"Open marriage"-da/nu/de ce/cand/cum?
Raspunsuri - Pagina 2
yank spune:
in_trecere,cred ca noi sintem soulmates.Prea gandim la fel,din pacate doar gandim si la asta ramanem.Oricum,e de bun simt ce spune fata,asta in caz ca poate cineva sa treaca peste prejudecati si sa priveasca problema mai realist
Veve spune:
Lol,jianule!soulmates?tu esti de asta cu
bre![]()
Si ca sa nu fiu total off-topic:in_trecere,norocu' tau ca esti in trecere c-o puneai de-un bulion!Teoria ta suna foarte bine si logic:cum,dom'le,sa constrangi intre norme ceva dictat genetic?Iata si revelatia:inlaturam constrangerile indiferent de cine-s dictate ele,si purcedem frumusel la fericirea si-armonia fara de sfarsit.Si pe cuvant,sunt total de acord cu teoria ta.Insa,ce te faci cu practica?Ce faci cand simti ca-ti fuge pamantu' de sub picioare si-ti sare inima din piept la gandu' ca omu' ala caruia i-ai daruit atatea nopti nedormite si milioane de ganduri si idei si sperante si bucurii impartasite s-ar putea sa dispara de langa tine,pen' ca deh:natura-si spune cuvantul si tu tre' s-o lasi sa-si urmeze cursul.Ti-o mai fi gandu' atunci la armonia universala sau la perna goala de alaturi care te asteapta-n fiecare seara?![]()
www.danasoft.com/sig/airise.jpg" target="_blank">Irina,veve & croko
poze1,2,3,4,5,www.dotphoto.com/go.asp?l=airise&p=veve" target="_blank">6
cl spune:
Mda. Interesant mod de a vedea lucrurile ai, in_trecere. DAR, exact cum ti s-a mai spus, ai omis complet sentimentele. Si nu pot sa nu remarc modul tau de a pune etichetele. WOW! Poate o sa mai treci pe aici si o sa vezi postarile, ca vad ca iti doresti sa fii "tocata" (doar asta ai facut si tu in postarea ta, nu? curios, stiam ca un BUN psiholog nu pune etichete si nu da verdicte...si nu toata lumea gandeste la fel, nu? unii practica tot felul de "sporturi extreme", altii vad altfel aceste "sporturi" si e normal, nu?). Fara suparare, iti spun ca daca sotul meu ar apela la un psiholog si ar veni cu idei ca cele expuse de tine, i-as spune foarte clar: "ori schimbi psihologul, ori
bye for ever!!!!!". De ce? Este foarte simplu. Sa-mi vina el mereu si sa-mi spuna: "stii, iubito, barbatul este un vanator in esenta lui, vreau si putina variatie, ca m-am cam plictisit, ma duc sa mai vanez putin o fustita...". Iar eu sa-l mangai frumusel pe capsor si sa-i spun: "du-te iubitule, ai grija de tine! daca e buna, adu-o si acasa, sa ma bucur si eu de ea, dar sa-mi dai telefon inainte, sa trimit copilul la mama!". LOL!!!! I-as face bagajelul urgent! Daca ar calca odata pe bec, poate ca l-as ierta si as face asta in primul rand pentru copil. Si multa vreme nu s-ar mai atinge de mine! Dar, daca l-as prinde iarasi, bagajul la usa! Daca doi parteneri se satura unul de celalalt, apoi este mult mai normal sa-si spuna "pa" si sa-si vada fiecare de drumul lui. Daca cel de langa tine te nemultumeste, nu inteleg, de ce trebuie sa mai stai cu el si sa-ti gasesti pe altul???? Il lasi si gata. Bine, ca unii pot avea 15...70 de parteneri, iar altii 1 sau 2 parteneri in toata viata lor, asta chiar nu mai intereseaza, este problema fiecaruia. Dar de aici si pana la a spune ca este perfect normal ca intr-o casnicie sa mai ai si alte legaturi...Atunci chiar nu mai inteleg scopul casniciei...este numai ca sa scapi de singuratate? Eu credeam ca implica mult mai multe. Nu mi se pare deloc ca partenerul meu ar fi mai (ca se te citez): "innobilat si implinit (si nu spurcat) de faptul ca a mai trait o mica idila intre timp". Pai asa, o sa se innobileze el toata viata! Dar nu langa mine!!! Si aici nu este vorba de idei inoculate, ci de ceea ce simt!
Nu stiu, dar am impresia ca in ziua de astazi se pune mult prea mult accent pe sex, in defavoarea sentimentelor...
