Nu mai dati ficat la bebei
Raspunsuri - Pagina 9
Siminaf spune:
Iti multumesc ca ai amintit despre unele dintre simptomele care apar in carentele de B12, chiar daca pe scurt. Pentru ceilalti participanti la discutie, nu pentru mine! Multumesc, in sensul ca nu a trebuit sa stau eu sa scriu.
Si da, eu dadusem ca exemplu ceva caere mie si multora li se pare extremism. Nu sint fanatici religiosi, sint doar extremisti in ceea ce priveste alimentatia. Mie mi se pare corect sa lasi copilul sa aleaga atunci cind va fi in masura sa discearna, nu sa-i impui cu forta anumite lucruri.
La ei in familie (ma refer strict la aceasta familie, nu la intreaga comunitate) exista colesterol ridicat (nu am intrebat care si cum, ca sa-mi dau seama ce tip de dislipidemie familiala au), exista probleme digestive, date de consumul in stare cruda al unor legume care nu prea pot fi digerate de catre intestinul omului, exista diferite alte anomalii. Unele se observa cu ochiul liber, altele cind stai de vorba cu ei. E trist totusi, ca acei copii nu au putut alege si poate mai tirziu pot avea probleme de sanatate. Adica parintii nu au urmat aceasta cale decit de vreo 15-20 de ani incoace, dar copiii s-au nascut inconjurati de aceste idei. Ei nu stiu ce inseamna gustul oualor, al ficatelului sau al smintinei...
De asta am dat acest exemplu, pentru ca mi se pare total incorect fatza de copii, care sint "la indemina" noastra, sa-i obligam la un mod de viata care ne place noua, dar care lor le poate dezvolta diverse afectiuni in viitor.
Parerea mea!
Simina & Andrei (Deiutzu) & Raluca
Virsta Deiu
Home, wherever you are...
Excursie la Lake Arrowhead
Laguna Beach
Beach Cities
Noi 3, cu Raluca in burtica
sirimie spune:
cipcip, eu te cred numai daca iti argumentezi afirmatia cu articole sau referita la carti si ma conving de acolo.
Eu personal nu sint de acord ca ramin toxinele in ficat. Sint de acord cu Miha care spune ca toxinele se elimina, nu ramin in ficat.
Am citit in mai multe reviste si carti (cred ca si in cartea sotilor Capraru) ca s-a descoperit ca fierul din spanac nu se asimileaza bine, cu toata traditia ca spanacul contine mult fier. Si spanacul contine nitrati, pentru asta nu e recomandat sub 8 luni - dar peste 8 luni poate fi dat copiilor. Si pe linga ficat si carnea contine fier.
Sint de acord cu Simina ca un copil nu trebuie sa fie vegetarian pentru ca parintii sint vegetarieni, copiii trebuie sa manince carne pentru proteine si fier, pentru ca au mare nevoie de ele in perioada de crestere.
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://pg.photos.yahoo.com/ph/seirimie/my_photos
Poze de la Mot
nematics spune:
sa va dau un exemplu de consumat ficat : sotul meu a fost un mare consumator de ficat - addicted! Pur si simplu nu putea rezista fara sa manince ficat! Intr-una! Si multe fripturi, carne in general; dupa o virsta a mai rarit-o un pic cu carnea (adica a redus pina a ajuns la un consum normal!). Acum doi ani a fost descoperit cu talasemie minora- cred ca asta explica de ce simtea nevoia de ficat - pentru aportul de fier de care era lipsit din cauza talasemiei.
Cit despre copii vegetarieni - cred ca trebuie precizat daca e vorba de vegan sau ovo-lacto-vegetarieni, ca sa nu se iste confuzii.
Un copil poate fi crescut OK cu regim ovo-lacto-vegetarian - cum zicea Denizel mai sus, fara probleme, pentru ca laptele, untul, galbenusul de ou au toate vitaminele, mineralele si proteinele necesare sa acopere lipsa consumului de carne. Iar regimul este mai sanatos, deoarece metabolismul carnii produce mult acid uric samd.
Pestele intra la categoria carne buna, prin "untura" de peste.
Nici eu nu cred insa ca un regim pur vegan - numai legume si fructe - poate fi benefic pentru un copil mic; atunci ar trebui ca mama lui sa nu-l mai alapteze, nu??????????? sa-i dea lapte de soia!
" Cita luciditate, atita drama - Camil Petrescu"
Siminaf spune:
Asa este, carnea si ficatul contin mult acid uric si urati, care in exces, pot duce la guta. De aceea nici excesele nu-s bune.
Iar remarca ta referitoare la alaptare mi-a adus aminte ca asa gindeam si eu cind ii vedeam cit de inversunati sint impotriva lactatelor: si laptele de mama e tot de... mamifer (ma rog, nu sariti cei f. religiosi, ma refer doar asa, ca asemanare a compozitiei), atunci cum de-si alapteaza copiii? De fapt cred ca in afara de laptele de mama, nu au primit nici un alt aport de proteina de origine animala...
