va place borges...
Raspunsuri - Pagina 6
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by conchita
pentru mine, in categoria "un anumit gen de a scrie" intra, pe langa Mann pe care cred ca l-am citit in intregime aproape, si Italo Calvino, Milorad Pavic, Witold Gombrowicz, Andre Gide, Milan Kundera, Albert Camus, August Strindberg, Kawabata, Mishima si Cartarescu. figureaza pe lista si sud-americanii pomeniti de voi (din care nu il plac pe Llosa dilok - suna a telenovela in scris), dar il ador pe Saramago - nu conteaza ca e eretic.
correct! bine ca ai venit, draga mea! subscriu la calvino (mmmmmmmmm) pavici si cartarescu - camus, gide, kundera nu cred ca intra in aceeasi categorie (parca nu miros la fel) cat despre japanezi... parca da, parca i-as baga si pe ei nu mai tin minte, sincer, cand ma gandesc la Kawabata imi vine in minte NUMAI povestea japoneza din Daca intr-o noapte de iarna a lui Clavino
MAI dar Buzatti nu mai citeste nimeni?
mami de ileana si ioachim
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by iarina
Gandacel, povestioara cu lumina si copiii care pluteau cu barca in Madrid,la etajul nu stiu cat, in plina vara torida se numeste "Lumina e ca apa"....
ahhhhhhhh daaaaaa! un pup mare pentru asta
magga spune:
Dar Rushdie? Bine, el nu bea mate, ci ceai negru aburit in iasomii si bergamote, servit cu inghetata de sofran si baclavale cu ghimbir si cardamom.
Si Laura Esquivel? Placu cuiva pe aici Como aqua para chocolate? Nici ea nu bea mate, e din tara scriitoresei cu romanul lui Barabas si personaje cu parul verzui :)). Un roman plin de retete cu petale de trandafir, ciocolata amaruie, si multa disperare.
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by magga
Dar Rushdie? Bine, el nu bea mate, ci ceai negru aburit in iasomii si bergamote, servit cu inghetata de sofran si baclavale cu ghimbir si cardamom.
nu am citit decat Harun si marea de povesti si, sincer, mi s-a parut comercial, cumva cueloian (lol) numai ca el vinde fantastic la bani marunti, nu asa-zisa spiritualitate... dar poate nu am citit ce trebuia... tu ce imi recomanzi?
quote:
Si Laura Esquivel? Placu cuiva pe aici Como aqua para chocolate? Nici ea nu bea mate, e din tara scriitoresei cu romanul lui Barabas si personaje cu parul verzui :)). Un roman plin de retete cu petale de trandafir, ciocolata amaruie, si multa disperare.
eu nu am citit, dar mara parca povestea asa frumos de ea...
mara, pe unde mai umbli?
iarina spune:
Gandacelu nu pierde Rushdie, este bun, incearca Ultimul suspin al maurului si Pamantul de sub talpile ei...p'orma mai vorbim. Mie Ultimul suspin mi-a placut mult si seamana cu Marquez, un fel de Marquez in varianta orientala. unde mai pui ca vorba magai, este plin de arome: piper, sofran...
lilanda spune:
gindaca, imi luasi vorba de la gura cu Rushdie, serios!!! Si mie mie se pare ca odata cu "Furie" devine comercial, ca scrie nu pentru ca ar avea ceva de spus, ci pentru ca asa sade bine unui scriitor...cu toate astea mie mi-a placut "Furie", "Versetele satanice" si categoric nu, "Rusinea" fresca politica, magic realista, care comparata cu cea a sud-americanilor e apa de ploaie!!! M-am ofuscat terbil cind i-am vazut ultimul roman, "Shalimar, Clovnul" la pretul de aproape 30 de euroi (asta la Viena, intr-o librarie pliiina ochi cu carti - in engleza, buuuune, de am pierdut trei ceasuri din programul meu turistic, sa le inventariez ...am si cumparat vreo citeva...asa ca magga te invidiez. Pe aici englezismele, pe linga faptul ca sint scumpe, is si proaste. Nici cu danezismle nu mi-e rusine, desi ma sint citeva...insa, nu-s chiar atit de fluenta in daneza incit sa citesc o carte de Borges, de exemplu...noroc de amazaon). No' ca veni vremea sa ma pling...bre, ce-i cu discriminarea asta??? Daca vrei sa comanzi din Romania carti, le platesti la pret special, care e dublu fata de cel din tara. Da', mai mult de-atit, se adauga si taxele postale cit se poate de aleatorii, unele fiind 10-15 dolari de carte....daca faci comanda mai mare, platesti si vama...si atunci, de ce sa cumperi????