Veve, nu de suc de rosii s-ar pune, ca sunt scumpe rosiile acum, ci de ... OMLETA! Si, dupa indicatiile unora, de o omleta, dar nu din 2 oua, ci din cat mai multe, ca e mai gustoasa si mai sanatoasa...(atentie insa la colesterol!!!)...
Claudia
Elise spune:
claudia,
supeeeer:
quote:
Veve, nu de suc de rosii s-ar pune, ca sunt scumpe rosiile acum, ci de ... OMLETA! Si, dupa indicatiile unora, de o omleta, dar nu din 2 oua, ci din cat mai multe, ca e mai gustoasa si mai sanatoasa...(atentie insa la colesterol!!!)...

Elise
in_trecere spune:
Prietena mea din Romania m-a sunat cu pretextul sa punem la cale o calatorie si m-a indemnat sa mai intru o data aici, sa vad reactiile. Ok, mi-am facut o ora libera, am tras aer in piept si am intrat. Una peste alta nu e chiar rau: 5 mesaje de apreciere (chiar nu ma asteptam!), 6 hotarat impotriva (inclusiv cele cu rosii si oua, ba chiar cu aprecieri asupra carierei mele, probabil persoana cu pricina este vreun guru intr-ale psihologiei!) si cam 30 mai mult sau mai putin neutre sau care ma ignora total (probabil aici sunt multi care ma dezaproba in asa hal incat au considerat ca nu are sens sa se coboare la nivelul meu...). Dar 5 reactii pozitive din 40 de mesaje inseamna 12.5%! E ceva! De fapt si mai important este ca 5 persoane au avut reactii pozitive dintre cele 26 care au scris la acest subiect de la postarea mea (unele de mai multe ori). Ceea ce inseamna aproape 20%. Este cu mult mai bine decat as fi crezut cand m-am apucat sa scriu acolo! Nu stiu cati au citit pledoaria mea, am vazut ca subiectul a cam murit intre timp.... Oricum era pe sfarsitelea cand am intrat eu in vorba. Poate trebuia sa fac un subiect separat, atragea mai multi ochi.
Am datoria sa dau cateva raspunsuri. Nu la oua si rosii, la asa ceva nu se raspunde din principiu. Probabil ideile expuse acolo au creat multa confuzie si din cauza conciziunii fortuite, dar chiar nu poti cuprinde in cateva pagini toate detaliile. Pentru cei ce au inteles altceva tin sa precizez ca ma refeream in primul rand chiar la sentimente. Si acum raspunsurile....
"Din relatarea biblica nu rezulta ca patriarhii (chiar daca au avut mai multe neveste si citeva tiitoare) ar fi facut-o fara motiv prea clar (cazul lui numai_eu),din confuzie sau desfrinare,din dorinta de a incerca ceva nou,din plictiseala sau pt. ca ar fi cazut in tentatie.Au facut-o cu scopul clar al procreerii." s.a.m.d.
Da, deci scopul scuza mijloacele. Si daca scopul bisericii azi e altul? (Si ar trebui sa fie altul, deja suntem prea multi!) Ca de-a lungul vremii s-a tot schimbat, a fost ba intarzierea cu orice pret a cunoasterii (intrebati-l pe Galilei), ba crestinarea prin forta armelor... Si nu a mai fost un pacat nici sa ucizi, nici sa prigonesti, nici sa arzi pe rug etc. E simplu sa iei doar ce iti place dintr-un text si sa ignori restul! Stiti cam cate variante ale Bibliei exista in lume? Si cam cat de diferite sunt intre ele? Si aici ar fi un raft de biblioteca de spus si dezbatut. Cum a aparut Biblia? Cine a scris-o? Cat a fost ea modificata de-a lungul timpului? Cat mai corespunde realitatii de azi? Sa va amintesc ca anul 2000 a trecut? etc.
Pe de alta parte aceeasi persoana spune "In ce priveste un amant (un barbat deosebit ,care sa ne subjuge,sa ne iubeasca asa cum ne-am dori noi si de care sa ne indragostim ),daaaaaaaa, ar fi frumooooos... daca ar fi posibil sa nu intram in tot felul de complicatii.Daca s-ar putea pastra relatia cu sotul nealterata...familia, copiii ,neafectati...cine nu "viseaza" la un astfel de barbat, mai ales cind mai ai cite o faza urita cu sotul legiuit" Deci de fapt ar fi ok, problema este sa nu apara complicatiile si alterarea relatiei. Pai eu nu asta am zis? Daca fiecare ar intelege nevoile celuilalt de unde sa mai apara complicatii si alterarea relatiei?!
