Scoala primara in Montreal/Laval
Raspunsuri - Pagina 2
Koky spune:
Buna,
Multumesc DIN SUFLET pentru raspunsuri, parca mai inteleg si eu ce si cum... Azi am intrebat diverse persoane despre Charlemagne si mi-a disparut entuziasmul chiar de tot: cica ar trebui inscris copilul de la 2-2.5 ani pentru a avea o sansa la maternelle !!! Deci ai mei sunt deja ...
Am mai auzit o chestie. Cineva si-a facut un bail oarecum fictiv, adica nu statea acolo, dar a platit 3 luni la un apartament 1 1/2 numai ca sa arate ca apartine de Montreal, oare o fi adevarat?
O alta intrebare acum: cam cat sunt chiriile in Outremont? Noi am stat cand am venit in vestul insulei si apoi am cumparat casa, deci nu am idee cat sunt chiriile in Montreal. Sa zicem pentru un 4 1/2. Daca aveti idee...
Antonia are teme multe de la scoala? Tu participi la activitati cu parintii, intalniri etc etc? Cu cat timp inainte ai inscris-o la pre-maternelle?
Koky, mama de doi super bebici
Koky spune:
Simona, multumesc si tie pentru raspunsuri. Chiar am sa ma interesez si acolo. Noi locuim in Ste Dorothee.
Ce mi se pare mie f ciudat legat de lipsa asta a competitiei este ca de la secondaire incolo, iar la colegiu si mai si, este tocmai contrariul, adica le stimuleaza acest spirit de competitie si ii "intarata" unul importiva celorlalti. Mie si cei de la serviciu mi se par foarte concurentiali, cat fac ei tam-tam cu munca de echipa...
Koky, mama de doi super bebici
oanagabriela spune:
Koky,
- despre chiriile in Outremon: nu am idee, doar am auzit ca sint cam mari (peste $800 ??)
- teme multe de la scoala: nu inca, la maternelle se joaca, fac bricolaje, deseneaza, au invatat literele, cifrele, fac sport, muzica, le dezvolta simtul de observatie.
- activitati cu parintii, intalniri: nu prea, doar cind un copil isi serbeaza ziua de nastere si mai socializam si noi cu ceilalti parinti
- Cu cat timp inainte ai inscris-o la pre-maternelle: am fost la "Portes ouvertes" in anul cind a implinit 3 ani, am luat formularul de inscriere, l-am depus cit mai repede si gata (plus $300 inscrierea). In general la scolile particulare trebuie inscris copilul cu cel putin un an inainte de anul de inceput. La scolile publice, inscierile se fac in februarie pentru toamna.
nelia spune:
Multumesc mult pentru raspunsuri, Oanagabriela. Pe mine m-ar interesa mai mult scolile bune din Notre-Dame-de-Grâce si Côte Saint-Luc. Pentru ca Tudora va merge la gradinita la Dawson, din toamna, eu la UQAM si am vrea sa fim pe aproape. As vrea sa mearga tot pe drumul parcurs de Agata si CPE in engleza nu cred ca mai exista in afara de Dawson si apoi aici avem deja loc. Numai ca daca la Agata s-a intimplat sa o mut cu citeva luni inainte de scoala la un CPE frantuzesc, la Tudora sint hotarita sa o las patru ani la Dawson, si unul la un CPE frantuzesc, in speranta ca au mai multe sanse la bilingvism. Vom avea si loc la CPE-ul frantuzesc unde va merge Agata pina in toamna. Asa ca, am vrea sa ne mutam pentru o scoala mai buna, dar pe aici, pe undeva: intre Villa Maria si UQAM. Nu avem prea multe posibilitati de publica: Face si Internationala (dar aici se intra greu, si in clasa I si mai greu decit ar fi fost la maternelle, dar am ramine unde locuim acum, ca ne place mult apartamentul) sau école Notre-Dame-de-Grâce, Ionasi de De la Mosaic, scoli de cartier, deci ar trebui sa ne mutam in cartierele respective. Poate mai intra mamici si ne mai povestesc experientele lor legate de scoli. Ma gindesc ca o evaluare buna a scolilor primare ar putea fi rata de admisibilitate la scolile secundare, dar nici asa ceva nu am gasit.
Cornelia, deAgata si Tudora
www.nelia.photosite.com si www.AgatasiTudora.photosite.com
bebitzu spune:
Koki, in Outremont chiriile sunt foarte mari - un 4 1/2 nu cred ca vei gasi sub 900cad (si asta ar fi un noroc, depinde si ce este inclus in chirie).De unde stiu?De la 1 aprilie noua ne expira contractul si am cautat si noi in zona respectiva.Nu am gasit nimic sub 1250 cad (caldura si apa calda inclusa), asa ca ne-am hotarat sa ramanem pe straduta noastra si am gasit un 41/2 la 800cad +50 cad garajul(caldura si apa inclusa) .Zona unde locuim este CDN-Ridgewood, o strada superba insa si foarte scumpa (parerea mea).
Legat de scoala, chiar daca Mihnea al meu nu are decat 2 ani si jumatate acum, noi ne-am orientat deja spre Scoala Internationala inca de la maternelle.El acum este la un CPE (franceza), asa ca nu vom avea probleme cu limba (sper).
