Fursecuri si alte dulciuri mici
Raspunsuri - Pagina 13
ardeiash spune:
quote:
Originally posted by akella
Aha! Stiu despre ce vorbesti. Ai putea incerca sa faci o glazura alba sau neagra (se gasesc de cumparat, instant, sau poti face in casa - pe la inceputul acestui capitol, in primele pagini sunt niste fursecuri si spritati glazurati - te poti inspira de acolo) si sa glazurezi pateurile (sau, ma rog); eu zic ca e mai simplu, mai ales ca poti sa nu le "imbraci" complet, le poti face model turnand firisoare subtiri deasupra.
Fondantul-fondant, de-adevaratelea - nu l-am facut niciodata. E destul de dificil si sper sa nu-mi prind urechile sambata, cand voi incerca...
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
am sa caut chiar acum "fursecuri si spritati glazurati".. merci,
iti doresc bafta la fondant! sa-ti iasa m poate-mi dai curaj si mie!
s-auzim numai de bine! si
akella spune:
Sarailie I
Ingrediente: 550 g foi de placinta, 150 g unt topit, 500 g nuci prajite, 2 pahare apa, 400 g zahar, vanilie, sucul si coaja de la 2 lamai
Foile de aluat se aseaza astfel incat sa formeze o suprafata mai mare decat tava. Se toaca nuca. Se suprapun 2 foi unse cu unt si se presara nuca; se acopera cu 2 foi cu unt si din nou cu nuca. Se intoarce inauntru marginea de aluat si se unge cu unt. Cu un bat mai lung decat latimea foilor se ruleaza sul foile de placinta, dar nu foarte strans.
Se strang capetele sulului pe bat, ca o armonica, ca sa intre in tava. Se scoate batul. Se taie bucati triunghiulare din aceste suluri. Se toarna unt topit si se da la cuptor la foc foarte mic, ca sa se usuce incet mijlocul; se coc 90 de minute.
Se face un sirop gros din apa, zahar, vanilie, suc si coaja de lamaie. Sarailia se scoate din cuptor si se stropeste cu sirop. Se mai coace 5 minute.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
akella spune:
Sarailie II
Ingrediente: 500 g miez de nuca, 500 g susan, 600 g aluat de foi, 1 galbenus, 220 g zahar, sucul si coaja de la 1 lamaie
Se preincalzeste cuptorul (180°). Intr-o tigaie uscata se prajesc nucile si susanul, se trec prin masina de tocat si se paseaza cu mixerul.
Se intind 5 foi de aluat. Se clateste cu apa rece o forma (Ø 26 cm). Se aseaza o foaie, ¼ din compozitia de nuci, apoi alta foaie etc. pana se termina ingredientele. Ultima foaie se unge cu galbenus batut; prajitura se taie in 12 felii si se coace 50-60 de minute. Dupa 30 de minute temperatura cuptorului se reduce (140°).
Se fierb 5 minute, amestecand, 250 ml apa cu zahar si coaja de lamaie. Se iau de pe foc si se adauga sucul de lamaie. Se toarna pe sarailie.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
Alyssa spune:
quote:
Originally posted by akella
Aha! Stiu despre ce vorbesti. Ai putea incerca sa faci o glazura alba sau neagra (se gasesc de cumparat, instant, sau poti face in casa - pe la inceputul acestui capitol, in primele pagini sunt niste fursecuri si spritati glazurati - te poti inspira de acolo) si sa glazurezi pateurile (sau, ma rog); eu zic ca e mai simplu, mai ales ca poti sa nu le "imbraci" complet, le poti face model turnand firisoare subtiri deasupra.
Fondantul-fondant, de-adevaratelea - nu l-am facut niciodata. E destul de dificil si sper sa nu-mi prind urechile sambata, cand voi incerca...
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
Akella, uite aici o reteta de fondant foarte usoara de facut si o placere de modelat... Daca vrei ceva traducere, iti stau la dispozitie... numa ca nu stiu cum se spune la marshmallows in romaneste...
akella spune:
Alyssa, multumesc mult pentru reteta. Nu sunt probleme cu traducerea. Marshmallows mot-a-mot inseamna nalba de mare in romaneste, dar stiu exact ce sunt... bune, bune...
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
akella spune:
Sarlota de ciocolata
Ingrediente: 400 g ciocolata, 200 g unt, 300 g zahar pudra, 1 plic zahar vanilinat, 1 lg. miere, 100 g nuci, 1 lamaie, 300 g smantana
Untul se freaca spuma cu 200 g zahar pudra, 200 g ciocolata topita si zaharul vanilinat.
Miezul se nuca se prajeste usor in cuptor, fara adaos de grasime, se curata, se toaca marunt si se amesteca bine cu restul de zahar si sucul de lamaie.
Ciocolata ramasa se topeste si, dupa ce se racoreste, se amesteca impreuna cu smantana si mierea.
