Nu mananca suficient la gradinita!
Am dat-o pe Iulia la gradinita saptamana asta, la una particulara aproape de casa, la program scurt cu tot cu masa de pranz. Directoarea mi-a spus ca acolo copiii mananca tot, ca se insista sa manance, daca e vreunul mai mofturos.
Azi a fost a doua zi de gradinita si fii-mea a mancat asa: ieri la gustarea de la 10 nimic (le-a dat ardei umpluti cu branza de vaci), la pranz pilaf cu pui si o felie de chec (n-a vrut supa cu galusti), azi la gustarea de la 10 ou fiert cu putina branza si o banana, iar la pranz nimic (au avut ciorba acra cu legume si spanac cu mamaliga si turta dulce). Cand a venit mama sa o ia la pranz a gasit-o ultima la masa, cu ciorba in fata, rece, si felul 2 la fel. Au incercat sa-i dea spanac si era pe bluza... Mama a gustat ciorba si a zis ca era acra si sarata, poate d-aia nu i-a placut.
Ieri cand a ajuns acasa a cerut de mancare, si a mancat cat manca ea de obicei la pranz, azi la fel... Nu stiu ce sa zic, oare se va invata vreodata sa manance ce mananca ceilalti copii? Ca nu mi pare normal sa ii mai dam si acasa pranzul... nu c-ar fi o mare cheltuiala, dar totusi, d-asta am dat-o la gradi, sa manance cu ceilalti copii. Si acasa e cam mofturoasa, adica mananca bine, dar numai ce vrea ea, greu o obisnuiesti cu ceva nou.
In rest ii place la gradinita, s-a obisnuit cu copiii, a invatat niste lucruri noi.
Sa mai astept sa vad ce face zilele urmatoare? E prea devreme acum sa trag o concluzie? Voi ce ziceti?
Pupici,
Crisia & Iulia-Nicole (2.12.2002):
http://community.webshots.com/user/iulianicole
Raspunsuri
karina1976 spune:
buna crissia,
sa-ti spun ce am patit eu: paul al meu a facut efectiv "greva foamei" timp de 3 saptamani la inceputul gradinitei. nu ca manca putin, nu manca nimic - se uita la copii cum mananca, educatoarele si ingrijitoarele erau cu lingura la gura lui, se rugau de el, si el nimic. pe urma, cand ajungea acasa manca cat noi, ba chiar mai mult.
apoi, s-a dat pe brazda, nu mananca atat de mult ca acasa, dar mananca ceva. cred ca a avut nevoie de perioada asta de acomodare. pentru el era un mod de a protesta.
personal, te-as sfatui sa mai astepti un pic (mie educatoarele mi-au spus ca dureaza uneori si 2 luni pana cand copii isi intra in program, pana se obisnuiesc sa manance cu alti copii si fara parinti).
sper sa treceti cu bine peste perioada asta si sa fie totul ok la gradi.
karina1976
"Doamne, ajuta-mi sa nu uit!"
tinatache spune:
crisia, eu zic sa mai ai un pic de rabdare, e abia de 2 zile la gradi! A mea primeste pranzul acolo iar pt dupa-amiaza si eventual printre timp mai primeste pachetel. Uneori vine cu el intreg acasa, alteri cu cutia goala, dar la inceput nu manca mai nimic din el.
Probabil au si ei timp sa se obisnuiasca cu mancarea "de cazan", cu faptul ca sunt atatia la masa, e mai agitatie, masa se da la ore fixe, etc.etc.
Eu zic ca o sa se obisnuiasca cu ritmul. Mai asteapta putin.
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
Gaby spune:
Buna,
Aceasi problema o avem si noi. Nu mananca cat papa acasa, nu ca asta ar insemna extrem de bine, dar nu ma plang. Si spune"eu nu mananca asta acasa/" sau face greva foamei si nici dulciurile nu mananca...Nu stiu ma gandesc ca nu-i place, recunosc eu nu am gustat mancarea pana acum , dar ma bate gandul!!!Este la gradi de aporx 2 saptamani, s-a acomodat bine nu plange, dorme extremde putin - max 1 ora dar ce ma doare este ca nu mananca si este la program lung.Seara manca bine dar...Eu ma gandesc ca inca nu este obisnuit si mai astept...Este drept ca nu prea a mancat prin alte parti, si nici nu cred ca sunt copii care apuca sa manance tot la varsta lor- al meu face 4 ani, unde mai pui ca nu mananca singur si se chinuie cu el. Tare as vrea sa ad ce face la masa...si el se uita la ceilalti si nu vrea...se uita si atat.
