Sunt bune gradinitele particulare?
Raspunsuri - Pagina 2
viorica avram spune:
chiar asa am sa fac. azi avem o petrecere la gradinita pt. mamici si cred ca voi aborda subiectul.imi schimb imediat parerea despre gradinita cand o vad pe fiica mea ce repede se duce in bratele educatoarei si ce fericita este.astazi dimineata cand am dus-o la gradi,i-am vorbit educatoarei despre faptul ca puiul meu e constipat din cauza alimentatiei bogata in carbohidrati si am rugat-o sa-i dea mai multe lichide.
viorica
capcaunul spune:
Un raspuns scurt si unul ceva mai lung.
1. Gradinitele particulare sunt mai bune decat cele de stat.
2. Incep cu o precizare foarte importanta: tot ce este ieftin are o calitate cel mult medie, DAR nu tot ce este scump este neaparat bun (in jargonul strazii as putea reformula asa: nu exista chilipiruri, DAR tzepe da). Si acum detaliez putin.
Gradinitele de stat sunt institutii publice, bugetare. Impreuna cu celelalte institutii publice (spitale, scoli, armata, politie, justitie, parlament (sic), ...) impart un buget amarat. Oricum am intoarce-o (economia nationala vreau sa zic) bugetul tot mic va ramane ani buni. De aici rezulta salarii foarte mici pentru personalul gradinitelor, investitii minime, un sir intreg de ofuri ce nu vor fi rezolvate ani de-acum incolo. Ori cu asa salarii mici este normal ca educatoarele bune sa fi migrat demult catre alte locuri (gradinite particulare, de ce nu) sau alte joburi mai bine platite. Ce a ramas pe loc? in general personal in varsta slab calificat si ceva persoane tinere care temporar si-au gasit aici un loc de munca dar care au alte planuri de viitor. A! Mai exista si exceptii, da, dar ele sunt numarabile pe degete. Si acum cireasa de pe tort. In sistem au ramas si o multime de persoane cu moralitate indoielnica care si-au ascutit instinctele in perioada de glorie a PCR (pile, cunostinte, relatii), persoane ce profita din plin de perpetuarea micii coruptii intr-o tara in care marea coruptie a devenit o 'virtute'. Rezumand, sunt ceva ceva schimbari la fata (s-au pus termopane, s-a dat un strat de vopsea - de fapt s-au platit cu sume exorbitante de la buget unor firme alese pe spranceana lucrari de reabilitare care la o licitatie publica ar fi iesit mult mai ieftin) dar in esenta lucrurile mai degraba au mers in jos in ultimii ani. Asta inseamna pe scurt: igiena precara, dezinteresul personalului fata de copii, educatie facuta in sictir, atentie distribuita de multe ori in functie de cadouri, si o multime de alte aspecte minore care cumulate nu fac decat sa sporeasca stresul copiilor si al parintilor. Nu este neaparat neagra situatia, dar oricum partile pozitive sunt prea putine pentru a lumina o imagine totusi gri.
Si-acum gradi particulare. Of! Sunt o multime de tzepe si-aici. Tzepe mari pentru ca daca la stat pierzi ceva cu atentiile, cu medicatia copilului mai mereu bolnav, cu fondul grupei, cu cadourile, la particulara tzepele sunt de ordinul milioanelor pe luna. Sunt o multime de tzepe pentru ca suntem o tara care se zbate inca intr-un pseudocapitalism in care multi cauta sa castige cat mai repede cu efort cat mai mic (adica sa traga tzepe, sau tunuri, depinde de calibrul tragatorului). Dar ca in orice economie de piata si piata gradinitelor particulare incepe sa-si cearna ofertele. Realitatea nefasta este ca inca sunt putine gradinite particulare, si cand oferta este mica dar cererea mare calitatea multora lasa de dorit.
