Sunt bune gradinitele particulare?

Sunt bune gradinitele particulare? | Autor: mikim

Link direct la acest mesaj

am o fetita la o garadinita particulara, din toamna. parca nu vad ca a invatat prea multe. cred ca se joaca mult si ca chiar daca fac ceva carte nu au o tehnica prea buna de predare. fetita mea are 5 ani si am inceput sa-mi fac probleme, ca nu va face fata la scoala.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ingridnen spune:

Draga mikim,

nu sant experta...noi de abia cautam gradinita. Am vizitat 3 gradinite particulare in zona mea si am fost cam dezamagita.Fie nu mi-au placut conditiile, fie doamnele directoare erau mai mult puse pe "speriat" decat pe atras clienti.
Poti sa mai citesti pe forum, sant si gradinite foarte bune dar zdrobitoare ca pret si oricum, nu in apropiere de locuinta (eu asa ceva caut). Insa chiar una din directoarele a carei gradinita (particulara) am vizitat-o mi-a spus ca sistemul gradinitelor de stat, in ciuda diverselor opinii, este unul foarte solid. Asa ca noi probabil vom inscrie baietelul pentru la toamna la o gradinita de stat...

Ingrid si Cristi 3 ani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristinaT spune:

pentu noi gradinita particulara a fost buna, pana cand am putut sa o dam la gradinita obisnuita. Adica de la 2 ani si 7 luni la particulara, de la 3 ani si 7 luni la stat.
Nu mi-a placut la cea particulara, desi pentru Oana era perfect, toti copii erau mai mari decat ea si de la toti avea cate ceva de invatat.

www.babiesonline.com/babies/o/oana/" target="_blank">6 ani - 14 februarie 2006

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madishor spune:

Intrebarea e mult prea generala - sunt gradinite bune si gradinite proaste atat printre cele de stat cat si printre cele particulare.
Noi suntem multumiti de gradinita noastra (particulara) si, personal, mi se pare ca invata prea multe.
Detaliaza ce ai fii vrut sa invete si ce a invatat, de cata vreme merge la gradinita, ce te nemultumeste etc.

The problem with the rat race is that, even if you win, you're still a rat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Eu sunt foarte multumita de gradinita la care merge Monica (particulara). Nici nu mi se pare exagerat de scumpa (5 mil cu totul). Monica merge din toamna, a facut progrese super multe: limbaj, pictura, muzica, engleza, + chestii marunte, adica acum se incalta si descalta singura. Eu chiar nu inteleg cum au izbutit oamenii aia sa o invete atatea chestii in 4 ore/zi! Si ce ma incanta iarasi este ca merg la teatru, opereta, circ. Au cel putin 3 iesiri pe luna. Singurul lucru care m-a nemultumit e dr. lor. Adica ei au angajat o clinica particulara (cica sunt obligati ca eu i-am zis directoarei ca nu vreau sa platesc dr. ala si cica nu se poate) si aia au trimis o dr si am primit niste retete naucitoare de-a dreptul. Dar dupa ce i-am rupt-o in fata pe ultima zicandu-i ca eu imi duc copilul la pediatru si ca nu-i dau antibiotic aiurea a renuntat sa imi mai dea (imi dadea antibiotic pt. ca a auzit-o pe Monica tusind) ....
Revenind la gradi: invata minim o poezie pe saptamana + un cantecel in engleza. Are o mapa cu cca. 10 picturi + 20 de foi cu exercitii ( o sa inramez picturile ca sunt super). Intelege engleza si vorbeste acceptabil. In aceasta perioada am scapat de pampersi (si cu ajutorul celor din gradi). Se imbraca/dezbraca si incalta/descalta singurica (nu face funda la siret). Si-a dezvoltat limbajul. Monica are acum 3 ani si 5 luni si mi se pare suficient ceea ce a invatat.
Motivul pt. care am ales o gradi particulara a fost ca sunt 8 copii in grupa (imi era teama sa imi dau copilul de nici 3 ani intr-o gradi cu 30 de copii in grupa cum e cea de stat de langa noi) si nici nu cred ca o primeau intr-o gradi de stat pt. ca nu avea 3 ani inca si purta pampers. Acum nu as schimba gradi pt. ca ne place acolo.

