noul cod al muncii
Raspunsuri - Pagina 3
mihaela1567 spune:
Cristina,mi s-a spus ca si medicalele se scad la vechime pt. ca se suspenda contractul de munca si pe perioada incapacitatii temporare conform noului cod.Deasemeni se scad zilele de concediu si in functie de medicalele luate.
palmyrah2002 spune:
Mihaela,
Eu cred ca aceasta problema este discutabila si vor apare sigur norme in acest sens!!!
Ramin la parerea ca poti sa-ti efectuezi tot concediul de odihna inainte de prenatal(urmind ca atunci cind revii,peste 1 an sau 2 sa nu mai ai dreptul la efectuarea concediului).Sau in functie de prioritatile tale sa-l fractionezi sau sa-l efectuezi cind te vei intoarce din "crestere copil" ,integral!!!Sper ca am fost coerenta!!!
CODUL MUNCII lasa loc la foarte multe interpretari,asa incit pina apar faimoasele norme de aplicare fiecare unitate hotaraste pe propria piele ce are de facut!!!Cristina
palmyrah2002 spune:
quote:
Originally posted by liviu`s
In drept exceptiile sunt de stricta interpretare si trebuie sa fie expres prevazute. Astfel, potrivit art.16 alin.(3) din Codul muncii: "(3) Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă îi conferă salariatului vechime în muncă."
[/red]."
Concediul pt formare profesionala este tot o situatie in care contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa salariatului, potrivit art.51, ca si concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, dar in cazul sau se prevede expres ca este vechime in munca.
Da tocmai aici e "bubita"!!!
Art.51 "Contractul de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului in urmatoarele situatii:
a)concediu pentru cresterea copilului pina la 2 ani,.....
.
.
.
d)concediu pentru formare profesionala!!!
SI atunci ma gindesc ca odata ce la punctul d) merge vechimea-inteleg ca este expres prevazut in lege-,de ce nu ar merge si la a)??avind in vedere ca nu scrie absolut nicaieri ca stagneaza vechimea pe perioada cresterii copilului pina la 2 ani!!Cristina
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by palmyrah2002
Mihaela,
Eu cred ca aceasta problema este discutabila si vor apare sigur norme in acest sens!!!
Ramin la parerea ca poti sa-ti efectuezi tot concediul de odihna inainte de prenatal(urmind ca atunci cind revii,peste 1 an sau 2 sa nu mai ai dreptul la efectuarea concediului).
Tocmai asta este ideea: concediul de odihna este anual, nu se poate lua de pe un an pe altul. Cand se intoarce din concediul pt cresterea copilului pana la 2 ani, va beneficia de concediu de odihna proportional cu numarul de zile lucrate in acel an.
palmyrah2002 spune:
PRECIZARI CALDE DE LA MINISTERUL MUNCII la adresa facuta de Ministetul Invatamintului!!!
In conformitate cu prevederile art.16 alin.3 din Codul Muncii,munca prestata in temeiul unui contract individual de munca,confera salariatului vechime in munca.
Totodata potrivit art.49 alin.3 din actul normativ precizat pe durata suspendarii contractului de munca pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decit cele prevazute la alin.2 al textului citat,daca prin legi speciale,prin contractul colectiv de munca aplicabil,prin contractele individuale de munca sau regulamentele interne,nu se prevede altfel,cu EXCEPTIA CAZURILOR DE SUSPENDARE ALE CONTRACTELOR INDIVIDUALE DE MUNCA DIN CAUZA UNEI FAPTE IMPUTABILE SALARIATULUI!!!
Cristina
palmyrah2002 spune:
Liviu,
Ai dreptate,dar eu fiind in unitate bugetara ma leg de :
art. 141 alin.(1)- "concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
si alin.(2)- "Prin exceptie de la prevederile alin.(1)efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca".
In Hot.de Guvern 250 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica,din regiile autonome cu specific deosebit si unitati bugetare la :
art.5,alin.(2) - "In cazul in care perioadele de concedii medicale si concedii fara plata...insumate au fost de 12 luni sau mai mari si s-au intins pe 2 sau mai multi ani calendaristici consecutivi,salariatii au dreptul la un singur concediu de odihna,acordat in anul reinceperii activitatii,in masura in care nu a fost efectuat in anul in care s-a ivit lipsa de la serviciu....
Pina la noi reglemetari ce speram sa apara in Legea Invatamintului si alte minunatii,ma gindesc ca se pot aplica cele din HG 250.
Tu ce crezi??Cristina
liviu`s spune:
Cu art.141 alin.(2)dar trebuie sa ai prevederi in acest sens in contractul colectiv de munca.
In ceea ce priveste HG250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica,din regiile autonome cu specific deosebit si unitati bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, nu sunt sigur ca mai este in vigoare, deoarece potrivit art.298 alin.(2) Codul muncii, Legea 6/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor a fost abrogata. HG 250/1992 a fost adoptata in aplicarea Legii 6/1992, urmand regimul juridic al acesteia. Prin urmare, se incadreaza in prevederile din finalul art.298 alin.(2) : "orice alte dispozitii contrare".
Aceasta este parerea mea, poate este un pic fortata, dar ca tehnica legislativa (a se vedea Legea nr.24/2000), accesorium sequitur principalem.
palmyrah2002 spune:
MULTUMESC LIVIU!!]
Ce parere ai de raspunsul Ministerului Muncii referitor la vechimea in munca pe care l-am scris mai sus?
OOPS !!Intrebarea pusa de Ministerul nostru suna cam asa:
Ce perioade pot fi considerate vechime in munca in cazul aplicarii art.51,art.52,art.53 din Codul Muncii referitoare la cazurile de suspendare a contractelor de munca??Cristina
liviu`s spune:
Foarte superficial. Voi ati intrebat ceva, ei au raspuns la modul general. Iar exceptia era in alin.(4), nu in alin.(3).
palmyrah2002 spune:
Da asa este si la majoritatea intrebarilor puse,raspunsurile au fost la fel!!!
n schimb avem scris "negru pe alb"ca HG 250/1992-privind concediile de odihna,republicata in 1995 nu se abroga!!!Cristina