Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare(19)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns DARAEL spune:

quote:
Originally posted by fdoina

Darael, felicitari, vad ca in cautarile tale, tu ai gasit totusi niste raspunsuri...
Da o intrebare totusi ar ramane: cum afli tu cand entitatea aia te socoteste vrednic de privilegiul cuminecarii? Eu n-am gasit inca un fir direct, de aceea prefer sa cred ca Dumnezeu ne-a lasat un mijloc mai la indemana si noua, celor mai putin avansati in cautare, sa stim ce vrea El cu noi
Superbe parabolele alea din Antony de Melo, multumesc, as vrea sa ti-l pot darui si eu pe Parintele Serafim

Mijlocul de a discuta direct este cel pe care multi il uita: e Rugaciunea !

Nu o sa spun parerea mea aici, ci am sa las pe cineva mai priceput ca mine sa va spuna cateva cuvinte inaltatoare si bune pentru Suflet:

Misticul Ignatiu de Loyola a trait in secolul XVI. El a povestit ca in momentul convertirii sale nu a avut parte de nici un ghid spiritual, asa ca Domnul insusi l-a invatat, la fel cum ii preda profesorului unui elev.
Odata, el a declarat ca, chiar daca toate Scripturile ar fi arse, el ar contunua sa creada adevarurile lor, caci cel de la care a invatat acest adevar a fost Domnul insusi.

Crestinul catre Dumnezeu:
Din pacate, in viata mea au existat o sumedenie de ghizi spirituali care au insistat sa ma ajute. Mi-au bagat in cap invataturile cu atata insistenta incat am ajuns sa nu-ti mai aud vocea decat cu mare greutate. Nu m-am gandit niciodata ca Tu insuti ai putea fi Maestrul meu, caci ei mi-au repetat incontinuu: “Noi suntem singurii tai ghizi. Cine ne asculta pe noi, il asculta pe El.”

Nu ei sunt de condamnat, ci eu. Caci mi-a lipsit Fermitatea de a-i reduce la tacere, Curajul de a descoperi singur, Rabdarea de a astepta timpul potrivit si Increderea ca odata, cand ma voi astepta mai putin, Tu vei rupe Tacerea si mi te vei revela.

PS> Daca vrei cartile lui Antony de Melo, le gasesti la Librariile Humanitas in Editura Mix, Colectia "Lumea din noi".

Cum a picat netul inainte de a posta, voi profita de ocazie pentru a-ti raspunde la nedumerirea ta:
quote:
Originally posted by fdoina
Si pe de alta parte, ca un aspect esential, este iubire intru Hristos, deci iubire pentru mantuire, adica ii doresti aproapelui tau mantuirea, mai mult decat orice, ca altfel dragostea asta nu are nici un continut real, e iluzorie, asa cum sunt toate lucrurile omenesti... Un Parinte spunea ca Sfantul ii iubeste pe toti oamenii deopotriva, dar se plictiseste cu ei, pentru ca vrea sa fie cu Dumnezeu
Iar a fi numai sirop in relatiile cu ceilalti, a primi cu pe unul care huleste pe Dumnezeu, asa cum s-a spus aici, mie mi se pare fatarnicie, politete, hai sa zicem toleranta, dar numai iubire crestina ba... Altfel de ce ar fi spus Domnul Iisus celui care voia sa-si ingroape tatal: "Lasati mortii sa-si ingroape mortii lor..." Ce dragoste mai e si asta?

E Iubire pur si simplu.

Intr-o zi, Avraam a invitat un cersetor in cortul sau, la masa. Ca de obicei, inainte de masa a spus rugaciunea de multumire adresata lui Dumnezeu. Auzind de Dumnezeu, cersetorul a inceput sa-L blesteme in fel si chip, sustinand ca nu suporta sa auda Numele Lui.

Cuprins de indignare, Avraam l-a alungat pe blasfemiator.

Seara, cand se ruga, Dumnezeu i-a vorbit:
- Omul acela M-a blestemat si M-a vorbit de rau timp de 50 de ani, si totusi eu i-am pus de mancare in farfurie in fiecare zi. Si tu, nu l-ai putut suporta macar o singura data ?

Daaaaa....... multe pietre avem cu noi....... si le aruncam repede – repede spre aproapele nostru uitand ca putem arunca si cu flori !!!

DARAEL
http://www.geocities.com/dara2el/

“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Anto, te asigur ca simpatia este reciproca !
Sa te ajute Domnul sa ai o sarcina fara probleme si sa nasti un bebe frumos si sanatos !

Doina, nu am primit PM-ul tau, nu stiu ce s-a intamplat....acum am vazut mesajul de pe email si am sa-ti raspund indata.

