Bebelusi de noiembrie-decembrie 2005 (44)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns meems spune:

Cristinam, ai fost o dulce

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lordra spune:

O sa scriu un post mai lung. Cine e interesat, sa-l citeasca. Cine nu, sa treaca peste el. Nu ma supar.
So, de ce nu vreau eu sa-mi dau copilul la cresa si am hotarat sa stau cu el pan’la 3 ani. O sa citez din cartea “Secretul copiilor fericiti” de Steve Biddulph (convingerile lui m-au hotarat sa iau decizia asta, fiindca m-am regasit in multe simptome, eu insami fiind un produs al cresei/caminului cu program prelungit).

Exista 4 simptome intalnite la copii crescuti in creshe, simptome ce pot fi mai mult sau mai putin pregnante (cel mai pregnant se manifesta la copiii sub 1 an dushi la cresha).
1. Evitarea figurii materne – bebelusii si copiii mici care nu se apropie de mamele lor si nu vad in acestea o sursa de liniste. Experienta unor servicii profesionale de ingrijire pare sa ii faca pe acesti micuti furiosi pe mamele lor si, astfel, nu se indreapta catre ele atunci cand vor sa fie alinati. Atasamentul lor este orientat fie spre altcineva, fie nu este la fel de puternic.
2. Agresivitatea crescuta – o tendinta manifestata in aceasta etapa, ca si mai tarziu in viata scolara, de a folosi mai degraba agresivitatea fizica sau verbala decat discutia calma.
3. Indisciplina –ignorarea sau sfidarea cerintelor sau comenzilor adultilor, tendinta de a face totul pe dos, de a fi rebel.
4. Inadaptarea sociala – retragerea, evitarea companiei adultilor, inchiderea in sine.

Aceste concluzii nu sunt surprinzatoare. Plasati intr-un centru obisnuit de ingrijire, unde ceilalti copii sunt in competitie pt. a castiga atentia educatorilor, unde figurile adulte vin si pleaca, unde ziua este zgomotoasa si unde nu poate fi vorba de intimidate, copiii invata sa se descurce singuri. Ei invata sa nu aiba prea mare incredere in figurile adulte, incluzand aici propria mama, care nu este prezenta acolo pt. ei, in cea mai mare parte a zilei. Se descurca atat cat pot ei de bine, unii mai bine decat altii.
Pentru parinti, intrebarea “este centrul de ingrijire daunatori pt. copilul meu?” nu are un raspuns clar. Daca se manifesta, in mod regulat, in comportamentul copilului d-voastra, o combinatie intre cele 4 simptome descrise mai sus, atunci probabil ca raspunsul este: “DA”.
Copiii care au crescut intr-un centru de ingrijire sunt usor de recunoscut: sunt oarecum mai reci, mai putin interesati de tine ca persoana. Pot fi chiar priceputi in materie de manipulare. Ei se descurca bine pe parcursul zilei, dar exista un sentiment de resemnare. Sunt aspri, aproape deprimati.

Cateva opinii ale unor specialisti:
“ Absenta regulate a mamei poate fi daunatoare pt. copiii sub 3 ani. Numai intre 3 si 6 ani acestia pot profita de pe urma intregii zile de ingrijire de calitate in grup. Dar chiar si atunci, dupa marturiile educatorilor care se ocupa de prescolari, beneficiile unui program bun sunt diminuate sau anulate cand ziua de scoala se prelungeste pana la sau dincolo de 6 ore” – Selma Fraiberg, psihanalist pt. copii.

