Punctia testiculara?!

Va rog lamuriti-ma si pe mine cum e cu punctia asta, ca sint intr-o ceatza totala.
Ieri, in timp ce eu ma operam, barbatu-meu era la urologie cu tot vrafu' lui de analize, si...
- n-are microdeletii
- profil hormonal BETON (doar valori de mijloc)
- canale + testicule de aspect normal (echo de n feluri)
- analize de sange ok
- fara boli si infectii
concuzie: azoospermie!
Singura ciudatenie au fost niste puncte albe care au iesit la echo - insirate in lantz, ca niste margele.
Dr. lui s-a crucit, a zis ca n-a mai vazut asa ceva si nu stie ce ar putea fi alea si de ce e azoo, ca are analize de taur comunal.
I-a propus sa ii faca acum biopsie testiculara.
Biospia testiculara e tot una cu punctia?
Daca face acum biopsie, mai putem face si punctie peste 2 luni, cind facem FIVul?
Elise
Raspunsuri

Tabitha spune:
Elise mama: eu stiu asa. Punctia este la fel ca atunci cand iti preleveaza foliculii. Adica se introduce ceva lung si subtire si iti ia ceva de acolo. Deci nu te taie.
Biopsia este o taietura, se face pentru a preleva o cantitate mai mare sau pentru a ajunge intr-un loc anume, unde cu punctia nu se reuseste.
De ex. la sotul meu: i-au facut anestezie locala, de la mijloc in jos. Au incercat mai intai sa faca punctie, au gasit spermatozoizi, dar nu asa de buni, or fi fost forme anormale sau cine stie. Asa ca au hotarat sa-l taie (i-au facut o taietura verticala) si i-au prelevat din testicule material spermatic in care au gasit spermatozoizi buni. Eu zic sa il intrebati clar pe dr. ce si cum. Poate ca acum dr. vrea sa faca biopsie pentru a vedea ce e cu punctele alea albe, nu ca sa-i preleveze spermatozoizi.
Iti tin pumnii sa fie bine. Cum stai cu uterul???

Elise spune:
Tabitha,
multumesc!
daca ii face acum biopsie, salutare spermatozoizi pe viitor, fie si prin punctie, nu?
Eu asa stiu (poate ma insel) ca daca ii taie pe acolo, oricum ramine steril.
Elise

Tabitha spune:
Elise: vrei ? Cum sa ramana steril?
Ca spermatozoizii aia se tot fac, nu ii scoate pe toti acum. Fata dulce, discuta cu dr. si vei vedea ca nu sunt riscuri sa ramana fara. Daca sunt acolo, vor exista altii (ca nu doar tot aceiasi) si peste 2 luni. Daca nu sunt deloc, asta e. Hai, nu-ti mai fa atatea probleme. Iti zice o IAD-ista!

zisaCami spune:
Elise nu vreau sa te sperii, dar daca medicul i-a recomandat biopsie testiculara acum e de preferat sa nu piarda timpul si sa o faca!
Din proprie experienta iti spun: sotului meu i s-a recomandat in anul 2000 sa faca o biopsie, in urma unei ecografii testiculare de rutina ( eram in stadiul de investigatii pentru infertilitate pe atunci ). La ecografie ii apareau doua puncte f. mici, insa erau negre, nu albe ca in cazul vostru. Sotul meu s-a speriat si am mai cerut o parere medicului care ne investiga in momentul acela. Acesta nu a dat importanta, nu s-a intrebat din ce motiv avea oligospermie, i-a recomandat sa nu faca nici o biopsie daca "nu il doare" si sa demaram FIV-ul, ca fiind unica solutie. Neavand bani de FIV pe atunci nu am mai facut nimic.
Si uite asa au mai trecut 2 ani! 2 ani care-i puteau fi fatali !
Norocul lui, daca se poate spune asa, a fost ca a inceput sa-i creasca tumoarea! De ce spun noroc? Pentru ca am descoperit ulterior ca avea cancer testicular, din fericire forma cea mai usoara ( seminom pur - singura tumoare care creste in volum; formele mult mai agresive manifestandu-se prin dureri abia in faza de metastaza ). Atunci am aflat si noi ca de fapt "cancerul nu doare"! Si ce ironie ... tocmai un medic sa-l sfatuiasca sa nu faca biopsia "daca nu-l durea"!
Daca faceam biopsia la timp descopeream tumoarea in faza incipienta ( stadiul 0 ) si nu ar fi fost nevoie sa faca nici un fel de tratament! Asa, au trecut 2 ani, in care tumoarea a evoluat si am descoperit-o in stadiul 2b. A facut radioterapie si in prezent e ok. Face analize la fiecare 4 luni timp de 5 ani, apoi anual pana la 10 ani, dupa care va fi declarat VINDECAT. Au trecut 3 ani si jumatate de atunci si ii multumesc in fiecare zi Bunului Dumnezeu pentru faptul ca pana acum e totul bine!
Nu iti mai face atatea griji, sigur ca puteti face punctie si peste 2 luni ... poate ca nici nu va mai fi cazul atunci, poate se va descoperi cauza azoospermiei si se va rezolva cu un tratament.
Iti tin pumnii sa fie bine si sper sa nu te fi speriat cu povestea noastra, am vrut doar sa atrag atentia cat de importanta poate fi uneori o biopsie testiculara. Iti poate salva VIATA!
Cami