Si ai dreptate, se pot crea confuzii privind vegetarianismul (ovo-lacto) si veganismul, care mie, personal, mi se pare cam extremist.
Simina & Andrei (Deiutzu) & Raluca
Virsta Deiu
Home, wherever you are...
Excursie la Lake Arrowhead
Laguna Beach
Beach Cities
Noi 3, cu Raluca in burtica
sinzi_ana spune:
Simina sa iti spun ce cred io si prietenele mele care sunt si ele vegan (io am fost ovo-lacto, adica sunt ca m-am lasat din nou de carne). Dar sa nu radeti de mine...fiecare are credintele lui si urmeaza o cale in viata...
In primul rand mi se pare corect ca copilul sa isi aleaga la o varsta la care poate lua o asemenea decize daca vrea sa fie vegan, ovo-lacto sau sa manance cata carne vrea (david mananca ce vrea...chiar si hamburgeri daca imi cere-evitam oricum zonele in care se comercializeaza...)
Este vorba de un protest impotriva industrializarii si conditiilor inumane in care traiesc animalele care produc ceva "pretios": lapte, carne, oua...
Care pana la urma sunt si ele fiinte, ca si cateii nostrii de acasa, ca si pisicile, pestii sau alte "oratanii" care cresc pe langa noi, si pe care le iubim si le oferim ce e mai bun...
Mi se pare aiurea sa iti iubesti cainele si sa mananci un pui de vaca...un vitel care nu si-a cunoscut mama, soarele, iarba, o mangaiere...
Asa gandesc eu...asa e viata mea...credinta mea...sufletul meu...
Prin faptul ca eu, prietenii mei (care sunt si ei vegan) si altii ca noi, nu consuma carne...adica cel putin 1 pui pe saptamana...asta inseamna ca scade productia si ca un pui nu se va mai naste si nu va avea parte de o viata si un sfarsit ingrozitor, o contributie infima...dar orice frimitura conteaza...orice trebuie sa aiba un inceput...
Deci nu sunt ovo-lacto din motive de sanatate (desi am fost toata viata anemica si cu lipsa de calciu si cand am trecut la regim m-am refacut...)...
Si inca o chestie stupida pt altii, dar valoroasa pt mine...bunicii mei au avut o ferma de vite...si evident... sacrificau vitei......Doamne...au niste ochii cand asteapta sa vina macelarul.... Pe mine m-au marcat enorm...si ei macar avusesera parte de o pajiste, de tzatza unei mame...
E stupid...dar eu in asta cred...asa ca nu dati cu rosii in mine...
Nu ma intereseaza ce cred altii...si nici nu ma influenteaza...
Iau in fiecare zi viata de la capat
Sinzi, Radusi David
David
Siminaf spune:
Sinziana, ai tot respectul meu pentru ca stii sa-ti expui gindurile, sentimentele in mod civilizat! La fel si Nematics. Intr-un fel te inteleg, nici mie nu mi-ar placea sa vad bietii vitei sau bietii miei sacrificati (la momentul acela, adica). Cind eram copil si apoi adolescent, nu puteam minca miei, vitei, iepuri, pui de gaina si alte alea. Mincam carne de animal "mare", adica matur, ca-mi spuneau parintii ca alea oricum mureau de batrinete ...
Pe de alta parte, oamenii dintotdeauna au fost omnivori. nu carnivori, omnivori. Dar fiindca nu au ramas exclusiv ierbivori au ajuns in virful piramidei trofice. La fel carnivorele, se afla in virful piramidei (dar sub om, totusi ), pe cind ierbivorele se afla la baza, constituind hrana celor "de sus". Si asta din cauza proteinelor animale pe care carnivorele le devoreaza.
Prietenii mei de care povesteam pe paginile anterioare imi dadeau exemplu viteza unui ghepard, care se stie ca este cel mai rapid animal de pe uscat, dar care isi poate mentine fantastica viteza de aprox. 90 km/h doar un timp scurt, pe cind gazelele vinate de ghepard, chiar daca nu au aceeasi viteza, pot sa alerge un timp mai indelungat si astfel pot scapa atunci cind ghepardul oboseste.
Da, dar ei uita un lucru, si anume: ghepardul este mai istet decit gazelele, si de cele mai multe ori le "smechereste" si le iese in fatza, si tot le prinde. Gazelele, sarmanele, nu stiu decit sa alerge drept si o cam incurca.
Departe de mine sa zic prin asta ca veganii ar fi mai putin destepti decit vegetarienii (care totusi au aport de proteine animale din lactate si oua) sau decit omnivorii. Dar este o realitate a regnului animal care nu poate fi contestata. Am tinut sa precizez ca a fost un exemplu dat mie de catre vegani, exemplu pe care l-am intors impotriva lor si nu au mai avut ce sa zica.
Bravo celor care pot mentine un asemenea regim de viata, fara sa uite totusi de anumite aporturi necesare si sa ia suplimente nutritive cind este necesar, adica fara sa fie extremisti.