“… este mai probabil ca acei copiii mici aflati in ingrijire intr-un centru special (cresa) sa nu se ataseze de mamele lor, sa manifeste o retinere fata de acestea; de asemenea, este mai probabil ca acestia sa loveasca, sa ameninte si sa se certe, decat cei care au crescut intr-un centru de ingrijire sau au inceput sa frecventeze unul mai tarziu. Copiii care nu sunt ingrijiti de parinti la varste mici manifesta mai multa agresivitate, mai putina cooperare, mai putina toleranta la frustrare, mai multe comportamente gresite si, in timp, incapacitate de adaptare sociala” – Karl Zinsmeister “Hard Thrust about Day Care”


In continuare nu mai citez ci sintetizez: gradinita dupa 3 ani e cea mai indicata fiindca are o puternica contributie la socializarea micutului, insa doar pe program scurt. Daca micutul sta acolo 8 ore, incep sa apara si efecte adverse. La modul ideal ar trebui ca un copil de 3 ani sa stea la gradinita pana la 3 zile scurte, cel de 4 ani pana la 4 zile scurte. Dupa 5 ani se schimba datele problemei.

Mai sunt multe de spus insa n-am timp sa mai scriu. Cel mai bine e sa va cumparati cartea si s-o cititi. E pretioasa de-a dreptul. Eu m-am regasit cu ochii copilariei in multe situatii de acolo si de aceea sunt atat de convinsa ca autorul are perfecta dreptate in ceea ce afirma.

Cu bonele situatia sta diferit, insa nu foarte tare. Absentza mamei va fi resimtita de copil si ii va crea multe frustrari. Niciodata nu stii ce face, de fapt, bona acasa. Are grija de copil sau se uita la televizor? II ofera copilului macar o mica parte din dragostea pe care acesta o asteapta sau e insensibila la toate nevoile lui? E suficient pt. copilul nostru doar sa fie hranit/schimbat de o persoana straina timp de 8 ore pe zi?

Ma plimbam ieri prin parc cu o prietena si ne-am intalnit cu bebeu’ (6 luni) unei cunostintze plimbat de bona – bona cam tanara, dupa gustul meu. Biata fetitza plangea de ti se rupea inima, cu lacrimi cat pumnul iar bona o plimba in viteza fara ca macar sa incerce s-o mangaie si s-o calmeze cumva. Imi venea mie s-o iau in bratze si s-o pup (la mine functiona instincul matern, la bona functiona nepasarea). Chestia asta m-a bulversat total si m-a hotarât sa nu-mi las sub nici o forma copilul cu un strain insensibil la nevoile lui. Nu spun ca toate bonele sunt ca tipa asta, insa cred ca cea mai buna persoana care sa aiba grija de copilul nostrum in asemenea situatii este fie o bunica sau o ruda foarte apropiata de care sa fim siguri ca iubeshte copilul, fie o prietena foarte buna care, la fel, sa fie atasata de copil.

Inchei ca-mi urla copilul de cat am stat la calculator.
Hai va pup.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bubamara spune:

Lordra, de unde ai cumparat cartea?

Raluca si bb Maria (07.12.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

Lordra multumim pt post!!!
Eu iau in considerare dusul copilului la cresa de la 2 ani si intoarcerea mea la servici de la 1 an si 4 luni pana la 1 an si 8 luni, apoi vacanta. Adica in sem II anul viitor. Ce-o sa fac in acest timp cu Nati, mai vad.
Curiozitate: in ce editura este cartea asta? Cumva in Curtea veche?

Lavinia cu bb Natalia (28.10.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda77 spune:

lordra, eu am avut bona de la un an, am fost la gradinita de la 3, mama e o tipa destul de rece (bona imi placea mai mult la vremea aia) si nu ma regasesc in tiparele cartii de care vorbesti.
exista si parti bune ale independentei, parti pe care cartea inteleg ca nu le mentioneaza. sunt de acord ca "mama e numai una", dar atunci cand nu sunt conditii de stat acasa, nu cred ca lucrurile stau atat de tragic.
cel putin la mine n-au stat asa, de unde vedem ca fiecare dintre noi isi formeaza parerea subiectiv, respectiv in functie de propriile experiente si convingeri.
este corect ca plozii care stau mai putin cu mama sunt mai competitivi (ca parte buna), dar si mai insensibili sau prea determinati (ca parte proasta) decat ceilalti
in fine, e bine sau e rau, avand in vedere cum se dezvolta societatea, catre consum si concurenta din ce in ce mai mult, cred ca din ce in ce mai putine mame vor putea sta acasa. viitorul o sa fie al bonelor:)) sau asa cred eu.

