Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare (21)

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns antoioana spune:

quote:
Originally posted by casandra

Poti sa imi dai si mie adresa manastirii?



Cu mare placere:

Iti dau adresa lor de site, gasesti multe informatii. Daca nu ti-e clar ceva, te rog spune! Pe parinte il cheama Cyrille si-am inteles ca inainte slujea in Montreal. Slujbele se tin si-n romana si-n franceza. E foarte frumos.

http://www.pagesorthodoxes.net/ressources/monastere-protection.htm#horaire


MANASTIREA ORTODOXA
CU HRAMUL
MAICII DOMNULUI
Arhidioceza ortodoxă română din America și Canada

Oameni buni, pe la noi a venit primavara, diseara ma duc la denie, va doresc tuturor multa liniste!
Cu drag,
anto




















R.R. 6
168, ch. Louisa
(canton de Wentworth)
Lachute (Qc) CANADA
J8H 3W8
Tél. : (450) 533-1114
Troparele sărbătorii
In această zi celebrăm luminoasa ta sărbătoare, o, Maica Domnului, noi credincioșii păziți de venirea ta și, contemplând sfânta ta icoană, cu smerenie noi spunem: Acoperă-ne cu acoperământul tău cel sfânt și ne mântuiește de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru să ne mântuiască sufletele noastre.


















Condacul sărbătorii
Fecioara în această zi stă în biserică pe nevăzute cu corurile sfinților rugători pentru noi către Dumnezeu; îngerii și preoții se închină, apostolii si profeții saltă de bucurie, căci Maica sfântă mijlocește pentru noi la Dumnezeu în vecii vecilor.
O mănăstire de călugări ortodocși la Québec

In octombrie 2004, arhidioceza română a Americii și Canadei a fondat prima mănăstire de călugări la Québec. Cu toate că e sub tutela română, mănăstirea noastră se vrea de expresie franceză pentru a întruchipa mai bine Biserica ortodoxă din Québec. Cu vocație ecumenică, ea îi primește pe creștinii de orice confesiune care vor să aprofundeze credința lor cu contactul spiritualității creștine orientale, așa cum este trăită ea de ortodocși.


Multă muncă ne așteaptă pentru a realiza zilnic proiectul nostru : construirea bisericii (maqueta, în prima pagină), mărirea casei actuale, pentru călugări, și pentru primirea monastică, curățenie și amenajarea proprietății…


Pentru a ne ajuta puteți trimite un dar (deductibil de impozite) cu intenții de rugăciune sau puteți să ne ajutați oferindu-ne munca dumneavoastră…


AUTORITATEA ECLEZIASTICA

Mănăstirea, condusă de egumenul Cyrille, este sub omoforul lui Nicolae, arhiepiscopul Americii și al Canadei, care ține de Patriarhia din România.


...ce-ntamplare cu mine Anto, ce minune cu ei Ioana si Stefan si bb din burtica...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns antoioana spune:

Scuze, am apasat dea-iurea pe tastatura. Ce vreti? Au innebunit salcamii, eu cum era sa raman sanatoasa?
Pupici!
anto

...ce-ntamplare cu mine Anto, ce minune cu ei Ioana si Stefan si bb din burtica...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns antoioana spune:

quote:
Originally posted by antoioana
...dea-iurea ...

Din ce in ce mai bine. Gata, ma duc la rosiile mele.
Sa ma scuzati! Numai bine! Mi-era dor de voi!


...ce-ntamplare cu mine Anto, ce minune cu ei Ioana si Stefan si bb din burtica...



...ce-ntamplare cu mine Anto, ce minune cu ei Ioana si Stefan si bb din burtica...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daro26 spune:

Ce faceti fetele? Ocupate cu pregatirile? Spor si Doamne ajuta!

Sarbatoarea sfanta a Inverii Mantuitorului nostru Iisus Hristos sa va umple sufletele de luminaa, pace, bucurie sfanta !

Am gasit in "Puncte Cardinale" o relatare despre cum este petrecuta Ierusalim Saptamana Patimilor. Copiez mai jos despre Vinerea mare si Inviere:

In Vinerea Mare se face Drumul Crucii, de la Pretoriu catre Golgota: Patriarhul Ieru­-salimului (sau unul dintre episcopi) poarta Crucea in procesiune. La denia din Vinerea Mare, se impodobeste Sf. Epitaf asezat pe altarul Golgotei cu numeroase petale de flori, iar in tim­pul slujbei 4 episcopi il apuca de colturi, coboara scarile Golgotei si il aseaza, in cantari mi­nunate, pe Piatra Ungerii. Urmeaza Prohodul, cantat pana la 1 sau chiar 2 noaptea.