Si tot aceeasi persoana: "Daca sotul meu ar face ca ea,va marturisesc clar ca nu l-as ierta (in caz ca cineva a avut dubii referitor la pozitia mea)". Pai chiar nu mai inteleg. Tie ti-ar place ("cine nu viseaza..."), dar el... sa-l fereasca Sfantul!
"Ce ai detaliat tu aici e perfect real daca se refera la sex.
Probabil restul opiniilor se refereau la dragoste." Nu, ma refeream la intreg. Iar dragoste, cu riscul sa ma repet nu inseamna posesivitate, gelozie sau dependenta. Inseamna sa vrei binele celuilalt, sa suferi pentru suferinta lui, sa te bucuri de bucuria lui, sa te chinuie nevoile lui ca si cum ar fi ale tale. Si cred ca am spus destul, numai cine nu vrea nu intelege. Dragostea de tip "eros" dureaza intre 6 luni si 2 ani in majoritatea cazurilor si numai in acea perioada gelozia si posesivitatea sunt oarecum normale. Ar trebui sa urmeza faza de dragoste matura, dublata de incredere si respect, apta sa inteleaga nevoile partenerului si sa ii acorde libertatea necesara.
"apropos de prejudecati, ma gandeam cum se discuta pe forum acum un an despre homosexualitate, marea majoritate era oripilata si siderata, de obicei topicul ajungea la zz. acum vad ca tonul s-a mai "indulcit', marea majoritate priveste mult mai degajat problema, fara atat de multa incrancenare. ma gandesc ca peste un an, doi, zece, douazeci, asa se va discuta si despre "inselat" (termen cu care nu-s de acord pt o relatie extraconjugala....a insela inseamna a minti, ceea ce nu-i mereu valabil)." good point! cred ca ai spus in cateva randuri mai mult decat mine intr-o pagina! Asta incercam sa zic si eu, (in Romania) suntem in urma cu niste (zeci de) ani. (nu stiu ce e zz, dar banui ca nu-i de bine...)
"Daca ar trebui sa fac sex in grup ca sa ma simt mai elevata, prefer sa ramin in "infantilismul" meu. Cu riscul de a leza iremediabil natura mea poligama" Cinismul si ironia sunt arme redutabile intr-o disputa. Dar nu duc neaparat la cresterea nivelului ei. Daca asta ai inteles, ca trebuie sa faci sex in grup ca sa te simti elevata... Nici macar nu se pune problema de elevatie(sau elevare? cum o fi corect? se pare ca 12 ani pe meleaguri straine isi spun cuvantul, nu mai stapanesc foarte bine limba romana), ci de ce avem nevoie . Daca cineva face sex in grup pentru a fi "la moda", a se "eleva", sau ceva similar atunci are o problema grava. Sexul in grup este doar o metoda (nu cea mai buna, nu cea mai rea, nu cea mai raspandita si nici cea mai rara) de a rezolva niste probleme. Are avantaje si dezavantaje ca oricare alta. Nu e in nici un caz un scop in sine sau un mod de a deveni "elevat". Iar metode de a depasi problemele afective si sexuale sunt multe, foarte multe. Eu am enumerat doar cateva, cele mai uzuale. Fiecare trebuie sa aleaga ce i se potriveste (ca persoana si ca si cuplu).
Nu vreau sa dau si citatul, am insa o intrebare (retorica dealtfel...) forumul asta nu are niste reguli clare? Nu ma refer neaparat la cele scrise, ci la cele care se formeaza tacit in orice comunitate. Eu cred ca nu am jignit pe nimeni. In schimb cineva isi aroga dreptul de a ma face pur si simplu nebuna, de a isi da cu presupusul despre situatia mea maritala si de a ma compara cu Bivolaru (nu stiu exact ce e cu asta, am auzit cate ceva despre el, dar din nou banui ca nu e de bine, parca era vorba de niste organizatii pseudo-ioga cu iz de secta si corupere de minori....) A, si imi lipsesc si sentimentele! Dom'le ce de psihologi avem aici! Am un diagnostic complet!
