Probleme intre frati...

Probleme intre frati... | Autor: Mirunaa

Link direct la acest mesaj

Am un baietel de 2 ani si 9 luni si o fetita de 13 ani.Cred ca va dat seama despre ce vreau sa vorbim si daca ati putea sa-mi dati cateva sfaturi, ar fi foarte bine pentru ca nu stiu incotro s-o mai iau.
Cand l-am nascut pe Rares am crezut ca Ioana, sora lui, va avea o alta atitudine fata de cea care o are acum(si pe care a avut-o de cand l-am adus pe lume).
Cearta si descarcarea nervoasa pe care a avut-o Ioana azi-dimineata m-a determinat sa va scriu( si nu e la prima iesire de acest gen).
Pe scurt.Dimineata, Rares vrea sa-si bea biberonul in sufragerie, uitandu-se la desene animate.Ora cand isi ia el micul dejun coincide cu ora cand si Ioana isi ia micul dejun.Normal ca Ioana nu vrea sa se uite la desene animate si vrea sa schimbe programul.De aici incepe scandalul.Am incercat pe un ton calm, sa-i explic Ioanei ca nu-i mare lucru sa se duca ea in dormitor la noi sa se uite la TV, mai ales ca exista si acolo conditii sa poata manca, si mai ales ca in anumite situatii se duce acolo sa manance(si nu i-am interzis niciodata acest lucru)
Eu, in situatia asta, ii iau aparare lui Rares(dar nu fatisa) si incerc s-o conving pe ea sa cedeze.Am senzatia ca intre ei(mai ales din punct de vedere al Ioanei) este o competitie de genul care cedeaza mai mult si mai usor.A fost asa de afectata de reactia mea incat l-a facut tampit si handicapat pe fratele ei si mi-a zis ca-l uraste(in conditiile in care NICIODATA nu ne-a auzit pe mine sa pe sotul meu folosind cuvintele astea).Mai mult, mi-a zis ca eu am facut-o sa-l urasca pe Rares prin atitudinea mea....prin faptul ca-i iau partea mereu.

Sunt situatii cand nu-i iau partea lui Rares, cu riscul de a urla si cate o jumatate de ora.Chiar azi-dimineata i-am demonstrat asta fiicei mele.Si anume, dupa cearta pe televizor , Rares(care, recunosc, nici el nu-i usa de biserica) vroia la Ioana in camera.Nu l-am lasat pentru ca fata avea de facut lectii.Aici nu s-a mai pus problema unei alternative.Nu se putea si gata.Bineinteles ca am reusit sa-l calmez pe cel mic fara ca Ioana sa cedeze.

Am incercat Ioanei sa-i explic ca si in situatia in care ea era cea mica si Rares fratele cel mare la fel as fi procedat.Dar nu aude si nu vrea sa ma creada.I-am mai explicat ca mi-e foarte greu sa ma impart in situatii de genul asta si ca , in ceea ce o priveste am ceva pretentii....mai ales ca este destul de matura pentru varsta ei.

Sa stiti ca dupa nasterea lui Rares niciodata nu am neglijat-o pe Ioana si niciodata nu am apelat la ea sau am stresat-o cu "ai grija de frate-tu...ca esti sora lui mai mare".Daca a vrut ea sa iasa cu el la plimbare, a facut-o dar niciodata nu am obligat-o.

Mi-e teama ca o indepartez de mine si asta e ultimul lucru pe care mi l-as dori.
Cred ca dimineata am facut o greseala.Nervoasa fiind, i-am zis ca ii interzic sa mai aiba o legura cu el.Ca n-are decat sa-l ignore....Decat sa-i vorbeasca urat sau sa-l imbranceasca(si asta a facut) mai bine sa-l ignore.

Am mai incercat sa-i las singuri sa se descurce in astfel de ceruri, urmarindu-i fara sa ma implic.Insa nu am putut rezista si asta pentru ca raportul de forte este pe departe de a fi egal....

Sunt printre voi mamici care au copii cu diferente de varsta asa mari?Vi s-a intamplat si voua?Ce ati facut?