De secole se obisnuia ca pelerinii veniti de Pasti la Ierusalim sa-si ocupe inca de vineri seara un loc langa Sf. Mormant, pentru a vedea in Sambata Mare, la pranz, Sf. Lumina coborand in Catedrala Sfantului Mormant. Evreii au evacuat complet anul trecut Biserica Sfan­tului Mormant, in noaptea de vineri spre sambata de dinaintea Sfintei Lumini, lucru nemaiauzit pana atunci. Sambata, la orele 14:30, la coborarea Sfintei Lumini, urmau sa participe numai 200 de invitati speciali. Am fortat usa si noi, cei multi, si am patruns inauntru. Ceremoniile incep la ora 10:45 a.m. (tinerii arabi crestini danseaza si striga tare, ca sa cheme Sf. Lumina) si culmineaza cu procesiunea principala, de la ora 12:30, care este con­­dusa de grecii ortodocsi. Eu am vazut Sf. Lumina mai ales in bucuria de nedescris a celor de fata, care au simtit cu totii prezenta dumnezeiasca in catedrala Sfantului Mormant: rusii de langa mine topaiau de bucurie, strigand: Zveta! („Lumina!”). Timp de 10 minute, si chiar mai mult, aceasta Lumina este imateriala si nu te arde (calugarii o trec prin barbi!). Ea co­boara pe lespedea Sfantului Mormant, care este in prealabil sigilat cu ceara. Patriarhul grec isi dezbraca vesmintele stralucitoare, ramanand doar cu stiharul, braul si manecutele, dupa care sunt rupte pecetile de pe usa Sfantului Mormant. Pasind inauntru, Parintele Patriarh ingenuncheaza in fata lespezii de piatra si se roaga pentru a primi Lumina de Sus. In biserica se face o liniste de mormant, iar credinciosii ridica mainile cu cele 33 de lumanari, pentru a fi aprinse de Lumina care vine de Sus (intr-un an, Sf. Lumina a aprins lumanarile Maicii Fi­lof­teia, ghida de la Manastirea Pasarea). Numai dupa cateva minute de rugaciune Lumina vine de Sus si se revarsa peste cupola Sfantului Mormant. Peste lespedea Mormantului co­boara o raza subtire de foc si aprinde vata presarata pe el, lumanarile si candelele. Fara sa arda, vata aprinsa este adunata cu mainile de Parintele Patriarh, care o aseaza in doua cupe de aur perforate. Apoi le inmaneaza diaconilor ortodocsi, prin orificiile Capelei Ingerului, spre a fi duse repede la Altarul Invierii si la paraclisul patriarhal. Dupa aceea, Patriarhul iese in fata Sfantului Mormant, purtand faclii aprinse din focul ceresc, si striga cu glas ma­re:”Veniti de luati Lumina!”. Multimile freamata, clopotele bat. Prin toate fe­res­trele – si mai ales prin orificiul rotund din tavanul catedralei – patrunde vizibil Sf. Lumina, care poate fi si filmata sau fotografiata. Aceste ceremonii ortodoxe grecesti se repeta anu­al, de 2000 de ani incoace. Pelerini de pretutindeni vin an de an la Ierusalim sa vada Sf. Lu­mina de Pasti.

In noaptea de Inviere, la Sf. Mormant incep cantarile in toate limbile: Hristos anesti! – Alitos Anesti! (greceste); Hristos voscrese! – Dvoisie voscrese! (ruseste); Hristos a inviat! – Adevarat a inviat! – si tot asa in numeroase limbi, inclusiv in araba, caci in Tara Sfanta sunt multi arabi crestini.

La A Doua Inviere, Duminica la pranz, se impart crestinilor bucati din sigiliul de ceara al Sfantului Mormant (din ziua precedenta), se citesc Evangheliile in mai multe limbi (inclusiv in limba romana), iar crestinii ortodocsi participa fericiti, cu o singura lumanare al­ba in mana, pe care este pictata Invierea. La sfarsitul slujbei, Patriarhul Ierusalimului se a­sea­za pe un fotoliu in mijlocul credinciosilor, imediat langa el se aseaza pe scaune, in sir, mai multi episcopi greci, iar fiecare credincios primeste, in limba sa natala, salutarea pascala din partea Patriarhului si a fiecarui episcop in parte. Acesti inalti prelati greci sunt fericiti ca pot pronunta corect: ”Hristos a inviat!”, ceea ce se datoreaza si tinerelor calugarite romance care lucreaza pentru Patriarhia Ierusalimului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Noi am fost aseara ba biserica. N-am stat mult, ca era Calin obosit, doar s-a trezit la 5:30 dimineata, iar slujba a inceput tarziu, dupa 7:30 seara. Inainte de culcare i-a cazut si un dinte de lapte, lui Calin.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Casandra,