mami de poet(09.12.2005)
puiutul meu, Nichita
"cel mai bun dar pe care il putem face copiilor nostri este sa stie ca sunt iubiti"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda77 spune:

ete, imi mai dadura o stea la 1000 de mesaje

mami de poet(09.12.2005)
puiutul meu, Nichita
"cel mai bun dar pe care il putem face copiilor nostri este sa stie ca sunt iubiti"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madau spune:

Salutare din nou, iaca am reusit si eu sa mai bag un ochi pe aici, ca iar am ramas singurele, tati fiind la binecunoscuta partida de fotbal de marti.
Oho, lume noua, Anda bine ai revenit, am crezut ca ne-ai abandonat!
Referitor la diversificare eu am incepu cu suc de morcov pana la 30 ml, apoi am adaugat suc de mar cate 5 ml pe zi pana la 60, amestecat cu cel de morcov. Deci in total 90ml. Apoi din cauza de constipatie am redus din ala de mar si am pus portocala. La un moment dat papam 30 morcov+30 mar+30 pportocala. Acum ii dau ce am si in ce combinatii vreau. Am bagat si pomelo, vad ca-i place si gref, deci combinam.
Dupa ce s-a obisnuit bine cu sucul i-am dat un mar pe razatoarea de sticla si am pus putin suc in el, a iesit ca un piure semifluid pe care il papa cu lingurita. Mai intai o lingura, apoi 2.....pana la 1 mar intreg. Plus sucul de rigoare. Cum Miruna papa cam 120 gr mar + suc cam 60-70 ml am inlocuit deja o masa de lapte.
Dar nu intotdeauna, daca nu papa atat de mult ii mai dau si laptic, cum vrea ea
La masa de pranz ii fac supica cu de toate, la inceput a baut doar zeama chioara cu bibe, am inceput cu 50 ml, apoi 80, 110 si tot asa pana la 200 ml. Cand a ajuns pe la 100 ml am pasat si morcov si i-am dat-o asa. Deci acuma papa 200-220 ml supa crema. Laptic nu mai are unde, deci asta e sigur inlocuita masa. Sper ca ai inteles ceva, daca nu...mai clarific

Gata m-am lamurit cu supa, o pasez asa fierbine si o pun in termos, e super. Asa ramane si calda si nici nu-mi fac probgleme ca fermenteaza sau asa ceva. Numai ca o sa pasez doar morcovul, ca azi am pus si un pastarnac la pasat si se cam infunda bibe ca ala e cam atos. Oricum de maine ii pun la fiert si dovlecel si incerc cu putin sa vedem rezultatul.

Lavicum mama sa oparesti mixerul? Fiti ma serioase! Eu nu-i fierb nimic. Le spal bine si apoi le dau cu apa fiarta in cana fierbator, un jet de apa. Nu am de gand sa o invat cu ele sterilizate si alte nebunii ca dupa aia sa-mi faca cine stie ce belele. Asa isi formeaza anticorpi. Parerea mea. Plus ca....razatoarea e de sticla..daca o fierb pocneste, iar robotul se alege praful de el. Acuma tu faci cum stii mai bine, ca ai mai multa experienta...

Miha carnita se fierbe separat si se faramiteaza si adauga la piure. Asa am primit ordin de la pediatra, asa iti zic si eu.

Silvia ce ai patit mama, iar ti-e rau?

Hai va pup si mai stau cu ochii pe voi pana pe la ora 22. Dupa aia plec la baitza.