Sorana si Monica (3 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mikim spune:

sa detaliez putin. fetita mea a mers anul trecut la o gradinita de stat. atunci cand a venit vremea sa inceapa o gradinita nu prea aveam habar cum este cu ele si cum ar trebui sa fie acolo, de ce factori sa tin cont in alegerea uneia. apoi ne-am mutat intr-un cartie nou si am ales-o pe cea mai aproape de casa. am reusit sa o inscriem. fetita mea era foarte incantata si-si dorea foarte mult sa mearga la gredinita, sa invete multe etc. asa cum o pregatisem noi de acasa. nu vreu sa credeti ca ma laud, dar maimutica mea a fost un copil forte tenace si care cerea carticele cu teste de perspicacitate de la 2 ani. stia si toate vocalele, mai multe cifre, vorbea f bine pentru varsta ei etc. eram f mandrii de ea...
sa revin la gradinita. din a doua zi a inceput sa devina trista. apoi mai trista. nu stiam ce se intampla acolo fiindca educatoarele imi spuneau ca mananca bine, doarme bine, nu exista vreo problema. la sedinta care a urmat una din educatoare s-a plans... ca copii mai vor si sa se joace ... si ca noi trebuia sa-i instruim... de acasa ca gradinita nu e un loc de joaca...
am dat un exemplu doar. fetita mea nu venise acolo sa se joace, insa poate acesta era unul din motivele pentru care se tipa atat de mult acolo. cand imi duceam fetita dimineata ma ingrozam. oricum, cel mai mult urlau infirmierele. imi spuneam ca poate este singura solutie pentru a putea tine in frau 30 de copii. intr-o seara a plans si a motivat ca un baietel o bate mereu. avea si o vanataie pe spate. educatoarele au spus ca nu pot face ninic, ca asa e baietelul. apoi intr-o zi cand m-am dus s-o iau un baietel mi-a spus ca educatoarea a speriat-o ca daca mai plange o inchide in baie... in timp copilul meu tremura din ce in ce mai mult la gandul ca vine dimineata si trebuie sa o duc iar acolo. poate ma veti intreba cum restul de 29 de copii nu aveau nici o problema. unii parinti se plangeau si ei de anumite probleme, iar altii aveau si acasa parte de tipete, sau ignorau pur si simplu.
oricum, nu stiu ce veti intelege voi de aici. am scris toate astea pentru a introduce putin in prezent
am luat decizia ca din toamna sa o dam la o gradinita particulara. aici fetitei ii parea rau ca vine weekendul. o schimbare totala. a inceput sa deseneze foaret frumos, cu personaje foarte vesele. am fost multumita si de progresele care le face in invatarea lb. engleze. si in multe, multe privinte, pe care nu le insir acum.
insa am realizat ca in alte privinte este la stadiul de anul trecut, sa zic asa. nu a prea evoluat. parca nu au metodele bune de predare pe care le-am remarcat la gradinita de stat.
credeti-ma. am o mare dilema. oare am facut rau ca am mutat-o? oare fetita mea nu va percepe ca de cate ori are probleme vine mamica si le rezolva? oare scoala nu este atat de grea incat copii crescuti cu un alt tratament, trecuti printr-un alt sistem de invatamant, bazat pe o cu totul alta mentalitate, nu fac fata rigorilor impuse de scoala?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crig72 spune:

mikim dupa parerea mea ai facut foarte bine ca ai retras-o de la prima gradinita Cred ca acea educatoare avea nevoie de o reeducare.Din pacate sunt foarte putini care recunosc ca in invatamant este nevoie de o perfectionare continua.
Fetita mea are 3 ani si jumatate si nu o amenint atunci cand greseste cu asemenea lucruri.Cum sa-i spui copilului ca il inchizi in baie??Cu siguranta acea persoana trebuia sa fie in alta parte si nu intr-o gradinita.
Consider ca daca vrei sa inveti pe cineva ceva acest lucru nu se face sub presiune.Imi inchipui cum te simteai cand iti vedeai fetita trista.De ce unii parinti nu au curajul sa discute la sedinte aceste aspecte, nu voi intelege niciodata.Cred ca unora chiar nu le pasa.Comunicarea dintre parinte si educator trebuie sa fie una permanenta.
Cat despre ce invata si cat de mult invata am si eu un of.Cred ca unii vor prea devreme mai mult de la copilul lor.Nu pot sa-i cer la 3 ani ce face un copil de 6 ani.Repet este parerea mea.
Eu ma simt fericita cu atat cat poate asimila ea la varsta ei.Si Mariuca mea stie mai multe cantece si poezii in engleza decat in romaneste.Nu cred ca e cazul sa intru in panica ca nu stie si in romaneste la fel de multe sau ca nu stie inca toate literele sau chiar sa citeasca.In engleza numara corect in romaneste il sare pe sase.Si exemple am multeTrebuie sa ne bucuram atunci cand ii vedem pe ei multumiti si cu zambetul pe fata.
asa ca mikim poti sa te consideri multumita daca fetitei tale ii place la aceasta gradi.Toate se vor invata la timpul lor.Sunt convinsa ca ea a invatat foarte multe in acest timp si-ti va demonstra atunci cand nu te astepti.
In concluzie sunt bune gradinitele(fie ele de stat sau particulare) cu educatoare care au pricepere si care au inteles cata delicatete implica educatia unui copil.Nu cu tipete sau amenintari.