Si acum o intrebare cheie, daca ar fi sa puneti pe picioare o gradinita particulara, la un standard cat de cat ridicat, cat ati fixa taxa astfel incat afacerea sa nu moara din lipsa de clienti dar sa va ofere totusi puterea financiara necesara sa va ocupati cum trebuie de ea pe termen lung ? Daca veti judeca si mai ales calcula obiectiv veti gasi un raspuns care pentru cei mai multi dintre noi este dureros de mare. Acesta este tristul adevar: serviciile de calitate costa. Trebuie platit bine un educator (cu studii superioare !) ca sa fie tentat sa ramana in gradinita nu sa plece cu prima ocazie. Trebuie platit medicul care sta in gradinita toata ziua. Trebuie platite cartile, jucariile, teatrele, excursiile, tot, tot, tot. Gradinitele particulare ieftine ofera pe masura pretului, adica putin sau deloc peste ceea ce ofera o gradi de stat.
Cand strugurii sunt acri este usor sa critici cautand fel de fel de chichite pentru a justifica alegerea gradinitei de stat, insa de multe ori este o autoamagire menita sa ascunda amaraciunea gandului ca nu ne putem permite o gradinita buna.
In concluzie, cei care au copii la stat trebuie sa nu mai inchida ochii la mizeriile de acolo ci sa se adune si sa atace problemele la conducere, la ministere, la politie daca e cazul. Numai asa se poate curata sistemul cel putin de personajele horror din gradinite. Numai asa se poate ridica nivelul lor calitativ la unul mediu, rezonabil pentru posibilitatile bugetare. Cei care au copii la gradinitele particulare trebuie sa atace problema si mai frontal, acolo nemaiexistand justificari bugetare sub care sa se ascunda magariile. Lista neagra de pe forum a gradinitelor trebuie sa duduie de aspecte negative, ca sa puna presiune pe managerii care triseaza in relatiile cu parintii. Reclama negativa este cel mai bun mijloc de a falimenta o afacere necinstita.
Bottom line: Si la cele de stat si la cele particulare gasirea unei gradinite bune este inca o mare problema. Cu o sansa de succes mai mare totusi daca aveti posibilitatea sa optati si pentru gradinite particulare.
Capcaunul cel bun.
(Nu mananc copii ci numai educatoare rele la cererea copiilor)
anemona spune:
Sunt si eu in cautarea unei gradinite pentru fetita mea care la 1,8 ani nu prea e primita decat de foarte putine gradinite si desigur particulare (cele de stat primesc abia dupa 3 ani).
Asadar am pornit in cautarea locului ideal in care copilul sa fie in siguranta, sa se simta iubita, apreciata, incurajata, libera (pentru moment nu-mi doresc mai mult).
Am vazut o gradinita care mi-a placut. Incaperi spatioase, luminoase, modern mobilate, jucarii si material didactic din belsug, sala de serbare super frumoasa, copiii erau la serbarea de martisor si erau superb costumati, frumosi, fericiti. Foarte multi coppii, dar clase destule si totul foarte bine organizat. Din pacate aceasta gradinita nu are locuri decat din toamna.
In schimb am fost dezamagita de una din gradinitele pe care am vizitat-o. De cum am intrat mi s-a parut extrem de frig, cred ca mai mult de 18 grade nu erau. In hol mirosea a mancare cu rintas de la bucatarie. In timpul discutiei care a durat in jur de 20 min fetita mea se juca cu diverse lucruri de acolo si i s-a spus de cel putin 4-5 ori ca nu are voie cu una-alta. N-as fi fost absurda daca asta reprezenta un pericol sau daca ar fi existat riscul sa strice ceva, dar nu era cazul. Ma intreb cata libertate au copiii in aceasta gradinita. Nu stiu, poate a fost o impresie subiectiva, dar dupa ce am plecat am stat si m-am gandit ca nu vreau sa-mi stiu copilul acolo. As vrea sa stiu ca are voie sa faca ceea ce-si doreste, daca asta nu inseamna un pericol sau nu strica ceva de valoare.