Tabitha spune:
Cami: m-a impresionat povestea ta. Ma bucur ca s-a rezolvat situatia. In ceea ce priveste proiectul bebe ati reusit ceva pana acum?

zisaCami spune:
Tabitha pana acum foarte rar am avut puterea sa scriu sau sa vorbesc despre asta. Si inca nu am povestit tot: prin cate am trecut, cum am avut 3 rezultate diferite in Romania ( din care 2 gresite, unul la "renumita" clinica Medsana ) ... asa am ajuns in Canada unde s-a confirmat diagnosticul corect; tot acolo a congelat o proba de sperma inainte de radioterapie ... si asa am ajuns sa fac primele 2 FIV-uri acolo ( nereusite ). Al treilea FIV ( tot nereusit ) l-am facut la Medsana, unde am ramas cu un gust foarte amar ... si in prezent ma pregatesc de al patrulea FIV, tot in Canada.
Nu mi-am pierdut speranta, in adancul sufletului meu sunt convinsa ca o sa reusesc pana la urma!
Cami

Tabitha spune:
Cami: ti-a dea Dumnezeu taria de a trece peste toate. Esti o invingatoare. Si poate ca data viitoare va fi cu noroc. Eu ma rog sa-ti fie bine !

Elise spune:
cami, groaznic ce sa poate intimpla citeodata, cind nici nu te astepti!
Bine ca acum e totul bine si ati trecut si peste hopul asta!
Eu sint mai suspicioasa de felul meu, mai ales de cind m-au "categorisit" si pe mine cu diagnostic de neoplasm... acum 4 ani. Nu era nici un neoplasm, dar ar fi putut fi: e una din cauzele metroragiilor abundente si aparute din senin...
Una din cauze: numai ca medicul respectiv (tot de la o renumita clinica particulara) a omis ca pot fi si alte cauze, mai putin grave. Si s-a repezit sa imi spuna ca e cancer.
Inainte de biopsie si de orice altceva.
Asa ca, de atunci mi-a cam intrat morcovul.
Dupa ce am trit citeva saptamini cu ideea ca am cancer la 26 de ani, ma astept la orice.
CInd mi-a zis barbatu-meu de biopsie am sarit si eu in sus si am zi "fa-ti-o!"
Apoi am vazut ca pe fisa scria ca se extrage tesut in vederea prelevarii de spermatozoizi... deci nu pentru stabilirea naturii maligne sau benigne.
De aici am dedus ca e un fel de alternativa a punctiei.
Elise

Tabitha spune:
Elise: zau ca nu stiu ce sa spun, daca sa accepti sau nu biopsia testiculara pentru prelevare de spermatozoizi in vederea ICSI-ului. Ar insemna ca ar fi cam ca la noi, ii gaseste, ii congeleaza, faci tu tratamentul si apoi ii decongeleaza???

rami 73 spune:
Elise, imi spui si mie, te rog frumos, unde a facut sotul tau ecografia testiculara ? Eventual cu un nr. de tel. pentru programare ?
Sotul meu are astenoteratospermie, si nu am facut pana acum niciodata investigatia asta. Vrem sa vedem daca nu e vreun varicocel sau altceva care influenteaza spermograma. Noi ne gandisem initial sa mergem la Medsana, dar nu stiu ce sa mai zic, am auzit tot felul de pareri...
Te si iti doresc sa izbandesti in tot ceea ce ti-ai propus !
rami