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Darael, multumesc pentru rabdare... Eu, ca practicanta ortodoxa am o parere mai putin inalta despre misticii apuseni, pe de o parte. Pe de alta parte, cred ca m-ai inteles gresit, si am si eu o povestire (adevarata , de data aceasta), din viata Sf Nicolae Planas, un Parinte din Atena care a murit in 1932, ca raspuns la parabola aceea cu Moise

Intr-o zi a luat o trasura(...)Undeva, aproape de Poarta lui Adrian, intamplandu-se ceva cu calul, vizitiul a inceput o serie de injurii(...)"stai, fiule, sa cobor"- i-a spus Parintele si i-a platit pretul calatoriei pana la biserica. " "Dar nu te-am dus inca la biserica ta". "Stiu, fiule, i-a raspuns Parintele, dar nu mai pot sta in trasura ta, caci Il injuri pe Cel pe care eu il cinstesc."

Vezi, mie nu mi se pare ca asta inseamna sa dai cu pietre, ci doar sa ai coloana vertebrala. Ca sa fiu sincera, mie Xenocid imi e chiar simpatic uneori, am un baietel de 10 ani care ii seamana in multe privinte, dar sa oferi flori virtuale in semn de de iubire crestina...mie mi se pare poezie
Eu cred ca iubire crestina au avut si au Parintii aceia mari pe care multa lume ii acuza de fanatism si intoleranta, da asta-i alta poveste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

dragii si dragele mele,

ce imi trece mie prin minte acum, ca tot sunt libera: sa ma angajez undeva la o fundatie, gen mama si copilul (daca exista asa ceva?!) http://www.acsis.ro sau provita http://provita.ro/ asadar genul asta de fundatie sau ong... am lucrat pana sa intru la revista in proiecte phare si mi-ar placea sa investesc fondurile UE nu in business ca pana acum, ci in umanitare

mai stie cineva de vreo asociatie de genul asta, sau macar ceva despre cele pe care le-am pomenit? irina, parca tu stiai ceva de provita?

merci!!!!!!!!!!!!

mami de ileana si ioachim

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Gindacelule, buna ideea cu ong-ul, bine ca nu traiesti in Rusia.
Doina, cred ca sintem datori sa iubim sacralitatea oricarui om, chiar daca dezaprobam vehement ideile lui. Greutatea nu este in a iubi in virtutea frumusetii omului, ci in ciuda uriteniei lui aparente. Eu nu reusesc dar ma gindesc ce bine ar fi daca...
Azi sint ceva mai linistita (ma obseda cazul unui pacient din spital dar cred ca s-a rezolvat) asa ca revin asupra controlului mintii. Mintea are o placere diavoleasca in a judeca alte fiinte. Si daca judeca un principiu, se intoarce imediat la fiinta care l-a emis. Judecarea celuilalt ofera mintii un confort interesant. Mintea care-l judeca pe altul, ia o pauza in a se analiza pe sine (si chiar daca o face, o face mai mult comparativ, indirect, raportindu-se la altul). Daca judecarea altuia e drapelul, orgoliul e batul pe care se infasoara drapelul acesta... nu au efect unul fara altul.
Vad asadar doua tehnici de evitare a judecatii altuia : taierea orgoliului si focalizarea pe autoanaliza propriei minti. Poate ca suna tehnic dar ce zicea Sfintul Siluan ? "Tine mintea in iad", zicea el. Cred ca noi purtam iadul ca pe o boccea in spate, numa ca ne facem ca ploua. Iadul ala e ruptura de Dumnezeu. Asadar, il vad pe Sfintul Siluan indemnindu-ne de fapt la o contemplare-autoanaliza continua a starii noastre de ruptura cu Dumnezeu. Noi nu contemplam in acel moment numai prapastia, ci si tinta. Focalizindu-ne pe drumul acesta, judecarea aproapelui devine automat copilareasca.
Uite, am o pacienta care are cataracta dar are si un cancer mare in burta. Ea e obsedata de cataracta dar am intrebat-o "esti sigura ca vrei sa operezi cataracta mai intai si nu cancerul din burta ?" Cam asa-i si cu prioritatile noastre in judecarea celuilalt, evitam si deviem problema.
Cred ca e imposibil sa nu judecam anumite idei, stari de lucruri dar putem incerca sa le separam de persoanele care le verbalizeaza, putem privi persoana ca pe un mesager, nu si posesor al unei idei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Fdoina, iubire si iertare fara dreptate nu se exista.

in paranteza, cu iubirea de la distanta de care ziceai - e perfect okay - ca nici porunca divina nu suna "iubeste-ti departele ca pe tine insuti", ci "iubeste-ti aproapele". si de nebunia nebunului e bine sa te feresti, ca e molipsitoare - via Pilde.

de ce e dreptatea esentiala? pentru ca asa a lasat-o Dumnezeu pe numita Lume, impartita intre bine si rau, cu rasplata si pedeapsa aferente. mie imi place de "modernistii" astia copilarosi (de fapt, frivoli si corupti de relativism) care confunda iubirea si toleranta cu tolerarea, inclusiv a Raului, pentru ca, nu-i asa, in Democratie, dreptul( si al omului rau) surclaseaza dreptatea naturala. iubirea (crestina) nu inseamna iubire si toleranta fata de rau, helaaaau, unde va treziti cu sofismele astea? cum poti sa-i dai flori lui xeno si in acelasi timp sa te inchini lui Dumnezeu? in primul rand, e o eroare crasa de logica sa te comporti asa, valeu ce de-a mai logicienii si ganditorii profunzi s'teti aia de emiteti asemenea enormitati! iubirea crestina nu se traduce prin indiferenta fata de Rau si iertarea Raului - nici Dumnezeu nu iarta Raul!-, caci Dumnezeu nu ne vrea caldicei! cand oferi flori celor care Ii blasmefiaza numele, esti vinovat de complicitate, scurt pe doi.

lipsa de atitudine in Lume e lipsa de iubire fata de Dumnezeu. sa iubesti nediscriminatoriu inseamna sa incluzi in iubirea asta caldicica, acceptand si stimuland tototdata, manifestarile raului. nu geaba vi-l dadui exemplu pe Sf. Gheorghe, exemplu de iubire radicala. lumea nu se schimba din camaruta din care ne rugam in singuratate lui Dumnezeu - in camaruta aia se schimba sufletul nostru. dar dupa aia, ce facem cu iluminarea? pai, raspunsul tot in Biblie se afla - nu tine lumina sub obroc. si cum, ma rog, ducem vestea cea mare a Iubirii lui Dumnezeu in Lume? tacand, zambind tamp si, cica, iertator, cand dam cu nasu' de Rau? ma indoiesc profund. iubirea crestina e dreapta, si anume "dupa fapta, si rasplata". caci nu poate fi altfel.

nu mai oferiti floricele fariseice, va rog io frumos.:-))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by denizel
Nu mi-a venit sa cred ce sapuneala a putut sa ia darael si cum nimeni, absolut nimeni nu a soptit un cuvintel. Unde era atunci trairea ortodoxa? Poate era in gandurile joannei, care a pus Psalmul 136 spre luare aminte sau in raspunsul mai mult decat jignitor adresat lui jocelyn? Mai trebuie sa spun ca iar am ramas masca? Va dati seama de ce sunteti o comunitate frapanta si provocatoare?

uoaau, tu vorbesti serios? nu te-ai indignat cand a scuipat Adusca "in jos" la "mizerabilele" de pe topic, nici cand vine ne-moderatul ala de yk regurgitand pe topic si nici nu ti-au mirosit sosetele altor nedescaltati la topic - recte adoratul tau, xeno, da da da - nohooohooo, no way!

tie, ca si celor din lista ta, ti-a furat dabija somnul si acum nu-ti mai gasesti linistea pana nu afli de ce i-am inchis io usa in nas lu' celalalt adorat al tau, recte darael. de d'aia, draga denizel, de d'aia. probabil ca tu le dai si camasa de pe tine musafirilor nepoftiti, ca asa oi fi tu, mai speciala in lumina noilor revelatii religioase avute anti-ortodoxie. io nu, io le trantesc usa in nas. si daca insista, le dau si-o matura pe schinare. multumita de explicatie?

quote:
Va dati seama de ce nu dovediti ca ati facut saltul steindhardtian?

si nu ti-e teama ca, daca ne mai imbranciti mult, poate sarim direct la adventisti? sa te tii atunci insomnii si musafiri nepoftiti a la dabija.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DARAEL spune:

quote:
Originally posted by conchita

Fdoina, iubire si iertare fara dreptate nu se exista.

in paranteza, cu iubirea de la distanta de care ziceai - e perfect okay - ca nici porunca divina nu suna "iubeste-ti departele ca pe tine insuti", ci "iubeste-ti aproapele". si de nebunia nebunului e bine sa te feresti, ca e molipsitoare - via Pilde.

