Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare(19)

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ManyHope spune:

quote:
Originally posted by cataghe

... (ca pt a crede in Christos nu ai nevoie sa crezi ca femeia la menstruatie e spurcata, sa avem iertare) ...
Eu nu ma pot impaca cu ideea ca Dumnezeu a facut ca tocmai creatia sa zmislitoare de viata sa fie atat de mizerabila incat sa nu aiba acces la El din cauza asta.

(din pricina de "nota discordanta" nu ti-am raspuns de prima data la intrebarea asta... probabil era cazul s-o fac in particular decat in felul asta inca maaaaai aducator de galci-galceava... dar poate o mai folosi la careva...poate! nu ma astept sa ma crezi tu sau altcineva, nici sa te lamureasca shi sa te linisteasca, dar eu itzi spun shi atat.)

Problema cu lucrurile astea care "nu le inghitzim" noi, a aspectelor cu care "nu ne putem impaca" shi pe care le lepadam dinaintea noastra...fie luandu-ne dupa alte persoane, fie de la noi-putere, este ca daca cumva se nimereste de ne departam de ceva care e bun,chiar daca intentzia ne este curata, rezultatul nu ne este de folos, ci dimpotriva, pagubim!
De aia unele lucruri ar trebui sa ne silim sa le admitem,pe incredere, chiar daca ne cam raman in gat cand incercam sa le inghitzim, pentru ca nu pe limba sau in gatlej isi fac ele efectul, ci abia in pantece cand ne ajung ishi arata folosul!
Desigur, fiecare sa-shi conduca viatza asha cum gaseste ca-i este cel mai de folos, dar nu uitatzi vreodata ca la urma se va da rasplata dupa meritu fiecareia!

In privintza necuratziei femeii... stiu ca inainte-vreme, la tzara, in zilele alea femeia nu framanta painea... shi altele... caci graul/faina se considera ca shi "fatza LUI"! ...si altele asemenea!

In fine, rostul pentru care acea perioada este pentru femeie cu oprire de la unele activitatzi legate de inchinare, este din pricina ca in inchinare femeia (shi barbatul deasemenea) trebuie sa se inaltze cu privirea/atentzia&inima/sufletul de la cele pamantesti inspre cele spirituale,ceresti, insa "senzatziile" fel shi fel care se resimt in timpul ala coboara atentzia femeii neconditzionat inspre cele de jos, iar "amestecatura" asta de "sus-jos" nu aduce o inaltzare sau o sporire a credintzei, dimpotriva duce la "pogoramant"...la un soi de "merge shi asha"... poate ca merge...cat de cat la unele...da nu duce prea departe in sus! ...adica, daca intzelegi ca respunsul meu nu este nicicum impotriva ta sau a cuiva... uite ca tocmai preocuparea pentru lucrurile astea de jos sa le rezolvi/intzelegi/descifrezi/acceptzi de fapt itzi "rapeste" shansa de-a te folosi de cele de sus care tzi-ar fi disponibile...ori chestia asta se intampla similar shi in timpul ala shi de aici s-a pus pravila, ca poate careva o fi in stare (cine stie cum?!) sa-shi controleze mintea shi trupul, dar nu s-a lasat lucrul asta la discretzia fiacareia, ci inspre ajutor tuturor s-a pus o randuiala, ca cele "mai tari" sa nu se poarte ca shi cum ar fi deasupra celor "mai slabe" dintre femei, ci sa se simta impreuna-surori shi egale deopotriva inaintea Bisericii shi a LUI, ca sa se poate iubi una pe alta, ca vedetzi shi voi cum diferentzele nu le poate trece/depashi aproape nimeni, indiferent de care "tabara" a crestinismului s-ar afla sau spre care s-ar in_drep_a(tzi) !!

Ata ete mama !!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns yank spune:

Citind ultimele postari am avut o revelatie.De aia babetele sint bune ortodoxe,ca au ajuns la menopauza.Asa ceva

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Vezi sa nu te crucesti cumva din greseala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns yank spune:

quote:
Originally posted by amuleta

Vezi sa nu te crucesti cumva din greseala.

