Despre gradinarit (14)

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Mersi, bebe...

Si eu ma gindeam la planta aceea cu parfum ametitor (imi scapa denumirea stiintifica si doar am dat de ea pe un site despre gradinarit). Chestia este ca tot acolo am citit si ca atrage mult insectele si chiar as fi vrut sa stiu daca e chiar o problema asta. Deci, cum e? Te-au napadit insectele din pricina ei?

Cu levantica am un fix mai de multa vreme si am incercat sa o plantez in ghiveci dar cred ca e sensibila sau nu stiu eu ce trebuie sa-i fac, nu mi-au iesit decit niste firisoare timide care s-au uscat. Daca n-am udat-o prea mult, a murit. Daca am udat-o serios, au putrezit radacinile si iar a murit.
Poate rezista doar afara, in conditii naturale, eram curioasa daca are cineva o cultura sa ma instruiasca si pe mine. Tin mult sa dau o imagine provencala gradinii noastre si levantica este prima floare ce-ti vine in minte cind te gindesti la sudul Frantei...
Mai demult, pe gardul scolii unde am invatat era un trandafir agatator cu flori superbe care nu se desfaceau prea mult(si nu aveau petale batute si marunte ci bine conturate si delicate), de culoarea inghetzatei de fragi insa nu stiu cum sa-i reperez soiul. Cred ca am nevoie de o carte.

Cine-mi recomanda o carte?

LE: mi-am reamintit unde am gasit cum ii zice plantei: Lonicera periclymenum (caprifoi)

Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebe03 spune:

noi am plus planta intr-un colt al casei, cu ideia de a o intinde pe un stilp, nu a inflorit inca, ca am plantat-o in toamna, a stat verde, nu am observat insa sa atraga insecte
nicol

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Caprifoiul atrage insecte. Eu de asta il evit. Trebuie sa ai grija si incotro il dirijezi, eu nu l-as pune pe un gard din lemn sau sirma ca e invaziv si ti-l distruge.
Mie imi place si wisteria (cred ca in Romania ii spune glicina). Nu stiu cum ii merge acolo. Dar si asta trebuie sa aiba suport solid.
Dar zorelele?

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi2003 spune:

quote:
Originally posted by bebe03

ca plante agatatoare iti recomand, o planta numita aici in zona noastra "mina maicii domnului", nu stiu denumirea stiintifica dar e o minunatie, se prinde repede, se ridica ca o iedera pe orice, si infloreste tot anul cu niste flori micute si foate parfumate, au un miros puternic si deosebit...poate fetele de aici se pricep din descrierea mea sa-ti spuna cum se numeste, am pus si noi in toamna, si vad ca a crescut mult, in iarna, a stat verde si vrea sa o ajutam sa se intinda pe ceva suporti

E vorba de www.legambientearcipelagotoscano.it/biodiversita/flora/habitat/bosco/lonicera%20etrusca%20caprifoglio.jpg.jpg" target="_blank">lonicera.
Eu ti-as recomanda pe langa lonicera - passiflora, in categoria plantelor agatatoare. Daca cauti pe la Metro in sezonul asta ai sa gasesti. (doar ca aceasta planta ar trebui protejata de frig pe timpul iernii). Eu nu am gradina, dar am 3 plante de passiflora pe balcon, doar de dragul lor.
Sa nu uiti de clematite...sunt foarte frumoase si ele, tot agatatoare sunt.

Mergi la inceput

Daaa! glicina e superba, oare e greu de intretinut?
Tare frumos ar imbraca un foisor...

Studiind site-uri despre gradinarit am ales ca plante agatatoare trandafirul si clematita, deocamdata.

http://images.google.ro/images?hl=ro&q=Clematis%20integrifolia&btnG=C%C4%83utare+Google&ie=UTF-8&oe=UTF-8&um=1&sa=N&tab=wi

Caprifoiul mi se pare foarte seducator dar mi-e teama de insecte asa ca o sa-l pun mai spre "fundul gradinii", sa putem fugi de acolo daca-i cazul!

LE: adi, am fost gind in gind cu clematitele.
Si daca tot am revenit sa pun si link de pe google cu wisteria ( uluitoare planta!)

http://images.google.ro/images?svnum=10&hl=ro&q=wisteria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Glicina e practic o planta salbatica. Nu e deloc pretentioasa.
Cred ca am wisteria in gradina. Nu sint sigura pentru ca am cumparat casa recent si inca n-au "inviat" toate plantele. Am ajustat-o putin pentru ca intrase prin gard si se intinsese peste tot. Sint tare frumoase si aici le merge bine, cresc mari si frumoase ca in pozele de pe google. Abia astept!

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mioara2004 spune:

adi2003 eu nu am gradina, stau la bloc dar am o terasa mare. Oare care planta agatatoare mi-ar rezista intr-o ladita?
Lonicera ( capprifoiul ) imi place mult si as vrea sa te intreb oare gasesc la Metro? Ar atrage insecte si la etajul 9???
Nu ai niste poze la passiflora?? imi plac si clematitele.

Mioara

Mergi la inceput

Tot "the google" ne salveaza....

http://images.google.ro/images?hl=ro&q=passiflora&ie=UTF-8&oe=UTF-8&um=1&sa=N&tab=wi

si
http://images.google.ro/images?svnum=10&hl=ro&q=passion+flower

Daca mijesti ochii cind te uiti la poza asta zici ca un canar patineaza in cerc, intr-un picior, pe-o gheatza colorata
Ori am baut eu prea multa cafea...

http://www.stewartb.com/misc-pics/passion-flower-2.jpg

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi2003 spune:

quote:
Originally posted by mioara2004

adi2003 eu nu am gradina, stau la bloc dar am o terasa mare. Oare care planta agatatoare mi-ar rezista intr-o ladita?
Lonicera ( capprifoiul ) imi place mult si as vrea sa te intreb oare gasesc la Metro? Ar atrage insecte si la etajul 9???
Nu ai niste poze la passiflora?? imi plac si clematitele.

Mioara

Vara trecuta, in august, mi-a inflorit passiflora.
Este varietatea cea mai raspandita in Romania, numindu-se "passiflora caerulea".
La Metro, in Bucuresti si probabil si in punctele din tara, in ultimele saptamani au adus mai multe varietati de passiflora, de diverse culori.
Tot in august mi-a sosit prin posta, de la Bucuresti prima clematita. N-a mai apucat sa infloreasca, dar sper ca anul acesta sa ma bucur de florile ei. (vor fi roz).
Cum nici eu nu am gradina, (locuind la bloc),clematatita o tin intr-o galeata de 10l (de fapt ii trebuie un vas in adancime mai mult) iar passiflora poate sta si intr-un ghiveci obisnutit numai sa aiba loc unde sa se intinda.
Despre lonicera - nu pot spune multe, pentru ca ea, ca planta matura-se intinde foarte mult. Eu am vazut-o la cineva, intr-o curte, ocupand un gard de cativa metri buni. Nu stiu in cati ani a crescut asa, dar stiu ca ocupa mult spatiu daca e lasata sa cresca in voie. E de preferat la curte.
_

Daca va face placere sa va uitati peste albumul meu cu flori, impartit pe ani/luni, il gasiti aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mioara2004 spune:

Mersi adi2003. Am deja niste vase mai adanci si sper sa reusesc.
Pana acum am avut in balcon doar petunii si muscate.
Ti-am vazut pozele. Ai flori foarte multe si frumoase...
Mioara

Mergi la inceput