Aici, in Olanda (14)
Raspunsuri - Pagina 12
dana_lucia spune:
Buna si multumesc pentru mult primire.
Sa raspund acum la intrebari, sunt in Olanda din 1996. Cu scrisul pe forum nu stau totcmai bine caci sunt inainte de concediu si am cam multe de facut dar dupa concediu o sa fiu sper mai activa si la aceasta sectiune pe DC.
Acum locuiesc in Alkmaar de unde va salut pe toti cu drag!
Dana Lucia si Alberto
danyce spune:
Bb_alinus, mi-am recunoscut diplomele in NL.Cu toate acestea, nu mi le-a cerut nimeni sa le arat. Dar am echivalarea olandeza, just in case...
A propos de invatatul lb, e adevarat ca am facut-o repede pt ca am profitat la maxim de timpul petrecut in scoala, 5 zile / sapt., mai ales ca acum 4 ani nu aveam mai nimic de facut, nu o aveam pe Alma, nici macar biroul de traduceri si m-am axat exclusiv pe invatarea limbii. Poti sa-ti spun ce am considerat eu important si cum am invatat:1)intai de toate o carte de gramatica mare cu teorie si exercitii (astea-mi placeau tare de tot ca-mi puneau mintea la contributie si ma jucam cu ele, zicand ca fac un soi de integrame - astea-s la moda printre olandezi);2)in paralel cu lectiile, mai bine zis chiar la scoala si sub nasul profilor eu citeam carti mai simple in olandeza imprumutate de la biblioteca (asta pt a asimila repede vocabular) pt ca ma plictiseam sa aud ca se citeste un text de 10 ori si in ritmul melcului (nu m-a certat nimeni pt asta pt ca eram pe faza cand imi venea randul la citit); 3)la scoala erau CDrom-uri cu filmulete si exercitii, iar norma era de 1 lectie pe zi (eu faceam 3-5/zi in fct de chef si dificultate) - aici imi placea enorm libertatea, posibilitatea de a invata in ritmul tau, fara sa astepti dupa ceilalti; dupa o serie de lectii se dadea un test si daca nu-l luai mai repetai - nu a fost nevoie sa repet nimic, chiar din contra:luam note foarte bune;4)sotul e olandez si i-am cerut sa vorbeasca cu mine numai in olandeza si sa aiba rabdare cu mine si sa ma corecteze cand gresesc (acum il corectez eu pe el si tot eu-s seful cand trebuie trimise scrisori oficiale);5)cu toata lumea vorbeam in olandeza, mi-am dat drumul din senin dupa ce am mers la scoala (avantajul mare era ca acolo nu era voie sa vorbesti in alta lb., deci nu aveai de ales).
A propos de inceputul scolii la nivelul 3, am avut posibilitatea asta pt ca eu studiasem alte lb straine in Ro la nivel universitar si atat coordonatorul meu de integrare (parca asa-i zice) din cadrul primariei, cat si directoarea scolii m-au sfatuit sa sar peste olandeza de baza (primele 2 niveluri)...dar mi-au dat un test sa se convinga daca pot.Testul a constat in citirea a 10 texte din domenii diferite si raspunsul la intrebari pe baza textului (era grila).Trebuia sa demonstrez numai la ce nivel inteleg limba (la ora nu vorbeam deloc olandeza, doar intelegeam destul de bine, facand analogie cu vocabularul francez, englez, plus ca invatasem eu ceva cuvinte...asteptam sa-mi dau drumul cand voi fi stiind sa ma exprim corect ca asa-s eu).Rezultatul testului a fost de aproape 90%, deci asa am avut eu voie sa incep de la nivelul 3.In prima luna am recuperat tot ce a invatat restul in primul an si arma secreta a fost cartea de gramatica pomenita mai sus.Apoi am inceput sa ma detasez de restul invatand asimiland repede foarte mult vocabular dupa metodele mai sus descrise.M-am inscris la NT1 doar pt a exersa pt NT2 si pt a-mi face o idee despre ce va fi vorba.L-am luat cu brio dupa 3 luni si m-am inscris imediat si la NT2, dar a mai trebuit sa astept 2 luni si ceva sa-l dau.In tp asta m-am delectat cu nivelul 4, unde chiar mi-a placut pt ca se purtau discutii la un nivel mai inaltut si fiecare avea de facut prezentari (asa am facut eu o prezentare mai complexa despre Romania, de ex), se facea multa conversatie pe diverse teme.
Am uitat sa mentionez ca pt a trece de la un nivel la altul se dau teste (scris, oral, ascultare de casete si raspuns la intrebari, citit texte si raspuns la intrebari).Se mai dau teste pe parcurs.
