cum sa procedez?

cum sa procedez? | Autor: addinel

Link direct la acest mesaj

dragele mele, apelez la voi intrucat am nevoie de un sfat si cred ca experienta voastra ma poate ajuta. sa va explic care este problema.

eu am 29 de ani si sunt "mamica" unei fete de 18 ani care este in clasa a 12-a. sunt mamica pentru sora mea din urma cu doi ani cand parintii nostri s-au dus (D-zeu sa-i odihenasca!). va inchipuiti ca imi este destul de greu, brusc m-am trezit ca trebuie sa am grija de un adolescent si sa imi asum responsabilitati si sa iau decizii.
in pricipiu spun eu ca am facut fata pana acum. au fost momente bune si momente rele; mi s-a reprosat ca "tu sa nu faci pe mama cu mine", i-am reprosat si eu ei ca trebuie sa ma respecte pentru ceea ce fac; ne-am impartasit una alteia multe. avem o relatie deschisa, o combinatie intre mama-sora-copil.

acum insa este in clasa a 12-a si nu stiu ce sa ma fac cu ea. are note bune, este constiincioasa, dar mie totusi mi se pare ca isi pierde prea mult timp pe net sau ascultand muzica si prea multe nopti pe la petreceri (deeh, majoratele) si pe la concerte. eu nu ma pot gandi decat la bac-ul si admiterea la afcultate care vin curand. daca incerc sa ii sugerez ca ar trebui sa se ocupe mai mult de scoala devine irascibila.

ce sa fac? cum sa o opresc din a mai pierde timp cu lucruri inutile?

va multumesc mult pentru ajutor.

nunta mea

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ingerash spune:

Addinel, daca ai vedea ce putin timp stau eu la invatatul propriu-zis cred ca m-ai certa si pe mine
Sa-ti spun cum e la mine:
-in clasa prind cam 75% din ceea ce trebuie sa stiu,
-la romana retin foarte usor pt. ca am in minte comentariul "schitat" adica nu stau sa tocesc zeci de comentarii ca n-am inebunit,
-la isto mi se predau lectiile super fain, am noroc de un prof bun, imi ia cam 5 minute sa invat o lectie, max 10 - ceea ce e foarte bine,
-la materia de specialitate fac probleme si invat ca la carte (cred ca e singura la care chiar invat asa cum e idealul oricarui parinte ),
-iar la mate mor de frica , nu imi place si nu inteleg si nici nu ma omor cu lucratul de probleme.
-La engleza am noroc ca stiu sa vorbesc foarte bine si stiu sa le turui si am destula cultura generala incat sa nu ma pierd daca mi se pune o intrebare legata de subiect (se poate intampla de exemplu sa ti se dea un citat si sa iti ofere 12 variante de raspuns, atunci sa vezi jale, asa am facut un exercitiu zilele trecute, toti sustineau, inclusiv profa ca citatul e dintr-o povestire scurta si eu i-am incuiat spunandu-le ca e din roman, titlul si autoarea romanului, sa vezi ce fete au facut )

Nu stiu daca ai reusit sa intleegi ceva din mesajul meu, daca vrei detalii, imi ceri!

p.s. si eu pierd timpul pe net, ma uit la filme, citesc, etc... nu stiu decat f putini elevi sa stea toata ziua cu nasul in carti de placere, eu prefer sa citesc o carte pt. cultura mea generala decat sa fac niste integrale, care oricum nu ma vor ajuta cu absolut nimic la facultate

Nu înceta niciodata sa zâmbesti, nici chiar atunci când esti trist, pentru că nu se stie cine se poate îndragosti de zâmbetul tău!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns craciunitza spune:

addinel, cred ca dragutele astea tinere te pot ajuta cel mai bine. Crede-ma ca vreau sa-ti raspund dar nu stiu ce. Ce am trait eu in clasa a XII-a nu mai este valabil iar acum incerc sa tin din scurt clasa a VII-a. Doamne, ce-o fi peste 5 ani cand o fi copilul meu clasa a XII-a?

Nu certati copiii cand viseaza!
Noi_doi
Copiii
Mitele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns clayhanger spune:

Buna! Eu am dat bacul acum aproape 2 ani. Nici eu nu stateam toata ziua cu cartile in brate, invatam mult si cu placere doar la mate si fizica (imi trebuiau si pentru admitere). Au urmat rezultate foarte frumoase atat la bac cat si la admitere.

Sincer nici nu imi mai amintesc acum cand stateam sa invat la romana / franceza / engleza...

Cum sa o faci sa nu piarda timp cu lucruri inutile nu stiu (si ai mei ma bateau la cap, deveneam irascibila, dar ma mai apucam de o integrala si asa era toata lumea fericita ), insa cred ca altceva ar fi bine de adus in discutie. Este hotarata la ce facultate va da, s-a interesat de conditiile de admitere, de intocmirea dosarului, de concurenta? Cand eram ca ea vorbeam aproape zilnic cu ai mei despre tot ce mai aflam nou, ma intrebau ei, si asta ma facea sa simt mai profund apropierea bacului si a admiterii, si ma puneam mai serios pe treaba. Daca nu se supara cand o intrebi, vorbeste mai des cu ea despre facultatea la care va da, si toate problemele astea. Daca face meditatii, ma gandesc ca ar fi bine sa iti spuna profesorii respectivi cam unde se situeaza cu invatatul - asta e doar o idee ce mi-a venit acum... (pe de alta parte, s-ar putea simti ofensata sora ta, de o discutie a ta cu vreun profesor de-al ei, tu stii mai bine)

Sper ca m-am facut cat de cat inteleasa.

