Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare (21)
Raspunsuri - Pagina 3
irina.c. spune:
Buna dimineata!Ma iertati ca nu prea am avut timp sa intru ,sunt suparata,bunica mea(sta la mine) e cam rau de vreo doua saptamani,iar de cateva zile abia se mai misca.Iar acum,dimineata,nici nu s-a mai ridicat din pat.Sunt cam ingrijorata.,ieri a inceput sa-mi spuna cu ce s-o ingrop si alte chestii din astea.Nu stiu ce-o fi cu ea,ca acum si-a facut analizele,si in afara de glicemia mai ridicata(208) ,restul i-au iesit bune.Imi spune ca se simte foarte slabita.Nici nu stiu ce sa fac,oare sa-l chem pe parintele,s-o spovedeasca,poate isi mai revine?Bunica mea nu e genul prea credincios...Referitor la documentar,l-am vazut si eu aseara,si chiar la unele faze penibil.Autorii au sugerat ca erau "mai multe feluri de crestini"(?!?),printre care si gnosticii.Cand toata lumea stie ca gnosticiosmul e o erezie.In sfarsit...Biserica era prezentata ca o institutie a carei episcopi erau suparati ca ,gnosticii "se adresau direct lui Dumnezeu"si "n-aveau nevoie de sfaturile si calauzirea lor"(va suna cunoscut? )si de aceea i-au declarat eretici.Sfantul Irineu era doar un episcop insetat de putere,care scria contra respectivilor din motivul mentionat anterior.O alta fraza de pe la inceput (parca vorbea capsunarul din Spania )-incredibil,in primele secole de crestinism circulau mai multe Evanghelii-ha,mare veste,de parca noi nu stim ca existau apocrife.Una peste alta,documentarul a fost jalnic ca si informatie,parerea mea.Singura fraza cat de cat in acord cu realitatea a fost cea in care se spunea ca, "crestinismul timpuriu era diferit fata de cel de azi,primii crestini neavand Scriptura asa cum o stim astazi.Abia in secolele 3-4 Biserica a selectat cele 4 Evanghelii cunoscute,respingandu-le pe celelalte."Bine ,ca si asta era spusa in asa mod incat sa se subinteleaga ca prin respingerea apocrifelor Biserica urmarea un scop ocult,era insetata de putere,etc.,etc.,stiti sabloanele,nu le mai repet.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
gandacelu spune:
irina... multa sanatate bunicii... imi pare rau, stiu ca iti era de mare ajutor! chiar voiam sa te intreb daca vii joi la dna cornelia... acuma, nu te mai intreb nimic...:(( ai grija sa fie spovedita si impartasita, mie asta mi se pare cea mai mare responsabilitate pe moment....
yank eu una, ca tot ma invoci, sunt vaccinata: pana sa ajung la ortodoxie, am citit si am trecut prin tot ce tine de erezii, secte, ateism, extraterestrii - tot tacamul - asa ca chestiile de genul asta nu sunt nimica nou pentru mine, nici macar un zambet condescendent nu imi mai trezesc - btw, nu am tv de cativa ani
ce funny e cum crede lumea tot ce zice la tv dar nu crede ce zice la Scriptura... si lumea se crede informata, si noi suntem cei manipulati, nu, yank?
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=71551" target="_blank">o situatie tragica
mami de ileana si ioachim
fdoina spune:
quote:
Originally posted by irina.c.Nici nu stiu ce sa fac,oare sa-l chem pe parintele,s-o spovedeasca,poate isi mai revine?Bunica mea nu e genul prea credincios...
Irina, poate putina rugaciune pentru bunica, Paraclisul, sau eu stiu, ce-ti e tie mai la indemana...sanatate
fdoina spune:
Yank, ma gandeam ca la intrebarile tale ai obtine raspunsuri mult mai interesante daca ai posta la "Biblia", ca acolo Biblia e considerata singurul suport in credinta ( sper ca nu supar pe nimeni)
Ortodocsii cred ca Scriptura nu are nici o semnificatie in afara Bisericii, de aceea pentru ei e important si ce spune Biserica, deci Sfanta Traditie. Personal m-am gandit de multe ori ca Iisus ar fi putut sa scrie singur Evanghelia, daca ar fi considerat ca litera e cea care conteaza, si atunci nu ar mai fi existat nici o controversa. Dar El a preferat sa lasa Evanghelia Sa unor oameni, adica Bisericii sale, si eu cred ca asta e f semnificativ. Si la fel faptul ca Biserica nu a compilat cele patru Evanghelii, ca sa evite neconcordantele dintre evanghelisti, putea Biserica sa faca o singura Evanghelie, dar e f sugestiv ca a acceptat 4, care de multe ori nu concorda
Asa ca, inlauntrul Bisericii, Biblia e Evanghelia vietii vesnice.
In afara ei, e doar o poveste frumoasa, despre un om care pretindea ca e Dumnezeu (sau o oda, cum spuneai tu candva)
yank spune:
Nu pricep de ce sinteti mereu in defensiva!Eu nu am o secret agenda cum credea cineva pe aici,sau unii de pe aici.
