Help gradi : nu ma pot hotara, care din 2
Sunt intr-o mare dilema. Trebuie sa aleg o gradi. Din cate am vazut care primesc copii sub 2ani, m-am oprit la 2 .
1.Una din ele este mai dichisita, mai organizata in activitati, pe grupe de varsta, dar copii pareau cam plictisiti.
Au cateva jucarii, cuburi de lemn, si fac mai mult educ. plastica: plastilina, decupaje. Educatoarea statea cu 2-3 copii pe langa ea si o priveau altii plictisiti intinsi pe jos.
Grupa e de la 2-la 3ani. Urmaza 3-4ani.
Sunt 2 adulti la grupa, in permanenta e cineva cu ei.
Au curte maricica dar nearanjata.Afara nu prea ii scoate, iarna aproape deloc.
Am intrat incaltata peste tot.
Poarta e deschisa ptr oricine.
Mancare-catering
2. Cealalta e intr-o vila mica, camere mai mici.
Multe jucarii (plusuri, cuburi, tobogane, caluti-balansoar chiar in camera de la grupa mica), mobilata modest.
Aici in schimb au TV in camera lor si le pune desene animate dupa somn( nu-mi convine asta).
Grupa e de la 2ani la 3,5ani. Urmeaza 3,5-4,5ani.La anul inseamna ca va sta tot la gr mica.
Impresia mea e ca ii lasa mai mult la joaca (mi se pare mai potrivit ptr varsta ei), ii invata engleza, cantecele.
Dormitorul e cam inghesuit (dar ptr 2ore poate nu e chiar atat de rau).
Copiii pareau mai veseli.
I-a lasat nesupravegheati cand am fost eu, camerele erau apropiate. Daca se intampla ceva?
Curtea e superba. Au nisipar, gazon-iarba verde, beton ptr masinute, piscina, 2copaci.
In schimb aici n-am vazut olite sau colaci. Oare ii urca pe toti pe WC?
Aici m-au pus sa ma descalt.
La poarta e interfon cu camera video.
Mancare - bucatarie proprie - curata, fara prajeli, delikat.
Asptept pareri care sa ma ajute sa ma decid.
Raspunsuri
cgaby spune:
buna. decizia e grea. exista elemente pro si contra la amandoua! depinde ce anume astepti tu de la gradi! din experienta mea (am trecu prin 2 gradi), cateringul nu e cea mai buna solutie, in sensul ca nu au diversitate. mananca mereu acelasi lucru! partea cu tv, si eu sunt impotriva...ca pret e diferenta???? care e mai aproape de casa???? decizia e dificila. succes.
cgaby (mama lui stefan nazdravan)
cam33 spune:
Cgabi,
ambele sunt cam la aceeasi distanta. prima e mai scumpa cu 2-3milioane dar nu e important aspectul asta. Copilul tau ce facea la gradi toata ziua? Ce crezi ca era mai important pentru el ca sa se dezvolte bine fizic si psihic?
cgaby spune:
desi am trecut prin experienta a 2 gradinite, stef are 2 ani si 9 luni...deci inca mai merge la gradi si va mai merge si de acum incolo cativa ani!
pentru mine in alegerea gradinitei au contat educatoarele, ce jucarii au, programul, mancarea, spatiul si curatenia. nu neaparat in ordinea asta!
si cel mai important mi se pare acum faptul ca la aceasta gradi stef se simte bine(desi bazaie dimineata), a invatat cantecele, poezii, un pic de engleza, se joaca mult mai frumos, vorbeste mai frumos si mai corect, se spala singurel pe maini si pe dinti, mananca singur...si e vesel si bine dispus seara la plecare. pentru mine aceasta gradi este ce-mi dorec. bineinteles ca nu e perfecta, dar e cea mai buna varianta pentru stefan.
asterne pe o hartie toate argumentele pro si contra, fa o vizita cu copilul la ambele gradi si vezi cum se comporta. apoi trage o linie si vezi ce iese...
succes si spune-ne ce ai ales.
cam33 spune:
cgaby , la ce gradi e?
Am fost cu ea la una din ele si era tare atrasa de jucarii. O a merg si dincolo cu ea.
capcaunul spune:
Imi dau si eu cu parerea, desi capcaunii sunt cam nesuferiti pe forum
Intr-adevar educatoarele si ingrijitoarele conteaza cel mai mult intr-o gradinita. Ele pot compensa prin grija pe care o acorda fiecarui copil multe din minusurile unei gradinite (evident nu si problemele majore, dar de regula o educatoare buna nu prinde radacini intr-o gradinita neserioasa, neigienica sau nesuferita).
Nu multimea jucariilor este un criteriu ci modul in care ele sunt folosite. O educatoare cu talent pedagogic ar putea sa echilibreze perfect joaca cu educatia, intr-un mod care este inca foarte rar aplicat la noi in tara, din pacate: invatarea prin joaca. Asta presupune ca la varste mici copilul traieste cu impresia ca totul este o joaca continua, ceea ce il face fericit, in schimb parintii vor avea in final un copil educat, ceea ce pe acestia din urma ii face multumiti. Daca cel mic va percepe gradinita ca un loc in care se joaca tot timpul impreuna cu ceilalti copii, fiti siguri ca o sa-i placa sa mearga la gradinita (carui copil nu-i place joaca ?). Daca insa activitatile sunt cazone, rigide, daca el simte o ingradire a libertatii de actiune, de exprimare, atunci va tanji dupa atmosfera de acasa, dupa parinti (parintii se lasa convinsi mai usor decat o educatoare neinduplecata, nu-i asa?), dupa joaca din parc sau din spatele blocului.
Stati asa si nu dati in mine! N-am spus ca ar trebui lasati sa se joace de capul lor. Nici vorba. Am spus ca o educatoare cu adevarat talent pedagogic stie cum sa faca in asa fel incat copiii sa traiasca cu impresia ca totul este o joaca dar in acelasi timp, pe nesimtite, ei invata exact ceea ce trebuie. Pe nesimtite ei sunt disciplinati. Pe nesimtite ei cresc si se maturizeaza.
Bineinteles insa, nu neglijati si toate celelalte amanunte.
Capcaunul gradinitelor
cgaby spune:
cam 33 - stefan e la little one. s-a mai discutat pe acest subiect al gradinitelo si o sa se mai discute. fiecare parinte are exigentele sale, de aceea o gradinita poate fi buna pentru un copil si nesatisfacatoare pentru altul. eu ti-am zis ce conteaza pentru mine...sa-l vad pe stefan vesel si sanatos!
succes.