"Open marriage"-da/nu/de ce/cand/cum?
Raspunsuri - Pagina 13

vikinga spune:
quote:Adik pina si subconstientul ala de pe vremea poligamiei mostenit genetic p'acolo pe undeva sopteste "hai bre ca nu e tocmai ok". Alta e educatia sexuala si alta treaba e educatia de viata in general. Pt ca o astfel de practica asta implica, un alt concept de viata. Nu poti sa creezi copiilor imaginea de cuplu clasic spunind "Cand copii se maresc este deja mult mai complicat, precautiile trebuie inzecite" si apoi bluf pe la 18-20 ani sa-i zici tot asa gramada, cu ideea de a-i educa in acelasi spirit. Ce mi-au sarit mie in oki sunt 3 aspecte:1. asemanarea pe care in_trecere o gaseste intre iubirea matura( transformata din iubirea initiala pasionala) a unui cuplu cu iubirea fata de mama, tata, frate, sora copii. Dupa citiva ani relatia devine altfel dar nu stiu daca iubirea in sine, mai mult as zice ca se consolideaza relatia, legaturile. Iubirea fata de mama, fata de frate sau fata de copil nu devine din ceva in altceva, e pur si simplu, o simtim instinctual din primele zile de viata si fata de mama si fata de copil. Este pur si simplu acolo! Se poate uneori deterioara insa chiar si in cazuri de neintelegei majore iubirea fata de mama, tata, frate, copii ramane in fiinta noastra aproape instinctual. Iubirea fata de o persoana de sex opus poate suferi mult mai multe schimbari. E mult mai pasionala, sexuala, intensa, insa poate si disparea complet in anumite cazuri.De mama, frate copil nu poti "divortza" si sa iubesti la fel altzii la schimb. Insa o femeie sau un barbat dupa un divortz poate iubi in timp alta femeie/barbat la fel de mult.2. In_trecere ne-a mai zis ca bazele unei astfel de relatii open se stabilesc inca de la inceput, din primii 2 ani cit inca mai e vorba de iubire pasionala. Acum stau si ma gindesc practic cum e sa fii la vreo 6 luni-1 an de relatie, indragostit, totul super ok si asa la o discutie intima cu sotzul printre zimbete si pupicei sa-i zici ca ti-ai dori sa faci sex si cu altzii. Oare chiar ar merge? Oricit de mult ne-am reeduca eu ma indoiesc ca ar fi viabila o astfel de idee. 3. am mai observat cit de des a fost folosit cuvintul "prietenie". Prieteneie care mai degraba aduce pe alocuri cu o "camaraderie". Bineinteles ca trebuie sa existe intr-un cuplu o comunicare sanatoasa, cel de linga tine trebuie sa fie cel mai de baza om de pe pamintul asta, insa nuantzele astfelor prietenii sunt diferite.Nush de ce subiectul asta mi-a amintit de un bun coleg de al meu de pe vremea studentiei. Super frumos si destept, la inceput am flirtat, toti cei din jur ne catalogau cel mai tare cuplu, a fost ceva acolo intre noi insa pina la urma prietenia intre noi a fost mai mare decit altceva. A fost cel mai bun prieten al meu de pe atunci, si acum cind il vad ii sar in brate, e cel mai de gashca barbat de pe pamintul asta pt mine si asa va si ramane. Probabil cu el ar fi mers o astfel de relatie. De fapt cred ca ar fi fost unica cu o natura mai amoroasa care ar fi mers intre noi. Insa nu l-am iubit niciodata asa cum imi iubesc sotzul. Nu ma refer neaparat la intensitate, calitate ca sa zic ca din cauza timpului am uitat. Nu nu. E vorba pur si simplu de altfel de iubiri. E vorba de lucruri diferite. Vikinga& micul viking Aldo(15noi2003)
Originally posted by irenquote:Lorelei, hai sa explic io
Originally posted by ocebine
Cand copii se maresc este deja mult mai complicat, precautiile trebuie inzecite.????Anamaria mama la Nick (8)& Alex (5)People who say they sleep like a baby usually don't have one.: daca aceasta regulare in stinga shi-n dreapta e normala, shi are origini ancestrale, bla, bla, bla, de ce naiba ne mai kinuim s-o ascundem plozilor, daca-i la fel de normal ca mersul pe jos??Nah, acu ai intzeles?
Io shi plozii turbulentziIn caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.