Asadar nu stiu daca o gradinita privata reprezinta neaparat o alternativa fericita numai pentru ca aici dam bani. Adica nu e neaparat o garantie ca lucrurile se desfasoara cum trebuie.
O sa mai caut, oricum, sper sa gasesc acel loc cat mai aproape de ceea ce-mi doresc pentru copilul meu. In primul rand un loc in care sa nu se simta constransa, incorsetata, descurajata.
mikim spune:
m-a uns pe suflet modul in care a pus problema capcaunul cel bun.
in timp m-am obisnuit cu atentiile pe care "trebuie" sa le acord medicilor. dau o anumita suma la orice consultatie, nici mina, nici mare.
in momentul in care am intrat in "lumea" gradinitelor nu am stiut ca si aici e tot asa. nici nu stiam ca-mi trebuie "pile" pt ca sa fie inscris copilul meu acolo. din intamplare le-am avut, dar nu am constietizat ca sunt "pile". am mers la intalnirea cu directoarea cu un buchet mare cu flori. dupa uitatura ei am realizat ca am facut o mare prostie... am reluat intalnirea, incarcata cu sacose, si situatia s-a schimbat... apoi la fel a continuat si cu educatoarele... numai ca si aici am gresit, nu am luat in calcul si infirmierele si nici atentile nu erau chiar atat de consistente, afland ulterior ca "scorurile" erau mult mai mari ...
asa a fost cu noi. eu cred totusi difera situatia si de la un cartier la altul, si de la o gradinita la alta. pana acum ceva vreme stateam intr-un cartie mai select al bucurestiului, sa zic asa, si nici un parinte din cei pe care ii cunosteam eu nu dadea "atentii" decat cu anumite ocazii si neconditionati de nimic. de cand sunt aici, intr-un cartier nu asa de select - culmea! - am fost obligata sa vad o alta realitate.
dar sa revin.
ieri am fost la serbarea de 8 martie a fetitei mele. credeti-ma, de bucurie mi-au dat lacrimile! era cu totul alt copil! parca era o actrita in toata regula! sigura pe sine si cu o mare bucurie ca este acolo, parca ea eta toata sebarea! stia toate cantecelele in limba engleza (si invara lb. engleza doar de cateva luni), si coregrafia, si poezia ei destul de lunguta. parca radia! v-as trimite cateva poze, sa nu ziceti ca exagerez.
am vazut si caietelele si scrie foarte frumos.
recunosc, o parte din temeri s-au mai dus...
noi mai facem lectii si acasa, dar fara un probram mai strict. credeti ca la 5 1/2 ani este indicat sa aiba un probram strict de lectii?
machioza spune:
Sorana,imi doresc pt.fetita mea progrese asemanatoare Monicai pt.cand va merge la gradinita din toamna. Santem in cautari,iar conditiile si pretul gradinitei voastre ma incanta ,comparativ cu cele pe care le-am vizitat pana acum.Te rog sa revii cu mai multe detalii ( sectorul in care se afla,numele)si daca in pret sant incluse activitatile obtionale(engleza,pictura,muzica,balet?)si transportul.Multumesc.
eve44 spune:
Si eu am avut baietelul la o gradinita particulara timp de 2 ani.
Am fost super incintata de conditiile de acolo si de ceea ce a invatat.Aici ma refer la cursurile intensive de engleza in special.I-au prins ff bine cind a mers la scoala.
A fost la doua gradinite de stat inainte si nu am fost deloc multumita.Nici de educatoare ,nici de conditiile de acolo ,de nimic.
De aceea am ales o gradinita particulara si bine am facut.
