Alaptare exclusiva pina la 6 luni - pro sau contra
Toate revistele despre bebei si unele emisiuni TV in Ro (vezi "Academia mamicilor") propun alaptarea exclusiva pina la 6 luni. Sunteti de acord? A incercat cineva sa faca astfel? Daca da, cu ce rezultate?
Astept raspunsurile voastre ca sa stiu cum procedez. Alaptatul este mult mai comod pt. mine (mai putin noaptea), dar vreau sa fac ce e mai bine pt. BB, nu neaparat ce e mai comod.
Raspunsuri
iris spune:
eu ramin la parerea mea initiala. adica de pe vremea cind eram in situatia sa hotarasc cm sa imi alimentez copilul; m-am luat dupa moda mai veche, cea cu suc de la 6 saptamini, supa de la 3 luni, piure pe la 4-5 luni, pentru ca argumentele mi se pareau bune: echipamentul enzimatic digestiv al bebeului face posibil digestia alimentelor vegetale usoare dupa 2-3 luni iar simtul gustativ al copilului e format si complex la 5-6 luni; asa citisem in '98 ; cind am nascut al doilea copil informatiile erau usor altfel, si peste tot se recomanda alaptarea exclusiva pina la 6 luni; eu mi-am zis ca daca primei mele fetite i-a mers ok ii va merge si sorei ei; stiu si de la medici si biologi ca acest sfat cu alaptarea exclusiva 6 luni a aparut in occident si e urmarea existentei unui numar mare de alergii la copii mici si mari; se invoca gradul prea mare de chimizare in agricultura si zootehnie, consumul mare de semipreparate si produse grase si torefiate; eu mi-am zis ca in romania inca nu e chiar asa grava situatia, eu una maninc echilibrat si sanantos si deci am stat si stau linistita; un argument foarte tzapan pentru mine a fost si cel ca oferindu-i copilului de la 4-5 luni alimente cu gusturi diverse le accepta mai usor, face mai putine mofturi sa zicem si are un apetit constant bun; mie mi s-a parut ok argumentul si il sustin si pentru ca nu am probleme cu apetitul copiilor mei...; si m-am mai luat si dupa cateaua mea care ii lasa pe cateii ei sa suga dar ii imboldea sa pape si singuri ce le dadeam noi....
Otilia spune:
Eu am alaptat-o exclusiv pe Adélie pâna la 6 luni jumate.
Asa se recomanda aici, sa se inceapa diversificarea dupa 6 luni, pentru a indeparta riscurile de alergie.
Eu sunt putin alergica (na, ca doar mamaie mi-a dat supica de la 6 saptamâni, ca asa era pe vremuri...), sotul meu la fel, asa incât nici nu m-am gândit sa-i diversific mai devreme!
Rezultatele: bune, nu a fost racita niciodata pâna acum, deci se pare ca imunitatea este foarte buna! Si nici de alergii nu sunt semne si sper ca nici sa nu fie!
Sanatate!
@+...
Otilia & La Adelita
nikita spune:
Depinde de copil. Unii manifesta interes pentru mancare, sau nu le mai ajunge sa se sature numai cu san.
Eu am mai crescut o fata si, pe vremuri mama m-a indemnat sa-i diversific mesele pe la 2 luni. Mare prostie am facut.Aveam lapte mult si bun, dar pentru ca ea era saturata de altele care incepusera sa-i placa nu prea mai sugea si.. a secat izvorul exact la 5 luni. Asa ca a doua fatuca am hranit-o numai cu san pana la 4 luni, apoi cate 2-3 lingurite de suc pe zi si acum trecem la supite si budincute si iaurt + san la cerere. Si vad ca cererea se mentine.Nu-i dau nimic la biberon.Numai cu ligurita.Sanatate si pace in casa si-n sufletul vostru.Oricum se pare ca nu exista lapte in comert care sa egaleze calitatea laptelui matern.