de ce e dreptatea esentiala? pentru ca asa a lasat-o Dumnezeu pe numita Lume, impartita intre bine si rau, cu rasplata si pedeapsa aferente. mie imi place de "modernistii" astia copilarosi (de fapt, frivoli si corupti de relativism) care confunda iubirea si toleranta cu tolerarea, inclusiv a Raului, pentru ca, nu-i asa, in Democratie, dreptul( si al omului rau) surclaseaza dreptatea naturala. iubirea (crestina) nu inseamna iubire si toleranta fata de rau, helaaaau, unde va treziti cu sofismele astea? cum poti sa-i dai flori lui xeno si in acelasi timp sa te inchini lui Dumnezeu? in primul rand, e o eroare crasa de logica sa te comporti asa, valeu ce de-a mai logicienii si ganditorii profunzi s'teti aia de emiteti asemenea enormitati! iubirea crestina nu se traduce prin indiferenta fata de Rau si iertarea Raului - nici Dumnezeu nu iarta Raul!-, caci Dumnezeu nu ne vrea caldicei! cand oferi flori celor care Ii blasmefiaza numele, esti vinovat de complicitate, scurt pe doi.

lipsa de atitudine in Lume e lipsa de iubire fata de Dumnezeu. sa iubesti nediscriminatoriu inseamna sa incluzi in iubirea asta caldicica, acceptand si stimuland tototdata, manifestarile raului. nu geaba vi-l dadui exemplu pe Sf. Gheorghe, exemplu de iubire radicala. lumea nu se schimba din camaruta din care ne rugam in singuratate lui Dumnezeu - in camaruta aia se schimba sufletul nostru. dar dupa aia, ce facem cu iluminarea? pai, raspunsul tot in Biblie se afla - nu tine lumina sub obroc. si cum, ma rog, ducem vestea cea mare a Iubirii lui Dumnezeu in Lume? tacand, zambind tamp si, cica, iertator, cand dam cu nasu' de Rau? ma indoiesc profund. iubirea crestina e dreapta, si anume "dupa fapta, si rasplata". caci nu poate fi altfel.

nu mai oferiti floricele fariseice, va rog io frumos.:-))

Cu gandul la Iubire, inainte de a nu mai raspunde la cuvintele tale am sa iti aduc aminte ca Iisus I-a Iertat pe toti si chiar S-a Rugat pentru ei: „Tata, Iarta-i ca nu stiu ce fac !”

Stii, tot Iisus spune frumos ca Legea si Proorocii se reduc la doua Legi: „Iubeste pe Domnul Dumnezeul Tau din toata Inima si tot Sufletul tau.... si Iubeste pe aproapele tau ca pe tine insuti”

Tu crezi ca aplici cu dreptate aceste invataturi aruncand cu noroi in toti cei pe care-i prinzi pe forum ?

Iisus ne iubeste pe toti, a iertat pe cei care I-au facut rau, chiar S-a Rugat pentru ei.......

In schimb, acum cateva secole, cei care gandeau ca tine acum, tot in Numele Tatalui au inventat Inchizitia....... cum zic Sfintii Parinti: „drumul spre iad e pavat cu intentii bune” - no comment !
quote:
Originally posted by conchita

quote:
Originally posted by denizel
Nu mi-a venit sa cred ce sapuneala a putut sa ia darael si cum nimeni, absolut nimeni nu a soptit un cuvintel. Unde era atunci trairea ortodoxa? Poate era in gandurile joannei, care a pus Psalmul 136 spre luare aminte sau in raspunsul mai mult decat jignitor adresat lui jocelyn? Mai trebuie sa spun ca iar am ramas masca? Va dati seama de ce sunteti o comunitate frapanta si provocatoare?

uoaau, tu vorbesti serios? nu te-ai indignat cand a scuipat Adusca "in jos" la "mizerabilele" de pe topic, nici cand vine ne-moderatul ala de yk regurgitand pe topic si nici nu ti-au mirosit sosetele altor nedescaltati la topic - recte adoratul tau, xeno, da da da - nohooohooo, no way!

tie, ca si celor din lista ta, ti-a furat dabija somnul si acum nu-ti mai gasesti linistea pana nu afli de ce i-am inchis io usa in nas lu' celalalt adorat al tau, recte darael. de d'aia, draga denizel, de d'aia. probabil ca tu le dai si camasa de pe tine musafirilor nepoftiti, ca asa oi fi tu, mai speciala in lumina noilor revelatii religioase avute anti-ortodoxie. io nu, io le trantesc usa in nas. si daca insista, le dau si-o matura pe schinare. multumita de explicatie?

Ca bonus, mai incalci si Legea aceea simpla: „Nu judecati ca sa nu fiti judecati”. Ma rog, esti libera sa faci ce vrei, in fond de ce nu ?

