copil timid
Buna, sunt noua si am si imi fac si eu griji cu copilasul meu de 5 ani si 7 luni.
Este prea retras, merge la gradinita dar nu se joaca cu nici un copil, sta toata ziua pe scaunel si se uita la desene. Cand vine acasa nu ma lasa sa fac aproape nimic numai sa ne jucam. Se joaca cu copiii numai cand sunt si eu cu el. E la gradinita e ff timid si la lectii daca nu-l pune educatoarea sa raspunda el nu participa la lectii, dar cand vine acasa imi spune ce a invatat, stie poezii, imi mai spune ca educatoarea azi nu l-a pus sa raspunda la lectii. Imi fac griji pentru el ca mai avem un an de gradinita si va merge la scoala, ce ma voi face cu el daca va fi si acolo asa de timid, de rusinos, de plictisit.
Ce ma sfatuiti cum sa prosedez cu el?
Raspunsuri
Cerasela67 spune:
Dana, fetita mea are 5 ani si 9 luni si e opusul baietelului tau, adica e o guraliva si o "infigareata" insa sa stii ca eu am invatat-o asa inca din primul an de gradinita (a mers la 3 ani la gradinita), dar depinde tare mult si de firea copilului, a mea e o mare neastamparata prin felul ei de a fi. Probabil copilul tau este mai linistit si de aceea e mai retras.Nu cred ca il poti schimba foarte tare insa putin tot il poti influenta. Incearca sa-l lasi mai mult singur in compania altor copii. Cand iesiti afara la joaca lasa-l sa se joace cu alti copii iar tu stai undeva mai retrasa si lasa-l sa se descurce singur, spune-i sa se joace cu alti copii nu singur, chiar cu copii mai mari decat el. Ajuta-l sa-si faca un prieten la gradinita, sugereaza-i tu acest lucru, exista sigur un baietel care sa ii placa si care sa-si doreasca sa fie prietenul lui. Sau poate aveti voi prieteni de familie care au copii cu care sa se poata imprieteni. Incearca sa-i gasesti si o alta activitate in afara gradinitei. Fetita mea face karate, engleza si vara merge la inot. Sportul fortifica atat fizicul cat si psihicul unui copil, ii trezeste spiritul de competitie. Apoi poti vorbi si cu educatoarea ca sa-i acorde mai multa atentie, sa-l puna mai des sa raspunda la lectii, fetita mea e mereu suparata ca pe ea nu o pune educatoarea sa raspunda la toate intrebarile decat atunci cand nimeni nu stie, poate asa va scapa de timiditate si va capata mai multa incredere in el.
Iti doresc succes pe acest drum al invingerii timiditatii, vei reusi sunt sigura. Sanatate tie si baietelului tau! Si eu am fost o timida in copilarie insa "m-am vindecat" de nevoie!
corinadana spune:
Sunt timid da' ma tratez! Glumesc. Si Raluca mea a fost la fel.
Incet incet a inceput sa interactioneze cu ceilalti copii.Zic incet ptr ca asta se intampla pe la 5 ani jumate.Acum ( 6 ani si jumatate)nu da n extrema cealalta dar e mult mai bine. Are prieteni la scoala, se joaca cu toti colegii. Nu ea initiaza joaca dar daca e chemata merge.
Eu zic sa nu l stresezi pe chestia asta ci doar sa i inspiri mai multa incredere in el. Eventual poti aduce acasa acasa copilasi sa se joace impreuna si incet incet depaseste aceasta timiditate.Dar atentie la ce fel de copilasi aduci, nu din aceia prea zbuciumati.
Succes!
corinadana mama Ralucai
The mother's heart is the child's schoolroom.