Gandaco,eu nu cred draga tot ce se spune la tembelizor,eventual televizorul imi readuce aminte de niste elemente pe care le-am citit cu alte ocazii,cum e cazul si acum.Acum sa credem ca toate reportajele sint contra biserici si urmaresc sa destabilizeze credinta in biserica mi se pare deplasat.Mie documentarele de la NG mi s-au parut obiective mereu,ca dovada au fost intervievati si cei care sustin veridicitatea evangheliei si cei care o considera o erezie.
irina,gnostici au aparut odata cu crestinicrestinilor,doar biserica i-a considerat eretici,cum de altfel considera tot ce nu tine de crestinism.Gnostici considerau ca sufletul este ceea ce ii uneste cu Dumnezeu,i se adresau direct si corpul era considerat o temnita a sufletului.Gnostic vine din grecescul gnosis care inseamna cunoastere iar mantuitorul pentru ei era tot Isus Christos numai ca considerau ca menirea lui era aceea de a dezvalui credinciosului existenta scanteii divine incarcerate in sufletul sau iar atitudinea care sta la baza gnosticismului,aceea de a cunoaste totul,o gasim in majoritatea curentelor intelectualiste care au rivalizat cu gandirea rigida a biserici de-a lungul timpului ca renascentismul,rationalismul,new age-ismul...
Casandra,evanghelia lui Iuda se incheie pina in momentul crucificarii,deci Iuda a putut sa raspandeasca povestea apropiatilor lui.E foarte interesant ca prima evanghelia,cea a lui Marcu nu este asa de inversunata impotriva lui,pe cind cea a lui Ioan,cea care e considerata si ultima scrisa il infiereaza pe iuda,de fapt asta e unul din elementele care au dus si la antisemitism,evangheliile continad elemente antisemite,fapt recunoscut de altfel.Apoi de unde sti tu cind a fost scrisa evanghelia lui Iuda?Codexul gasit dateaza de pe la anii 280 d.H dar nu se stie cind a fost prima data scrisa,pentru ca ea deja fusese respinsa de Irineu.
Pe mine ma amuza cel mai tare zidul de care se izbeste orice informatie nou in ceea ce va priveste.Ma intreb,daca v-ati fi nascut in orient,cum gaseati voi calea spre ortodoxie,cine va lumina mintile? Poate singurul fapt cu care nu sint de acord e tocmai acest lucru,faptul ca toate informatiile pe care le primiti de la biserica sint axiomatice.Biserica oricum a gasit o explicatie pentru tot ce nu ii convine,dar tocmai faptul ca explicatiile ei voi le digerati pe nemestecate pe mine ma intriga.Cum de altfel nu inteleg cum nu constientizati ca biserica cu buna stiinta a ascuns multe lucruri si probabil mai ascunde si acum,si ca de-a lungul istoriei puterea pe care a avuto a fost singurul scop pentru care s-a dedat la lucruri care contravin flagrant doctrinei crestine.
Eu personal,ca evreu,sint deschis la toate subiectele referitoare la credinta,indiferent daca ele contravin doctrinei mozaice sau nu.Nu ridic iudaismul in slavi,nu am facuto niciodata,dar singura chestie care o apreciez este ca nu si-au sacrificat credinta niciodata pentru alte scopuri mai materiale,ca sa zic asa.In fine,m-am indepartat de subiect,dar revenind la el,eu consider ca acest codex pune in alta lumina povestea crucificarii lui Isus,si mi se pare normal ca biserica sa o respinga,deci nimic nou,insa eu nu discut cu biserica aici!Scuzati initiativa de a discuta pe aceasta tema,am ales gresit locul.Mult pa!
casandra spune:
Tu ce crezi despre Evanghelia lui Iuda?
Crezi ca Iehova e "evil"?
Crezi ca si Cain a actionat la comanda lui Iehova?
Nu cumva tot Iehova i-a spus Evei sa muste din mar?
amuleta spune:
Irina, multa sanatate bunicii, dar o analiza de urina si-a facut, ca la batrini infectiile urinare asa se manifesta. Si o electrocardiograma macar ?
Sint ocupata zilele astea, mi s-a stricat si laptopul dar a venit primavara si incep sa-mi lucrez gradina.
casandra spune:
Cine vrea sa citeasca evanghelia lui Iuda, o poate descarca de aici:
http://www9.nationalgeographic.com/lostgospel/_pdf/GospelofJudas.pdf
(in engleza).
----
Yank:
E foarte interesant ca prima evanghelia,cea a lui Marcu nu este asa de inversunata impotriva lui,pe cind cea a lui Ioan,cea care e considerata si ultima scrisa il infiereaza pe iuda,de fapt asta e unul din elementele care au dus si la antisemitism,evangheliile continad elemente antisemite,fapt recunoscut de altfel.
-----
Yank, cine este crestin cu adevarat, nu este antisemit.
Hristos ne-a dat porunca sa ne iubim unii pe altii.
Apoi, Iisus, Maica Domnului, Apostolii, toti au fost evrei.
Si nici pe Iuda nu il uraste nimeni. Mie imi pare doar foarte rau pentru el, si mi-e teama de slabiciunile mele, sa nu ii fiu asemenea.
Iti inteleg frustrarea fata de crestini.
Eu n-am avut niciodata nimic cu evreii, dar am avut puternice sentimente anti-rusesti. Personal, n-am avut experimente neplacute cu rusii, dar mi-au fost de ajuns povestirile bunicilor, refuzul tatalui meu de a invata rusa, constientizarea faptului ca rusii si-au anexat o parte din pamantul romanesc, marturiile pe care le-am citit despre ce au facut rusii in Basarabia,... Pana ce am citit cartea despre parintele Serafim si am vazut si o alta fata a Rusie, o Rusie in suferinta, in care s-au nascut mii de sfinti. Si m-am impacat cu Rusia.
DARAEL spune:
Astazi, la 96 de ani de la nasterea Parintelui Cleopa, nu pot sa va spun decat cuvintele Parintelui......
“Manca-v-ar Raiul !!!”
Mai multe aici:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/viata_p_cleopa.htm
Adrian
http://www.geocities.com/dara2el/
6 tehnici in asteptarea lui BB mic
“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT