Sezatoarea canadiana (42)
Raspunsuri - Pagina 13
Ira spune:
Va scriu din vis, j'ai eu une grosse journée aujourd'hui,
am predat vioara astazi pt 2 pitici in engleza, ma doare capu' de crap, cand i-am auzit ca deschid gura si nu stiu franceza, am paralizat si am simtit ca mi se scurge tot sangele in talpi.
Am facut un melange de fr cu engl in orele alea....maiculita, cred ca asta e singurul loc din lumea asta unde persoanele se inteleg vorbind fiecare intr-o limba diferita. Ar fi trebuit sa stiu anumite concepte pro si in engleza, dar asta e, maybe next time. Oricum, nu ma pregatise nimeni pt. asta, suntem totusi in Qc, nu ? Teoretic n-as fi obligata sa ma obosesc cu engleza.
Altul a venit fara partituri. Uitasem ca se practica, stiam figura din Romaniabine, cei din Ro erau si mai jmekeri, veneau fara arcus, cred ca voia sa scape de vioara . Dar atata l-am frecat la melodie cu teoria muzicala, ca daca aviatoare o sa-si aduca toata biblioteca muzicala de acasa.
E cool sa muncesti. Mult mai usor, mult mai relaxant decat universitatea. Bine ca se termina, ca nu mai puteam cu nervii.
Si o compunere de final :
A venit iarna. E frig. Afara ninge. E frig. Copiii fac oameni de zapada. E frig. Vantul bate. E frig. Norii sunt gri. E frig. Zapada e alba. E frig. Mama e verde. E frig. Mainile sunt inghetate. E frig. Ce frumoasa e viata !
Dati primavara mai tareeeeeeeeeeeeeeeeeeee !
Sofie :)
laurajr spune:
Ira cea activa, bravo pt biruirea barierilor lingvistice in fata muzicii !
Si chiar veneau unii in Ro la ora de vioara fara arcus ??? Uite ca asta nu mi-a trecut niciodata prin cap 1!!!
In ceea ce priveste purtatul de kirpan la scoala, probabil unii vor declara ca grenada, iataganul, aruncatorul de flacari fac parte din traditia lor ca obiecte de cult !
Io ma gandeam la lupul dacic...o fi prin vreun muzeu romanesc ?
Ieri a fost un soare, o caldura si azi o vijelie de numa !!!
Primavara, unde esti ?
Scarlet O'Hara : Si maine mai este o zi !
Laura si shoricutzu' Otilia
Ira spune:
Laura, n-am biruit nimic, mama, faceam neste fraze in engleza de ma dureau mainile.
Ma tot gandeam la timpul asta de afara...mie mi se pare ca totusi primavara a venit, ii simt prezenta spirituala moama ce poeta is , ca p-aia fizica...mai putin. Dar astazi erau niste nori in Montreal ...din aia albi, pufosi si f aproape de sol, exact asa cum se intampla vara. Ador pur si simplu orasul asta, e atat de...boem !
Fetele canadience cu experienta, spuneti-mi si mie, va rog, daca ati mai pomenit asemenea gropi vreodata la Montreal si cum credeti ca se va rezolva problema ? Astazi Sibin mi-a aratat 2 pisici vagaboante pe strada, si mi-a zis, mai in gluma, mai in serios, ca in ziua in care-o vedea si caini ...isi ia bilet dus via Bucuresti.
E jale, copii, cu gropile astea, noua ni s-a spart teava de ulei intr-o groapa si merem asa...crapata cu ea, pana in ziua in care va trebui s-o reparam si sa dam 500 coco ca popa la canadien tired. E al 2-lea bacs de ulei shell pe care-l cumparam de la Costco ...de cand a inceput anul, curge intr-o veselie.
As mai fi vrut sa va intreb....de cand avem masina pana acum am gasit-o busita de 2 ori, odata dragii de ei au smuls definitiv si irevocabil oglinda laterala dinspre sofer, alta data farul din spate facut varza. Inutil sa va mai spun ca nu eram de fata la intamplarea accidentului.
Acum...ne intrebam, ca nu stim ce sa facem...oricum e prea tarziu sa chemam politia, ca n-am fost pe faza, dar totusi, daca se repeta, sa semnalam ? Ne creste asigurarea au ba ? Noua ne-a spus cineva ca indiferent c-am fost sau nu de vina ...ne creste asigurarea, dar Sibin, invatand drept pe parcurs....a ajuns la concluzia ca nimic nu e stupid in Qc-ul asta, si data viitoare n-o sa mai stam cu mainile-n san.
Voi ce spuneti ? V-ati intalnit cu situatii din astea ?
Merci .
oanagabriela spune:
Ira, despre gropi, cu fiecare an sint din ce in ce mai multe, la fel si muntii de zapada necuratati. Noi am venit in 1993, am prins una din cele mai grele ierni din ultimii 50 de ani (in seara de Craciun erau aprope -60 C, am vrut sa trecem strada petru ca mergeam intr-o vizita si am fugit inapoi in masina si am parcat direct in fata casei si am fugit inautru...). In plus in iarna respectiva a nins asa de mault ca masina noastra parcata in spatele blocului a fost complet acoperita de zapada (nici aoperisul nu se mai vedea) si nu am putut sa o scoatem de acolo decit dupa citeva saptamini. Cu toate astea, strazile si trotuarurile erau curatate la timp, nu erau gropi, orasul avea un aer civilizat. Cu fiecare an care a trecut si cu fiecare nou primar lucrurile s-au inrautatit si acum vezi rezultatul: parca sintem lumea a treia...