Nu ar fi problema,ca rabi e de gasca,numai ca nu mai stiu miscarea cu mana pe orizontala.E de la dreapta spre stanga sau viceversa? Oricum stiu ca la catolici e invers,dar de ce anume nu mi-a explicat nimeni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Draga Catalina, Impartasania nu este un drept al omului, ci un privilegiu, care, ca orice privilegiu, se acorda in anumite conditii.
De ce nu se impartaseste femeia la menstruatie? De ce are femeia menstruatie? De ce naste in dureri? De ce?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DARAEL spune:

quote:
Originally posted by casandra

Draga Catalina, Impartasania nu este un drept al omului, ci un privilegiu, care, ca orice privilegiu, se acorda in anumite conditii.
De ce nu se impartaseste femeia la menstruatie? De ce are femeia menstruatie? De ce naste in dureri? De ce?

Cand ma gandesc ca eu am Ratacit ani si ani in cautarea raspunsului la aceasta intrebare simpla “De ce ?”........

Revenind la intrebari:
De ce naste o femeie in dureri ? Deoarece invatam de toate, cate fire de nisip sunt in Ocean si cate Stele pe Cer..... dar nimeni nu ne invata sa ne cunoastem pe noi........ sa fim in armonie noi cu noi.

De ce are femeia menstruatie ? Pentru ca uterul este tapat cu epiteliu. Iar acesta trebuie inlocuit permanent (deci si eliminat cumva din zona – si se pare ca aceasta este cea mai eficienta metoda), asa cum se inlocuieste si epiteliul pielii, sau cel intestinal..... desi nu prea suntem constienti de aceste fenomene.....

De ce nu se impartaseste femeia la menstruatie ? Oameni buni, daca va uitati un pic in istorie, cand nu prea erau OB-uri sau “pampersi cu aripioare”, veti intelege ca a fost odata un batran rabi care a fost socat de imaginea sangelui de pe podeaua templului sau considerat de el “propriu si personal” si a pus ca “lege divina” ca femeile “necurate” sa nu aibe ce cauta in acea perioada pre acolo........... iar continuarea e istorie !

Mai era ceva ?
Sigur: Impartasania nu este un drept al omului, ci un privilegiu, care, ca orice privilegiu, se acorda in anumite conditii.

Ce este trist, este ca acest privilegiu este acordat nu de Entitatea Suprema, ci de un preot sau altul, iar criteriile sunt nu pe masura lui Dumnezeu, ci dupa masura preotului cu pricina.....

Sincer: credeti ca Bunul Dumnezeu cunoscut ca Sfanta Treime / Allah / Manitu / Iehova se uita cu mai putina Iubire spre voi femeilor, dadatoare de Viata cand faceti / aduceti jertfa de Iubire ?

Stau si ma gandesc ca avem totusi o sansa: cand va fi sa fie, vom fi judecati cu Intelegera Tatalui, si cu Iubirea Fiului, care a stat la masa cu vamesii, care a vindecat pre leprosi si care I-a spus talharului ca va fi in Cer....... asa ca da, mai avem sanse.......

Evident, aceasta este o opinie proprie si personala si trebuie tratata ca atare !

DARAEL
http://www.geocities.com/dara2el/

“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Darael, felicitari, vad ca in cautarile tale, tu ai gasit totusi niste raspunsuri...
Da o intrebare totusi ar ramane: cum afli tu cand entitatea aia te socoteste vrednic de privilegiul cuminecarii? Eu n-am gasit inca un fir direct, de aceea prefer sa cred ca Dumnezeu ne-a lasat un mijloc mai la indemana si noua, celor mai putin avansati in cautare, sa stim ce vrea El cu noi
Superbe parabolele alea din Antony de Melo, multumesc, as vrea sa ti-l pot darui si eu pe Parintele Serafim

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by cataghe

Irina, iti multumesc , interesant articolul, insa de aici se nasc alte intrebari. Acolo se spune ca menstruatia e o consecinta a starii noastre "cazute", deci, inteleg eu, a pacatului originar. Ori nu tocmai pt asta a fost trimis Isus, ca sa ne elibereze de pacatul originar?
Alta intrebare: se spune si se repeta ca Sf Comuniune este un gest eminamente spiritual, deci daca spiritul tau e acolo unde trebuie sa fie, ce importanta are trupul?
Alta intrebare: un barbat cu o afectiune in urma careia sangereaza - sa zicem un cancer de colon - e exclus de la impartasanie? (asta referitor la explicatia data de Gandacel).