RaluD spune:
Nu/uite-asa/nicicum/niciunde.
In_trecere, eu zic sa-ti iei valiza si sa te urci in tren catre alte destinatii. Aberezi cu stil.
Raluca, Emi cea scumpica si bebelusa Ina

RaluD spune:
Aoleu, am citit niste kestii care imi scapasera...
Greata nu exprima suficient de bine ce simt acum.
Ii dau si sotului meu link-ul, cred ca o sa se indoaie de ras. Si nu, te roooog, nu-mi spune "off your high horse" ca o sa ma insele fix la 45 de ani si 3 zile ca asa scrie in cartea X, conform careia barbatu' e fiinta poligama... Sau ca va fi nefericit pe viata daca nu o face... Ca ma indoi si eu de ras...
Dupa ce am trecut oarecum peste greata: sincer, mi-e mila de persoanele care sunt nevoite sa traiasca asa.
Hai, ca nu suntem toti prosti si inapoiati, nu ne mai aburi.

lorelei_19 spune:
quote:
Originally posted by iren
Lorelei, hai sa explic io: daca aceasta regulare in stinga shi-n dreapta e normala, shi are origini ancestrale, bla, bla, bla, de ce naiba ne mai kinuim s-o ascundem plozilor, daca-i la fel de normal ca mersul pe jos??
Nah, acu ai intzeles?
eu vad open marriage ca pe o optiune care se potriveste sau nu perechii. ca sa fiu mai explicita, la fel de "optiune" mi se pare si faptul ca doi oameni de acelashi sex traiesc impreuna ca si cuplu. O sa spuneti ca nu au incotro, ca asha le e natura. ei bine, si in cazul de fatza e la fel, au o alta gandire, un alt mod de viatza. si sa nu-mi spui, Iren ca si cuplurile homosexuale care au copii ii iau pe astia de manutza si le spun: hai sa-ti aratam ce fac mami si mami sau tati si tati in dormitor. Iar homosexualitatea e si ea veke de cand lumea.
A-tzi invinge gelozia si sentimentul de posesiune pentru partener, a ajunge la nivelul la care te bucuri pentru celalalt ca este fericit, chiar daca asta inseamna ca e cu altcineva, ei bine, mie mi se pare deosebit. eu nu pot din motive de gelozie, dar fain de cei care pot.
"Unde exista dragoste, exista si Dumnezeu" - Tolstoi

vilma spune:
quote:
Originally posted by RaluD
Nu/uite-asa/nicicum/niciunde.
In_trecere, eu zic sa-ti iei valiza si sa te urci in tren catre alte destinatii. Aberezi cu stil.
Ralu, te rog sa ai bunavointa de a te exprima in asa fel incat sa nu aduci atingere persoanei, ci doar ideilor prezentate. Nu poate fi chiar asa de greu sa comentam civilizat, sunt sigura.
Multumesc.
Vilma, Anca (4,8 ani) si Tudor (2 ani)

iren spune:
Lorelei, io nu mi-am exprimat nici o parere, numa am explicat ceea ce n-ai intzeles tu din ce-a zis Ocebine.
Io shi plozii turbulentzi
In caz de greturi si alergii la anumite persoane, se recomanda retragerea intr-un loc izolat si racoros si consumarea, in liniste, a patru- cinci lamii pe ora.