Cam asta a fost experienta mea.Sper sa reusesti si tu sa inveti repede limba, dar pt asta trebuie sa constientizezi ca tu esti in primul rand responsabila de asta, adica tu trebuie sa-ti doresti, sa ai motivatie si sa acorzi timp (in limita posibilitatilor) invatarii limbii.
A propos de cresa, ma mira ce ai aflat tu pt ca eu cu mare greu i-am rezolvat Almei loc la cresa din sept doar (pana atunci am dadaci de nadejde) si asta doar in 2 grupuri diferite, cate 2 zile pe sapt in fiecare.Pt mai mult de 2 zile in acelasi grup nu erau locuri.O zi va merge d-ra la o prietena de-a noastra, care are si ea 2 copii, indragostiti de Alma. In Haga sunt sigur mai multe crese, mai multe organizatii.Mai incearca.
Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004
Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei
bb_alinus spune:
Seara buna fetelor! Se pare ca a fost un we torid pe aici...cel putin asa am vazut la meteo! Ca noi am fost in Franta unde am cam murit de cald pe acolo...
Danyce, vad ca doar noi doua mai suntem pe baricade si Dana Lucia din cand in cand :))
Am vazut ca tu ai fost motivata bine sa inveti olandeza, cam cum am fost eu cu franceza cand am ajuns in Fr.... acuma sincer as vrea doar sa am notiuni de baza in olandeza ca nu prea ma trage inima la mai mult si in plus o am pe bebelina care imi ocupa o mare parte de timp! Oare cum pot sa caut detalii de cursuri pe net? Sau poate sa ma duc direct la primarie? Pana la urma cred ca nu o sa o dau pe missa la cresa 3 zile ca e pacat cat e asa de mica, mai ales ca am posibilitatea sa stau eu cu ea. Deci o sa imi aleg un curs privat unde sa o pot lua pe bebelina cu mine si apoi mai vedem! Insa marti tot ma duc la cresa sa discut sa vad ce si cum! Macar sa am o idee!
si o saptamana buna,
Alina si Amalia 17.11.2005
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=65487" target="_blank">Povestea nasterii
danyce spune:
Alina, eu cred ca pana la urma vei invata limba in functie de ceea ce vei vrea sa faci aici.Daca o sa vrei un job cat de cat bun, o sa ai nevoie de limba olandeza.In Haga vei putea sa-ti gasesti ceva si via undutchables (punct nl), adica fara prea multe cunostinte de limba, joburile fiind chiar pt straini.O veche membra a comunitatii noastre, Rukki, care nu a mai dat de multisor pe aici, parca la ei lucreaza (asa-si aduce neuronul meu aminte).
Cursurile private costa mult si le platesti oricum tu. Daca urmezi un curs prin intermediul primariei vei plati o suma mica (cam 200-250 parca din peste 4000 de euro cat costa un an de scoala;peste 4000 stiu ca urma sa plateasca in cazul meu, dar i-am scutit putin de cheltuieli pana la urma). La fel ,in caz de studii in NL, mai ales ca lucreaza si sotul tau aici, puteti solicita Belastingului sa va dea o parte din banii pe care ar urma sa-i platiti la cresa.
Bebelina ta e intr-adevar micuta si te inteleg ca vrei sa stai cu ea cat mai mult timp. Eu iti furnizez cu placere informatiile pe care le detin in masura in care te intereseaza.
Pupici ca plec la nani in sfarsit. Maine am prima zi la job.Sunt curioasa
Daniela Veuger si Alma Bianca 21 octombrie 2004
Alma,poze noi,si mai noi,cele mai noi,nou-noute,
poze yahoo
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=43451" target="_blank">Povestea Almei
lena spune:
bb alinus hai sa detaliez dupa cum ziceam...oppas e o tanti care are o licentza si are grija la ea acasa de 3-4 copii avand si ea insasi copiii ei, ca sa zic asa...cateodata poate sa nici nu aiba copii, are curte si copiii se joaca acolo...cam asta, o platesti cu ora, in jur de 4 euro, uneori chiar mai putin, cred ca in zona Den Haag e si mai mare posibilitatea de alegere.
eu personal am gasit-o pe www.martkplaats.nl dar tu incearca si pe google da-i cautare cu "oppas+in+den+haag" si sigur trebuie sa-ti dea mai multe site-uri cu asa ceva, daca ai nevoie de vreo traducere ceva, noi suntem aici.
cat despre limba olandeza, personal zic sa o ascutli pe danyce fiindca ea stie mult mai multe despre asta si motivatia e enorma...eu personal o inteleg destul de bine(olandeza ma refer), si aici m-am bazat cum spune si dana pe engleza mult de tot, are multe chestii asemanatoare, si germana un pic...asa ca gluma: la inceput eu pronuntam naturlich, si nu natuurlijk...ca-n germana dar inca nu am dat nici un examen...
dana lucia bine ai venit, wow si tu esti de multa vreme, 10 ani...spune-ne cum te-ai "blend in" usor, greu...iti place aici??
danyce serviciu usor si impresioneaza-i asa cum stii tu!!
dantje cred ca deja e in drum spre romania!!
eu tot il astept pe al meu sot sa-si termine treburile ca sa plecam, caci ne suim in masina de data asta, deci suntem flexibili la data plecarii
Lena si t-rex Freya
bb_alinus spune:
Anelize, deci cand avem nevoie de "imbracat" bagaje o sa te intrebam pe tine cum sa facem!