sunt excelente vestile bune despre Calin; ii doresc sa se deschida ca o floare, si in pas alert sa recupereze cit mai mult; LA MULTI ANI si tot binele din lume(poate ne vom cunoaste la intilnirea montrealezelor)


eu intrasem de fapt pe topicul acesta pentru ca am primit, din Romania, de la fosta mea sefa, un om foarte special si bun,o scrisoare ce contine si o poezie, si vroiam, s-o impartasesc cu voi, pe topicul asta.

Hristos a înviat!
(Vasile Militaru)



Hristos a Inviat! Ce vorba Sfanta!

Iti simti de lacrimi calde ochii uzi

Si-n suflet parca serafimii-ti canta

De cate ori crestine o auzi.



Hristos a Inviat in firul ierbii,

A inviat Hristos in Adevar;

In poienita-n care zburda cerbii,

In florile de piersec si de mar.



In stupii de albina fara gres,

In vantul care sufla mangaios

In ramura-nflorita de cires

Dar vai, in suflet ti-nviat Hristos?



Ai cantarit cu mintea ta crestine

Cat bine ai facut sub cer umbland,

Te simti macar acum pornit spre bine

Macar acum te simti mai bun, mai bland?



Simti tu topita-n suflet vecea ura?

Mai vrei pieirea celui plin de Har?

Ti-ai pus zavor pe barfitoarea-ti gura?

Iubirea pentru semeni o simti jar?



O, daca-aceste legi de-a pururi sfinte

In aur macar azi te-au imbracat

Cu serafimii-n suflet imn fierbinte

Ai drept sa canti: Hristos a Inviat!


Ana


http://community.webshots.com/user/montrealpoze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Bine v-am (re)gasit! Am intrat sa va scriu o poezie care mi-a placut foarte mult si pe care am auzit-o pt prima data azi la biserica, citita de IPS Andrei, episcop de Alba Iulia. Se numeste "Dumnezeu" si e scrisa de Magda Isanos.

Oamenii bogati au facut icoane,
catapitezme-aurite si strane,
insa Dumnezeu n-a venit
in locul astfel ingradit.

Bogatii stateau grosi, impovarati
si se uitau la sfintii frumos imbracati.

In vremea asta, Dumnezeu zbura-n copaci,
facindu-i sa-nfloreasca. Fugea la saraci,
cerindu-le mamaliga si ceapa.
Era cind cimpie verde, cind apa.
Alteori se facea mic
si s-ascundea in floarea de finic,
ori s-apuca sa creasca-n papusoaie,
s-ajute furnicile la musuroaie,
sa dea pamintului mana si ploaie.

Avea atitea de facut Dumnezeu,
si oamenii il plictiseau mereu,
cerind unul pentru altul rau.
Ii auzea strigind: "Pamintul meu..."
Ii vedea punind semn de hotar,
ciopirtind, impartind minunatul dar.

Atunci se supara. Pornea furtuna.
Cu seceta si ploaie-nghetata lovind intr-una,se facea mare
si-nfricosat,
ca muntele cu paduri imbracat.
Pina venea o pasare la el.
Codobatura, sau un porumbel,
si spunea: "Doamne, mi-a cazut puiul jos.
Zi sa se faca iara frumos,
sa rasara soarele si sa-l gasesc..."

"Faca-se voia ta, sol pasaresc..."
Si Dumnezeu punea fulgeru-n teaca
si s-apuca alte lucruri sa faca.


_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Bine ai revenit !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Mai devreme am venit de la prohodul Domnului. Am avut noroc cu cel mic ca a rezistat pana la sfarsit. Acum doarme.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Casandra,La multi ani!lui Calin,sa creasca mare,frumos,si sanatos!Si sa aveti doar bucurii de la el!Dragelor,va urez si eu Sarbatori cu bine!A trecut si postul asta,ne apropiem de marea sarbatoare a Invierii Domnului nostru!Dumnezeu sa ne ajute sa traim Invierea lui!Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today

Mergi la inceput