Ramin totusi la parerea mea ca este ceva chiar dus la extrem, iar copiii nu pot fi obligati, nu este corect sa fie obligati de catre parinti la ceva, fara sa poata alege.
Simina & Andrei (Deiutzu) & Raluca
Virsta Deiu
Home, wherever you are...
Excursie la Lake Arrowhead
Laguna Beach
Beach Cities
Noi 3, cu Raluca in burtica
denizel spune:
Voi spuneti ca toxinele nu raman in ficat. La un moment dat ele se elimina. OK!
Imi vine totusi in minte o intrebare: de unde stiti ca sacrificarea animalului/pasarii respective a fost facuta taman in momentul in care toate toxinele fusesera eliminate din ficat? :-)
Si tocmai am gasit pe net o chestie pe care o uitasem: "media de varsta a eschimosilor este de 27 de ani. Media de varsta a kirghizilor este de 40 de ani. Ei se hranesc preponderent cu carne."
Si inca ceva: " chiar inainte si mai ales dupa agonia din abatoare, lupta inutila a animalelor terifiate care se zbat pt. a-si pastra viata, antreneaza mari schimbari biochimice, care fac sa apara la acestea subproduse toxice si o mare cantitate de adrenalina emisa abundent in intregul lor corp, care devine practic, otravit. Carnea va fi deci "otravita" de suferinta cumplita a animalului inainte de moarte"
Simina, uite ca nu ma pot abtine:). Nu e ok sa sugerezi ca vegetarienii sunt mai slabi de minte decat omnivorii/carnivorii (exemplificarea cu gazela si ghepardul mi se pare fortata si copilareasca. Fara suparare )
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Siminaf spune:
Eram sigura ca va sari cineva! De asta am si zis:
quote:
"Departe de mine sa zic prin asta ca veganii ar fi mai putin destepti decit vegetarienii (care totusi au aport de proteine animale din lactate si oua) sau decit omnivorii."
Iar exemplul nu l-a dat eu, ci ei mie! Deci ei au fortat ca sa arate ce de beneficii poate aduce o viata complet lipsita de orice proteine, vitamine, lipide, etc de origine animala!
quote:
"Am tinut sa precizez ca a fost un exemplu dat mie de catre vegani, exemplu pe care l-am intors impotriva lor si nu au mai avut ce sa zica."
Iar adrenalina nu este o toxina, este un hormon care se afla in mod normal in organismul fiecaruia dintre noi si care ne ajuta sa trecem de multe situatii dificile.
Iar aici ma opresc, ca e cam tirliu aici, pe coasta de vest...
Simina & Andrei (Deiutzu) & Raluca
Virsta Deiu
Home, wherever you are...
Excursie la Lake Arrowhead
Laguna Beach
Beach Cities
Noi 3, cu Raluca in burtica
Alexa Ioana spune:
quote:
Originally posted by Siminaf
Prietenii mei de care povesteam pe paginile anterioare imi dadeau exemplu viteza unui ghepard, care se stie ca este cel mai rapid animal de pe uscat, dar care isi poate mentine fantastica viteza de aprox. 90 km/h doar un timp scurt, pe cind gazelele vinate de ghepard, chiar daca nu au aceeasi viteza, pot sa alerge un timp mai indelungat si astfel pot scapa atunci cind ghepardul oboseste.
Da, dar ei uita un lucru, si anume: ghepardul este mai istet decit gazelele, si de cele mai multe ori le "smechereste" si le iese in fatza, si tot le prinde. Gazelele, sarmanele, nu stiu decit sa alerge drept si o cam incurca.
m'am tinut departe de subiect pana acuma, cu foarte mare greu, dar nu mai rezist !!!
faza cu gazelele si cu ghepardu' este total eronata. dimpotriva, se vehiculeaza ideea ca ghepardul are avantajul vitezei, gazela al endurantei, dar si al inteligentei, pentru ca tocmai ca NU alearga drept si o cam incurca, ci de cele mai multe ori scapa, pacalind ghepardul (alearga in zig zag, opriri bruste, schimbari radicale de directie, plus avantajul numarului mare din turme), contrar parerii de pana acum ca acesta este de neinvins.
si chestia ca in ficat se acumuleaza toxine e eronata... atunci ce sens ar mai fi avut pentru natura sa "inventeze" sistemul excretor si digestia ??? e explicat totul foarte simplu si intr'un manual de anatomie/fiziologie din liceu. unul dintre principiile de baza in biologie este ca nimic nu este intamplator in evolutie.
da' ma rog, destule polemici si controverse pe marginea acestui subiect...
denizel spune:
quote:
Iar adrenalina nu este o toxina, este un hormon care se afla in mod normal in organismul fiecaruia dintre noi si care ne ajuta sa trecem de multe situatii dificile.
Asta stiam si eu. Numai ca, probabil ca o fi toxic sa mancam carne imbibata cu adrenalina.
" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.