Ca inchizi usa cuiva e o parte a liberului arbitru, dar nu uita Cuvintele Sfinte care vorbesc despre Iubire si nu numai – citeste-le si gandeste-te ca nu eu am spus asta, ci Iisus:

27. Iar voua celor ce ascultati va spun: Iubiti pe vrajmasii vostri, faceti bine celor ce va urasc pe voi;
28. Binecuvantati pe cei ce va blestema, rugati-va pentru cei ce va fac necazuri.
29. Celui ce te loveste peste obraz, intoarce-i si pe celalalt; pe cel ce-ti ia haina, nu-l impiedica sa-ti ia si camasa;
30. Oricui iti cere, da-i; si de la cel care ia lucrurile tale, nu cere inapoi.
31. Si precum voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi asemenea;
32. Si daca iubiti pe cei ce va iubesc, ce rasplata puteti avea? Caci si pacatosii iubesc pe cei ce ii iubesc pe ei.
33. Si daca faceti bine celor ce va fac voua bine, ce multumire puteti avea? Ca si pacatosii acelasi lucru fac.
34. Si daca dati imprumut celor de la care nadajduiti sa luati inapoi, ce multumire puteti avea? Ca si pacatosii dau cu imprumut pacatosilor, ca sa primeasca inapoi intocmai.
35. Ci iubiti pe vrajmasii vostri si faceti bine si dati cu imprumut, fara sa nadajduiti nimic in schimb, si rasplata voastra va fi multa si veti fi fiii Celui Preainalt, ca El este bun cu cei nemultumitori si rai.
36. Fiti milostivi, precum si Tatal vostru este milostiv.
37. Nu judecati si nu veti fi judecati; nu osanditi si nu veti fi osanditi; iertati si veti fi iertati.

Flori de la mine nu mai primesti - cum nu mai vrei flori, nu o sa-ti mai dau. Oricum, prin atitudinea ta le umpli de noroi !

DARAEL
http://www.geocities.com/dara2el/

“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fairy_adina spune:

sunt multi cei care folosesc scripturile pentru a-si justifica pacatele, si tot dau exemplul acela cu Mantuitorul alungand comerciantii din templu.

Felicitari , Darael, cuvintele postate de tine sunt edificatoare (restul e teologie, si teologia e o stiinta ...nu o religie)

Mai e ceva .. o diferenta intre religie si religiozitate.
Ce religie a avut Mantuitorul? Iudaica .... Hai sa ne convertim.

El nu vorbeste despre religii, ci despre religiozitate.Cel care are asta este sfant in religia lui.Dar pana sa ajungem acolo, mai este, si este nevoie absoluta de mistica

www.claudiu-cioca.tk" target="_blank"> Claudiu Cioca-a inceput drumul spre Lumina
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62812" target="_blank">Maini condamnate la tacere
Dragostea de Dumnezeu rezolva toate problemele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Buna, Doamne ajuta, ce frumos e duminica...Hristos a inviat!
Amuleta, cu putini oameni ma simt asa infratita in duh, daca intelegi ce vreau sa spun Adica vreau sa spun ca Darael spune niste lucruri muuult mai frumoase, imbatatoare pt suflet, poezie pura, da pe mine ma emotioneaza mai putin. In schimb tu spui uneori niste lucruri care pot suna chiar grosolan, da eu ma regasesc intotdeauna in ele si tot timpul reusesti sa ma emotionezi...eh, cred ca sunt niste afinitati din astea, ilogice

Conchita, iubirea nu are cum sa fie logica si nici dreapta, ca atunci eu ar insemna sa-l dau pe fi-miu in groapa cu leiDa altceva am vrut eu sa spun, nu prea s-a inteles din pacate...cred ca stiu si motivul:pe DC nu scriu SFINTI...ca doar ei au dragostea aceea...Eu cred ca iubire, in sens crestin, nu am nici macar pentru copiii mei...da, ma rog, fac teoria castravetelui

Joanna, eu de la tine as fi vrut un raspuns, despre cum ii cu iubirea, da probabil ca cine stie cum ii cu iubirea, stie si ca iubirea se tace

Gandacel, ai facut odata o comparatie intre Pr Serafim si un Parinte, Savastie, cred...Saptamana asta sunt conferinte la Craiova, da io, stii, ca femeia cu cupil mic, stau acasa si visez la malai...Da joi vine un monah, Savastie, consilier la Episcopia Tomisului...Daca e aceeasi persoana de care vorbeai tu, mai ca as face niste aranjamente ca sa evadez si eu de-acasa un pic...

Mergi la inceput