asociat intr-o firma - dreptul la CIC?

asociat intr-o firma - dreptul la CIC? | Autor: apisica

Link direct la acest mesaj

Salut!

Am tot scormonit prin legislatie insa nu am inteles de nicaieri foarte clar: fiind asociat intr-o firma cu profit (beneficiez de dividende la sfarsitul anului), pot beneficia de indemnizatia pe 2 ani (CIC) sau se considera ca produc venituri impozabile in continuare? Conditiile de CIC (stagiul de cotizare) le indeplinesc prin contractul de lucru cu norma intreaga pe durata nedeterminata, la o alta firma la care lucrez zi de zi.
Se complica lucrurile daca mai am si un contract de munca cu timp partial la o a treia firma?
Inca o intrebare: cererea de concediu prenatal si postanatal trebuie depuse in acest caz la ambele firme la care am contract de munca?
Va multumesc.
Aura

Life is what happens to you while you're busy making other plans.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns katie spune:

Exact aceleasi intrebari mi le pun si eu de ceva vreme, si le pun si la altii, dar n-am primit nici un raspuns. Asa am ajuns la forumul de legislative, sperand sa-l gasesc aici. Am vazut titlul subiectului si m-am bucurat, dar... nu are raspunsuri!!!
Chair nu s-a confruntat nimeni cu asemenea problema?

Daca pentru o problema exista solutie, atunci n-ai de ce sa-ti faci griji. Daca pentru o problema nu exista solutie, grijile sunt inutile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iepumare spune:

apisica

Cererea de concediu o formulezi catre societatea la care ai norma intreaga. Ca asociat nu beneficiezi de indemnizatie.
Sper ca ti-am fost de ajutor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Avalon spune:

Apisica si Katie: puteti beneficia de CIC daca sunteti asociati intr-o firma cu profit, conditia este sa aveti contract de munca cu norma intreaga la o societate si sa fi lucrat minim 12 luni inainte de nasterea copilului. Cat despre alte contracte (cu timp partial de munca), legea prevede sa nu obtineti venituri salariale sub nici o forma pe perioada CIC-ului, deci in momentul in care veti face cererea de concediu de ingrijire a copilului trebuie sa incheiati orice alt contract de munca in afara celui la care aveti norma intreaga. Daca se constata ca aveti alte venituri salariale va trebui sa restituiti statului toti banii luati pe CIC.

Este inutil sa fim mereu ingrijorati pentru ziua de maine fiindca fiecare zi vine cu problemele ei. La urma urmei, azi este ziua de maine pentru care iti faceai probleme ieri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns apisica spune:

Am inteles acum. Multumim.
O ingura nedumerire mai am.
Cum se inchide contractul partial? Prin acordul partilor pur si simplu?

Aura.

Life is what happens to you while you're busy making other plans.

Mergi la inceput

Fie prin demisie, fie cu acordul partilor, in ambele cazuri trebuie cerere scrisa si aprobata de conducerea societatii (ca si in cazul contractului de munca cu norma intreaga).

Este inutil sa fim mereu ingrijorati pentru ziua de maine fiindca fiecare zi vine cu problemele ei. La urma urmei, azi este ziua de maine pentru care iti faceai probleme ieri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionela-roxana spune:

Si daca esti asociat intr-o firma beneficiezi de CIC.I-ti spun asta deoarece sunt in aceeasi situatie ca si tine,adica asociat in firma mea.
Eu avusesem o problema,adica nu mai indeplineam conditiile noii ordonante de urgenta (12 luni cotizate , ci 11) si voi beneficia de CIC tocmai pt ca sunt asociat in firma si firma a avut anul trecut un profit de 3 salarii medii nete.Am fost la casa de pensii sa ma sfatuiasca cum sa fac pt a acoperii acea luna lipsa si mi sa spus ca nu e nevoie sa o acopar atat timp cat indeplinim ultima conditie cu profitul.Daca nu as fii beneficiat dupa aceea de CIC mi-ar fii spus pe loc ca nu am nii o sansa.