Toate cele bune!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alinaluchian spune:

Un mic dejun in trei, mama si cei doi copii in locul trio-ului tv-ul si cei doi copii gasesc ca este mai potrivit.

Cel care furnizeaza altuia un gind constructiv, l-a imbogatit pe vecie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mirunaa spune:

Alina, asa ar fi ideal dar(intotdeauna exista un dar....) eu nu am timp sa mananc dimineata, mereu intarzii la serviciu iar Rares nu mananca altceva dimineata decat lapte cu cereale cu biberonul pe care nu-l poate manca decat intins in pat.
Si apoi, nu am dat decat un exemplu....sunt si alte situatii in care cei doi se cearta...

Toate cele bune!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinaluchian spune:

quote:
Originally posted by Mirunaa

Alina, asa ar fi ideal dar(intotdeauna exista un dar....) eu nu am timp sa mananc dimineata, mereu intarzii la serviciu iar Rares nu mananca altceva dimineata decat lapte cu cereale cu biberonul pe care nu-l poate manca decat intins in pat.
Si apoi, nu am dat decat un exemplu....sunt si alte situatii in care cei doi se cearta...

Toate cele bune!

M.P

Miruna, te inteleg si cred ca vei primi si raspuns specializat pentru problema conflictului dintre frati.
Eu doar militam impotriva inamicului din timpul mesei, televizorul

Si voua toate cele bune !

Cel care furnizeaza altuia un gind constructiv, l-a imbogatit pe vecie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RaluD spune:

O sa ti se para ciudat ce te sfatuiesc. Si nu va fi usor.
Raportul de forte pare, dar nu este asa dezechilibrat cum crezi. Lasa-i sa se inteleaga intre ei.
Tu vrei numai bine, dar nu interveni si lasa-i din cand in cand sa-si verse naduful unul pe altul, chiar daca ajung sa se bata.
E unul dintre secretele intelegerii dintre frati. Daca tu intervii mereu, ei nu-si vor putea forma o relatie stransa.
Pai copiii se mai si supara unii pe altii - daca nu se pot descarca pentru ca exista cineva care-i supravegheaza permanent sa nu se certe, cum vrei sa se inteleaga cu adevarat?
Sunt familii in care copiii, in special baietei, se bat toata ziua. Dar fereasca Dumnezeu sa se ia altcineva de vreunul dintre frati!
Sotul meu si sora lui s-au batut parte-n parte toata copilaria. Acum sunt foarte apropiati.
O sa vezi, dupa ce se bat bine de cateva ori, o sa-si faca si program de televizor si toate cele. Evident, intervii daca vezi ca iese cu raniri, dar iti garantez ca nu va fi cazul.
Bafta!

Raluca, Emi cea scumpica si bebelusa Ina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Principesa spune:

Mirunaa, s-ar putea ca Ioana sa reactioneze la dorinta ta ca ea sa fi fost altfel si deci sa fie frustrata ca nu esti multumita de ceea ce e. Ea are nevoie sa se simta inteleasa si acceptata asa cum e, chiar daca nu se poate intotdeauna schimba situatia asa cum isi doreste. Asta creeaza un conflict de putere de tipul care pe care.
Iar afirmatia ta ca ai pretentii de la ea sau ca ai face la fel daca ea ar fi in locul lui Rares nu o fac sa se simta inteleasa ci respinsa pentru ca nu e suficienta si nu e in locul lui Rares.
Raporteaza-te la ea in prezent si incurajeaz-o sa verbalizeze ce simte si sa gaseasca ea solutii. Daca ii spui ca intelegi ca e greu sa ai un frate mai mic care tot timpul vrea ceva si care disputa niste resurse comune ea isi va da seama ca tu intelegi ce simte si nu ca esti de partea lui Rares si ea tre sa se supuna.
Vezi cum este pentru ea sa faci aceasta incurajare a verbalizarii si atat, fara sa ii mai comunici asteptari sau pretentii de ale tale si intervenind la minim intre ei.
Succes!

Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura

Durerea este inevitabila dar suferinta este optionala

Mergi la inceput