"sunt curioasa ce scria in mesajul lui in_trecere inainte e editarea Freiei" Imi pare rau ca va dezamagesc, dupa ce am vazut aceasta fraza mi-am recitit bucata. Nu m-am gandit ca ar fi putut fi modificata/taiata/etc, nu scrisesem nimic imoral, ilegal, jignitor sau mai stiu eu cum. Evident, nu am o copie a ceea ce am scris eu in original, dar la prima vedere nu am observat sa fie ceva modificat. Poate doar ceva minor si nu mai retin. Sau poate mi s-au corectat ceva erori de tastare? Oricum eu nu am sesizat nimic, pare sa fie exact ce am scris eu.
"Ti-o mai fi gandu' atunci la armonia universala sau la perna goala de alaturi care te asteapta-n fiecare seara?" Daca perna e goala in fiecare seara deja este altceva. Cred ca am spus clar ca trebuie pastrat un echilibru. Excesele fac rau in orice situatie. Daca perna e goala din cand in cand atunci e cu totul altceva. Perna e goala si cand partenerul este in delegatie. Si daca iti iubesti partenerul preferi sa stii ca perna e goala pentru ca el sa fie fericit decat sa stii ca perna e goala de exemplu pentru ca el trebuie sa munceasca la 8000 km distanta, dupa 10 ore de calatorit cu avionul si chinuit de un alt fus orar. Cat despre ironia expresiei "armonia universala", nu cred ca isi are locul. Gandeste-te la asta cand se va intampla (daca se va intampla, si nu iti doresc) ca tu sau partenerul tau sa aveti probleme de sanatate mai ciudate sau inexplicabile. Armonia interioara a fiecarei persoane este pentru acel individ mult mai importanta decat armonia universala de care pomenesti. Si mult mai usor de realizat, chiar daca multi ignora asta.
"stiam ca un BUN psiholog nu pune etichete si nu da verdicte". Nu am pus etichete si nu am dat verdicte. Nici nu mi-as permite si nici nu as putea doar bazandu-ma pe cateva fraze. Am evidentiat doar cateva trasaturi evidente de genul imaturitate, intoleranta etc. Sunt lucruri vizibile, nejignitoare, caracteristice unei anumite varste, influentate de educatie. Nu am facut pe nimeni nici nebun, nici ratat, nici lipsit de sentimente. In plus am evidentiat niste afirmatii ce se autodemonteaza fiind contradictorii sau absurde din punct de vedere logic sau statistic. Restul acestui mesaj nu vreau sa il comentez pentru ca ajunge in zona rosii-oua si, ca urmare nu este in domeniul in care se poate purta o discutie civilizata si argumentata. M-am legat numai de fraza citata pentru ca ma acuza in mod direct.
"nu aveam nimic impotriva sa ducem o viata libertina dar sa stiu ca si eu am voie si cand ne revedem sa ne povestim experientele. sau chiar sa o facem impreuna daca doreste. dar nu accept faptul ca ea mima gelozia ca sa ma tina pe mine in bezna." Corect! Asta este cu adevarat a insela! Si este anormal. Este ca si cum unul dintre parteneri ar ascunde banii de celalalt pentru a ii cheltui de unul singur. Intr-un cuplu minciuna nu are ce cauta, ea este aceea care distruge, nu "infidelitatea". Din pacate, insa, uneori minciuna este singura cale spre o oarecare libertate, pentru ca partenerul nu are vederi suficient de largi. Pacat...
"parerea mea este ca intr-un cuplu orice este acceptabil, cu conditia ca amindoi sa fie de acord. si nu acord ca sa-i faca placere celuilalt, ci similitudine de idei si opinii reala. singura limitare la acest orice, asa cum vad eu problema este ranirea altora din afara cuplului...desi si aici pot aparea diverse situatii discutabile, in care este greu sa separi albul de negru" Perfect corect! ma minunez cat de clar si sanatos pot gandi unii oameni. Cand am intrat prima data aici am avut o parere mult mai rea. Pur si simplu nu am gasit asemenea idei si afirmatii. S-a schimbat tonul intre timp?! Din pacate aceasta similitudine de idei se va intampla de la mama natura destul de rar, e chestie de noroc. Si ca sa ajutam un pic norocul e bine sa avem mintea cat mai deschisa! Si sa ne cautam cu atentie partenerul, ceea ce e cam greu cand esti tanar si te ia valul.
