Greutatea ideala, formule de calcul!
Dupa unele studii, riscul de a fi supraponderal este sub 10% daca nici unul din parinti nu e gras, urca la 40% daca unul dintre parinti e supraponderal si ajunge pana la 80% daca ambii parinti sunt obezi. In total, aproape 20 de gene sunt implicate, direct sau indirect, in mentinerea greutatii corporale, dar rolul lor nu este pe deplin elucidat.
Daca ni se pare excesiv sa ne cantarim zilnic, supravegherea regulata a greutatii corpului este cel mai bun mijloc de a aprecia cantitatea de grasime depusa. In mod normal, depozitele de grasime ale organismului reprezinta 18 - 25% din greutatea corporala la femei si 10 - 20% la barbati. Greutatea ideala este, fara indoiala, cea mai buna pentru sanatate. Excesul, ca si deficitul, putand fi nefaste.
Exista mai multe mijloace pentru a estima greutatea ideala, fie cu ajutorul tabelelor, fie cu al formulelor. Cele mai cunoscute sunt determinarea indicelui de masa corporala (IMC) si formula lui Lorenz.
IMC = greutatea / inaltimea? (kg / m?). IMC normal este cuprins intre 18,5 si 25 kg / m?. Supragreutatea corespunde unui IMC intre 25 si 29,5. Vorbim despre obezitate pentru valori intre 30 si 34,9 (obezitate grad I), intre 35 si 39,9 (obezitate grad II) si peste 40 (obezitate grad III).
Formula lui Lorenz: greutatea ideala = T - 100 - (T - 150) / N, unde T este inaltimea (in cm) si N este 2 pentru femei si 4 pentru barbati.
O persoana este considerata supraponderala daca greutatea reala depaseste cu mai mult de 10% greutatea ideala si obeza daca depaseste cu 120% greutatea ideala.
Nana Motoc
Raspunsuri
Carmena spune:
IMC = greutatea / inaltimea? (kg / m?). IMC normal este cuprins intre 18,5 si 25 kg / m?. Supragreutatea corespunde unui IMC intre 25 si 29,5. Vorbim despre obezitate pentru valori intre 30 si 34,9 (obezitate grad I), intre 35 si 39,9 (obezitate grad II) si peste 40 (obezitate grad III).
Formula lui Lorenz: greutatea ideala = T - 100 - (T - 150) / N, unde T este inaltimea (in cm) si N este 2 pentru femei si 4 pentru barbati.
Pai in cazul meu:
IMC = 65/1.65 = 39.39 - sa inteleg ca sunt obeza de gradul 2????
Lorentz = 165-100-(165-150)/2 = 25???
Eu credeam ca arat grasuta, dar nu obetza...Esti sigura ca formulele sunt OK, sau imi scapa mie ceva?
Multumesc,
Carmen
http://community.webshots.com/user/carmena092003
anabordea spune:
Carmen, vezi ca eu stiam aceasta formula ca are in locul acelui semn de intrebare patrat(la puterea a doua) adica greutate impartita la patratul inaltimii=65/(1.65*1.65)=23.875-asa ca nu esti obeza, atai linistita
Ana, mamica de
Diana Alexia (28.02.2004) si
Daria Oana (6.01.2006)
crisia spune:
quote:
Originally posted by Carmena
Pai in cazul meu:
IMC = 65/1.65 = 39.39 - sa inteleg ca sunt obeza de gradul 2????
Lorentz = 165-100-(165-150)/2 = 25???
Eu credeam ca arat grasuta, dar nu obetza...Esti sigura ca formulele sunt OK, sau imi scapa mie ceva?
Multumesc,
Carmen
Pai 165-100-(165-150)/2 = 57.5, nu 25. Si la IMC e la patrat, cum a zis si Ana. Dar la Lorentz mi se pare ciudat, totusi, mie imi iese 62.5 kg greutatea ideala la 1.75 m, mi se pare cam putin...
Pupici,
Crisia & Iulia-Nicole (2.12.2002):
http://community.webshots.com/user/iulianicole
Kariris spune:
stai linistita,...ca mie la 1,78m mi-a iesit conform "formulei de greutate ideala" ca ar trebui sa am 39 de kg!!!
e clar ca undeva s-a strecurat o greseala.... noroc ca eu stiu cam care e greutatea ideala femei/barbati in functie si de varsta. Spre ex. la mine la 1,78m greutatea ideala e 68 kg (dar arat jalnic la greutatea asta) si maxim admis e 78 kg ( asta pentru femei trecute de 35-40 de ani si mai mult). Acum am 75 si nu poate nimeni sa spuna ca sunt "plinutza".
Carmena spune:
Multumesc mult, m-am linistit! E adevarat ca citisem cam in graba formulele, n-am fost foarte atenta la detalii...
Se pare ce sunt undeva pe aproape de normalitate, asa putin plinuta cum ma stiu...
De as vrea io si mai slaba, da de unde...
Pupici si sa va incadrati cat mai bine in greutatea ideala!
Carmen
crisia spune:
Nu vreau sa va bat la cap, dar formula scrisa acolo este
T - 100 - (T - 150) / N, deci in cazul tau, lachione,
178-100 - (178-150)/2= 78-28/2=78-14=64 kg.
Crisia & Iulia-Nicole (2.12.2002):
http://community.webshots.com/user/iulianicole
Raza de soare spune:
quote:
Initial creeata de NanaMotoc
Eu stiu asa: la femei, inaltimea - 10; la barbati, inaltimea + 10 (sau fix pe fix). Ex: 1,70 - 10 = 60 kg; 1,85 + 10 = 95 kg. Nu e mai usor ?AMR 1 luna si 6 zile pana la nunta
Foto
leeloo2004 spune:
Formula IMC o stiam si eu; de formula lui Lorenz insa nu stiam - deci pentru mine (la 167 cm) ar fi 58.5kg...eeee ce nu as vrea eu sa mai am 58kg! Din pacate atita aveam la 25 de ani - eu cred ca totusi greutatea asta ideala ar trebui sa fie coroborata si cu virsta, dar sunt constienta ca o greutate de 60-65kg ar fi super pentru mine!
Multumesc de formula Nana!
Gabriela si Stefan David (08.07.2004)
Pozutze cu Stefanutz mai vechi si mai noi
Poze nou-noutze
Albumul comun!!!
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
Idora spune:
quote:
Originally posted by Raza de soarequote:
Initial creeata de NanaMotoc
Formula lui Lorenz: greutatea ideala = T - 100 - (T - 150) / N, unde T este inaltimea (in cm) si N este 2 pentru femei si 4 pentru barbati.Eu stiu asa: la femei, inaltimea - 10; la barbati, inaltimea + 10 (sau fix pe fix). Ex: 1,70 - 10 = 60 kg; 1,85 + 10 = 95 kg. Nu e mai usor ?
AMR 1 luna si 6 zile pana la nunta
Foto
Eu la femei stiam ca trebuie sa scazi 10-12 kg dar la barbati nu stiu.
Uitati-va aici:
http://www.lipstick.ro/index.php?id=9
si aici calculeaza indicele de masa corporal:http://www.lipstick.ro/index.php?id=29
dar exemplul ala de 73 kg la 1,72 mi se pare exagerat.Ei zic ca-i normal dar eu zic ca-i supraponderal.
------------------------------------------------------------------------------
Viata e scurta si frumoasa.Ea merita si trebuie traita.Dar nu oricum.
poze
Liseberg-Göteborg