SPANIA: cer informatzii, va rog!

SPANIA: cer informatzii, va rog! | Autor: iren

Link direct la acest mesaj

In primul rind, rog forumishtii care shtiu de "nelinishtea" mea sa se abtzina de la zimbete cu subintzeles shi intrebari de genu "iar vrei sa pleci?" fiin'ca da, iar vreau sa plec shi-o sa reushesc!
Care-ar fi informatziile pe care io le caut despre Spania? Unu, shi cel mai important:
1- care-i salariul la care poate aspira un informatician foarte bun? apoi
2- ce domenii se cauta (info., de asemenea)?
3- nivelul de trai
4- cum este sistemul social- asigurari, etc- shi cel sanitar?
5- cum este sistemul de shcolarizare?

Deocamdata astea-s cele mai importante, restul vor veni pe parcurs.
Multzumesc pentru eventualele raspunsuri.

Io shi plozii turbulentzi

In caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns apsara spune:

Buna, Iren.
N-am raspunsuri la toate intrebarile tale pentru ca e greu, adica depinde de fiecare zona. In Spania, nivelul economic (cu tot ceea ce implica) depinde de fiecare comunitate autonoma. Sistemul sanitar, privar sau de stat, e bun. In sistemul de stat listele de asteptare sunt ceva mai lungi insa se spune ca ar fi unul dintre cele mai bune din lume iar medicii sunt foarte buni. Sistemul educational...hmmm...nu-mi place deloc (vorbesc din perspectiva profesorului). E privat si de stat, cel privat se spune ca ar fi mai bun insa e foarte scump asta nu inseamna ca nu sunt si scoli de stat bune. Oricum ar fi cel de stat il prefer pt. ca scolile particulare sunt in general religioase.
Nivelul de trai e bun, ca peste tot, daca ai un serviciu stabil si un salariu decent e ok. Depinde mult de provincie sau de oras. In centrele mari e mult mai usor sa-ti gasesti de lucru, esti mai bine platit, normal ca si preturile sunt ceva mai mari insa ai mai multe sanse.
Pot sa-ti recomand un site cu oferte de munca. La unele anunturi apare si salariu, orientativ.

http://infojobs.net

apsara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iren spune:

Apsara, merci frumos.
Alte opinii?
Revin: Apsara, spune-mi, te rog, de ce nu-tzi place sistemul de invatzamint care-i atmosfera in orashul in care eshti, cum interactzionezi cu oamenii, etc, kestii marunte, dar care alcatuiesc traiul de zi cu zi.

In caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana_m spune:

Draga Iren,
Intr-adevar salariile variaza mult de la o regiune la alta. problema cu care s-a lovit sotul meu ( programator ) e ca aici astia nu fac prea mare diferenta intre un informatician si un muncitor de rand. salariile sunt cam aceleasi, uneori daca nu chiar mai mari le au cei din constructii. Poate ca problema e diferita in orase mari ) ex Barcelona, Madrid ) , dar ce iti spun se intampal in orase mici.
Sistemul sanitar : ca sa ajungi la un consult de specilitate trebuie sa stai la coada in cel mai bun caz 2 luni
Domenii care se cauta ? : constructiile pare-se , e o adevarata explozie construiesc astia in draci si sunt niste preturi la case
In schimb oamenii sunt tare tare prietenosi si deschisi. Te saluta pe strada chiar daca te-au vazut doar o singura data , sau niciodata .

Ana si bb Clara Francesca
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ana_m2005/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olim spune:

Subscriu la ce au spus fetele.
Poti castiga bani frumosi din munca ta, dar e destul de greu de gasit din prima, dar nu imposibil.
Sanatate e destul de buna, medici super, dar trebuie sa astepti mult timp pentru anumite proceduri.
Preturile la case sunt destul de mari, nu stiu daca mai gasesti ceva sub 150.000, cel putin asta la noi.
In Andalucia nu o sa castigi foarte multi bani ca si in Valencia sau Barcelona.
Oameni in general sunt deschisi, si mai bine daca nimeresti intr-o zona in care nu sunt multi roamani, daca mai exista undeva.
Multa bafta sa ai, daca insisti sigur vei gasi ceva bun.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns clepsidra spune:

quote:
Originally posted by apsara

http://infojobs.net

apsara

multumim pentru site, apsara
chiar daca rade cineva de noi,iren, suntem destui care vom apasa linku

btw, stie cineva un site cu dictionar spaniol-roman si roman-spaniol online?

eu va pot ajuta cu un tutorial de invatare a limbii spaniole, dar in limba engleza:
http://www.studyspanish.com/tutorial.htm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns apsara spune:

