Pesach-ul sau Pastele evreilor

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Sabina, n-am mincat din alea dar azima imi place si mie tare mult, mai ales ca e de post.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nematics spune:

ouale fierte in coaja sau fara coaja?

" Cita luciditate, atita drama - Camil Petrescu"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

In coaja, si se fierb cat mai mult posibil
se face asa:
(Yank, daca stii mai bine, correct me)
se pune la fiert cojide ceapa f multe, cafea cat poti de multa, si inoiesti apa, evident.cagfea trebuie sa patrunde in galbenus, deco i zi intreaga poate fi putin;-)noi noaptea le stingem totusi, ultima data le-am fiert 3 zile;-)

Si Azima imi place, maine primim, yupiii;-)



Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia



Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabibarta spune:

Masa de Seder nu seamana cu cea de Pasti. In primul rand se mananca un amestec de hrean, mere, nuci rase, ou fiert tare, si matzot- paine nedospita. Inainte de sarbatori se face curatenie mare in casa si se indeparteaza tot ce este dospit, pt. ca in timpul pesachului nu-i voie sa mananci paine, cozonac, etc. In timpul mesei se citeste Haggada, dar asta s-a spus deja:) Daca mai vreti detalii, intrati pe www.jen.ro

Gabi+Robert 20.05.1997Lili 17.05.2002
pozici poze noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Gabi, multzam fain de link!

Mai dati cu retete si povesti, tare frumoase! Sabina, ma chinui sa imi dau seama ce gust trebuie sa aiba ouale in cafea...da precis prea curind nu voi afla, ca atita rabdare sa fierb ouale trei zile nu am ...



Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabibarta spune:

cu placere!
Nu stiu la noi la cantina evreiasca cum se fierb ouale de Pesach, insa am uitat sa mai spun ca in loc de sare se foloseste apa sarata...
Se bea vin kosher, se mananca supa de perisoare dar nu din carne ci din faina de matzot, carne de vita cu pireu de cartofi sau paste, si praji sau fructe, cam asta-i meniul de Seder de ani de zile...
Am descoperit in Munchen un magazin cu produse din Israel, au acolo si matzot, si faina de matzot, vin Carmel, si in general produse kosher.

Gabi+Robert 20.05.1997Lili 17.05.2002
pozici poze noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nematics spune:

Gabi - cum se face pasca evreiasca? Cind eram copil am mincat dar era facuta in casa - asta care vine acum din Israel, facuta cu masina, nu are nici un gust si nici o legatura cu pasca pe care o stiu eu. Imi placea asa de mult!

" Cita luciditate, atita drama - Camil Petrescu"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabibarta spune:

nu stiu... si noi o cumparam de la comunitate...
Sunt tare mandra de fiul meu, anul acesta el a fost ales sa puna intrebarile:))) Deja le invata:)

Gabi+Robert 20.05.1997Lili 17.05.2002
pozici poze noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Nematics "pasca evreiasca" e de doua feluri pentru Pessach sau pentru Shavuot. S-apoi in US +Canada se mai imparte intre cea facuta cu cream cheese care e mai densa si pica mai greu decat cea facuta cu ricotta sau mascarpone. Dar e mai yummy.

Soata mea nu face de Pessach nici topita asa ceva.
Dar Echad, Shtaim, Shalosh uite aici de pe http://judaism.about.com/ doua retete bunicele si cu cele doua variante clasice.


White Chocolate Cheesecake
From Linda Larsen,
Your Guide to Busy Cooks.
INGREDIENTS:

1-1/2 cups chocolate filled sandwich crumbs
3 Tbsp. melted butter
3 (8 oz.) pkgs. cream cheese, softened
1/2 cup sugar
3 eggs
1 tsp. vanilla
12 oz. pkg. vanilla milk chips, melted
1/2 cup half and half cream
12 oz. pkg. frozen raspberries, thawed
2 Tbsp. sugar
1 Tbsp. lemon juice
PREPARATION:

In medium bowl, combine chocolate cookie crumbs and butter and mix well. Press into bottom of 9" springform pan, cover, and refrigerate.
Preheat oven to 325 degrees. In large bowl, beat cream cheese until smooth.
Gradually add 1/2 cup sugar, beating until combined. Beat in eggs, one at a time. Then stir in vanilla, melted vanilla milk chips, and half and half. Pour over prepared crust and shake pan slightly to level filling.
Bake at 325 degrees for 55-60 mintues until center of cheesecake is set. Cool on wire rack, then cover and refrigerate at least six hours, until firm.

Puree raspberries with sugar and lemon juice; strain, if desired, to remove seeds. Serve sauce with cheesecake. 12 servings



----

From Lisa Katz,
Your Guide to Judaism.