Mariuca,februarie 2006
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=40902" target="_blank">File din povestea Mariucai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Ai facut bine ca ai mutat-o ... la varsta asta problemele cu cei "mari" eu consider ca trebuie rezolvate de parinti...
Adi in primul an a fost la gradi de stat si nu invatase mare lucru... acum este la particulara si suntem foarte multumiti... a invatat foarte multe si mai ales in ceea ce priveste comportamentul...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viorica avram spune:

fetita mea merge la gradinita de la 2 ani.la inceput am dus-o pt. ca nu aveam cu cine sa o las,dar indeplinea conditiile inscrierii la gradi:facea la olita chiar daca ajutata si manca singura.bineinteles, ca am dus-o la gradinita particulara.s-a adaptat imediat,ii place, invata diverse lucruri, si-a imbogatit vocabularul,spune chiar si cuvinte in lb. engleza si ,intr-adevar,numara mai bine in lb. engleza decat in lb. romana.educatoarea ei este foarte instruita, stie sa se comporte cu copiii si am rugat-o sa o lase pe fiica mea sa se joace mai mult acum.programul educational propriu zis incepe la 3 ani,pana atunci liber la joaca.fetita e foarte multumita.eu nu sunt deoarece mancarea lasa de dorit,e invariabil aceeasi;orez cu carne,cartofi cu carne ,foarte multi carbohidrati,nu iaurturi,nu fructe si din cauza asta copilul meu se constipa foarte des.
apoi se imbolnaveste mereu,raceste si cel putin o saptaman pe luna o tin acasa sub tratament.aici ,la gradinita particulara nu ne-a cerut dovada de vaccinari,dovada de boli cronice,tbc,nimic.inchipuiti-va ca pot intra copii care au paduchi,deoarece ele nu au nici o conditie medicala de indeplinit.si platesc aproximativ 5 milioane pe luna.acum nu stiu ce sa fac?s-o las in continuare aici sau sa caut o gradinita mai sigura dpdv medical.stau mereu cu teama in suflet ca s-ar putea imbolnavi de vreo boala contagioasa.

viorica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mikim spune:

si medicul de aici mi s-a parut cam neprofesionist, cu toate ca am inteles ca lucreaza la o renumita policlinica particulara. mai precis, chiar si in situatii simple a dat diagnosticuri gresite. dar oricum copiii sunt controlati permanent, iar in cazuri mai grave sunt anuntati parintii. copiii bolnavi nu sunt primiti.
ceea ce, fara suparare, este un lucru bun. la cea de stat era permanent bolnava fiindca se vindeca si apoi lua din nou. a culminat cu o pneumonie...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madishor spune:

mikim si eu cred ca ai facut foarte bine ca ai mutat-o.
Cat despre ceea ce invata, poti sa mai vorbesti si cu ea si cu educatoarea ca sa te lamuresti ce anume fac, si sa compari ce se face in alte gradinite la aceeasi varsta (sau, si mai bine, cu programa MEC, dar nu stiu unde o gasesti).
De multe ori copiii invata saltatoriu - o vreme ai senzatia ca stau pe loc si brusc te trezesti ca au invatat, parca peste noapte, o gramada de lucruri.

quote:
oare scoala nu este atat de grea incat copii crescuti cu un alt tratament, trecuti printr-un alt sistem de invatamant, bazat pe o cu totul alta mentalitate, nu fac fata rigorilor impuse de scoala?

Probabil ca da, dar ai de ales intre stresatul copilului timp de trei ani intr-o gradinita nepotrivita, sau a-l supune unui stres de adaptare de 1-3 luni la inceputul scolii. Parerea mea.

viorica avram - du-te cu jalba-n protap la directoare si vorbeste despre conditiile medicale si despre mancare. Eventual mai coopteaza si alti parinti nemultumiti. Pare mai simplu decat sa o muti. La noi la gradinita s-au imbolnavit mai rar anul asta cand s-a instituit o politica medicala mai stricta - nu sunt primiti copiii bolnavi si nici cei care nu mai par bolnavi dar nu si-au terminat inca tratamentul.
madishor si ana (5.6 ani)

The problem with the rat race is that, even if you win, you're still a rat

Mergi la inceput