Carti educative pentru tineri!
Raspunsuri - Pagina 5
inaioana spune:
Lena, de acord cu tine!
Ioana 29 saptamani cu Serghei si Katja (30 martie 2004)
pozici
lena spune:
nah, ca mi-am adus aminte:"Legaturi periculoase" e cumva scrisa de Stendhal, eu stiu sigur ca am citit-o, dar nah ca uitai
cat despre linkul dat de gdan, sincer eu nu l-as recomanda copilului meu, unu la mana nu vreau sa citeasca "interpretari" daca e sa citeasca ceva religios, mai bine "originalul"...doi la mana, consider ca e destul de fragil sa influentezi in vreun mod extrem (evident aici ma refer si la "marchizul de sade")mintea unui copil, ca tanar, dar aici iarasi nu vad unde am putea marca diferenta, ok...sa zic ca citeste el singur, una din aceste 2 extreme...sper sa fie destul de copt pentru amandoua, sa aiba puterea sa aleaga el ce cale vrea si sa inteleaga ce crede ca e mai bine din amandoua, asta ca sa nu fac discrimari, dar eu ca parinte nu sunt de acord nici cu una, nici cu alta.
t-rex
fdoina spune:
Inaioana, eu am zis de Fericitul Augustin, fiindca tu ai afirmat ca ortodocsii il considera eretic
Si am zis de Dostoievski, fiindca Llaura recomanda Idiotul ...
Si n-am inteles de ce literatura nu intra la Lecturi educative, Laclos si Sade nu au scris tot literatura? Inteleg ca vrei doar un anume fel de educatie?
Acu, eu inteleg ca debutul topicului a fost cam ipocrit, ca de fapt se referea la educatia ortodoxa, da vad ca gdan a cam plecat, si voi ati re-orientat discutia, asa ca despre ce educatie vorbim?...ca sa nu ma bag ca musca in ciorba...
Pe de alta parte, titlurile propuse de tine nu pot sa le comentez, ca ...n-am notite
Legat de ce zicea Lena, ma bucur pentru voi, ca, avand copii mici, sunteti optimiste... Baietelul meu are aproape10 ani si nu citeste , de voie buna , decat benzi desenate...si nici nu stiu cum as putea sa-mi folosesc "autoritatea", apropo... Saptamanal arunc banii pe astfel de maculaturi, ca doar-doar o capata pasiune pentru "lectura"...Eu la varsta lui citisem Legendele Olimpului, Dumas, Jules Verne, dar el prefera teveul si calculatorul...Eu chiar am de gand sa deschid un subiect cu stimularea asta a tineretului la lecturat carti serioase, ca-s foarte ingrijorata
A, si inca ceva, Inaioana...iar ai zis de "obscur"...eu cand am facut referire la Pr Serafim Rose, a fost tocma ca nu e deloc obscur, unii il considera chiar genial, si nu ma refer la aspectul religios...
conchita spune:
quote:
Originally posted by lena
doi la mana, consider ca e destul de fragil sa influentezi in vreun mod extrem (evident aici ma refer si la "marchizul de sade")mintea unui copil, ca tanar, dar aici iarasi nu vad unde am putea marca diferenta, ok...sa zic ca citeste el singur, una din aceste 2 extreme...sper sa fie destul de copt pentru amandoua, sa aiba puterea sa aleaga el ce cale vrea si sa inteleaga ce crede ca e mai bine din amandoua, asta ca sa nu fac discrimari, dar eu ca parinte nu sunt de acord nici cu una, nici cu alta.
