cetatenii romani in EU? care sunt legile?
Sper ca cineva sa poata sa-mi dea niste informatii, ptr. ca degeaba am intrebat si in stanga si in dreapta, niciunul nu spune la fel, indiferent ca e autoritate sau persoana privata...
Ce reguli sunt ptr. cetatenii romani care stau o perioada pe an in EU? Cat au voie sa fie in spatiul EU , cum se calculeaza?
Mama mea care locuieste in Romania a fost in 2005 de 2 ori la noi in Suedia, iunie-iulie si sept-dec, deci 6 luni puse cap la cap.
In 2006 a stat in ianuarie pana in 20.
Noi vrem sa stim cand poate mama sa vina la noi, fara ca sa aiba probleme la vama sau cu pasaportul, deci legal? Trebuie sa stea 3 luni in tara, sau poate sa vina mai repede..???
Off nu cred ca m-am facut destul de bine inteleasa,......in mare vreau sa stiu care este legislatia si cum se procedeaza, mama saraca de ea nu primeste nici un raspuns concret de la autoritati.
Multumesc mult de ajutor!
Maja & Seb newlyweds
http://community.webshots.com/user/ginmseb
****un site despre nunta in curand!***
Raspunsuri
majaginn spune:
Nu ma poate ajuta nimeni? Sunt sute de mii de romani care vin si pleaca in spatiul EU intr-un an, nu gasesc chiar pe nimeni care sa stie care sunt regulile?
please...![]()
Maja & Seb newlyweds
****un site despre nunta in curand!***
louisea spune:
a fost la generale nu de f mult timp o discutie pe aceasta tema.. da o cautare sau uite-te prin paginile trecute...
stiu ca legea s-a schimbat si din cate am inteles eu, se toate sta in strainatate atat cat doresti dar pe resonsabilitatea ta.. adica daca autoritatile suedeze nu ii dau interdictie nu va avea probleme la romani..
dar citeste paginile alea ca nu sunt 100% sigura..
pupici
------------------------
Louisea si Bandit
Mi-Ka spune:
Intra pe site-ul Politiei de frontiera, nu stiu adresa, dar tasteaza in google si ai sa vezi imediat site-ul.
Acolo eu am gasit toate informatiile necesare,inclusiv cum se calculeaza, citeste tot cu atentie.
Daca nu te descurci, am sa-l caut si eu.
Succes!
Mi-ka
Otilia spune:
http://www.politiadefrontiera.ro/
Termenul legal de sedere
Cetatenii romani pot calatori pentru o perioada determinata (30 - 90 de zile) intr-un interval prestabilit (6 luni - 1 an), in tarile pentru care nu este necesara viza de intrare, iar durata sederii, de regula, poate fi realizata doar intr-un singur stat.
Astfel:
- in tarile membre ale Spatiului Schengen: Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Finlanda, Italia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Luxemburg, Islanda, Danemarca si in Elvetia, cetatenii romani au dreptul legal de sedere o perioada de 90 zile intr-un interval de 6 luni, potrivit articolul 20, paragraful 1, din Conventia de aplicare a Acordului Schengen.
Pot fi facute mai multe calatorii in acest interval, dar totalul zilelor de sedere nu trebuie sa depaseasca 90, de la data primei intrari in Spatiul Schengen.
Dupa consumarea celor 90 zile, cetateanul roman are obligatia de a parasi Spatiul Schengen, putand reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrari.
"La beauté est une demi-faveur des dieux, l’intelligence en est une entière."
osna spune:
eu inainte sa am viza am facut ''naveta '' cum se spune intre germnia si romania.
dupa 90 de zile in germania eram obligata cf legii sa stau in tara tot 90 zile(asa mi-au spus vamesii ca am intrebat).o singura data am plecat dupa 2 luni inapoi,am fost cu cineva cu masina,am trecut insa pe la Cenad nu pe la Nadlag si nu au fost probleme.
stiu foarte multe cunostiinte care au fost intoarse de la vama ca nu au avut cele 3 luni de stat in tara.
daca pina acum trebuiau arati la vama 500 euro acum,de anul trecut,de prin septembrie cred suma minima ceruta este de 300 euro(dar nu sunt asa sigura-stiu numai ca a scazut suma).iti spun sincer ac depinde si de vamesii pe acre ii prinzi la control.pe noi de exemplu cand am venit eu in decembrie ne-a cautat prin bagaje si ne-a aruncat inclusiv sandviciurile ce le aveam la pachet.eu mi-am ascuns 2 in poseta ca sa am ce manca pe drum
sper ca te-am putut ajuta putin.
10+
majaginn spune:
merci mult de tot ptr. raspunsuri!
Dupa cum am inteles, nu ai voie sa fii plecat din tara de rezidenta(romania) mai mult de 6 luni intr-un interval de 12 luni, calculat de la prima intrare in Suedia. Am inteles bine?
ptr. ca daca am inteles bine , mama mea ar trebui sa stea in Romania pana in Iulie! ea sraca zice ca i s-a spus la vama ca dupa trei luni poate sa vina iar, dar sper sa aflu cum e ca sa nu fie riscul sa o intoarca romanii de la vama, cu biletul de avion cumparat,...
o sa intru pe site-ul ala. merci

Maja & Seb newlyweds
osna spune:
da maja 6 luni pe an asa este.daca sta 3 luni in ro se poate intoarce in ziua 91 la voi.
deci a stat pina in 20 ianuarie la voi,sta pina in 20 aprilie acasa apoi in 21 poate pleca linistita fara sa o intoarca nimeni.
osna spune:
rozi ai dreptate,nu am mai stat sa numar 90 zile am zis aproximativ,n-am calendat la indemana.dar cred ca maja a inteles ideea.
10+
Rozi spune:
quote:
Originally posted by osna
rozi ai dreptate,nu am mai stat sa numar 90 zile am zis aproximativ,n-am calendat la indemana.dar cred ca maja a inteles ideea.
Nu la tine ma refeream
Deci intr-un interval de 6 luni, numai 90 de zile exact poti sta afara, daca stai 91 ai depasit.