zanazanelor spune:
Mda... este primul raspuns la ce a spus In_trecere.
In primul rand nu sunt de acord ca poligamia este demonstrata stiintific si nici ca monogamia este un concept si un fapt impus de omenire. Nu cred ca atunci cand o relatie se infiripa te apuci si-i spui din start celui de langa tine "sa-mi fii fidel, ca altfel e vai si amar de tine"...
Conceptul si fapta de fidelitate, ca si cea de infidelitate au la baza omul. E foarte simplu: asa cauza, asa efect. Stim cu totii ce presupune acest concept, nu?
Mai pe scurt: ramane la latitudinea fiecaruia sa facem ceea ce CREDEM de cuviinta, nu ceea ce, chipurile, suntem predispusi genetic.
In momentul in care te IMPLICI intr-o relatie se presupune ca te implici si emotional. Din acest moment toate teoriile cad! Sentimentele iti dau peste cap cele mai infipte concepte, cele mai aprige principii si asa mai departe. Desi multa lume se chinuie sa judece la rece, din pacate nu se poate face asta decat in ultima faza a unei situatii de orice fel...
Personal am intalnit persoane libertine din acest punct de vedere. Fiecare avea dreptul egal de a-l insela pe celalalt, si chiar il anunta in prealabil. Relatia parea ca merge. Pana intr-o buna zi, cand partenera a intalnit un barbat care a stiut mai bine decat oricine sa-i trezeasca alte simtaminte si sa o faca sa aprecieze mai mult daruirea intr-un cuplu, nevoia de stabilitate, de confort, de liniste...
De o casnicie in acest stil nici nu poate fi vorba. Eu chiar mi-as dori sa vad cumva "povestea de viata" a unui cuplu care traieste astfel, care mai are si copii, si mai presus as vrea sa vad cum ajung acei copii, ce caractere au, ce relatii, ce mod de viata isi aleg apoi in functie de "faptele" parintilor...
Personal nu as putea sa traiesc intr-un stres continuu, sa ma feresc la nesfarsit de copilul meu. Si nu as sti ce sa-i raspund daca, de exemplu, ar intra peste mine in timp ce eu as fi cu altcineva decat tati. Probabil ca un astfel de copil ar creste cu gandul ca este ok sa iti inseli partenerul de dragul nuantzarii relatiei.
Iar acum as intreba: DE CE o relatie se poate nuantza numai astfel? Intreb pentru ca observ ca la baza acestui concept "open marriage" este tocmai inlaturarea plictiselii din cuplu, condimentarea ei, si chiar consolidarea!!! ei.
Spunem ca omul este fiinta superioara. In nici un caz nu imbratisez ideea unei fiinte cu instincte genetice!!! Daca omul este acea fiinta superioara, unica de pe pamant, oare chiar nu AR FI IN STARE sa-si condimenteze si altfel relatia decat apeland la niste nopti de amor cu altcineva? De ce amorul cu o alta persoana ar trebui sa ne ajute sa apreciem mai bine ceea ce avem langa noi? De ce amorul cu altcineva (fie femeie/barbat) ar trebui sa fie cel care sa ne mentina echilibrul si linistea in familie?
Daca tot s-a mers pe partea psihologica a omului, atunci sa mergem pe toate caile. Ce se intampla intr-un "open marriage" cu sentimentele omului? Ce daca ambii parteneri sunt de acord? Eu personal nu cred ca poti sa-ti dai acest consitamant in momentul in care ajungi sa-l iubesti pe cel de langa tine cu toata fiinta ta. Nu este in natura omului sa fie posesiv; este in natura omului sa iubeasca ceea ce-i place si in natura lui sa vrea sa pastreze ceea ce adora. Iar daca eu, ca om, iubesc la nebunie pe cel de langa mine, oare ce-as mai fi daca nu m-ar deranja ca iubitul meu acum este in pat cu prietena mea cea mai buna?
Cum ar trebui sa traiesc dupa aceea? Chiar si liber consimtind... Cum as putea sa ma intalnesc cu prietena mea la o cafea, iar eu sa stiu ca in noaptea precedenta sotul meu ii saruta sanii? Sau ar fi foarte bine sa ne povestim amandoua trairile, sa facem poate o comparatie, eventual sa ne mai si vindem un pont despre ce-l face pe sotul meu sa se simta bine in pat? Este un exemplu cu prietena. Oare sotul meu ar mai putea sa aiba aceeasi relatie cu prietenul lui cel mai bun, stiind ca eu o data/luna ma culc cu el ca sa mai condimentez relatia noastra? Si exemplele ar putea continua la nesfarsit...
Sa ne uitam la alte exemple de pe mapamond. Parerea mea ca cei mai deschisi oameni fata de relatii sunt starurile. Uitati-va la ei cat de bogati sunt, ce cariere au, ce viata de vis. Uitati-va si la copiii lor care cresc intr-un lux desavarsit, lux pe care mai mult de trei sferturi din populatia lumii nu si l-ar permite nici daca ar trai 10 vieti. Pentru acesti oameni grija zilei de mine nu exista. Acesti oameni au tot ce-si poate dori sufletul lor, material vorbind, la orice ora din zi si din noapte. Se tot vorbeste de rata divorturilor la Hollywood. De ce mai divorteaza acesti oameni, oameni care nu duc lipsa de NIMIC? Nu ati observat ca UNICA lor amaraciune este LIPSA unui suflet cu care sa poata TRAI cat mai mult timp impreuna? Da, se fac precontracte nuptiale tocmai in ideea de a indeparta pe oricine ar avea interes material. Foarte bine. De ce si acesti oameni care au aproape TOTUL divorteaza atunci cand sunt inselati? Cum de acesti oameni, care dupa parerea mea sunt cei mai libertini de pe planeta, isi cauta cu disperare perechea langa care sa traiasca toata viata?
Chiar mi-as dori sa stiu cat la % din populatia globului ar fi de acord sa aiba un "open marriage". Si daca procentul ar fi foarte mic, asta nu inseamna ca lumea este inapoiata si nu este capabila sa fie deschisa la nou, ci pentru ca o relatie bazata pe fidelitate inseamna NORMAL pentru marea majoritatea a omenirii...
Un alt exemplu: sa facem un studiu. Oare cat la % din prostituate practica aceasta meserie din placere si cat la % din "necesitate"? Si daca am afla ca 10% din femeile globului se prostitueaza, atunci ar insemna ca cele 90% de femei sunt inapoiate? Eu nu cred...
Daca o mica parte din pamanteni fac un anumit lucru, iar ceilalti nu, asta nu inseamna ca majoritatea este oarba si nedeschisa la nou. Nou si logic si se poate parea si acelora care isi violeaza mamele. Nou si logic li se poate parea si acelora care isi fac dreptate singuri, omorand pe cel care, de exemplu, le-a macelarit o sora/un frate... Dar in viata nu este asa. Exista un sistem de legi care trebuie respectat...
Asa si intr-o relatie...exista un cod nescris al "regulilor" care trebuie respectate de ambii parteneri. Iar daca printre aceste "reguli" exista si cea conform careia eu pot sa ma culc linistita cu sotul meu, cu prietenul lui, cu tatal lui sau mai stiu eu cine, stau si ma intreb: OARE ESTE NORMAL SAU MINTEA MEA ESTE BOLNAVA?

