Fursecuri si alte dulciuri mici
Raspunsuri - Pagina 12
dori spune:
quote:
Originally posted by akella
Rulada englezeasca
Ingrediente: 500 g faina, 1 cub drojdie, 60 g zahar, 200 ml lapte, 200 g margarina, 4 plicuri zahar vanilinat, esenta de lamaie, 75 g migdale, 150 g visine confiate, 60 g coaja de citrice confiata si tocata, 100 g stafide, 2 lg. margarina topita, zahar pudra
Se cerne faina si se face o gropita. Se aseaza inauntru drojdia amestecata cu putin zahar si lapte. Se acopera si se lasa sa creasca 15 minute. Se adauga zahar, lapte, sare, mirodenii si margarina la temperatura camerei. Se framanta aluatul si se acopera. Se lasa sa creasca la caldura 30 de minute.
Se framanta aluatul cu fructe confiate, stafide si migdale tocate. Se lasa sa creasca 30 de minute. Se coace intr-o tava cu hartie 10 minute in cuptorul incins (200°). Se reduce temperatura (180°) si se mai coace 45 de minute.
Se scoate, se unge cu margarina topita si se pudreaza cu zahar.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
Intrebare: cand se coace aluatul se modeleaza in forma de rulada (cilindru) sau "foaie" in tava?
Eu mi-am salvat aceasta reteta, dar o voi face cand va mai scadea temperatura, pentru ca pe caldura asta nu am nici un chef de copt prajituri si inghetata e asa de bunaaa!
akella spune:
dori, cand pui aluatul la copt, pur si simplu il asezi ca pe orice "foaie" in tava in care ai asternut in prealabil hartie speciala.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
dori spune:
Multumesc pentru raspns akella! Nelamurirea mea a pornit de la numele prajiturii de rulada. Acum m-am lamurit.
akella spune:
Rulada cu gem de zmeura
Ingrediente: 150 g zahar, 150 g unt, 150 g faina, 8 oua, zahar vanilinat, rom, gem de zmeura, zahar pudra
Zaharul si ouale se bat cu telul pe foc, pana se omogenizeaza. Cand zaharul s-a topit, se lasa compozitia sa se raceasca. Apoi se adauga faina, vanilia si untul topit si se amesteca bine.
Se tapeteaza o tava cu hartie unsa cu unt, se toarna compozitia si se niveleaza. Se coace la foc potrivit 15-20 de minute. Se scoate pe un servet, se stropeste cu rom diluat cu apa, se unge cu gem, se ruleaza si se pudreaza din belsug cu zahar pudra. Se taie felii dupa ce s-a racit.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
ardeiash spune:
akella> unde putem sa-ti vedem sunculitzele? glimesc, bineinteles...
dar o reteta de fondant alb si negru aveti? please...
s-auzim numai de bine! si
akella spune:
Mama-mama, eu nu aveam in colectie nici o reteta de fondant, asa ca la sugestia ta am cautat una... Cred ca o sa ma apuc sa fac si eu cat de curand... o tona de bomboane... Nu mai pot de pofta...
Fondant moale
"Fondantul este un preparat asemanator serbetului care se intrebuinteaza la prepararea bomboanelor, imbracarea torturilor si a prajiturilor marunte de cofetarie. Pentru preparare avem nevoie de urmatoarele :
Cratita smaltuita sau cazanel de arama, zahar bucati sau capatana, apa, otet, maturica pentru adunat spuma (sau 1/2 lamaie), una bucata de sarma intr-un capat facuta cerculet, pt amestecat in cratita, un castron de portelan, o lingura de lemn, 1 servet udat cu apa rece dar stors bine, esente si culori vegetale (coloranti alimentari).
Procedeul cu cantitati:
1 kg zahar se pune in cratita si turnam peste el apa rece ca sa intreaca cu 3 degete. Lasam pe marginea masinii sa se topeasca complet (caci si cel mai mic cristal de zahar va produce zaharisirea fondantului) amestecand mereu. Pentru a fi sigure ca s-a topit il strecuram bine prin tifon, cratita o spalam si o stergem bine, turnam siropul din nou si punem pe foc iute sa se lege. In decursul fierberii cu maturica adunam spuma ridicata, iar dupa intaiul clocot de la data fierberii punem 2 linguri de otet, lasam sa fiarba fara sa amestecam si cu jumatatea de lamaie curatam necontenit cristalele formate pe marginea cratitei.
Proba fondantului:
Vazand ca fondantul a inceput sa se lege, varam in el necontenit inelul de sarma, scotandu-l mereu si daca interiorul lui ca fi cuprins de sirop in forma de geam (ca la baloanele de sapun) si sufland bine peste acel geam se va forma si se va desprinde o basica asemanatoare baloanelor de sapun, fondantul este gata (se poate intrebuinta ca fiind mai subtire pentru imbracarea torturilor si prajiturilor). Daca se va lasa sa se lege mai mult si sufland prin acest geam de zahar, se vor desprinde basici multe si marunte se va intrebuinta la prepararea bomboanelor.