Iren, La Coruña orasul unde stam noi, e construit pe o peninsula ceea ce-i da un farmec special. Daca-mi dai o adresa de email pot sa-ti trimit poze de aici. Galicia, in general, e o zona superba, cu mancare foarte delicioasa, partea de interior seamana mult cu Transilvania, oamenii au cam aceeasi mentalitate, poate de asta m-am indragostit profund si definitiv de Galicia. Oamenii sunt prietenosi, poate putin mai suspiciosi decat in alte zone, asta la inceput, sunt mai putin nationalisti decat vascii sau catalanii. Alaturi de spaniola se vorbeste gallego (e undeva intre portugheza si spaniola- o limba foarte dulce si muzicala)insa in La Coruña oamenii prefera spaniola. Nu sunt atat de multi romani ca in alte parti. Eu n-am avut niciodata probleme cu faptul ca as fi straina, la inceput m-au perceput ca pe o persoana exotica .

Acum, sistemul de scolarizare. Eu sunt profesoara la o scoala care ofera "ajutor scolar" (meditatii) si cursuri de limbi straine si am acces la ceea ce se face la scolile normale. Matusa sotului meu e educatoare si prin ea, plus experienta mea, stiu ca in clasa stapan e elevul, adica se face ce vor elevii. Anul trecut cam jumatate dintre profesori au avut crize depresive, e un procent foarte mare. Nu poti nici macar certa elevul, pt ca vine parintele si-ti spune ca l-ai afectat negativ. Din pacate, nu e vorba de cazuri izolate. Sunt multe cazuri de violenta, elevi impotriva colegilor lor, sunt copii alintati la maximum care nu stiu sa faca altceva decat sa ceara, si le e indiferent ca ceea ce cer apartine altuia etc. Invatamantul ca sistem a fost influentat in ultimul timp de ministri inutili. Ultima reforma zice ca se poate trece clasa cu patru coringente, asa ca poti sa-ti faci o idee cam ce se intampla in clase. Ceea ce-am povestit eu se inatmpla la scolile de stat, e un fenomen generalizat, dar asta nu inseamna ca se intampla in fiecare scoala. Trebuie doar sa te informezi bine cu privire la scoala respectiva, cu privire la profesori. Sistemul privat e , sa zicem, mai disciplinat, elevii sunt mai controlati si de profesori si de parinti. Dezavantajul e ca sunt putine scoli laice private, majoritatea apartin diferitelor ordine, profesorii sunt in general calugarite si pretul foarte mare. N-am idee cat e acum, cand erau sotul si cumnata-mea elevi, plateau echivalentul a 500 de euro pe luna, pentru fiecare. Mie mi se pare enorm. Cam asta e, daca mai ai intrebari sau vrei poze, da-mi un semn.

apsara

Mergi la inceput

Multzumesc frumos pentru toate informatziile.
Ramine de aflat cit e un salariu de informatician bun, asta e cel mai important.

Mergi la inceput

Valencia imi face cu okiu, e mare, frumos shi aglomerat, exact ce-mi place mie daca sta cineva p-acolo, il rog sa-mi dea amanunte. Mah, cum naiba aflu io salariile??
Fetele din Spania, cind sintetzi mai libere intratzi, va rog, pe ym-u meu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Iren fratele sotzului meu e in valencia, chiar acolo am fost in noiembrie anul trecut. Orasul e frumos, imi place as trai acolo. Mai vb pe yh in seara asta. Ce vroiam sa-ti zic, el de ex are un salariu bun dar asta datorita tocmai faptului ca stie perfect lb germana, ca un nativ ca aici e nascut, corporatia unde este el are contratcte mari cu germania asa ca nu au fost deloc probeleme in gasirea jobului, ok el are alta specializare. E un mare avantaj pt sotzul tau lb germana sau engleza, ok acum nu stiu daca in programare e vreo diferenta. Dar e o idee sa trimita cv-uri la corporatii straine, banii pt joburile mari sunt la fel ca oriunde in europa. Ca sunt renumiti spaniolii pt felul cum vb engleza ori mai rau germanaVikinga& micul viking Aldo(15noi2003)

Mergi la inceput

Viku, sotzul meu vorbeshte perfect engleza, a trait in Canada 20 shi ceva de ani, iar aci e venit tot ca fiind canadian, nu roman, de aia are permis de rezidentza permanenta dupa numa 5 ani, pe cind un roman ashteapta cel putzin 8, iar plozii au shi ei rezidentza permanenta, ca-s shi ei canadieni, numa io imi skimb permisul anual shi ashtept aprobare deh, o pirlita de rominca shi numa romanca Cu germana mere binishor, deshi vorbeshte cu totzi la per tu, habar n-are de formule de politetze, deh, in engleza totzi is you Imi trebuiesc date concrete, sa i le vir in oki, ca altfel e lupta pierduta din start

Mergi la inceput