Mult succes cu ea, sunt sigura ca nu te va dezamagi.

Fashion is a form of ugliness so intolerable that we have to alter it every six months.
Oscar Wilde

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns addinel spune:

ingerash si clayhanger, va multumesc foarte mult pentru raspunsuri... chiar daca tot nu stiu cum sa procedez, cel putin m-am mai linistit ca vad ca asa sunt toti tinerii la varsta asta (se pare ca de la mine am cam uitat... si eu care ziceam ca n-o sa fac niciodata asa cu copiii mei).

ideea este ca noi vorbim foarte deschis toate lucrurile astea, am vorbit si cu profesorii de meditatii care spun ca se descurca foarte bine. dar zau ca tot mi se ridica parul in cap cand o vad stand pe net seara de seara.

nunta mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns craciunitza spune:

Eu am o problema, nu reusesc sa tin minte cu cine vorbesc aici pe forum... dar iata ca de addinel imi amintesc, pentru ca imi place ca raspunde serios si implicat la un alt subiect si iti doresc, addinel, sa treci cu bine peste aceasta perioada pe care noi, cei trecuti de adolescenta, o percepem ca o perioada dificila

Noi_doi
Copiii
Mitele

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by addinel

ingerash si clayhanger, va multumesc foarte mult pentru raspunsuri... chiar daca tot nu stiu cum sa procedez, cel putin m-am mai linistit ca vad ca asa sunt toti tinerii la varsta asta (se pare ca de la mine am cam uitat... si eu care ziceam ca n-o sa fac niciodata asa cu copiii mei).

ideea este ca noi vorbim foarte deschis toate lucrurile astea, am vorbit si cu profesorii de meditatii care spun ca se descurca foarte bine. dar zau ca tot mi se ridica parul in cap cand o vad stand pe net seara de seara.
nunta mea

deja dai in sindrimul mamei tipice!
daca ea e pregatita, hotarata la ce faculta da, stie cum se intra si are toate info necesare, stai calma, inseamana ca e interesata, poarta-te cu ea ca o prietena, nu ca o mama

Nu înceta niciodata sa zâmbesti, nici chiar atunci când esti trist, pentru că nu se stie cine se poate îndragosti de zâmbetul tău!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana-Maria21 spune:

Draga Addinel eu am dat bacul acum un an si sora mea la fel.Pe ea nu o prea vedeai invatand dar asta nu inseamna ca ea nu stia nimic.Doar ca prindea mai repede la fel ca Ingerash si nu era grea de cap ca mine.Daca profesorii zic ca e pregatita de ce iti faci asa multe griji?Poate invata cand tu stii tu?Nu esti acasa(zic si eu)Cred ca prinde mai repede si nu e nevoie sa stea toata ziua cu cartile in fata ca sa stie pentru bac.

invidia dezleaga limbile oamenilor asa cum admiratia le amuteste

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns addinel spune:

quote:
Originally posted by craciunitza

Eu am o problema, nu reusesc sa tin minte cu cine vorbesc aici pe forum... dar iata ca de addinel imi amintesc, pentru ca imi place ca raspunde serios si implicat la un alt subiect si iti doresc, addinel, sa treci cu bine peste aceasta perioada pe care noi, cei trecuti de adolescenta, o percepem ca o perioada dificila

Noi_doi
Copiii
Mitele

craciunitza, merci frumos...

quote:
deja dai in sindrimul mamei tipice!

ingerash, cred ca ai dreptate. imi fac ema culpa si recunosc ca ma comport mai rau ca o mama, simt ca am o mare-mare responsabilitate si probabil ca orice insucces al ei l-as lua ca pe un esec personal. ceva de genul "n-am fost in stare sa o cresc cum trebuie". insa ma tratez!

quote:
Poate invata cand tu stii tu?Nu esti acasa(zic si eu)Cred ca prinde mai repede si nu e nevoie sa stea toata ziua cu cartile in fata ca sa stie pentru bac.

ana-maria, asa spune si ea

nunta mea

Mergi la inceput

Adinell, linisteste-te
Ia o gura de aer, si gandeste-te ca totul va fi bine, eu m-am straduit sa invat la romana la simulare si m-am simtit atat de rau ca m-au trimis profii de urgenta acasa. la ultima simulare am fost cat se poate de relaxata si am luat 9,60! ai incredere in ea, probabil stie ce face! Totul va fi ok si dupa bac o sa ne povestesti ca s-a terminat totul bine :)

p.s. uite-te cat e ceaul, si eu stau pe net

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristinaT spune:

Hai sa-ti zic ce as face eu cand as simti ca mi se ridica parul in cap. I-as cere ajutorul la o problema pe care am auzit ca "sigur" se va da si mi-as rupe din timp ca sa le facem impreuna. Cred ca i-ar fi mult mai usor daca ati sta impreuna la lectii. Macar un timp.

Cat despre ce scriu fetele pe aici de examene mi se pare boierie. Eu am terminat liceul in 89 si imi aduc aminte ca o invidiam pe o colega doar ca statea aproape de casa si avea mai mult timp de invatat. Mie imi place sa invat seara sau noaptea cand este liniste si nu ma deranjeaza nimeni, dar poate ca ea invata dimineata. Incearca sa afli si lucrul asta.

www.babiesonline.com/babies/o/oana/" target="_blank">6 ani - 14 februarie 2006

Mergi la inceput