Mandrie si prejudecata

Mandrie si prejudecata | Autor: iepumic

Link direct la acest mesaj

Cred ca diagnosticul meu ar fi "romantica incurabila". De departe, dintre toate povestile romantice din literatura si nu numai, preferata mea este "Mandrie si prejudecata" a lui Jane Austen cu ecranizarile ei cu tot. Poate e putin ideala viziunea lui Austen asupra puterii dragostei, nu stiu daca in vremurile acelea si in societatea engleza de atunci prejudecatile puteau fi invinse asa usor..dar daca au existat si astfel de cazuri...inseamna ca dragostea intr-adevar invinge totul!
Ce m-a marcat mereu a fost constructia si studiul psihologic al personajelor, atentia pentru sentimentele lor...si cred ca am invatat ceva din povestea lui Jane Austen...cred ca am invatat ca poti fi iubit tocmai pentru ca esti altfel, pentru ca esti tu insuti, pentru ca ai incredere in parerile si principiile tale.
Am dezvoltat o adevarata fixatie pentru ecranizarea tv a cartii, cea din 1995, in 6 episoade, cu actorul Colin Firth in rolul lui Mr. Darcy (cred ca el e principalul vinovatun actor excelent care mai e si sexy)....am studiat fiecare scena, am comparat-o cu cartea si nu am reusit sa gasesc decat neconcordante infime. De referinta aceasta productie.
Mi-as dori sa fiu actrita si sa joc rolul lui Elizabeth Bennet. Si cred ca fiecare dintre noi este o Liz Bennet care il are pe al sau Mr. Darcy, pe undeva. Ce mai, Romeo si Julieta sunt copii mici pe langa Liz si Mr. Darcy...zic eu.

Iepumic

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns felicia74 spune:

Hai, mai iepumic, ca m-ai speriat cand ai pus fatza aia rosie la subiect!
Pai tu stii cate admiratoare ale acestei povesti sunt? Lasa, ca apar ele acum...
Mie mi s-a parut cea mai reusita transpunere a acestei frumoase povesti de dragoste, care la randul ei, mi-a mers la inima. Eu nu sunt o romantica de felul meu, chiar nu m-a impresionat teribil drama din Romeo si Julieta, ce vrei erau doar niste copii, daca erau ai mei ii incuiam in casa si se rezolva problema Glumesc, desigur!

Revin ca plange bb.

Mamica Ilincai Teodora(15 noiembrie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bee spune:

Si eu mare admiratoare a cartii si a tuturor ecranizarilor. CArtea am citit-o prin clasa a 4-a si am facut asa o fixatie pe ea incat timp de 2 ani am citit-o si rascitit-o pana o stiam perfect replica cu replica. Minunata. Asa mi se parea mie ca tb sa fie dragostea. Adica mare si de neinvins. Realitatea din pacate e putin departe de ce credeam eu. . Ultima ecranizare, e putin dezamagitoare din punctul meu de vedere, atat in ceea ce-l priveste pe Mr Darcy cat si pe Elizabeth. In schimb e foarte realista.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danielai spune:

Ma inscriu in club.
Serialul BBC e excelent. Il stiu pe de rost.
Noul film e asa si asa, totusi mi-a placut atmosfera.
Stiati ca acum Keira e prietena cu actorul care l-a jucat pe Mr.Wickham?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

Feli - multumesc!
Si eu in club!
Ultima ecranizare mi se pare PREA realista, prea saracacios imbracate fetele si nepieptanate (pt vremea aia) si privirile Keirei prea languroase (tot pt vremea aia) si animalele alea prin ograda Benett-ilor...

