Buna! Azi am fost chemata la locul de munca si m-au informat ca firma nu merge prea bine, ca s-ar putea sa-si incheie activitatea si m-au rugat sa dau o declaratie ca sunt de acord cu incheierea activitatii la firma respectiva, pentru a-mi putea inchide cartea de munca.
Intrebarea mea este: se poate sa-mi incheie contractul de munca in timp ce eu sunt in concediul de crestere a copilului?? Bebelul meu are doar 6 luni asa ca pana la 2 ani...
E adevarat ca indemnizatia urmeaza sa-mi vina acasa, asa cum am fost informata de la firma??
Ma tem sa nu fac o greseala acceptand inchiderea cartii de munca!
Ce ma sfatuiti? Sa accept sau nu?
Cu multumiri,
Adela
Parerea mea este sa nu accepti.
ART. 55 din Codul muncii:
Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părților, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinței unilaterale a uneia dintre părți, în cazurile și în condițiile limitativ prevăzute de lege.
Totodata, ART. 56:
Contractul individual de muncă încetează de drept:
.....
c) ca urmare a dizolvării angajatorului persoană juridică, de la data la care persoana juridică își încetează existența;
ART. 60
(1) Concedierea salariaților nu poate fi dispusă:
a) pe durata incapacității temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantină;
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoștință de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
Oricum, indemnizatia pt cresterea copilului pana la 2 ani se plateste din bugetul Casei de pensii si asigurari sociale.