INGREDIENTS:

2 pounds cream cheese
3/4 cup white sugar
2 eggs
1 teaspoon vanilla extract
1 cup sour cream
1 1/2 cups graham cracker crumbs (U.S.) or biscuits (Israel)
6 tablespoons melted butter
1/4 cup white sugar
PREPARATION:

1. Preheat oven to 400 degrees Fahrenheit.
2. Mix together cookie crumbs, melted butter, and 1/4 cup sugar. Press mixture onto the bottom of a pan and place in freezer for 10 minutes.
3. Cream together 3/4 cup of sugar and cream cheese until smooth. Beat in eggs and vanilla. Stir in sour cream until blended. Pour into crust.
4. Bake at 400 degrees Fahrenheit for 45 minutes. Turn oven off and leave cake in oven with the door slightly ajar for two hours.

O potzi face kosher Pessach inlocuind biscuitii cu bucati de matzot rase pe razatoare.


M.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Gabi felicitari pentru fiul tau. Yasher Koach!

Sabina reteta ta sefarda se numeste Huevos Haminados. Noi o facem asa:

10 oua crude in coaja of course
10 cepe desfacute in foi
2 linguri (nu linguritze) de cafea macinata

Si o poti face sau prin fierbere lasand totul sa fiarba minim 12 ore pe un foc mic, cel mai mic.

Sau in cuptor unde se rascoc mult mai gustos (preferinta personala). Foc mic ca pentru bezea (mi s-a suflat). Se pune intr-o oala cu apa cat sa fie totul acoperit cu trei degete de apa. Se pune capacul complet inchis. Si tot asa se lasa sa se coaca minim 12 ore.

Ouale ies btw rosiatice.

Amuleta gresesti privind clasificarea evreilor. Evreii imbracati special sunt ceea ce unii goyim numesc ultraortodocsi. Evreii ortodocsi poarta kippah pe cap si tallit katan pe dedesupt astfel incat sa se vada tzitziturile pe afara. In rest pot sa poarte orice, sau cel putin eu port orice. In afara ocaziilor speciale pentru sotia mea sau la cursuri eu purtam kippah in US si sunt un evreu ortodocs la origini. Tatal meu la fel si nu se imbraca anacronic. Cu Andreea am migrat la conservatorii egalitari, pentru a evita separarea barbati femei in shul si inca cateva chestii privind rolul femeii. Si in .fr nu exista in zona Marsilia conservatori asa ca back la ortodocsi si-n afara de patru persoane plus rabinul, restul se imbraca absolut normal.

Cum se stabileste data de Pessach

Ca si calendarul festivalurilor arabe cele evreiesti au calendar lunar, dar in plus au si restrictii solare pentru sezoane (tekufot).

Conform Torah Pessach (Exodus 34:18) trebuie tinut la timpul stabilit in Aviv. In Lev 22:6, timpul stabilit e precizat ca 15 ale lunii, iar Aviv inseamna primavara. Cum o mitzvah trebuie facuta cat mai repede s-a considerat prima luna de primavara. Si apoi in Talmud s-a decis in ce luna cade prima zi de primavara. Calcul exclusiv lunar si care de depinde de cand Rosh Kodesh (luna noua) cade. Talmud (Sanhedrin 13b).

Semnificatia obiectelor de pe masa de Seder


Marror & Chazeret

Ierburi amare care semnifica viata ghrea a sclavilor evrei in Egipt.
Hrean pentru Marror si o letuca amaruie pentru Chazeret


Karpas

Vegetala alta decat ierburi amare pentru a sarbatori renasterea naturii. De obicei telina, patrunjel sau un cartof fiert.
Trebuie sa fie o vegetala admisa pentru borei pri Ha'Adamah.

Charoset

O pasta care semnifica mortarul si caramizile facute de sclavii evrei in Egipt. Este un amestec delicios de nuci, mere, vin, date/datte (nu stiu in romana) si scortisoara (asta o stiu! yess)

Talmudul zice ca charoset-ul e antiseptic pentru efectul amar al marror-ului. Si e dulce pentru ca nu munca grea e de plans ci facutul ei in stare de sclavaj.

Si Charoset-ul seamana teribil cu umplutura de cozonac, sau mai degraba invers.

Zero'ah

Mielul. In timplul Templului, Korbon Pessach (mielul de Pessach) era adus la Templu in ajun, era parlit si era ultimul mancat de Seder. In memoriam se pune acum un os de miel cu ceva carne si de obicei in familiile ortodoxe nu e mancat acum.

Beitzah

O a doua ofranda era adusa la Templu si era mancata ca fel principal. Se numea Chagigah. Astazi in loc de o a doua bucata de carne se pune oul rascopt , simbol de doliu la evrei ca sa ne aduca aminte de distrugerea Templului.

E un fapt ca in fiecare an prima zi de Pessach cade in aceeasi zi a saptamanii ca si Tisha B'Av, ziua distrugerii Templului.

Si evident un numar de cupe de vin depinde de cat de deschisa spre nou este familia. Adica adauga sau nu o cupa pentru Miriam. Noi evident ca da ca altfel ma trimite Andreea sa sarbatoresc Pessachul la mila publica!


Shabbat Shalom pana una alta si Kosher Pessach,

M.

Mergi la inceput