce sa iti zic>crede-ma ca stiu cum e lupta asta pentru ca fiimea e o mofturoasa de nu am cuvinte..f putine mancaruri ii plac.
redi spune:
Buna !
Ai spus ca copilasul tau a avut probleme de sanatate ,dar ce anume ?
Daca au fost in legatura cu aparatul digestiv si alimentatia , poate fi normal sa nu manance acum.baietelul meu , in timpul si chiar dupa problemele de sanatate avea o frica de mancare si mai si plangea ca ii era foame dar nu manca.Acum sa-u rezolvat toate dar inainte slabea si el tare ,nici nu reuseam sa recuper.Si numai la tv nu-si dadea seama asa bine ca mananca si am mai avansat.Deci cauzele pot fi mai multe ,si greu de descoperit , atentie !
Iti doresc curaj si orice ar fi nu il forta sa manance , ai incredere si in apetitul lui .
Am uitat sa spun ca de fapt am fost trimisi eu si copilul la psihiatri , de multe ori , dar eu stiam in suflet ca problema vine de la altceva si nu din capusor ,nu am crezut niciodata ca face comedie, ca numai noi ,parintii, stim exact daca vrea sau nu poate manca .
belnicol spune:
Da, problemele lui au fost de digestie. A avut o intoleranta temporara la gluten dar a tinut regim vreo 7 luni si s-a rezolvat. De asta gindesc eu ca a ramas cu cu fel de teama, de repulsie fata de mincare, pentru ca atunci nu avea niciodata chef sa manince. Oricum, vad ca e din ce in ce mai greu zilele astea. A slabit cam tare. Uneri parca l-ar interea ceva ce mincam noi, parca i-ar fi pofta, si daca ii dau o bucatica da sa o duca la gura si apoi se razgindeste. Abia astept sa-i fac analize.
nicoleta si matei