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Cataghe, ma gandeam ca cea mai potrivita sa-ti dea un raspuns ar fi Amuleta(ca are aceeasi formatie), cum a reusit ea de dragul unei religii sa-si puna" valul pe ochi"...desi eu cred ca religia te ajuta sa ti-l iei de pe ochi, da, ma rog...a postat Darael pe aici o parabola cu un surd care vedea oamenii dansand si se mira...sa nu te superi, ca si eu tot surda sunt, altfel as spune o rugaciune acum, in loc sa fac pe desteapta pe aici
Pe de alta parte, am adresa de e-mail a unui ortodox autentic, ucenic al Pr Ghelasie de la Frasinei, care e conf dr pe matematica, la Ohio Northern University, daca iti inspira incredere referinta si crezi ca te ajuta, pot sa-ti-o dau, ca oricum o fi mai pregatit decat noi sa te lamureasca de ce logica si credinta, stiinta si simtirea nu se exclud...Eu am citit un articol f frumos scris de el, despre "dezvoltarile smeritoare care apar in orice arie stiintifica".

Cat despre Sf Taine, vazute doar ca un "gest spiritual", ma indoiesc ca asta e o interpretare ortodoxa, ca omul e si duh si trup.
Iar ca Iisus a venit pe pamant ca sa ne elibereze de pacatul originar, ne elibereaza mantuindu-ne, dar mantuirea nu se produce in viata asta, ci in viata vesnica...Pe aici omul cat traieste, tot in stricaciune se afla, de aceea nici Sfintii nu sunt fara de pacat, ca tot oameni sunt, supusi stricaciunii dupa pacatul adamic. Gata, ca ma dor mainile de tastat, le mai pun nitel in sholduri, sa ma odihnesc

Mergi la inceput

hihi, Cata, iote imi spuse fi-miu un banc: Mami, nu-i asa ca 5+5=10? -asa e puiule, da de ce ma-ntrebi? -pai de ce doamna invatatoare zice ca 6+4=10?Asta apropo de matematica

Mai propun si eu o tema de discutie. Cum e cu iubirea asta crestina? Ca aud de multe ori: pai ce, dom'le, asta e iubirea crestineasca?
Mie mi s-a parut intotdeauna ca iubirea crestina in primul rand e iertare - fata de cei care ne fac rau, fata de cei care cu adevarat ne fac rau...Pe urma e mila- fata de cel care e in imposibilitatea de a-si asigura cele necesare traiului- deci se fructifica in milostenie...
Si pe de alta parte, ca un aspect esential, este iubire intru Hristos, deci iubire pentru mantuire, adica ii doresti aproapelui tau mantuirea, mai mult decat orice, ca altfel dragostea asta nu are nici un continut real, e iluzorie, asa cum sunt toate lucrurile omenesti... Un Parinte spunea ca Sfantul ii iubeste pe toti oamenii deopotriva, dar se plictiseste cu ei, pentru ca vrea sa fie cu Dumnezeu
Iar a fi numai sirop in relatiile cu ceilalti, a primi cu pe unul care huleste pe Dumnezeu, asa cum s-a spus aici, mie mi se pare fatarnicie, politete, hai sa zicem toleranta, dar numai iubire crestina ba...Altfel de ce ar fi spus Domnul Iisus celui care voia sa-si ingroape tatal:"Lasati mortii sa-si ingroape mortii lor..." Ce dragoste mai e si asta?
Nu stiu, zic si eu, poate oi fi eu mai ciudata...

Elena, ti-am trimis vreo doua pm uri, sa inteleg ca nu le primesti, sau ca ai hotarat sa le ignori?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

quote:
Originally posted by fdoina
a primi cu pe unul care huleste pe Dumnezeu, asa cum s-a spus aici, mie mi se pare fatarnicie, politete, hai sa zicem toleranta, dar numai iubire crestina ba...

Draga mea, tu dai dovada de o profunda superficialitate

*segmentation fault*

Mergi la inceput