Ghidul supelor/ciorbelor pentru incepatori/avansat
Raspunsuri - Pagina 2

akella spune:
Supa de ciuperci
Ingrediente: 250 g ciuperci, 1 ou fiert tare, 2 lg. ulei, ˝ lingurita chimen, 50 g faina, 1 lingurita zahar, otet, 200 g smantana, marar verde
Se taie ciupercile si se calesc intr-o lingura ulei, apoi se adauga 100 ml apa, se acopera si se fierb 10 minute la foc moderat.
In alt vas, se incinge restul de ulei, se adauga faina, apoi 600 ml apa calda si se lasa sa fiarba 15 minute. Se adauga ciupercile calite si se potriveste de sare, zahar si otet. Se pune mararul tocat si se mai fierbe 5 minute.
Se incorporeaza smantana si se incalzeste, fara sa dea in clocot. Se orneaza cu jumatati de ou fiert si verdeata tocata.


akella spune:
Supa clara cu paste
Ingrediente: 1 leg. zarzavat supa (praz, morcov, telina), Ľ de pui, Ľ kg piept de vita, 2 cuburi pui, 80 g paste
Zarzavatul se toaca si se pune la fiert cu carnea in 3 l apă, pentru 75 de minute. Se scoate totul si se strecoara zeama.
Se adauga cuburile de pui si pastele si se fierb 10 minute. Se serveste cu paine prajita.


akella spune:
Supa de conopida
Ingrediente: ˝ conopida, 100 g fasole verde, 1 cartof, 2 morcovi, 1 ceapa, 1 lg. ulei, 250 g fasole boabe fiarta, sare, 200 g paste
Conopida se rupe in buchetele. Fasolea verde se taie bucati mici. Cartoful si morcovii se taie cubulete. Ceapa se toaca si se caleste in ulei incins. Se adauga ˝ l apa calda, se acopera si se lasa la foc mic 15 minute.
Se adauga fasolea boabe si se mai pune 1 l apa calda. Se sareaza si se pune restul de legume. Cand totul a fiert, se adauga pastele si se mai fierbe 8-10 minute.


akella spune:
Supa de dovleac
Ingrediente: 1 ceapa, 1 fir praz, 500 g pulpa de dovleac, 2 lg. unt, 350 g castane decojite si fierte, 1 l supa (instant), 150 g smantana, 80 ml suc de portocale, 1 lingurita ghimbir (ienibahar) macinat, sare, piper, coaja de la 1 portocala
Se taie cuburi pulpa de dovleac. Ceapa si prazul se toaca si se calesc; se adauga dovleac si castane, apoi supa. Se dau in fiert. Se fierb la foc mic pana se inmoaie dovleacul si apoi se paseaza.
Supa se da in fiert cu smantana si suc de portocale si se condimenteaza. Se serveste cu coaja de portocala si marar.


akella spune:
Supa de dovlecei
Ingrediente: 400 g dovlecei, 2 cartofi, 1 ceapa, 2 catei usturoi, 600 ml supa de legume (instant), frunze de telină, 2 lg. ulei, sare, piper
Se curata dovleceii de coaja si seminte, se taie bucati si se pun intr-o oala. Se adauga cartofii, ceapa si usturoiul taiate.
Se toarna supa de legume, uleiul si frunzele de telina. Dupa ce au fiert, se paseaza si se pune sare si piper. Supa se serveste rece, ornata cu floare de dovlecel.


akella spune:
Supa de fasole verde I
Ingrediente: 250 g fasole verde, 2 catei usturoi, 2 dovlecei mici, 2 cartofi, 1 ceapa, ˝ radacina de telina, sare, piper, frunze de telina, ˝ rosie
Fasolea verde se fierbe 10 minute intr-un litru de apa. Se adauga cateva frunze de telina, dovleceii, cartofii, ceapa, telina si usturoiul taiate bucati. Se pune sare si piper si se fierbe 30 de minute.
Se scot legumele si se paseaza, apoi se amesteca bine cu supa. Se lasa supa sa se raceasca la frigider, si se orneaza cu bucatele de rosie si verdeata.


akella spune:
Supa de fasole verde II
Ingrediente: 500 g fasole verde, 250 g cartofi, 1 morcov, 1 ceapa, 250 g pulpa de porc, 100 g sunca afumata, 2 lg. ulei, 2-3 fire cimbru, ˝ leg. patrunjel verde, 1 l supa (instant), sare, piper
Fasolea se taie bucatele, iar cartofii si morcovul – cubulete. Se toaca marunt ceapa. Se taie cubulete carnea si sunca afumata.
Se caleste carnea, sunca si ceapa. Se adauga legumele, supa si cimbrul. Se lasa la foc mediu cca 25 de minute.
Se scot firele de cimbru si se pune sare si piper dupa gust. Se orneaza cu patrunjel verde tocat.


akella spune:
Supa finlandeza
Ingrediente: 200 g fasole verde, 1 ceapa, 2 cartofi, 1 conopida mica, 1 morcov, 200 g spanac, 100 g unt, 1 l lapte, 30 g faina, sare, patrunjel verde
Se curata zarzavatul, se taie in cubulete mici, conopida se desface in buchetele, iar spanacul se toaca fideluta. Se pun toate la fiert in 1 ˝ l apa clocotita cu sare. Se lasa la fiert 25-30 de minute.
Se desface 1 lingura faina in lapte, se toarna peste legume, impreuna cu untul si se lasa sa dea cateva clocote. Se serveste garnisita cu patrunjel verde tocat.


akella spune:
Supa de gaina cu legume
Ingrediente: 1 gaina (cca 1 kg), sare, 1 foaie dafin, 1 lingurita piper negru boabe, 1 fir praz, 2 morcovi, 200 g frunze de telina, 1 gulie, 150 g taietei, 100 g mazare, piper, 1 lg. patrunjel verde tocat
Gaina se asaza intr-o oala, se acopera cu apa rece, se adauga o lingurita de sare, foaia de dafin si piperul boabe. Se fierbe 60 de minute.
Se taie fin prazul, telina, morcovii si gulia. Taieteii se fierb in apa cu sare si se scurg.
Se scoate gaina, se curata de piele si oase, iar carnea se taie bucatele. Se strecoara supa, se pun legumele la fiert 10 minute; după 5 minute se adauga mazarea.
Se pun in oala carnea si taieteii si se incalzesc. Se condimenteaza cu sare si piper si se orneaza cu patrunjel verde.


akella spune:
Supa de melci cu legume
Ingrediente: 1 ceapa, 2 morcovi, 1 fir telina, 1 fir praz, 100 g Champignons, sucul de la 1 lamaie, 30 g unt, 200 ml sampanie, 300 ml supa (instant), 24 melci (curatati, gata de consum), sare, piper, nucsoara, boia, zahar, 200 ml frisca lichida neindulcita, verdeata
Ceapa, telina, prazul si morcovii se taie cubulete. Ciupercile se taie marunt si se stropesc cu suc de lamaie. Se incinge untul si se calesc ceapa, morcovii si telina. Se lasa sa se caleasca la foc mijlociu cca 5 minute.
Se adauga prazul si ciupercile si se calesc putin. Se adauga sampanie si supa. Se lasa sa fiarba 10 minute la foc mijlociu.
Melcii se scurg si se adauga in supa, urmati de sare, piper, nucsoara, boia si zahar. Se bate frisca si se inglobeaza in supa cu telul. Se potriveste de sare si piper. Supa se repartizeaza in farfurii preincalzite si se orneaza cu verdeata.