Intr-un vas transparent se aseaza mai intai crema de unt, apoi compozitia de nuca si, in final, amestecul de smantana, ciocolata si miere. Sarlota se da la rece pentru cca 3 ore.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
akella spune:
Sarlota cu prune
Ingrediente: 4 oua, 300 g zahar, 125 g faina, 600 g prune fara samburi, 600 g branza de vaci, 1 lingurita scortisoara, 8 foi gelatina, 450 ml frisca, 150 g gem de prune
Se preincalzeste cuptorul (200°). Se freaca galbenusurile cu 120 g zahar si 3 lg. apa calda. Se adauga albusurile batute spuma si faina. Se pune coca intr-o forma tapetata cu hartie pentru copt si se coace 10 minute. Se scoate coca pe un prosop presarat cu zahar si se indeparteaza hartia, apoi se ruleaza blatul.
Se taie fructele bucatele si se fierb 10 minute cu 250 ml apa si 100 g zahar. Se dizolva gelatina in acest sos.
Se amesteca branza cu scortisoara si 80 g zahar. Se adauga sosul de prune si se lasa 30 de minute sa se raceasca. Se bat 250 ml frisca si se incorporeaza in crema.
Se unge blatul derulat cu gem. Se ruleaza si se taie feliute. Se pun intr-un castron peste crema de branza. Se tine 4 ore la rece si se orneaza cu frisca.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
akella spune:
Tarta cu branza si ciocolata
Ingrediente:
Blat: 40 g zahar, 90 g unt, 120 g faina, 1 plic zahar vanilinat, 1 ou
Crema si ornat: 750 g branza de vaci, 230 g zahar, 3 oua, 1 lg ulei, 500 ml lapte, 1 ½ plic praf budinca de vanilie, coaja rasa de la 1 lamaie, gris, 30 g unt, 50 g faina, 1 lg. cacao
Se framanta aluatul; se formeaza o bila care se infasoara in folie si se da la rece cca 2 ore. Se preincalzeste cuptorul (180°).
Se intinde o foaie de aluat si se aseaza intr-o tava (Ø 26 cm) tapetata cu hartie de copt. Se coace cca 5 minute.
Se amesteca branza de vaci (scursa foarte bine) cu 200 g zahar, galbenusuri, ulei, budinca deja preparata cu lapte, coaja de lamaie si albusurile batute spuma tare; se adauga gris, putin cate putin, pana cand se obtine o crema omogena (care sa nu fie lichida). Compozitia se toarna pe blatul copt si se mai lasa la cuptor cca 5 minute.
Se framanta un aluat din restul de zahar, unt, faina si cacao. Dupa 60 de minute de copt, pe compozitia de branza se aseaza fulgi de ciocolata. Se mai coace 45-50 de minute. Spre sfarsit se acopera cu folie de aluminiu, ca sa nu se rumeneasca prea tare. Se lasa sa se raceasca in forma. Se pudreaza cu zahar.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
akella spune:
Tarta cu caise
Ingrediente: 1 kg caise, 150 g zahar, 3 oua, 100 g unt, 100 g smantana groasa, 100 g faina, ½ plic praf de copt
Se fierb 250 ml apa cu 100 g zahar. Dupa 5 minute se ia vasul de pe foc si se pun caisele (desfacute in doua) pentru 10 minute, apoi se scurg bine. Se bat ouale cu zaharul, untul moale si smantana. Se adauga, treptat, faina cernuta cu praf de copt si se amesteca bine. Se toarna aluatul intr-o forma unsa si se aseaza deasupra fructele. Se coace la foc potrivit.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
akella spune:
Tarta cu fructe de padure
Ingrediente: 200 g unt, 250 g zahar, 2 plicuri zahar vanilinat, sucul si coaja rasa de la o lamaie, 3 oua, 250 g faina, 3 lg. praf de copt, 1 plic praf budinca de vanilie, 300 ml lapte, 200 ml frisca, 1 kg fructe de padure asortate
Se preincalzeste cuptorul (180°). Se bate untul si se inglobeaza 175 g zahar, 1 plic zahar vanilinat si coaja de lamaie. Se inglobeaza pe rand ouale. Se cerne faina cu 1 lg. praf de copt si se inglobeaza, treptat, in compozitia de unt. Se aseaza blatul intr-o tava unsa, se niveleaza si se coace cca 30 de minute. Se lasa sa se racoreasca. Se amesteca sucul de lamaie cu 1 lg. zahar si se insiropeaza blatul.
Se amesteca praful de budinca impreuna cu 6 lg. lapte si 60 g zahar. Se da in fiert restul de lapte si se inglobeaza compozitia de budinca. Se lasa sa fiarba, se ia de pe foc si se amesteca pana se raceste. Se bate frisca impreuna cu 1 plic de zahar vanilinat. Se inglobeaza in crema si se repartizeaza pe blat. Se aseaza fructele de padure si se pudreaza cu zahar.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.