Ikea - sa astept?
Raspunsuri - Pagina 14
olim spune:
PAI SI ATUNCI E BINE
Noi suntem in Romania in mai, poate pana atunci se deschide.Sper sa fie si preturile ca aici
Multumim de informatie
bufi spune:
http://www.wall-street.ro/articol/Companii/21498/Autostrada-expansiunii-IKEA-ajunge-in-Romania/
Bufi
ymcar spune:
Celor care vreti mobila de calitate f. buna, frumoasa si la preturi rezonabile.... pot sa va vand un pont? Sau se cheama ca fac reclama? Ca eu am cautat de am capiat, dar si cand am gasit..... nu dau ce am gasit pe 30 de ikea!
My life stinks
Kikina spune:
Ce ai gasit Ymcar si unde? Te rog, zi-mi si mie "pontul" ca am nevoie urgenta de birouri pt. copii.
felicia74 spune:
ymcar daaa! Daca nu vrei sa scrii aici, imi poti trimite pm.
Felicia si Ilinca Teodora (15 noiembrie 2005)
Cel mai destept cedeaza primul
Kikina spune:
Pana ne divulga Ymcar pontul ei, uite, cititi mai jos despre IKEA (articol aparut in Ev.Zilei de azi):
Ikea vine in Baneasa
7 Noiembrie 2006
Adelina Vlad
Celebrul retailer de mobila a anuntat oficial deschiderea primului magazin din Romania.
Compania suedeza Ikea, cel mai mare retailer de mobila din lume, va deschide, in luna martie a anului viitor, primul magazin al firmei din Romania, in parcul comercial Baneasa din Capitala.
Magazinul, cu o suprafata de 26.000 de metri patrati, va cuprinde show-roomuri de mobila, accesorii si decoratiuni, spatii de joaca pentru copii si zone unde se vor servi specialitati culinare suedeze. In total, 7.500 de produse vor fi disponibile clientilor romani, 10% din acestea urmand sa fie furnizate de piata locala.
Investitia pentru amenajarea spatiului s-a ridicat la 10 milioane de euro, a declarat ieri Cornel Opisan, managerul Ikea Romania si directorul general al Moaro Trading, compania care a adus, in sistem de franciza, magazinul Ikea pe piata romaneasca.
Potrivit estimarilor acestuia, magazinul din Baneasa va avea cam 2,5 milioane de vizitatori in primul an, dintre care un milion vor achizitiona produsele Ikea. Pe cand un al doilea magazin in Romania?
Nu mai devreme de 2009 si doar daca rezultatele vor fi bune pentru primul, a precizat managerul Ikea Romania, fara a da detalii despre amplasamentul viitorului magazin.
Preturi mai mici cu 10% decat media pietei
Dupa modelul implementat la mijlocul secolului trecut in Suedia, Ikea mizeaza la noi pe vanzarea produselor functionale, usor de asamblat si cu preturi reduse. Cat de ieftine? Cam cu 10% mai jos decat ceea ce se gaseste acum in magazinele din Romania, asa cum se intampla in toate pietele unde sunt prezenti, au precizat reprezentantii companiei.
"Preturile de livrare ale produselor din fabricile detinute de Ikea sunt identice in toate tarile in care avem magazine. Diferenta de pret se va face la transport si logistica", a precizat Cornel Opisan.
Pe langa reprezentanta, Ikea detine si fabrica de mobila Swedwood la Siret, in judetul Suceava. Pentru anul viitor, compania isi propune sa mai construiasca o fabrica tot in judetul Suceava, la Gura Humorului, valoarea investitiei fiind de 35 de milioane de euro.
"Noi nu impachetam aer"
Experienta la cumparaturi intr-un magazin Ikea va fi complet diferita de ceea ce au cunoscut romanii in magazinele autohtone de mobila, spun reprezentantii companiei suedeze. Cel mai important mod prin care retailerul isi va face cunoscute produsele va fi un catalog de aproape 300 de pagini, actualizat in fiecare an.
De la inceputul lui 2007, compania suedeza va distribui cataloage la 800.000 de adrese din Bucuresti si va continua cu cele mai mari orase de la noi. Scopul distribuirii pliantului nu este atat de a prezenta produsele in regim de oferta, asa cum se intampla pentru majoritatea retailerilor, cat de a familiariza clientul cu articolele Ikea.
Odata ajuns in magazin si cu decizia luata de acasa, clientul va gasi produsul dorit deja ambalat, la raft. Pachetul plat in care este ambalat produsul inseamna costuri reduse de transport, atat pentru firma, cat si pentru client, si, implicit, preturi mai mici.
Clientul va putea vizita si show-roomul de mobila, accesorii si decoratiuni. "Costurile cu forta de munca necesara in asistarea clientilor vor fi reduse semnificativ, iar magazinul va putea realiza un nivel redus al preturilor", a mai precizat Opisan.
Pe val
Industria de productie si comercializare a mobilei din Romania va cunoaste schimbari semnificative odata cu deschiderea primului magazin Ikea.
"Avand in vedere aderarea la UE, retailul de mobila va avansa anul viitor cu 8a-10a, comparativ cu 2006", a afirmat Opisan. Cei mai importanti jucatori pe aceasta piata sunt grupul Mobexpert - lider, Elvila, Natuzzi, Parisot, Silvarom sau Alprom.