Madau si Miruna (15 dec 2005)
POZICI, POZICI NOI
www.geocities.com/nov_dec_2005/povesti2005.htm#madau" target="_blank">ASA S-A NASCUT MIRUNA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bb_alinus spune:

Ola mamici!
Intru si eu sa va salut, asta asa ca am citit postul lui Meems si m-am regasit in parte!
Deci daca se intreba careva, noi suntem bine, cu plimbaceala si cu filmele la Tv nu am mai prea stat pe DC...incerc sa diversific un pic!

Azi la noi se doarme la greu!!! Culcata de la ora 21h aseara, trezita la 10h dimi, reculcata pe la 13h si sculata la 15h30, scos pe afara si tras iar soamne mici iar acuma iar doarme de pe la vreo 19h!! Ce-o fi??
Si o mai banui si de vreo diaree...dar poate ca e de la laptele praf ca mi-a zis pediatra ca e mai digest si ca e posibil sa faca kk mai moale...
Tzitzi la noi adio!! cat de indragostita era missa la inceput pe atat de repede a abandonat, dar recunosc ca nici eu nu am mai insistat, dupa mine, 4 luni si jumate e de ajuns...Si nici nu mai era mare lucru cred, ca uite m-am oprit sa ii mai dau sau sa mulg laptele si nu am nici un simptom de sani umflati...viata merge inainte cu lapte praf si cate o lingura de cereale seara ca sa dormim bine - asta a fost solutia gasita cu pediatra ca sa nu se mai scoale noaptea...si vad ca merge.

De vreo 3 zile incerc sa ii dau cate o lingurita de piure de morcov dar nu intra domle, missa mesteca pe afara. Oricum azi nu i-am mai dat ca intai vreau sa stiu daca e diaree sau nu, poate mai incerc la sfarsitul saptamanii. Deci nici eu nu consider ca am inceput diversificarea....

Lavi, drobul tau de ciuperci a avut mare succes la mine in familie, la Alba, i-am dat reteta si maica-mii.
Iar eu l-am refacut insa am plusat cu o gramada de ingrediente ce le aveam in frigi! Succes garantat! Uite cum arata : Drob de ciuperci si nu numai






Alina si Amalia 17.11.2005


Poze noi de aprilie 2006


www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=65487" target="_blank">Povestea nasterii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dordia2000 spune:

Salutare fetelor!!

Anda eu am facut asa::: am inceput cu portocala ca Stefan incepuse sa faca kk cam la 3 zile. Si i-am dat pana la 50 ml de porto dupa care am bagat mar si ii dadeam alternativ mar cu porto apoi am bagat si morcov si ii dadeam asa cam 100ml intre mese. Adica storceam un mar micut, o juma de porto si un morcov. Sucul de la ele aprox 100-120 ml il dadeam in loc de ceai intre mese. Asta a dutrat cam ...1luna jumatate asa ca...apoi am trecut la supa de legume tot intre mese si apoi am inceput sa le ingros. Acum am inlocuit deja 2 mese cu fructe si supa pasata si bb e ok.

Noki daca nu te-am lamurit pe mess sa imi zici ca te lamuresc.

Fetele lui Stefam i-a iesit o exema in jurul guritzei de zici ca e urzicat. S-a inrosit si are basicutze si...nu stiu de la ce e. De fapt banuiesc ca e de la saliva dar....ma gandesc ca poate nu e totusi si... Poate imi ziceti si mie cam ce ar putea fi!!!

Diana mamica de Stefan-Cristian
14.11.2005

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda77 spune:

madau, merci pentru detaliere. imi e de folos.
ce schimbari p-aici...acu' 2 saptamani alinus era cu missa agatzata de sani, acu' cica adio tzitzi si n-am cuvinte...
ia sa ma duc si la poze, cred ca gasesc noutati.
poetul e la mama acum:)) he, he, ce credeati ca as fi avut timp de atata conversatie:)) da din minut in minut treb'e sa soseasca bulinul poet si terorist :)...

mami de poet(09.12.2005)
puiutul meu, Nichita
"cel mai bun dar pe care il putem face copiilor nostri este sa stie ca sunt iubiti"

Mergi la inceput