Proba fondantului se poate face si mai simplu, ca si la serbet si anume: din siropul care fierbe, turnam 1-2 picaturi intr-un pahar cu apa rece si dupa ce a cazut in apa luandu-l intre trei degete si-a pastrat forma, asemenea unei bomboane, inseamna ca e gata.
Dupa ce am facut proba, udam foarte putin castronul de portelan, turnam fondantul facut, il stropim deasupra cu putina apa rece, acoperim cu un servet ud dar stors bine si punem castronul in camara pe beton (la loc rece) lasam sa se raceasca si frecam cu lingura de lemn pana cand a primit o culoare alba si-l mai stropim cu putina apa rece. Dam gust prin esenta dar foarte putin, 1-2 picaturi si culoare prin culori vegetale desupra punem carpa inmuiata in apa rece si stoarsa bine si acoperim, lasam la rece 1-2 ore si se poate intrebuinta. Se poate pune in borcane fara sa se lege, se pune numai carpa uda si stoarsa.
Cum vom repara un fondant nereusit:
Cel nereusit cand il luam in gura este nisipos si se dizolva greu. Daca se intampla sa ramana putin nisipos se acopera cu un servet ud dar nu prea stors si dupa 4-5 ore cristalele mici de zahar vor disparea. In caz contrar se pune in cratita din nou, turnam apa in cantitatea enuntata mai sus si se urmeaza procedeul amintit.
Culorile si gustul fondantului se vor da numai dupa ce ne-am convins de reusita perfecta. Este recomandat a se pastra in borcane in mod natural si numai inainte de intrebuintare sa i se dea culoarea si gustul."
ardeiash spune:
wow! ce greu e! eu vroiam, pentru produsele de patiserie... de-asupra daca stii. pateuri... si spirale cu crema de vanilie si stafide... cu fondant alb deasupra. ma omor dupa ele. insa sunt cu aluat frantuzesc. stii despre ce vorbesc?
am sa incerc sa fac o cantitate mai mica... insa nu ma trage inima , mi se pare tare greu, tu ai incercat?
sau sa incerc cu martipan? ,i-am cumparat la punguta mica.. ia sa vad..
s-auzim numai de bine! si
akella spune:
Aha! Stiu despre ce vorbesti. Ai putea incerca sa faci o glazura alba sau neagra (se gasesc de cumparat, instant, sau poti face in casa - pe la inceputul acestui capitol, in primele pagini sunt niste fursecuri si spritati glazurati - te poti inspira de acolo) si sa glazurezi pateurile (sau, ma rog); eu zic ca e mai simplu, mai ales ca poti sa nu le "imbraci" complet, le poti face model turnand firisoare subtiri deasupra.
Fondantul-fondant, de-adevaratelea - nu l-am facut niciodata. E destul de dificil si sper sa nu-mi prind urechile sambata, cand voi incerca...
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
akella spune:
Rulada de lamaie I
Ingrediente:
Blat: 2 oua, 1 priza sare, 60 g zahar, 50 g faina
Crema si ornat: 1 lamaie, 3 lg. zahar pudra, 125 g branza de vaci, 60 ml frisca, 2 lg. fistic macinat, cateva feliute de lamaie
Se preincalzeste cuptorul (200°). Se bat albusurile spuma cu sare. Se freaca galbenusurile cu zahar si 2 lg. apa fierbinte, pana se obtine o crema. Se incorporeaza putin cate putin faina si spuma de albusuri.
Se pune hartie pentru copt intr-o tava mica. Se aseaza coca, se netezeste cu un cutit si se coace cca 10 minute.
Se scoate cu grija blatul din cuptor, pe un prosop de bucatarie, presarat cu zahar pudra. Hartia pentru copt de pe blat se stropeste cu putina apa si se indeparteaza. Blatul se ruleaza si se lasa sa se raceasca.
Lamaia se spala cu apa fierbinte, se sterge si se rade fin coaja. Se stoarce si sucul. Acestea se amesteca bine cu branza de vaci. Frisca se bate si se adauga peste crema de lamaie, amestecand pana la omogenizare.
Se deruleaza blatul si se unge cu crema, apoi se ruleaza din nou cu ajutorul prosopului.
Se presara fistic si zahar pudra si se orneaza cu feliute de lamaie.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.
akella spune:
Rulada de lamaie II
Ingrediente: 2 oua, 90 g zahar, ½ plic zahar vanilinat, sare, 100 g faina, ¼ lingurita praf de copt, 20 g unt, 2 foi gelatina, ¼ lingurita coaja de lamaie, 3 lg. suc de lamaie, 100 ml frisca, 2 lg. zahar pudra
Se preincalzeste cuptorul (200°). Se bat ouale cu 60 g zahar, zaharul vanilinat, sare si 2 lg. apa calda. Se adauga faina, praful de copt si untul.
Se toarna coca in tava si se coace 10-12 minute. Se scoate blatul pe un servet presarat cu zahar pudra si se ruleaza.
Se da in clocot zaharul ramas, coaja si sucul de lamaie si 2 lg. de apa. Se dizolva gelatina in acest amestec si se pune 20 de minute la rece. Se bate apoi frisca si se incorporeaza.
Se unge blatul cu crema si se ruleaza din nou. Se da la rece 2 ore.
Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.