noul cod al muncii

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

quote:
Originally posted by palmyrah2002

Da ai dreptate cu acest articol,dar el se refera la persoanele nou angajate sau care pleaca din unitate.Asa era si pina acum!!!
Nu vad nici un impediment pentru a beneficia de concediul de odihna pe anul acesta,integral.Dar cind te vei intoarce la serviciu,peste 1 an,sau 2 nu vei avea dreptul la concediu!!!Parerea mea este sa-ti iei concediul de odihna incepind cu 10 iunie si dupa terminarea lui sa-ti iei prenatal.Cristina


Cristina, trebuie sa te contrazic.
ART. 140

(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.

(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă și se acordă proporțional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.

(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

(4) Durata concediului de odihnă anual pentru salariații cu contract individual de muncă cu timp parțial se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat."

Nu exista nici o prevedere potrivit careia acest articol "se refera la persoanele nou angajate sau care pleaca din unitate".
Acest articol are caracter de norma generala, se aplica tuturor angajatilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns palmyrah2002 spune:

Daca 1 persoana este planificata in concediu cu 1 mai cite zile de concediu ii dai?Numai pentru 4 luni sau tot concediul pe anul in curs??Persoana este angajata pe durata nedeterminata!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela1567 spune:

Problema nu o reprezinta zilele de concediu ci faptul ca odata cu suspendarea contractului de munca nu mai beneficiez de vechime si Dumnezeu stie ce va fi peste doi ani cind voi reveni la serviciu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

quote:
Originally posted by palmyrah2002

Daca 1 persoana este planificata in concediu cu 1 mai cite zile de concediu ii dai?Numai pentru 4 luni sau tot concediul pe anul in curs??Persoana este angajata pe durata nedeterminata!!!



Daca ulterior intrerupe sau suspenda contractul de munca, va restitui indemnizatia de concediu aferenta zilelor care nu i se cuveneau.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela1567 spune:

Suspendarea contractului este asimilata cu un fel de lichidare si de aceea se acorda zilele de concediu la perioada lucrata.Asa ca daca iti iei c.o. de la 1 mai si dupa o luna te lichidezi sau ti se suspenda contractul,beneficiezi de zilele corespunzatoare celor 4 luni lucrate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns palmyrah2002 spune:

Da LIVIU ai dreptate cu suspendarea contractului de munca,dar e suspendare si nu incetare.Asta-i parerea mea.De fapt si in vechea lege a concediilor de odihna era specificat acelasi lucru conform caruia c.o.se acorda proportional cu timpul lucrat si daca contractul de munca inceta persoana restituia banii.


PS Au aparut norme de aplicare ???


Mihaela,ce articol invoca cei de la tine referitor la stagnarea vechimii???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luizax spune:

pi daca se suspenda.....nu mai curge vekimea. O sa curga de cand o sse intoarca la serviciu.

Luizax - karkotash shef!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela1567 spune:

Asa au presupus si nu stiu sa-mi spuna pe ce baza.Contabilul sef mi-a spus ca o sa se intereseze pt. ca nu stie exact.Probabil pe baza suspendarii contractului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns palmyrah2002 spune:

In legea 120/1997 referitoarea la cresterea copilului pina la 2 ani,la art.4 se specifica foarte clar ca aceasta perioada consituie vechime in munca.
Legea este abrogata de Legea 19,din punct de vedere al modului de calcul.FAPTUL CA VECHIMEA STAGNEAZA nu este SPECIFICAT nicaieri!!!Si este normal pentru ca Legea 19 priveste doar asigurarile sociale si nici intr-un caz vechimea in munca.
Daca ar fi sa luam in calcul toate cazurile de suspendare,ar insemna ca si pe perioada concediului medical vechimea stagneaza!!!Ori nu este asa!!!

Probabil in normele de aplicare se va face referire clara la acest subiect!!OARE???
Cristina

PS E firesc sa nu stie,pentru ca acest COD al muncii este o mare porcarie!!De fapt lasa mina libera unitatilor sa-si organizeze munca dupa bunul plac conform CONTRACTULUI COLECTIV SI NORMELOR INTERNE.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

In drept exceptiile sunt de stricta interpretare si trebuie sa fie expres prevazute. Astfel, potrivit art.16 alin.(3) din Codul muncii: "(3) Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă îi conferă salariatului vechime în muncă."

Exceptia de la regula o constituie ART. 194:
(1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este inițiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
(2) În cazul în care, în condițiile prevăzute la alin. (1), participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională presupune scoaterea parțială din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:
a) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă ce nu depășește 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de salariul integral corespunzător postului și funcției deținute, cu toate indemnizațiile, sporurile și adaosurile la acesta;
b) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă mai mare de 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de bază și, după caz, de sporul de vechime.
(3) Dacă participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesională presupune scoaterea integrală din activitate, contractul individual de muncă al salariatului respectiv se suspendă, acesta beneficiind de o indemnizație plătită de angajator, prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.
(4) Pe perioada suspendării contractului individual de muncă în condițiile prevăzute la alin. (3), salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat."
Concediul pt formare profesionala este tot o situatie in care contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa salariatului, potrivit art.51, ca si concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, dar in cazul sau se prevede expres ca este vechime in munca.

Mergi la inceput