Danyce, tinem pumnii pt azi la job!
Cat despre olandeza, incet, incet o sa ma apuc, deja un prim pas e facut: am devalizat librariile franceze de tot ce aveau pt invatarea limbii olandeze
Iar pe drum, in masina am facut concursuri cu al meu sotior, eu aveam un ghid de conversatie si ii puneam intrebari, iar el incerca sa isi utilizeze engleza si putina germana pe care o stie ca sa imi raspunda...m-a impresionat cu logica lui, le cam ghicea
Merci de siteul undutchables, l-am bagat in favorite, insa deocamdata nu e nici o oferta pe Haga!
Lena, deci oppas e asa numita "nounou" in Fr, sau dadaca mai pe romaneste. Pai io credeam ca aici nu exista . O sa ma uit un pic pe linkul dat ca ma intereseaza ideea. Mai ales daca e oppas e flexibila si...acreditata
Apropos de plecat - venit, am mai intrebat eu pe DC dar nu mi s-a prea raspuns: ati venit cu avionul din Ro spre Nl in ultimul timp? Se poate sa treci doar aratand bani si neavand invitatie? Ai mei parinti vin peste 2 sapt si parca mi-e cam frica, pt prima data nu au invitatie! Si in plus vin de pe Budapesta! Iar biletul de intors e din Franta spre Budapesta! Uf, complicat de data asta!
Ar fi si culmea sa nu poata veni, ar insemna sa rateze botezul bebelinei...
Fetelor, oare olandezii sunt ei inceti de felul lor sau am dat eu doar peste genul asta pana acum??
Va
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=65487" target="_blank">Povestea nasterii
anky spune:
Lena,tanti care are grija de 4,5 copii acasa se numeste gastouder(parinte gazda) cum ar veni.
BB Alinus,despre asta poti sa te interesezi la un gastouder bureau.
http://www.gastouderservice.nl/
Dana Lucia,bine ai venit.Si eu sint tot din 96 aici.Au trecut deja zece ani,nici nu imi vine sa cred.
Danyce,sper ca ai avut o zi buna azi
Anca,Bianca 02.02.03si Cris 12.05.05
dana_lucia spune:
Buna tuturor si multumesc din nou pentru primire. Da, au trecut 10 ani de cind sutn aici, timpul zboara nu alta!
Integrarea mea a fost relativ usoara zic eu caci am venit aici initial pentru doctorat si am lucrat primii 6 ani la universitate (am facut PhD si apoi postdoc) si deci am fost intr-un mediu multicultural fapt care mi-a permis o integrare treptata si mai fara probleme, cam asa cred eu. Lucrez in ceretare si imi place mult ce fac, am lucrat si la o companie americana doi ani in Almere si pot spune ca mediul american din cercetare nu mi-a placut prea tare.
Limba am invatat-o nu foarte greu dar poate nu sunt un exemplu edificator in acest sens caci mie imi plac mult limbile straine, ce sa-i faci fiecare cu "pasarica" lui!
Acum, asa cum am spus, sunt pe ultima suta de metri inainte de concediu si nu am timp foarte mult de scris dar dupa concediu promit sa recuperez.
Vacanta placuta,
Dana Lucia si Alberto
bb_alinus spune:
Buna Olanda!
Ce caldura domle! Nu e canicula din Franta, e mult mai suportabil dar...cald rau totusi!
Anky, merci de explicatie si de site! Dar fetelor, nu gasesc "butonul" de engleza, totul e in olandeza si ma cam uit crucis...dar lasa ca invat eu.
Aseara au venit proprietarii in vizita ( ne sunt si vecini) si cum au auzit ca vrem sa invatam olandeza, gata s-au si apucat sa ne vorbeasca in limba lor cea draga...uf, ce sunete. L-am intrebat cum se zice la multi ani si a "grohait" ceva ( scuze dar asa mi s-a parut) de am inteles numai "felititieren" de la sfarsit
Apropos, fetele care locuiesc de mai multi ani in NL, voi cunoasteti un comic numit Mini ( facea el un duo Mini si Maxi)? Ce el e proprietarul meu si tare haios mai e! Cica ne aduce dvd-ul cu ultimul lui spectacol...pai si ce sa fac eu daca nu inteleg nimic
Dana Lucia sa ai o vacanta placuta si te asteptam dupa cu impresii!