"IN TRECERE, daca mai treci, ai toata admiratia pt cele scrise de tine. A fost mai mult decit a sapa adinc in carne vie a realitatii, undeva in adincurile noastre. Nicidecum nu am recunoscut vreo pledoarie pt sex in grup sau cine stie ce alte stiluri si relatii sexuale ale cuplului, ci cu totul altceva!!Cu totul si cu totul altceva. Extraordinar ce ai scris..Ar trebui sa o faci mai des." Multumesc. Sincer, chiar si dupa ce amica mea m-a convins sa intru din nou sa citesc reactiile, eram hotarata sa nu mai scriu. Chiar nu are rost si nu am timp sa ma implic intr-o polemica si ma asteptam, in mod clar, la mult mai multe... oua si rosii. Dar daca au fost macar cateva persoane care au inteles ceva din tot ce am scris si au apreciat ideile expuse (si ale carui autor nu sunt eu ci echipe intregi de minti luminate) atunci efortul nu a fost zadarnic. Evident, textul meu nu era o pledoarie pentru sex in grup, chiar daca unii asta au inteles. Repet, probabil a fost de vina si conciziunea cu care am trebuit sa scriu. Dar cred totusi ca cine a vrut a inteles esenta. Nu e vorba despre sex in grup, nici macar in mod neaparat despre sex. Ci despre multiplele si variatele nevoi ale omului pentru a fi fericit. Cele mai multe de natura afectiva si sexuala, dar nu numai.
Aceasta postare m-a facut sa revin asupra deciziei mele si sa dau acest raspuns. Nu promit ca o sa o mai fac vreodata, sigur nu o voi face des, pur si simplu timpul nu imi permite. Si va urez tuturor, inclusiv celor ce m-au primit cu oua si rosii multe... oua rosii! Paste Fericit alaturi de toti cei dragi!
Elise spune:
In_trecere, cred ca am inteles cam unde te situezi.
Din pacate, e foarte greu de trasat o imagine generala: fiecare cuplu, si fiecare individ din cadrul unui cuplu are propriile limite.
Si aici nu cred ca exista "corect" sau "incorect". evoluat sau infantil, educat sau needucat. Cred ca , pur si simplu, sint unele aspecte care nu tin de background. Ci de caracter. Posesivitatea e mostenita, sau innascuta? Gelozia, orgoliul, sinceritatea, dualitatea... crezi ca sint educabile? Pina la urma, limitele accpetate de fiecare reprezinta un amalgam din toate astea.
Elise
She spune:
quote:
Originally posted by Elise
In_trecere, cred ca am inteles cam unde te situezi.
Din pacate, e foarte greu de trasat o imagine generala: fiecare cuplu, si fiecare individ din cadrul unui cuplu are propriile limite.
Si aici nu cred ca exista "corect" sau "incorect". evoluat sau infantil, educat sau needucat. Cred ca , pur si simplu, sint unele aspecte care nu tin de background. Ci de caracter. Posesivitatea e mostenita, sau innascuta? Gelozia, orgoliul, sinceritatea, dualitatea... crezi ca sint educabile? Pina la urma, limitele accpetate de fiecare reprezinta un amalgam din toate astea.
Elise
Gelozia, orgoliul, dualitatea sint defecte si da, se pot educa .Dar pt asta, ca si pt alcoolici, trebuie sa fi constient de ele.Si neconfundabile cu iubirea.Niciuna din acestea nu au la baza dragostea pt celalalt ci nesiguranta de sine atunci cind devine o problema, ca orice exces, asa cum bine a spus In Trecere.
Elise spune:
quote:
Originally posted by She
Gelozia, orgoliul, dualitatea sint defecte si da, se pot educa .Dar pt asta, ca si pt alcoolici, trebuie sa fi constient de ele.Si neconfundabile cu iubirea.Niciuna din acestea nu au la baza dragostea pt celalalt ci nesiguranta de sine atunci cind devine o problema, ca orice exces, asa cum bine a spus In Trecere.
si tot asa...
She, cu toata sigurantza mea de sine, daca ar calca o data stramb n-ar mai avea posibilitatea sa o faca a doua oara....
Sint convinsa ca acest lucru nu are la baza dragostea mea fatza de el, ci dragostea mea fatza de "noi". Si nu cred ca ma pot educa in sensul asta. Desi constientizez.
Elise
She spune:
quote:
Originally posted by Elisequote:
Originally posted by She
She, cu toata sigurantza mea de sine, daca ar calca o data stramb n-ar mai avea posibilitatea sa o faca a doua oara....
Sint convinsa ca acest lucru nu are la baza dragostea mea fatza de el, ci dragostea mea fatza de "noi". Si nu cred ca ma pot educa in sensul asta.
Elise
e clar ca vorbim paralele, despre doua lucruri total diferite.ce te face sa crezi ca o femeie care este mai putin geloasa, mai putin posesiva, admite sa fie inselata ?Unde vezi legatura?