Daca iei putin si studiezi legea vei vedea ca scrie ca si veniturile asociatilor,administratorilor sunt luate in calcul ca stadiu de cotizatie.

Roxi 21+ si Rares 9. april.2002

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Roxi, nu vreau sa starnesc panica, mai ales unei gravidute, dar te rog sa te mai interesezi.
In primul rand ca pe raspunsurile angajatilor caselor de pensii nu trebuie sa ne bazam orbeste.

Niciodata nu s-a facut echivalenta intre obtinerea unor venituri si stagiu. Nici pt pensii, nici pt CIC. Nu obtinerea unor venituri da dreptul la CIC.

Desigur, ca asociat unic al unei firme, care nu mai esti angajat in alta parte, iti realizezi stagiul de cotizare la pensie prin incheierea unui contract de asigurare. Pana la 31.12.2005, asta reprezenta si stagiu asimilat pt CIC.

Dar din 2006, nu mai este valabila socoteala. Sa speram insa ca se va aproba modificarea si se va reveni.

Te rog spune-mi unde scrie (in legi) ca asociatii unei firme care obtine profit au dreptul la CIC (poate mi-a scapat mie prevederea asta).

Ce inseamna "ultima conditie, cu profitul"?

Mergi la inceput

Ca si Rozi stiam si eu, ca dupa noua lege CIC-ul este conditionat numai de obtinerea de venituri salariale, nu stiam de veniturile din dividende sau altele... De asemenea, cine a incheiat contract de asigurare cu casa de pensii in 2006 si nu are venituri salariale nu mai beneficiaza de CIC.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionela-roxana spune:

Eu sunt angajata cu carte de munca la firma mea la care sunt si asociat.Sunt angajata din decembrie 2004.In 30 august 2005 am facut o intrerupere de 1 luna si jumatate din cauze expuse la un alt subiect.M-am reangajat in 16 octombrie.Deci pana la DNP-ul meu as avea 11 luni lucrate neantrerupt.
Am mers la casa judeteana de pensii in luna ianuarie sa intreb cum pot face sa platesc acea luna lipsa pt a nu pierde CIC-ul.
Mi sa dat un raspuns de genul: Acea luna lipsa este acoperita la asigurari deoarece sunt asociat si firma a functionat tot acest timp.
Totul se bazeaza pe legea care era in vigoare pana la 1 ianuarie 2006 privind Indemnizatiile.
Nu sunt foarte obijnuita cu limbajul specific si poate exprimarea nu a fost tocmai corecta.

Uite subiectul unde am dat mai multe detalii: http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=65986

Oricum bilantul este deja depus.Am sa ma interesez ce ramane de facut de acum inainte.
Daca rezolv ceva va anunt.

Roxi 21+ si Rares 9. april.2002

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Roxi, acum am inteles situatia ta.
Ideea este ca nu poti fi asigurata fara sa platesti, deci pt acea luna si jumatate, degeaba a functionat firma, degeaba a avut profit, degeaba ti-ai luat (candva) sau nu dividende - daca nu ti-ai facut contract de asigurare si nu ai platit PT ACEA LUNA SI JUMATATE - acea perioada nu esti asigurata!
Ce-ti pot recomanda este sa mai mergi o data la casa de pensii, sa spui ca nu ai stiut ca trebuie sa-ti faci contract de asigurare cand ai ramas doar asociat si sa vezi daca nu e posibil sa-ti faca acum pt atunci (ma indoiesc insa profund, a fost acum un an aproape!).
Altfel, nu-ti ramane decat sa speri, ca si multe alte fete, sa se aprobe modificarea legii. Din ce-am citit in proiect, se propune sa beneficieze de CIC cu stagiu de 10 luni doar mamicile care vor naste pana la 31 octombrie 2006 (deci cele care erau insarcinate la 31 dec 2005, cand s-a schimbat legea).
Bafta multa iti doresc, caci mare nevoie ai!

Mergi la inceput