moto spune:
DA EU SUNT DE PARERE SA-I DAI LAPTE DE MAMA CAT POTI TU DE MULT NU INTRERUPE ALAPTAREA NUMAI IN CAZUL IN CARE NU MAI AI TU LAPTE...ESTE CEL MAI BUN LAPTIC PTR BB-UL TAU ...DELIA SI SEBASTIAN
Andreeaca spune:
Si eu am alaptat-o pe bebe aproape exclusiv pana la 6 luni: adica (din cauza ca incepusem serviciul) de pe la 4 luni i-am bagat totusi progresiv putin mar ras (fara biscuiti) pt cazuri de urgenta cand nu reuseam sa fug de la birou la pranz sau seara (exact cand ii era ei foame!). Asa ca mesele principale (4 pe zi plus noptile) erau de alaptat....si uite asa, cu tot serviciul meu, am reusit sa-mi pastrez laptele si sa mai pot inca s-o alaptez (are 10 luni) dimineata si seara (mi-am promis ca mai fac asta pana la 1 an). Cred ca daca-i diversificam mai repede in ziua de azi nu mai aveam cu ce s-o alaptez. Oricum bebe e bine, sanatoasa, voinica, e rezistenta (cand noi ne gripam ea n-are nimic) si pot spune ca sunt multumita de sistemul asta....mai ales pt mamicile care pot sa stea acasa eu zic ca merita incercat! Cum e mai bine pt stomacelul lor cred ca n-o sa aflam niciodata.....cunosc copii carora li s-a diversificat mancarea de la 2 luni si par OK. De fapt argumentul cel mai bun pt alaptatul exclusiv cred ca ar fi anticorpii transmisi de la tine la copil si intarirea sistemului imunitar......dar cel mai important este sa faci cum simti tu ca e mai bine si cum vi se potriveste voua!!!!
Numai bine
ralu spune:
Si eu am inceput diversificarea dupa 6 luni. Intr-adevar, ca rezultate: Pana la 3 ani a racit foarte putin si cam atat. O singura data a avut diaree si nu i-am dat medicamente, ci doar prin alimentatie s-a facut bine. De abia acum dupa 3 ani a inceput sa raceasca mai des, pentru ca se duce la gradinita si acolo tot timpul este in contact cu copiii bolnavi. Educatoarele chiar se mira, ca totusi, ea nu raceste atat de mult ca alti copii.
Multa sanatate!
Ralu-mamica Ioanei
Theodora spune:
Ai mei bebei au papat laptic din titica pina la 5 luni jumate...ei au hotarit!!! Insa eu le-am dat si sin si formula pentru ca productia de lapte nu era suficienta pentru gemeni...De la 5 luni jumate am inceput diversificare incet incet si azi sintem barbatei mari...
Theodora, Alexandros, Yannis(1 AN pe 03.Aprilie.2003)
Duble the joy,duble the love,twins are a blessing,from above...
Yasmine spune:
Eu i-am dat lui Andreas dupa cum mi-a spus mama de la 2 luni jumate suc de portocale, apoi suc de mere, apoi mar ras, si rau am facut. Pt ca era superconstipat, nu reusea sa faca caca decit cu supozitor, apoi am renuntat, Andreas bea acuma dimineata suc de portocale, dimineata pe la 10-11, shi in rest laptic praf, pt ca nu am avut eu lapte de loc, are acuma 4 luni, si am de gand de la 5 luni sa-i dau morcovei, sa nu va spun ca supica o scuipa cit colo, acuma nu mai avem nici probleme cu scaunul, destul ne chinuie dintii :((.
Parerea mea e ca nu exista o reteta pt diversificare, unii accepta mai devreme, altii mai tarziu.
Corinna
vilma spune:
Pentru mamicile care se tem de alergii (si eu sunt una dintre ele), vreau sa va spun ca am citit ca alaptarea exclusiva pana la 6 luni nu ne fereste bebelusii de alergii daca mama nu tine cont de asta in alimentatia ei. Alimentele alergene ingerate trec in laptele mamei si pot provoca sensibilitate sau predispozitie catre anumite alergii. Care se pot declansa sau nu mai tarziu.
Vilma si Anca (1 an si 11 luni)