Inaioana, uite ca Lena a explicat mai bine decat mine care mi-e si mie punctul de vedere. nu poti sa servesti copilului (nota bene) lecturi extreme inainte sa aiba educatia necesara sa discearna care le e rostul si semnificatia. cu ce l-ar imbogati pe un copil de 9 ani sa citeasca Justine, de pilda? cartile astea sunt mai potrivite mai spre iesirea din pubertate, cand ar intelege totusi ceva. sa-i dai Sade pe paine inainte de meniul principal, care e educatia - repet!- e ca si cum ai pune caruta inaintea boilor. care ar fi mesajul educativ al unor astfel de carti, in afara de tulburarea sangelui? l-ar citi pe Sade cu prosopul in mana, sa ma scuzati, dar asta e adevarul! n-ar avea cultura necesara sa inteleaga de ce Sade a ales subiectele si maniera literara respective, punct. ar fi tulburati si socati, nicidecum educati. si chiar nu gasesc recomandabil ca un adolescent, de data asta, sa afle cum e cu sexul din lecturi extreme.
Gdan62 a marturisit ca a oferit cartile alea doua gratuite spre lectura propriilor copii. nu a zis nika de adolescenti sau de tineri de douaj'de ani, deci ce e asa greu de inteles reactia mea la listele cu Anais Nin si Sade? daca totusi ai inteles si inca nu esti de acord, iti doresc succes in initiativa legislativa sa se introduca aceste carti inca de la gradinita, ca daca-i bal, pai bal sa fie.
cat despre pretentiile tale de la mine, te contrazici: sunt ortodoxa, deci nationalista, habotnica, extremista si am creierul spalat cu ajax. unde ti-a fost mintea cea de pe urma cand ti-ai creat asteptari in ce ma priveste? :-))
Fdoina, legat de Dostoievski, hm. am citit Crima si Pedeapsa la 13 ani si regret pana in ziua de azi ca am trecut peste sfatul mamei sa aman lectura asta cu cativa ani. cartea asta mi-a dezvrajit lumea si m-a aruncat intr-o transa care nu era deloc potrivita cu varsta mea. copilaria are si alte valori in afara educatiei si ma refer, printre altele, si la inocenta. or inocenta e deja decadenta pentru secolul asta ultra-liberal si nu merita conservata? ce e rau cu La Medeleni, Ciresarii, Insula Misterioasa, Cei trei purcelusi si Scufita rosie, totusi?
Candide, Legaturile, Decameronul, Sade si restul...da, recunosc, le-am citit in adolescenta, cu sangele tulburat. ca citeam despre sexualitate si deviatiile sale inainte sa stiu ce dumnezeului e sexul asta care ia mintile tuturor, inclusiv unor scriitori ce pareau seriosi. iar educatia sentimentala livresca, sa zic asa, nu mi-au facut-o cartile astea, ci Patul lui Procust de Camil Petrescu, daca e sa-mi marturisesc pacatele pana la capat. ca sa se inteleaga mai bine de ce sunt asa convinsa ca lecturile socante creaza efecte socante si-atata tot. educatia tine de alte coordonate, nicidecum de senzational.
conchita spune:
quote:
Originally posted by lena
nah, ca mi-am adus aminte:"Legaturi periculoase" e cumva scrisa de Stendhal, eu stiu sigur ca am citit-o, dar nah ca uitai
nu mah, e scrisa de Pierre Choderlos de Laclos. au facut americanii cateva filme dupa, precis ai vazut macar o varianta.
Llaura spune:
NB, eu am recomandat Idiotul (nici macar nu am zis de "Crima si pedeapsa' si nici de "Demonii", nici macar de "Fratii Karamazov") impreuna cu ceva probleme de analiza matematica, ceea ce inseamna macar 15 ani, la 15 ani nu mai citeste nimeni Ciresarii, sa fim seriosi.
conchita spune:
quote:
Originally posted by Llaura
NB, eu am recomandat Idiotul (nici macar nu am zis de "Crima si pedeapsa' si nici de "Demonii", nici macar de "Fratii Karamazov") impreuna cu ceva probleme de analiza matematica, ceea ce inseamna macar 15 ani, la 15 ani nu mai citeste nimeni Ciresarii, sa fim seriosi.
hm, probabil ca de aici diferentele de opinie, vad ca fiecare are in minte o anumita varsta. eu ma gandesc la copii, deci pana in 12 ani, tu la adolescenti de 15...nu e de mirare ca vb limbi straine unii cu altii.
inaioana spune:
Conchita, daca ai fi avut rabdare sa citesti nu link-ul dat de gdan dar macar titlul subiectului, ai fi observat cu usurinta ca este vorba despre educatia tinerilor (adica de la adolescenti in sus), nicidecum despre copii de pana in 12 ani.