Gaby si Razvan (smeu)
ardeiash spune:
mai ai rabdare. eu alergam prin casa cu castronul sa manance... iar acum mananca singur la gradi.... nu poti spune ca s-a acomodat nici dupa o luna, poate... ai rabdare. totul va fi diferit acum... daca tie-ti zice nu... acolo totul este da. dar dureaza... pune-te in locul copilului.... pana acum numai cu mamica... si acum.... numai preintre straini...
bafta!
s-auzim numai de bine! si
gabibarta spune:
Crisia, eu zic ca-i devreme de concluzii... e bine totusi ca mama ta sa mai guste mancarea de acolo, sa vada daca-i buna.
Si daca o obisnuiti sa-i dati de mancare cum ajunge acasa, ea nici nu va manca la gradi!!!! Trebuie sa invete ca pranzul va servi la gradi, si pana la cina sau gustarea de dupa masa nu mai pupa nici o firimitura!
Oricum am avut si noi probleme la gradi vreo 2-3 saptamani, pur si simplu n-a vrut sa manance fata, doar cand terminau ceilalti si s-a speriat ca i se va lua mancarea din fata, a inceput sa manance cu o viteza de ii speria pe toti:) Tot i-am propus doamnelor sa-i ia mancarea din fata daca nu se atinge de ea chiar la inceputul mesei, au refuzat, insa intr-un final mi-au spus ca totusi asa au facut-o sa manance deodata cu ceilalti:))) Noroc ca Lili e tare mancacioasa, si stomacul a invins incapatanarea
Gabi+Robert 20.05.1997Lili 17.05.2002
pozici poze noi
mikim spune:
fetita mea a prins o "fobie" dupa insistentele si tipetele din timpul mesei de la o gradinita de stat. am mutat-o la una particulara si de vreo luna am lasat-o si sa doarma acolo.
era f speriata de faptul ca va trebui sa manance acolo. mi-a spus ca ar manca felul I, dar nu si felul II si m-a rugat sa informez educatoarele despre acest lucru. a doua zi am mers cu ea de mana si le-am informat pe educatoare ca "fetita mea niciodata nu mananca felul II!". asa, intr-un fel incat sa inteleaga ca e o chestiune de moment si sa nu insiste. iar din acea zi a mancat tot ce era la masa! fiindca nu era obligata!
crisia spune:
Multumesc pt incurajari, fetelor. Situatia e neschimbata...
Dimineata am intrebat ce au la pranz si mi s-a spus ca supa cu galuste, snitel de pui cu piure si salata de rosii si castraveti, dar cand a ajuns mama sa o ia acasa a vazut ca aveau tot ciorba acra ca si ieri, snitel si piure de cartofi amestecat cu varza acra si cu usturoi !!???! Nici eu n-as manca asa ceva, sincera sa fiu. A mancat doar snitelul cu putina paine, si cand s-a ridicat de la masa a primit o bomboana, o felie de chec si turta dulce... desi missis ne-a zis noua sa nu-i mai dam dulciuri. Acasa nu i-a mai dat nimic sa manance si a adormit imediat. La gustarea de dimineata nu stiu daca a mancat, ca a uitat mama sa intrebe.
Voi ce ziceti de meniul asta? Vi se pare normal?
Crisia & Iulia-Nicole (2.12.2002):
http://community.webshots.com/user/iulianicole
angy11 spune:
La noi nu e asa,suntem la gradi de stat,dar avem o mancare excelenta,iar daca mergi la pranz,ti se face foame instataneu,am patit asta,are mancarea aia un miros....super!
Apoi ibngrijitoarea ii stiu de frica copiiii,ca tipa mult,dar de mancat mananca din fiecare fel,poat nu tot,dar cat de cat gusta.
Fiu-miu era o pacoste la mancare si acasa,ma stia toata scara cand ii dadeam pranzul,ca tipam,Ia in gura,mesteca,inghite!Facea depozit in gura,era in stare sa mestece ce are in gura si dupa jumatate de ora,la gadi s-a dresat cat de cat.
katik spune:
la noi nu-i cu scandal deloc, nici la inceputul cresei(de stat) n-a fost. fiica-mea rade tot, mai vrea si supliment. mincarea e f. buna, asa cum spunea si angy, e din "aceeasi sursa". acasa maninca doar fructe, eventual ceva iaurt, biscuiti din astea.si normal,seara ce mai mincam si noi, citeodata mai maninca cu fiecare care se pune la masa (ciuguleste!)
multa rabdare, pofta buna!
20+
http://pg.photos.yahoo.com/ph/katiktm/album?.dir=e12f
Anady_Diana spune:
Crisia, ma ingrijoreaza meniul postat aici de tine...La ce gradinita e fata ta? Scrie-mi pe PM, daca nu vrei sa faci reclama proasta unei locatii...Cu asa mancare...cred si eu ca copilul...dar nu te descuraja ! Te pup, astept.