Victoria spune:
Nici nu stiu cum sa scriu...rar mi se intampla sa raman in pana de cuvinte...Nu sunt nici bigota, nu vreau sa fac pe lupul moralist...
Ideea e ca m-am casatorit cu un om pe cere l-am considerat si il consider jumatatea mea..ne impartim viata, gandurile, emotiile tot...Cred ca as innebuni sa-mi vina acasa sa-mi zica suav ca vrea sa se relaxeze si el putin cu vecina Mimi ( chestie care l-ar intineri intr-un mare fel) si eu la fel sa ma intineresc cu Gicu instalatorul.Si seara sa na intalnim fericitzi in patul conjugal, si sa ne povestim intre 2 pupici ce bine a fost,si ce tineri ne simtim, si ce casnicie minunata avem, si, by the way, sambata sa-i chemam pe Popesti la noi s-o punem de-o miutza in 4 si iar, ce casnicie minunata avem.In cazul asta ce diferenta ar fi intre noi si catzeii nostri ( maidanezi adoptati de pe strada) care, cand scapa din curte, se duc si se relaxeaza pe maidan, dar seara se intorc negresit acasa la troaca de mancare.....Si nuuuu, copiii nu trebuia sa afle, trebuie feriti, ca nu e bine, de fapt de bine....nu mai stiu
Admit ca nu am fost coerenta dar nu mai continui ca nu garantez ce-mi mai iese din taste
V
veni, vidi, Victorie!

Victoria spune:
Zanazanelor a descris exact, dar mult mai frumos decat mine, ceea ce am vrut sa spun...
V
veni, vidi, Victorie!

daniela_b spune:
quote:
Originally posted by lorelei_19
[br
eu vad open marriage ca pe o optiune care se potriveste sau nu perechii.
...........
A-tzi invinge gelozia si sentimentul de posesiune pentru partener, a ajunge la nivelul la care te bucuri pentru celalalt ca este fericit, chiar daca asta inseamna ca e cu altcineva, ei bine, mie mi se pare deosebit. eu nu pot din motive de gelozie, dar fain de cei care pot.
"Unde exista dragoste, exista si Dumnezeu" - Tolstoi
Acesta este genul concluzie cu care as vrea eu sa ramin atunci cind citesc despre modul de gindire si trai al altora.
Imi plac ideile provocatoare tocmai pentru ca nu sint foarte frecvente si admir indrazneala.
Imi spun mai mereu ca daca ar fi sa traim cu totii la fel, dupa reguli, urmind ideile acceptate ca fiind corecte, omul nu ar mai progresa si nu ar mai putea gindi liber.
Si mai cred ceva despre oameni: ne este teama de ceea ce nu cunoastem sau intelegem suficient. Teama naste respingere.
Respingerea nu este gresita in cunostinta de cauza. Insa eu cred ca respingerea fara motiv te limiteaza .
Asadar nu vad nimic rau in a incerca sa intelegem si sa cunoastem lucrurile despre care tot vorbim aici iar daca le respingem va fi pentru ca nu ne-au placut si nu ne-au reprezentat, nu pentru ca nu am inteles despre ce e vorba.
Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii