prajit = calit ????

Eu am o nedumerire:calitul zarzavatului si al cepei pt mancare e totuna cu prajeala?
Eu cand pregatesc mancarea ,pun ceapa in tigaie cu ulei si o tin cat sa se inmoaie apoi pun si zarzavatul acolo (eu il folosesc proaspat la mancare) si le tin vreo 5 min ,dar nu le prajesc. Nu stiu daca este sanatos ,mai ales ca am si 2 copilasi mici...totusi nu le prajesc.
Voi ce spuneti?
Dana cu Paul(8.09.2000)& Ana Maria(6.09.2004)
Raspunsuri

april spune:
Eu pun la foc mic si le acopar cu capac asa incat sa se innabuse, nu sa se prajeasca, pe la noi ii zice "dunstulit". Si pun toate zarzavaturile deodata.
sper ca ai inteles ceva
Fericirea e alcatuita din lucruri marunte.
"And in the end, it's not the years in your life that count. It's the life in your years" Abraham Lincoln


Mik spune:
Calit : pus in cratita cu ulei, la temperatura mica si inmuiat
prajit : pus in ulei incins si la temperatura mare.
In urma celor doua operatii : alimentele sunt, respectiv, moi si imbibate de ulei sau crocante.
In Moldova la calit zarzavatul ii mai spune "unduit". Pentru ciorbe, supe si borsuri, mama nu calea/prajea nimic, punea putin ulei crud la sfirsit daca era totul numai cu legume.
Mik.


akella spune:
lunna27, prajitul implica rumenirea ingredientelor, fata de calit care doar inmoaie. Oricum, e foarte bine cum procedezi; e mai sanatos, si pentru copii si pentru adulti.


lunna27 spune:
In principiu stiam ce inseamna fiecare dar nu stiam cat este de sanatoasa calirea zarzavatului,spun asta din cauza ca cei mici ai mei manaca din mancarea noastra,nu separat.
Dana cu Paul(8.09.2000)& Ana Maria(6.09.2004)


akella spune:
lunna27, prin expunere prelungita la temperaturi inalte (fie prin fierbere, fie prin prajire) a legumelor se distrug rapid vitaminele pe care acestea le contin. De asemenea, grasimile prajite (fie ca sunt animale, fie ca sunt vegetale) se descompun in elemente nocive organismului. De aceea este bine ca procesul de preparare a unei mancari sa nu depaseasca limita (de timp) de fierbere sau calire a ingredientelor ce ii intra in componenta.


Happiness_4_us spune:
Una e calitul si alta prajeala.Cand prajesti trebuie sa fie incins uleiul tare, iar cand calesti pui de la inceput in cratita ce vrei sa calesti si la foc mic.
Nana Motoc
Fotografii cu noi


Carmen_Marieta spune:
Lunna ai zis ca mananca si cei mici exact ce mnancati voi, sfatul meu este sa fierbi toate zarzavaturil, nu prajit nu cali, este mult mai sanatos.


dulcetica spune:
Pentru problemele mele biliare e crima prajitul,calitul sau cum vreti sa-i mai spunem.Deci daca pentru un adult e atit de daunator ,pentru un organism de copil nu cred ca e indicata aceasta "calire".Eu nu-i dau sub nici o forma ,insa n-am vazut pina acum reactii adverse la alti copii care maninca mincaruri cu diverse prajeli,exceptie facind sensibilutii.In acelasi timp digestia e ingreunata si ,probabil isi va spune cuvintul pe termen lung,cind vor fi adulti.
E numai parerea mea neavizata!


cipcipcip spune:
Eu incerc sa nu prajesc nici calesc (au explicat fetele diferenta), si pun ceapa cu ulei si apa si o fierb acolo putin. La fel fac si cu celelalte legume. Mincare e mai putin gustoasa asa, dar eu zic ca se merita ptr sanatate pe termen lung. Prajelile sint gustoase dar nu-s deloc sanatoase.
Cipcipcip si bebe Julia 4 august 2005


clau07 spune:
Eu pun in tigaie uleiul si ceapa. Apoi dau drumul la foc si pun un pic de apa in ulei (ca sa nu se prajeasca). Cand s-a muiat putin ceapa pun si legumele pentru ciorba. In acest fel nu le prajesc dar nici nu sunt doar fierte. Eu zic ca le calesc. Eu am invatat sa fac asa dupa ce am avut hepatita si mama mea nu a mai prajit zarzavaturile pentru ciorba.
Claudia si Alexandra ( 8 iunie 2004)
--------------------------------------------
Poate ca, pentru lume, tu esti o persoana
Dar pentru anumite persoane tu esti toata lumea.