Din carte nu se intelege ca erau CHIAR asa saraci, Revin

Lavinia cu bb Natalia (28.10.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iepumic spune:

CE bucurie pe mine sa gasesc colege de "suferinta"!!!!!!!!
Feli,hai ca am rezolvat-o cu fata rosie!
Lavi,intru-totul de acord cu tine. Din cauza ecranizarii cu Keira am recitit cartea pentru a verifica scenariul. Ei nu erau asa saraci precum in film, nu traiau in mizerie, faceau parte din mica nobilime de la tara, aveau servitor, trasura, haine decente dar nu luxoase. Deci concordanta cu cartea o are ecranizarea BBC, 100%. Keira este foarte potrivita ca figura cu descrierea lui Lizzy dar sentimentele celor doua personaje principale sunt putin cam prea vizibile in aceasta versiune, iar mandria lor cam putin subliniata. Mr. Darcy mi-a placut foarte mult, desi tot pe Colin Firth il prefer...deh, seamana cu tata si cu sotul meu. Cred ca scenaristul si-a dat prea mult silinta.
Visez la o adaptare a scenariului la secolul 21..."Pride and Prejudice-Reloaded". Daca nu se apuca nimeni, cred ca o sa ma apuc eu sa scriu asa ceva.
Eu am citit cartea in engleza pentru ca n-am vrut sa pierd savoarea replicilor din cauza traducerii. Super...nu ma mai satur...

Iepumic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monu spune:

si eu in club!
cat despre ultima ecranizare profund dezamagita.
si Alexia Ioana (24 mai 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

iepumic, ce rau imi pare ca nu am cartea (o au parintii). Am sa mi-o cumpar si eu. As reciti-o.

Dupa mine Mr Darcy 2005 nu-i ajunge nici la genunchi lui Mr Darcy 1995. Nu doar ca aspect zic. Mandrie, demnitate, prestanta. Mr Darcy este un "stalp al societatii", cap de familie, stapan de mosie mare, nulte responsabilitati. Dragostea pt Lizzie e o slabiciune cu care se lupta dar pana la urma ii cedeaza, pt ca se convinge ca are dreptate. Pe cand Mr Darcy 2005 pare cam pirpiriu si cam in bataia valurilor/vanturilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adimercedes spune:

quote:
Originally posted by lavi02

Feli - multumesc!
Si eu in club!
Ultima ecranizare mi se pare PREA realista, prea saracacios imbracate fetele si nepieptanate (pt vremea aia) si privirile Keirei prea languroase (tot pt vremea aia) si animalele alea prin ograda Benett-ilor...

Din carte nu se intelege ca erau CHIAR asa saraci, Revin

Lavinia, eu nu sunt in totalitate de acord cu tine. Noua ecranizare a romanului e una realista, intr-adevar, dar cred ca s-au documentat mai bine din punct de vedere al realitatii sociale, economice si familiale din vremea respectiva. Si din carte chiar poti intelege ca sunt cam disperati financiar...

Si eu citesc cu placere romanele epocii victoriene. Insa romanele lui Jane Austen au si multe trasaturi romantice, care le dau o nota aparte.

"The pessimist may be right in the long run, but the optimist has a better time during the trip."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anculina spune:

Join in the club !
Pupici.

Speranta e un lucru bun. Iar lucrurile bune nu dispar niciodata!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iepumic spune:

Lavi,
ai dreptate...Mr. D. 2005 nu are forta interpretativa necesara pt. acest rol...sau poate doar a ales o interpretare diferita (deh, mai conteaza si si viziunea scenaristului, regizorului) insa dupa mine creeaza un cu totul alt personaj-caracter decat cel descris in carte. Arunca niste priviri languroase de la inceput....priviri care ar fi trebuit sa fie mai dure, mai critice...mai putin inteligibile...Oricum, preferatul meu ramane Colin Firth -Mr.D. 1995. Din atata "dragoste" mi-am luat o gramada de filme cu el, de la Bridget Jones la "Love Actually"...Si parca in toate rolurile il vad tot pe Mr. D, cu toate ca el saracul joaca cu totul altceva si cu totul altfel...Ce sa-i faci, "dragostea" e oarba ..

Iepumic

Mergi la inceput