Eve
"Cu penele altuia te poti impodobi ,dar nu poti zbura."L Blaga
sorana spune:
Cred ca nu e o problema - gradinita se numeste Peter Pan (www.peterpan.go.ro). limba engleza nu este optionala, este o gradinita bilingva, deci e inclusa in pret. Au ca optional limba germana, eu am considerat ca e prea mult deocamdata .... Pictura e si ea obligatorie, muzica idem (au si pian acolo), deci sunt incluse. Au un optional de aerobic eu am inscris-o pe Monica, dar am impresia ca toti parintii au inscris copii asa ca ....
De fapt pretul gradinitei e vreo 4,4 mil, restul pana la 5 - dr + psiholog + spectacole, Dar mie mi s-a parut normal sa zic totalul.
Din ce am inteles eu au activitati de maxim 1/2 de ora cu pauze intre ele. Ceva de genul 1/2 ora muzica, 1/2 ora "matematica", 1/2 ora pictura.
Ce imi place foarte mult e felul in care se poarta cu copii. Fi-mea vine mereu cu codite acasa, facute de ingrijitoarea de acolo.
La un moment dat chiar mi se pare ca ii alinta prea tare, atat ingrijitoarea cat si educatoarea (pe amandoua le-am vazut cu copii in brate, alintandu-i) si parca fi-ca-mea a devenit mai alintata :D
Dar si fac o gramada de lucruri si e atat de evident progresul ....
De multe ori m-a lasat fi-mea cu gura cascata (de ex. ascultam o melodie noua pentru ea si zice brusc: "aia era orga si asta e chitara" de mi-a cazut fata, eu nu i-am zis niciodata nici macar denumirea instrumentelor, sa le mai si recunoasca .....)
Sorana si Monica (3 ani)
cristicdt spune:
Eu sunt de parere ca mai bine cauti o bona cu care sa stea,este mai sigur,si mai bine,la cresa daca il dai ,sau la gradinita ,nu sta educatorea cu fiecare copil in parte ,sunt destiu copii si o singura educatoare (din pacate).Bona daca gasesti ai siguranta ca se ocupa de copil.Cresa/gradinita sunt mult mai scumpe6-8 mil.pe luna ,pe cand o bona ii poti da 5 mil,program de 8 ore,dar stai linistita in privinta copilului.Sora mea a dat copilul la cresa particulara si mai bine nu il dadea,in prima luna a venit cu nasul julit ,ca apoi saptamana imediat urmatoare sa vina vanat pe manute si multe altele.A renuntzat imediat la cresa si a angajat o bona,acum bb s-a facut mare si din toamna merge la scoala.Aste este parerea mea.Am mai scris despre acest aspect ,la un alt subiect,acum decizia iti apartine.
sorana spune:
Problema cu bona e (din punctul meu de vedere) ca nu o poate invata tot ce invata la gradi. Adica noi avem bona, o ia de la gradi la 1 si sta cu ea pana la 6, dar nu stie nici engleza si nu o vad dansand sau facand aerobic (are 70 de ani). Dupa parerea mea un program de educatie are avantajele lui.
Sorana si Monica (3 ani)
machioza spune:
Si cam ce varsta ar trebui sa aiva bona? -o fata de 20 de ani ,nu are metoda corespunzatoare de predare(care sa se ridice la nivelul cerintelor de azi),o doamna care are peste 60 de ani ar putea sa-i isufle,cel mult, o "dependenta" de telenovele,iar in cazul in care ,aceasta ar avea o pregatire superioara( ex. fosta invatatoare ,profesoara),pretentiile financiare ar creste simtitor,dar nu asta este problema.Ideia e ,ca vreau ca fata mea sa ramana un copil, cel putin, la fel de sociabil,iar asta se poate doar daca se integreaza intr-un grup cat mai mare de copii(sa aiba de unde sa-si aleaga prietenii),plus ca la varsta asta(3 ani)multe deprinderi le invata prin imitatie(ex. cand mananca singura la masa,jumatate ramane in farfurie,cand stam toata familia,linge si farfuria...).