Bafta multa.
oanagabriela spune:
bebitzu,
Despre scoala internationala, fiti pregatiti la o mare concurenta la admintere la maternelle (se face o evaluare a copiilor, fara parinti, timp de mai multe ore) si eventual sa aveti si o alternativa in cazul in care nu sint acceptati. Dupa cum am mai scris cunosc cazul unui baietel roman care a trecut prin aceasta procedure anul trecut. Sint favorizati copiii extravertiti, cu initiativa si fara probleme sa interactioneze cu strainii, plus care vorbesc f.bine franceza si care se descurca bine in colectivitate, pentru ca de la inceput nivelul de scoala este f.ridicat si nu isi pot permite sa aiba nivele f.diferite de intelegere.
bebitzu spune:
Oana, multumesc mult pentru sfat.
Noi stiam ca daca il inscriem direct de la maternelle, evitam acele testari si se face direct inscrierea in limita locurilor disponibile.
Multumesc inca odata.
nelia spune:
Bebitzu, Oanagabriela are dreptate. Si la maternelle se da acest test, care nu stie nimeni exact in ce consta, pentru ca este fara parinti si copiii nu simt ca e un test ca sa spuna ce le-a dat. Eu cunosc o fetita romanca, a intrat anul trecut la Scoala Internationala din Rosemont. A stat trei ore intr-o camera cu mai multi copii, au desenat, s-au jucat, au raspuns la intrebari, au imperecheat imagini, au inventat o poveste pe baza unei imagini etc. Ma rog, cel putin asa a spus ea. Inscrierile se fac in decembrie si testul este la sfirsitul lui aprilie. Acum astept cu emotii acest test, pentru ca baietelul nasilor Tudorei il va da. Este un copil extrem de dezghetat, mama lui se ocupa mult de el, vorbeste franceza bine, dar nu se stie daca va intra. Am mai cunoscut citiva copilasi care nu au intrat si nu sint deloc niste copii retrasi, ci dimpotriva isteti si vorbareti. Chiar nu stiu care sint criteriile dupa care ii aleg. Am cunoscut o quebecoasa a carei matusa a fost profesoara la Scoala Internationala secundara din Laval si i-a spus ca testul respectiv este format din mai multe teste psihologice si de aptitudini si nu se aleg copiii in functie de capacitatile lor intelectuale, e si greu la aceasta virsta sa faci asemenea distinctie. Franceza si aptitudinile sint criteriile de selectie. Ritmul este sustinut, disciplina este stricta si prin acest test ei urmaresc sa gaseasca copii care ar face fata cerintelor acestor scoli. Probabil ca se mai si inseala, pentru ca eu am auzit si de copii care nu s-au adaptat acestor cerinte si chiar au fost mutati la alte scoli, desi au trecut testul initial.
Ceea ce stiu este ca e bine sa-l inscrii de la maternelle, penru ca sansele sint mai mari, fiind locuri mai multe decit pentru clasa I, de exemplu. Putini copii pleaca, asa ca sansele se imputineaza. O voi inscrie si eu pe Agata pentru clasa I, dar nu-mi fac prea multe sperante.
Cornelia, deAgata si Tudora
www.nelia.photosite.com si www.AgatasiTudora.photosite.com
oanagabriela spune:
Pentru parintii care au dificultati sa-si inscrie copilul la o scoala buna (publica sau privata) la primaire, va voi da exemplul unei familii de romani pentru care am o mare admiratie: au doi copii (un baiat si o fata) f.cuminti si studiosi. Parintii au avut salarii f.mici amindoi, deci fara posibilitati financiare. Copiii au facut clasele primare la scoala publica din cartier (Cotes St.Luc). Ei au lucrat mult cu copiii acasa si au avut rezultate f.bune. Pe urma i-au inscris la secondaire (prin concurs evident) la cele mai bune scoli private din Montreal: Brebeuf (baiatul) si Marcelline (fata), ambele scoli demixtate. Avind venituri mici, au negociat cu scoala o taxa mai mica (in cazul elevilor f.buni scolile private mai fac rabat, pentru a-si mentine nivelul ridicat si astfel sa atraga elevi din familii cu bani). Si uite ca, cu bani putini si multe sacrificii, baiatul a terminat cel mai bun liceu din Monteal si este in anul I la matematica la McGill. Fata mai are un an sau doi. Dar pina acum un an, doi, de fiecare data cind vorbeam cu ei, faceau inca lectii cu copiii. Drumul nu este usor, dar se poate chiar cind esti mai sarac.
Cel mai important este sa va faceti un plan clar pe mai multi ani si sa-l urmariti cu tenacitate. Si un alt sfat: informati-va cit mai mult, de la scolile in cauza, de la parinti, colegi de munca, ziare si internet. Asa veti reduce surpizele neplacute si anii pierduti.
Mult noroc.
Koky spune:
Cat timp petreceti voi cu copiii facand lectii sau alte activitati educative? Eu nu stiu, dar ma simt coplesita de responsabiliate , si asta am realizat de cateva zile...Eu ajung acasa de la serviciu rupta, nu vreau decat sa zac undeva si sa fie liniste...Ai mei inca sunt mici, dar ma gandesc cum va fi peste 1 an, cand trebuie sa incep sa fac "ceva" cu fetita, mai ales.
Ce activitati extra-scolare faceti cu copiii asa mici? Acasa vorbesc, nu cursuri...Cum va organizati timpul (si energia)?
Ce materiale folositi? Carti din Romania sau de aici? Am fost astazi la cumparaturi, dupa carti cu activitati...in afara de bricolaje si niste carticele cu autocolante nu am gasit nimic. Exista librarii speciale cu carti pentru copii? Imi spunea cineva ca pe St Denis ar fi una, stiti mai multe amanunte?
Koky, mama de doi super bebici