Oreion?!!!

Oreion?!!! | Autor: diana

Link direct la acest mesaj

Saptamina trecuta am fost la soacra mea cu bb Alin.Acolo a venit si nepoata mea (cum altfel ??!!)de 8 ani care se baga in sufletul lui Alin de mi era frica sa nu-l sufoce! La 3 zile dupa intilnire am aflat ca nepoata a facut oreion!!! Sunt disperata!! Daca a luat si Alin??.Am inteles ca perioada de incubatie este de 14 zile.Simt ca innebunesc!
Ce stiti despre aceasta boala?
Se poate face ceva preventiv?
Alin are 10 luni.Puteam sa ii fac vreun vaccin?
Va pup
Diana

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ENYA spune:

Draga Diana,
Exista in farmacii un vaccin trivalent - este optional -, impotriva rujeolei, oreionului, rubeolei.
Uite ce-am gasit ptr tine :
"Parotidita epidemica (oreion)
Oreionul este o boala virala cu o perioada de incubatie de 14-28 zile. Copilul este febril, cu stare generala proasta.Semnul cel mai important este inflamatia glandelor salivare in zona de dedesubtul si din fata urechilor, de obicei incepe numai pe o parte si se poate extinde si pe partea cealalta.Gura devine uscata si copilul inghite cu dificultate. Dati-i copilului lichide din abundenta iar mincarea trebuie sa fie si ea semi-lichida. Chemati doctorul.Boala se poate complica cu infectii la nivelul urechii medii, surditate, meningita virala."
Sanatate multa,
Amalia si Vladi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Oreionul este o boala virala care afecteaza, in special, copiii mai mari de 3 ani si pe cei de varsta scolara, rareori pe cei mai mici de 3 ani. Oreionul tine in jur de 5-15 zile. Ca si in cazul rujeolei, doar vaccinarea (care se face intre 1 an si 2 ani) permite evitarea bolii.

Dupa o perioada de incubatie de 21 de zile, apar primele simptome.

Simptome:
Febra mai mare sau mai mica, dureri de cap, apoi dificultate de a deschide gura, de a mesteca si de a inghiti. Apoi, in majoritatea cazurilor, apar cate o umflatura dureroasa sub fiecare ureche si sub maxilar timp de aproximativ 3 zile.

Ingrijiri (medicale):
Copilul bolnav trebuie sa stea la pat pentru a se odihni. Puteti sa-i dati o doza corespunzatoare de paracetamol, sub forma de sirop sau de supozitor, adaptat la varsta si la greutatea lui, pentru a scadea febra si a calma durerrea.

Complicatii:
Cu cat copilul este mai mare, cu atat este mai mare riscul de aparitie a complicatiilor. Complicatiile sunt rare, dar serioase: meningita a oreionului, encefalita, surditate temporara (sau chiar definitiva).

Bolnavul de oreion este contagios 6 zile înainte de debut si 9-10 dupa ce aceasta s-a declarat. Indicele de contagiozitate este de circa 40%.

Eu sper ca bb Alin sa nu faca boala, are 60% sanse sa fi scapat!
Mai bine intrebi si doctorul daca poti face vreun tratament preventiv.

Multa sanatate!!!

@+...
Otilia & La Adelita , 9 luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bia spune:

Exista un vaccin,TRIMOVAX se numeste,care este impotriva oreionului,rujeolei si rubeolei.Nu stiu daca se poate face la o varsta asa de mica,eu i l-am facut Biancai la 1 an si 6 luni;din randurile tale am inteles ca te-a deranjat faptul ca nepoata de 8 ani se juca cu baietelul tau,gandeste-te ca si Alin va creste si va fi atras de copiii mai mici si ca sa fiu sincera nu cred ca l-ar fi putut sufoca,doar erati si voi prin preajma.Mai bine i-ati fi explicat fetitei ca el este mic si trebuie o atentie mai deosebita,cu siguranta ar fi inteles,nu este bine sa o dati la o parte,se va simti exclusa si este si ea tot un copil,chiar daca mai mare.Stai linistita si asteapta sa vezi ce se va intampla,nu este obligatoriu sa ia boala,vaccin acum nu-i poti face,daca trece cu bine,intereseaza-te la medic si vezi cand ai o.k.-ul lui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ela spune:

Diana,
nu-ti face inca griji pt. ca oreionul nu este la fel de contagios ca celelalte boli infectioase!
Daca l-ai alaptat si tu ai facut boala, bebe are ceva anticorpi si gandeste-te - ca chiar daca il face, e mai usor acum, decat sa-l faca la 30 de ani - cand poate chiar sa dea probleme serioase unui barbat!

Think positive!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

Subscriu la cele spuse de Ela. Sora mea a avut oreion cand inca nu era la scoala si de la ea a facut si mama mea (la 30 si x de ani, ca nu stiu exact cat avea sor-mea atunci), eu am scapat. Pt sor-mea a fost f simplu, pe cadn pt mama ... vai de capul ei. Mai bine sa faca acum, ei nu mai tin minte, nu se fac complicatii, se imunizeaza si organismul. Oricum cred ca e tarziu sa-i faci vaccin acum, doar dupa ce stii ca a trecut pericolul si nu a avut boala.
Gandeste pozitiv si sa auzim numai de bine!

PS: sa-ti mai spun prin ce cosmar am trecut eu cand am avut scarlatina la 20 ani?? Ma intrebam oare de ce n-oi fi facut si eu la timpul meu ca toti copiii???

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anina_n spune:

De o intamplare asemanatoare am avut, si eu, parte, cand micuta mea avea 9 luni. Dar m-am linistit afland ca, asa micuta, nu poate face oreion, mai ales ca o alaptam. Si intr-adevar, am scapat neatinse din povestea asta. Nu-ti face griji, totul va fi ok !

Nina & Nina-Cristina (1 an si 3 luni)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana spune:

Multumesc mult, mult pt. mesaje. Parca m-am mai linistit putin. Sper ca totul sa fie bine.
Cit despre nepoata mea explicatiile nu au nici un efect la ea.Tot timpul face numai ce vrea ea si cam toti copii o evita si atunci l-a gasit pe Alin ca sa-si verse energia. Alin devine stresat si nervos la 5 min. dupa ce sta cu ea.Dar asta este un alt subiect...
Va pup
Diana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristinaT spune:

Oana are peste 3 ani, noi nu mai putem face trimovax?

3 ani !!! pe 14 februarie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bia spune:

Pentru CristinaT-Eu cred ca poti sa-i faci,o prietena a mea i-a facut acest vaccin anul trecut baietelului ei si avea atunci 5 ani.Totusi intreaba si medicul,e mai sigur.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana904 spune:

quote:
Originally posted by CristinaT

Oana are peste 3 ani, noi nu mai putem face trimovax?

3 ani !!! pe 14 februarie

Fetita mea a facut o forma usoara de oreion dupa Trimovax (o chestia care a tinut vreo 3-4 zile). Intre timp a aparut Priorix, are aceleasi valente si se pare ca ar fi mai bun. Eu l-am facut acum o luna baietelului meu, si a facut putina febra in urma lui. Dar am intrebat fetele pe forum si multe mi-au spus ca puiutii nu au avut nici o reactie negativa dupa el. Da o cautare in forum pe Priorix.

Mergi la inceput