Dulceata zaharisita/Retete cu dulceata

Dragelor,
Am o problema: am doua borcane de dulceata (capsune + struguri) care mi se zaharisesc tot timpul, le-am mai pus eu in baie de apa la fiert, si-au revenit, dar apor s-au zaharisit din nou. Aveti idee de ce se intampla asta? Pot face ceva sa previn acest lucru, sa le mai adaug ceva, eventual?
As vrea sa le consum, dar nu prea merge asa simpla cu lingura. Stiti vreo reteta la care pot sa folosesc dulceata?
Mai am de dovleac, de prune si de caise.
Leah
"I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I--
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference."(Robert Frost)
Raspunsuri

koalitza spune:
Nu prea mai ai ce le face acum. Pentru a nu se zaharisi, in timpul prepararii se sterg marginile oalei in care fierbe dulceata cu un prosop udat cu apa rece.
Eu mai folosesc dulceta la papanasi si clatite.


Balbina spune:
Leah, iti propun o reteta de prajitura cu dulceata, se face rapid si este delicioasa.
PRAJITURA CU DULCEATA
2 oua
1 pahar zahar
1 pahar smintina sau lapte batut
1 pahar dulceata (daca e acrisoara, e si mai buna)
2 pahare faina
1 lingura bicarbonat de sodiu (fara virf)
0,5-1 pahar miez de nuca
stafide, caise confiate – dupa preferinte si gusturi
Se amesteca intr-un vas (mai maricel) ouale, zaharul, dulceata si miezul de nuca (si fructele uscate, daca e cazul). Se adauga bicarbonatul. Compozitia va face spuma si isi va mari semnificativ volumul (de aia e nevoie de un vas mai mare ).
Se incorporeaza rapid smintina/laptele batut si faina.
Se toarna aluatul intr-o forma unsa cu unt/margarina si tapetata cu faina. Se baga in cutorul incins si se tine mai intii la foc mare circa 15 minute, apoi la foc mediu pina cind e gata (inca circa 20 minute). Se verifica cu o scobitoare daca e gata.
Dupa ce s-a racit, se poate taia pe grosime si unge cu crema.
------------------
Numai bine,
Natalia
Bunatati


akella spune:
Leah, dulceata se poate zaharisi din mai multe motive (de ex. daca in timpul prepararii nu este spumuita corect). Este cam greu sa o "dregi" acum, dar incearca niste prajituri cu dulceata (ca cea propusa de Natalia), clatite, sau papanasi, chiar orez cu lapte sau gris cu lapte... Cred ca daca scotocesc bine am si eu o reteta sau doua de prajituri cu dulceata... Daca ai putintica rabdare...


akella spune:
Papanasi cu gem
Ingrediente: ½ kg branza dulce, 1 borcan gem de caise, 2 oua, 250 g faina, 1 lamaie, esente diverse, 1 borcan smantana, ulei, bicarbonat, zahar tos, zahar pudra
Se dizolva bicarbonatul in suc de lamaie. Se amesteca branza cu ouale, zaharul tos, sarea si esentele. Se inglobeaza cu grija bicarbonatul. Se adauga treptat faina, obtinand un aluat nu prea moale.
Se formeaza chiftelute si se prajesc in baie de ulei incins. Papanasii se servesc calzi, cu smantana, gem de caise si zahar pudra amestecat cu putina vanilie.


akella spune:
Mie imi plac papanasii cu dulceata de capsune sau de visine... Asa ca, in loc de gem de caise, poti pune orice fel de dulceata iti place...