Eu personal o sa-ti dau ignore la subiectul asta pentru ca vad ca insisti sa fi paralela cu el si cu postarile mele in totalitate, chit ca aparent te referi la ele, practic nu o faci.
Doina, eu il consider obscur pe ieromonahul Serafim Rose. El este un american ortodoxizat care este cunoscut in cercurile ortodoxe interesate de scrierile teologice si atat. Prin urmare este obscur. Cat despre presupusa lui genialitate...nu m-as avanta pentru ca multi imbecili au fost considerati de catre unii geniali, nu ca ar fi cazul respectivului dar... prefer sa fiu sceptica.
In privinta literaturii, eu cred ca daca am include-o aici am vorbi enshpe capitole fara sa ajungem la vreo concluzie. Literatura, muzica, artele plastice tin prea mult de gust ca sa fie discutabile. Am face doar liste lungi de artisti de diverse feluri si gata.
Cat despre orientarea copiilor catre lectura, observ ca este o problema si m-as bucura sa particip la subiectul tau deschis pe aceasta tema.
Ioana 29 saptamani cu Serghei si Katja (30 martie 2004)
pozici
irina.c. spune:
quote:Mey,macar de am fi noi asa "imbecile" ca par.Serafim Rose.Inca din scoala cunostea germana,franceza si spaniola.Ulterior a invatat chineza veche(ca sa citeasca scrierile religioase zen si budiste in original),japoneza,latina,greaca,sanscrita si rusa.Excela la toate materiile scolare,in consecinta primind multe burse,unele de prestigiu.A absovit un colegiu foarte cunoscut magna cum laude.Avea o vasta cultura muzicala(era pasionat de muzica clasica inca din copilarie),filozofica si religioasa.Dupa colegiu s-a continuat studiile la Academia de Studii Asiatice si apoi la Universitatea California,unde si-a dat si masteratul in limbi orientale.In acelasi timp era si profesor la aceasta Universitate.A renuntat la mediul academic si la cariera pe care o avea,pentru a se dedica unei lucrari de filosofia religiilor,pe care nu a terminat-o.Singurul capitol din cele 14,finalizat,a aparut si la noi,sub forma unei carti intitulate "Nihilismul" pe care ti-o recomand cu caldura,si apoi mai discutam.Nu are sens sa detaliez toata viata sa,dar ce pot sa spun ca ce a facut par. Serafim pana la 48 de ani majoritatea nu fac nici in 10 vieti.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Originally posted by inaioana
Cat despre presupusa lui genialitate...nu m-as avanta pentru ca multi imbecili au fost considerati de catre unii geniali, nu ca ar fi cazul respectivului dar... prefer sa fiu sceptica.
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
fdoina spune:
Inaioana, daca nici dupa asa o prezentare nu ti se trezeste interesul sa citesti ceva de Serafim Rose, eu renunt...In rest, iti inteleg scepticismul...
Conchita, cand am citit eu La Medeleni, mi s-a parut culmea erotismului...hihi...asta era pana-n 12 ani, cum spui tu...asa ca io cred ca e exclus s-o pui pe lista cu Scufita rosie
Revin cu insistenta......eu cred ca initiatorul topicului la noi s-a gandit cand a zis tineri...ca aici e DC, noi suntem tineri cu copii, nu prea cred ca se gandea la educatia copiilor nostri, ci se gandea sa ne educe pe noi nitelus