retrocedare locuinta!!!raman pe drumuri???
ajutorrrrr!
tocmai am primit un plic prin care sunt anuntata ca prin dispozitia primarului Videanu in baza legii 10/2001 casa in care locuiesc de mai bine de 30de ani s-a retorcedat!!!
si mi se spune ca acest contract care era pana in 2015(l-am prelungit anul trecut pe inca 10 ani) nu mai este valid!!!problema se pune ca pana acum noi plateam chiria la ICRAL de fapt si acum e platita pana in Iunie....
acum cred ca va trebui sa platim chirie luiinsa santem cu inima cat un purice ca toti dintre noi avem salarii mici si in fiecare familie de 3,4 sau 6 membri
cand cei de la ICRAL au venit dupa Revolutie acasa sa evalueze casa(pentru a fixa nivelul chiriei), ne-au spus ca putem s-a ne cumparam partea ca a fost verificata si nu are mostenitor!dar iar banii....nu am avut posibilitatea....asa ca...
urmasul proprietarei care are multi bani(acum locuieste in America)acum vreo 2,3 ani(am auzit din zvonuri de cartier!!!) a intentat proces pentru a primi casa inapoi!insa nici unul dintre noi(santem 5 familii care stam in acelasi imobil) nu a fost la acel proces ca parte citata...
dar noi de ce n-am stiut de proces???![]()
de ce n-am fost si noi informati???
si chemati la proces
... se poate si asa ceva? Doar pt ca e Romania si luiare bani?
ceea ce e interesant e ca mama stie ca de fapt proprietara de drept(respectiva mama lui a primit in anii 50 despagubire de la stat!!)
deci ce se intampla aceasta casa e platita de 2 ori????si atunci si acum???
asta trebuie sa se vada in dosarul respectiv,nu?
sau credeti ca s-a ratacit si nu se stie nimic de despagubirea de atunci....?
nu stiu ce sa mai zic.....santem zapaciti!
ce-o sa se intample cu noi???
devenim oamenii strazii???
daca n-o sa putem plati chiria?![]()
va rog ajutati-ma cu sfaturi!
stiu ca sunteti amabili!am primit de multe ori sfaturi care mi-au prins bine de la voi....va rog dinnou!
nu stiu daca ati inteles ca de dureri de cap poate ca nu am fost prea explicita..
Alina
mamica de
Diana
Raspunsuri
alinaxeni spune:
Imi pare rau sa aud ca treci prin asa ceva.Noi am fost evacuati in urma cu 2 saptamani dupa 4 ani de procese si sicane.Am pierdut toate procesele si apelurile cu legea in mana.Pana si avocatul nostru,om cu experienta a fost socat de ceea ce se intampla cu retrocedarile si ne-a spus ca ca nu avem sansa pt. ca se da spaga la instanta la greu.
Noi mai aveam dreptul sa stam 3 ani acolo daca prop nu ne dadea altceva,si a reusit sa ne evacueze pe o perioada de 4 luni(chipurile) pt. reconsolidarea casei.Am pierdut procesul chiar de sarbatori si ne-a mai lasat pana acum 2 sapt cand a venit cu executorii.
Acum platim chirie.Asta e.
Acum am pregatit actele pt a ne adresa Curtii Europene de la Strasbourg,e ultia solutie.In situatia ta nu te poti adresa lor decat daca treci prin toate etapele deaici,apeluri,curtea suprema,e un cosmar si te costa avocatii enorm.Cauta-ti un avocat in care sa ai incredere(e foarte important) si mergi inainte.Proprietarul e obligat sa te tina inca 5 ani in casa dar daca e plin de bani poti fi data afara oricand.
alina
Lona spune:
Voi raspunde la cateva dintre intrebarile tale, poate iti va fi mai usor sa depasesti acest moment.
1. Contractul nu mai este valid pentru ca una dintre partile contractante s-a schimbat (imobilul a trecut de la Primarie - ICRAL la proprietarul de drept). Diferenta de chirie ti-o vei primi inapoi.
2. Imediat dupa 1990 sigur ca nu se stia daca are mostenitori sau nu, cadrul legal de revendicare a imobilelor abuziv confiscate a aparut mult mai tarziu. Legea despre care vortbim in 2001, iar completarile anul trecut, prin Legea 247.
3. Nu aveati nici o calitate procesuala pentru a fi citati, proprietarul nu cu voi s-a judecat, ci cu cel in proprietatea cui s-a aflat imobilul. Voi sunteti chiriasi, iar aici s-a hotarat dreptul de proprietate al imobilului. Orice persoana care nu locuieste in casa sa se putea interesa de situatia juridica a imobilului pe care il ocupa (intra pe site-ul primariei Bucuresti, este acolo un link catre notificarile pe Legea 10, scrie adresa casei si vei gasi nr. dosarului si situatia lui).
4. Daca a primit despagubire, se va desocoti cu statul (va inapoia despagubirea).
In rest, ce sa spun?! Asteapta sa vezi ce se intampla, poate proprietarul vrea sa mentina imobilul inchiriat, si atunci nu-i dracul asa negru.
Daca nu, iti vei cauta alta chirie, incepand, bineinteles, tot cu dosarul la Primarie, al carei chirias ai fost (esti inca).