EXPANSIUNE
Ikea e in 34 de tari
Grupul Ikea are 237 de magazine la nivel mondial, toate operate in sistem de franciza, asa cum va functiona si cel din Capitala. Cele mai multe magazine se gasesc in Germania - 38 si Statele Unite - 28, desi ideea de mobila inovatoare "prinde" cu succes si in zone ca Orientul Apropiat, Australia, China sau Japonia.
Jumatate de miliard de clienti viziteaza anual magazinele Ikea in lume, ceea ce face ca afacerile companiei sa se ridice la aproape 18 miliarde de dolari anul acesta. In apropierea granitelor Romaniei, grupul suedez este prezent cu patru magazine in Cehia (primul fiind deschis in 1991), cu alte sapte in Polonia, unul in Slovacia si alte cinci in Rusia.
La Budapesta functioneaza doua magazine sub marca Ikea, primul - inaugurat inca din 1990 - la o suprafata similara cu cea de care va beneficia Ikea in parcul comercial Baneasa.
De ce ajunge Ikea atat de tarziu in Romania? Reprezentantii companiei spun ca au studiat pentru o lunga perioada de timp piata romaneasca si doar acum, la un pas de aderare, afacerea se prefigureaza a deveni profitabila.
ISTORIE
De la papetarie la furnir de stejar
Povestea Ikea a inceput in Suedia, la mijlocul secolului trecut. Numele companiei este, de fapt, acronimul numelui proprietarului - Ingvar Kamprad (foto) -, al satului in care s-a nascut - Emltaryd - si a fermei unde a crescut - Agunnaryd.
Ceea ce s-a dovedit a fi una dintre cele mai ingenioase idei in industria mobilei a inceput, de fapt, ca o mica afacere cu articole de papetarie. Pentru ca traia intr-un sat in care vremea capricioasa ii obliga pe locuitori sa petreaca o buna parte din timpul lor liber in casa, Ingvar Kamprad s-a decis sa produca bunuri pentru locuinta.
Ikea incepe sa creeze, din 1955, propria linie de mobila. Acum se contureaza ideea de business a companiei, aceea de a oferi mobilier si accesorii functionale, cu un design de calitate si la preturi atat de convenabile incat sa si le poata permite cat mai multi oameni.
Primul catalog gratuit de produse apare in 1951, iar sapte ani mai tarziu se deschide primul magazin Ikea din lume - la Almhult, in Suedia. In anii ‘60 oamenii nu mai erau atrasi de lemnul de stejar, intrucat era greu si scump.
Acesta este momentul in care compania infiintata de Ingvar Kamprad da lovitura: lanseaza o mobila moderna din furnir de stejar care a avut un succes imediat.
ymcar spune:
Ok, la urma urmei daca va fi considerata reclama o vor da afara si basta.
So...
In urma cu vreo 2 ani am cautat o gramada mobila de dormitor. In magazinele "normale" de mobila marfa pe care o stiti: obiecte sleampete, usi care nu se inchid la dulap inca din expozitie, calitate execrabila, ce sa mai vorbim! La astia mari gen mobexpert, neoset preturi enorme si calitatea.... hm asa si-asa. In plus, dupa gustul meu, toate erau urate ca naiba. Poate ca as fi dat pretul cerut de ei, dar pe ceva care sa merite! Si intr-o zi ajung eu sa-mi arunc ochii si prin fostul complex expozitional al CIL Pipera (soseaua pipera, cam la 1 km? de barbu vacarescu). Cum CIL Pipera s-a spart expozitia aia mare, cu multe hale a fost inchiriata pe bucati catre diversi fabricanti si importatori de mobila. Si acolo am dat (cu greu, era ascunsa bine intrarea) de firma Serico. Mobila superba, calitate cu mult mai buna decat mobexpert etc, modulara (pana si dulapul ti-l faci cum vrei din corpuri distincte - poate vrei mai multe pentru umerase, sau mai multe cu rafturi, ii poti adauga o mica vitrina etc si cand sunt puse alaturi juri ca e o singura bucata). Eu, ca ingineru', ochiul format si spirit critic cat cuprinde Le-am cercetat pe toate partile. Totul IMPECABIL, de la materiale pana la montaj si finisaje. Fac si pe comanda, dar asta dureaza cam mult, am inteles. Preturile la vremea aia erau cam la jumatate fata de mobexpert pentru o marfa de 1000 de ori superioara.
Cat despre IKEA, ca sa imi zic si eu parerea.... Eu am vazut un singur magazin IKEA, in Graz, Austria. Si am fost foarte dezamagit. Poate in alte locuri au alte marfuri, nu stiu, dar ce am vazut acolo era mobila foarte interesanta conceptual, dar realizata din marerialele cele mai ieftine si de cea mai proasta calitate, cu o gramada de defecte, cu imbinari si feronerie foarte slabe. Mi-e mi-a inspirat.... societate de consum, adica ceva de genul o cumperi ca la anul sa o schimbi iar! preturile intr-adevar mai mici decat in magazinele cu mobila buna, dar nu atat de mici incat sa merite, dupa parerea mea.
P.S. Sper ca Serico sa fie tot acolo si cu aceeasi marfa si aceleasi preturi, sa nu ma injurati!
Edit: a, si inca ceva: De acum mobila aia are peste doi ani si a trecut prin multe (inclisiv din partea copilei....) si nu se vede nimic pe ea, este ca noua si totul functioneaza perfect.
My life stinks
felicia74 spune:
am gasit www.serico.ro
Pare interesant
ymcar multumim!
Felicia si Ilinca Teodora (15 noiembrie 2005)
Cel mai destept cedeaza primul