Pe Laura Esquivel (careia i-am cedat bucataria in castelul meu), am descoperit-o si eu, datorita marei..i-am trimis filmul "Ca apa pentru ciocolata" nu inainte de a-l vedea; mi-a placut atit de mult, incit i-am cititi si cartea ..e fantastica, sensibila, spirituala...merita de citit.
Am uitat sa spun ca la castelul meu borgesian vreau musai si pivnita...aia cu Aleph, ov cors
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet
gandacelu spune:
in aleph era povestea aia cu intelesul lumii incifrat in blana de tigru? grrrrrrrrrrr moartea mea! dar sa stii ca am gresit cand am zis "castel borgesian", eu cred ca trebuia sa zic "labirint borgesian" dar cum o fi sa locuiesti intr-un labirint? cu un minotaur ca goma fredonand romante hahaha
am uitat sa va spun de Llosa, eu am citit numai Cine l-a ucis pe Palomino Moreno (si asta la ambasada canadei, cat mi-au dat viza) - mi s-a parut pur si simplu exceptional... de fapt, am inceput de la o vreme sa ma intereseze nu atat subiectul unei carti, si nici neaparat felul cum e scrisa, ci felul cum este creat fantasticul - si mi se pare ca la Llosa exista o modalitate extrem de gratioasa de a introduce in real elemente de fantastic dar cu o atat de mare maiestri incat le iei de bune, oricat de absurde ar fi - exact asta mi s-a parut si in De ce iubesc femeile - care, dincolo de a fi o carte despre un anumit subect este o carte in care Carta' se autodepaseste, nu se mai pastiseaza, si creaza un fantastic atat de veridic incat nu te indoiesti o secunda ca aberatiile alea NU sunt reale - btw, a citit cineva Singur sub dus? - geniala faza cu cersetorul in lift, am ras atat de tare (iar bebe dormea langa mine, asa ca am ras pe infundate in hohote, muscandu-mi pumnii - face cat toata cartea plus inca vreo doua - asta mi se trage de la hermeneutica din facultate, sa vad un intreg diferit privindu-l numai printr-o parte - acum as putea sa-l comentez pe chisu numai din perspectiva crearii fantasticului intr-o bresa de prozaic si vulgar... scena cu cersetorul e ca un margaritar printre... ma rog, nu stiu cum sa le zic, sa nu se supere femeile lui
iarina spune:
quote:
Originally posted by gandacelu
ci felul cum este creat fantasticul - si mi se pare ca la Llosa exista o modalitate extrem de gratioasa de a introduce in real elemente de fantastic dar cu o atat de mare maiestri incat le iei de bune, oricat de absurde ar fi - exact asta mi s-a parut si in De ce iubesc femeile -
Marquez e maestru la asta, aproape ca m-a fraierit de cateva ori
P.S. Insa Marquez nu e intotdeauna subtil, uneori ti le tranteste in fata pe neasteptate, insa o face cu atata convingere incat nu indraznesti sa crezi altceva...
lilanda spune:
quote:
Originally posted by gandacelu
in aleph era povestea aia cu intelesul lumii incifrat in blana de tigru? grrrrrrrrrrr moartea mea! dar sa stii ca am gresit cand am zis "castel borgesian", eu cred ca trebuia sa zic "labirint borgesian" dar cum o fi sa locuiesti intr-un labirint? cu un minotaur ca goma fredonand romante hahaha
Ahaa, aia e cu aleph Si sa stii ca-mi dadu prin minte castelul labirintic si tocmai de aici imi veni ideea cu Goma la muzici, de la "Ostinato" (ai citit-o???) ...cheia sol e libertate!!!!
Io am citit vreo doua capitole din "Singur sub dus" s-atit, ca ma-nervai prea tare...asa ca am abandonat memoriile chisiene. Da' a propos...zi-mi si mie (injinera fiind), cum e bre, cu hemermeneutica asta??? cine decide ce simbolizeaza ce???
PS...uitai sa precizez, c-am confundat, mai sus, oleaca, Eleveta cu Austria...steagu' ista ros-alb ii de vina ...asa ca. pina la proba contrarie, magga, nu te mai invidiez
pozulici si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24607&whichpage=4" target="_blank">calatoria lui Ilie spre tara lui Hamlet