Lona spune:
Da-mi o adresa de mail, sa-ti trimit textul de lege privind protectia chiriasilor.
Vei vedea ca situatia nu este chiar disperata, si ca nu te arunca maine nimeni in strada.
Nu te poate da afara decat daca el, proprietarul, parintii sau copiii lui vor sa se mute acolo, si cu conditia sa fie cetateni romani. Sau daca vrea sa vanda, si atunci ai drept de preemtiune (adica te intreaba pe tine intai) si nu are voie sa vanda unui tert la un pret mai mare decat cel din notificarea pentru tine.
Chiar daca se renegociaza contractul de inchiriere, valoarea lunara a acesteia nu poate depasi 25% din venitul net lunar pe familie, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie este mai mic decăt salariul mediu net lunar pe economie.
Pentru toate aceste situatii exista termene clare si destul de largi.
Mai sunt o multime de prevederi care apara interesul chiriasilor. Da-mi o adresa, pe PM eventual, si mai intreaba-ma ce ti-e neclar, daca vrei.
baicualina spune:
multumesc pentru raspunsuri...m-am mai linistit putin...
Lona ti-am trimis pe PM adresa mea de mail...
multumesc inca odata pentru raspunsuri...nu stim ce sa facem...cu ce sa incepem...asa cum am zis nu santem decat familii de muncitori iar avocat nu cunoastem,...
cred ca va trebui sa asteptam sa vina proprietarul sa vedem ce vrea exact...nu stiu cand va fi asta...
va mai tin la curent cu ce se intampla...
Alina
mamica de
Diana 6luni
baicualina spune:
SE RESTITUIE IN NATURA COTA DE 1/2 DIN IMOBILUL FORMAT DIN CONSTRUCTII DE TIP A (P+1 ) TIP B (PARTER ) ( CU EXCEPTIA APARTAMENTELOR VANDUTE IN TEMEIUL LEGII NR 112/95 RESPECTIV AP 1 CONFORM CVC NR 41278/1996 , AP 2 CONFORM CVC NR 42462/97 - CU COTA DE TERT
asta e ce am gasit in dreptul dosarului (la locuinta mea) pe internet asa cum m-ati invatat...inca odata multumesc!
ce sa fac.....oricum linistita nu pot sta Lona...ca daca as avea bani nu m-ar durea capul.....de fapt daca as fi avut bani cumparam casa asa cum au facut alte 2 familii de asta spune acolo cu exceptia....blablabla...insa noi astea 5 familii nu avem posibilitati
ceea ce nu inteleg e cum se face ca nu i se restituie tot imobilul?
intreb si eu....
si inca ceva:eu sigur in astia 5 ani sigur nu sant data afara din casa?
Mersic tare mult Lona!
ma uit acum si la mail...
Alina
Lona spune:
E greu de spus intr-o conversatie electronica ce se va intampla.
In legatura cu cealalta jumatate de imobil: apartamentele care au fost retrocedate nu fac obiectul notificarii si a dosarului depus pe Legea 10. N-a putut cere pe acest act normativ decat ce era in momentul acesta in posesia statului (respectiv a Primariei, in cazul vostru).Aceia sunt cumparatori de buna credinta probabil, si aproape sigur exista procese pe rol si in legatura cu acele doua apartamente. Dar nu pe Legea 10, ci pe dreptul comun. Nu mai avea cum le cere la Primarie, pentru ca nu mai apartineau primariei.
Vezi ca poti face si tu primul pas spre proprietar. Citeste ce ti-am trimis.
baicualina spune:
sarumana pentru tot!
am sa citesc si te mai deranjez cu intrebari pe mail....ca nu ma pricep!stii cum se spune"tot patitu-i priceput!"asa ca
mersic de ajutor!
la primarie cerere pentru casa avem depusa de ani de zile....asta ajuta la ceva?
Alina
mamica
de
Diana 6luni
baicualina spune:
vroiam sa mai intreb ceva:
-toate imbunatatirile care au fost facute...ce se intampla cu ele in momentul retorcedarii?
si nu vorbesc numai de zugraveli si paluxat parchet sau inchis balcon, ci intreb de centrala la apa, separare la gaze...adica bani!pentru noi au insemnat multe sacrificii!
stie cineva?
Alina
mamica
de
Diana 6 luni si o saptamana
Lona spune:
quote:
Originally posted by baicualina
vroiam sa mai intreb ceva:
-toate imbunatatirile care au fost facute...ce se intampla cu ele in momentul retorcedarii?
si nu vorbesc numai de zugraveli si paluxat parchet sau inchis balcon, ci intreb de centrala la apa, separare la gaze...adica bani!pentru noi au insemnat multe sacrificii!
stie cineva?
Alina
mamicade
Diana 6 luni si o saptamana
"Fii atent daca faci femeia sa plinga, pentru ca Dumnezeu ii numara lacrimile. Femeia a fost facuta din coasta. Nu din picior, ca sa fie calcata, nu din cap ca sa fie superioara. Ci dintr-o parte, ca sa fie egala. Sub mina ca sa fie protejata si linga inima ca sa fie iubita"
Gasesti raspunsurile in acelasi text pe care ti l-am trimis. Poti sa-ti recuperezi banii sau sa te compensezi cu chiria viitoare. E nevoie de evaluari si de facturi pentru ce ai facut acolo.