Despre accidente: depinde de ce tip de asigurare aveti, trebuie sa cititi bine conditiile si sa dati telefon. Dar de multe ori ai surpiza ca iti mareste asigurarea (chiar daca nu esti vinovat) pentru ca in mod abusrd te considera "client a risque". Am o prietena ca si-a parcat masina normal, pe strada, si un nebun a intrat in ea si i-a facut-o praf. Dupa ce i-au dat despagubirea i-au comunicat ca nu o vor mai asigura si a trebuit sa mearga la o companie pentru clienti "periculosi" si plateste peste $2000 pe an timp de nu stiu citi ani...
Ira spune:
Multumesc, Oana, de raspuns.
Acum, reflectand un pic, incep sa-mi gasesc solutiile la intrebari si singura,
(intre timp am tras un somnic scurt, ca eram daramata)avand in vedere ca platesc 30 pe luna la asigurare,
asta insemneaza ca eu nu sunt asigurata decat pentru pagubele pe care le fac, si nu pentru cele care-mi sunt facute.
Sunt sigura ca daca as suna la asigurare mi-as primi banii, insa ulterior as fi considerata client à risque, pentru simplu fapt ca am pretentii la ceva pentru care nu m-am asigurat. Daca as avea full, atunci ei nu ar avea cum sa ma considere client riscant, decat poate dupa al 10-lea incident de gen.
Dar in general, cand platim o asigurare, faptul ca avem pretentia de a ne fi rambursate sumele care ni se cuvin pe drept, asta n-ar trebui sa ne transforme in clienti à risque. Spre ex., eu daca as fi platit full, si dupa al 2-lea incident fara vina mea asigurarea m-ar fi categorisit in modul asta, eu as fi putut sa dau compania de asigurari in judecata si sa si castig.
Adevarul e ca atunci cand locuiesti in Cote des Neiges si nu ai nici garaj, ar trebui sa te asiguri ultra mega full, daca exista asa ceva.
In legatura cu gropile din Mtl...cred ca asta si fi tragand si de la datoriile Quebecului, cele de mai bine de 29 de ani, din anul 76', de la jocurile olimpice....de, pielea frumoasa cu cheltuiala se tine...si acum se trag ponoasele. Nu mai sunt bani, asta e realitatea.
Charest cica ar fi gasit solutiile lu' peste pentru Quebec, insa datoriile provinciei in loc sa se diminueze...se maresc an de an. Am inteles ca acum quebecoisii platesc in fiecare an sume fabuloase numai pe dobanzile datoriilor de la banci.
Eu sunt convinsa ca se va remedia situatia, pentru ca este imposibil sa mai continue asa. Acum sa vedem daca Vancouverul va cadea in aceeasi plasa (groapa) financiara in care au cazut quebecoisii acum 30 ani, sau se vor invata minte de la ei si nu vor exagera cu alocarea pripita de fonduri marete in jocurile olimpice...
clau07 spune:
Sofia, noi am avut accident cu masina la nici o luna de cand am cumparat-o. era asigurata complet, pentru ca am luat-o in rate si altfel nu se putea. Accidentul s-a petrecut pe autostrada : a intrat masina din spate in noi si nu a fost vina noastra. Asigurarea a platit , iar anul acesta am fost surprinsi ca nu ne-au marit asigurarea, platim tot la fel ca si anul trecut.
Dar in cazul tau daca ai asigurare numai de o parte , asigurarea va plati doar masina celui pe care-l lovesti tu, nu si masina ta( eu asa am retinut). Am inteles ca te considera "client a risque" daca ai ghinionul sa te loveasca de mai multe ori , fara ca tu sa fi de vina. Daca ar mai intra o masina in noi acum cred ca am fi noi considerati "client a risque".
Claudia si Alexandra ( 8 iunie 2004)
--------------------------------------------
Poate ca, pentru lume, tu esti o persoana
Dar pentru anumite persoane tu esti toata lumea.
oanagabriela spune:
Michelle, ai citit bine, au fost -60C in seara de Ajun. A fost dealtfel cea mai extrema temperatura pe care am trait-o pina acum in Canada. Am fost la un pas sa luam avionul inapoi...
Ieseam afara si imi inghetau ochii, nu stiu citi dintre voi ati trait aceasta experienta...
Dar uite ca ma supravietuit...Asteptam incalzirea climatului. Cica iarana asta a fost cea mai "calda" de cind au date statistice...
Vorba lui Irina, sa vina primavara odata.
Ira spune:
Oana, dar voua numa' de la -60 in jos va inghetau ochii ? Ca noua de la -24 inspre polu' nord nu mai aveam lacrimi, ci turturi la ochi. Si eu am crezut ca ai gresit gradele, ca eu mai mult de -40 nu am auzit sa fi fost aici vreodata.
Clau, thanks de raspuns. Si sper sa nu deveniti jamais client à risque !
Cricor spune:
Buna,
Mi-a trimis Lili lista cu ce plicuri a primit. Scuze pentru intarziere, abia acum a terminat si cu RMN-ul bebelusului. Va multumeste tuturor foarte mult.
BOGDANAD -
IRINA MANGOV
LICA SIMONA
ALEXANDRA MARINESCU
BIANCA DRAGOMIR
ANONIM 40
TEODORA
LAURA BORZA
DANIELA VOICULESCU
Oana Panaitescu
george vasilache
Irinel + prietena (in plic mie)