Mama crestina in tara musulmana:: o provocare?!?

Mama crestina in tara musulmana:: o provocare?!? | Autor: lizi32

Link direct la acest mesaj

E bine sa stii ca nu esti singur. Am dreptate oare?!?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lizi32 spune:

oare chiar sa nu mai fie nimeni in situatia mea pe site-ul asta??? ma gandeam ca fiind departe de casa si fara prea multi prieteni de varsta, originea si mai ales religia mea- as putea gasi aici sprijinul, experienta si deschiderea de care am nevoie
sant casatorita in İstanbul de apr 3 ani si am un baietel de un an si 7 luni; sootul si familia sant musulmani dar din fericire nu sant din cei extrem de religiosi- ba chiar sant f deschisi la minte mi-au fost un sprijin deosebit dar stii cum e- te trage ata tot acasa.... desi sant f multi romani aici cu unii chiar am venit in contact prin interm actiunilor organizate de ambasada de aici si de o doamna pe care eu o admir ff mult- totusi... am constatat ca nu asa as vrea sa imi cresc copilul; cei mai multi copii proveniti din fam. mixte romano-turce nu stiu romaneste!!! asa ca am ramas masca la serbarea de Craciun de la ambasada cand nu a fost in stare nici un copil sa ii spuna ceva lui mosu pe romaneste!
credeti ca e normal si ca eu gresesc cand vreau sa-mi aud copilul vorbind romaneste?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Lizi,bine ai venit pe forum!Fetele maritate cu musulmani care au fost pe forum erau trecute si ele la islam,deci nu stiu cat te-ar fi putut ajuta.Ele nu mai posteaza aici,au plecat pe alt forum.
Daca vrei sfaturi de la mamici ortodoxe,te asteptam la "Zona artelor",la "Ortodoxie din Postul Mare in Postul Mare".Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

Eu nu inteleg care este de fapt nemultumirea ta,sau mai exact ce legatura are faptul ca tu esti crestina intr-o tara musulmana cu faptul ca ccc copiii nu au fost in stare sa-i zica mosului ceva in romaneste.Sincer nu inteleg unde e legatura.
Tu crezi ca esti singura persoana plecata din ro. al carui copil nu vorbeste romaneste?Cu siguranta ca nu si te asigur ca nu are de-a face cu religia parintilor si cu religia tarii in care locuiesc.
Sau sa intreb altfel,ti-a interzis cineva din noua ta familie sa-i vorbesti copilului romaneste?Ma indoiesc,deci iar nu vad unde e problema.Sau poate lipseste ceva din primul tau mesaj ,editat deja si de aia nu pricep.
Hai sa-ti zic cum sta treaba cu micutii bilingvi(cel putin).Nu este o regula universal valabila,dar in mare parte se aplica.
Tu locuind in turcia ,desi ii vei vorbi copilului tau romaneste nu vei face "fatza" ca sa zic asa .Copilul tau o sa inteleaga romaneste ,o sa poata repeta unele cuvinte la cerere,ba chiar vor fi unele poate mai usoare de retinut si pronuntat in ro. decit in turca,dar nu o sa vorbeasca cursiv pt. ca zilnic el va avea contact mai mult cu limba turca decit cu romana.Tatal,bunicii,tv-ul,copiii de afara,mai tirziu gradinta si scoala.
Insa vei observa cum ,la vizite in ro. copilul tau o sa vorbeasca intr-o saptamana precum o moara stricata(asta asa cum am zis daca tu ii vorbesti romaneste,deci are intiparita acolo undeva "imaginea").
Nu are rost sa-ti faci griji degeaba si oricum daca veti locui in turcia forever ,la ce o sa-i foloseasca romana in afara de a vorbi cu tine si cu mosul?
Si am impresia ca mai este o fata aici pe site casatorita in turcia care are o fetita.Poate vede mesajul tau si te ajuta in privinta altor nelamuriri.

-------------------------------------------
EL v-a orinduit voua religia pe care i-a prescris-o lui Noe,pe care ti-am revelat-o tie si am prescris-o pentru Avraam,Moise si Iisus:"Intemeiati religia si nu despartiti intru ea!"Li se pare prea mare politeistilor aceea la care tu ii chemi.Allah ii alege (pt. aceasta)pe aceea pe care EL voieste si ii calauzeste catre EL pe aceia care se caiesc.
(Coran 42:13)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns clyo spune:

Lizi32, activeaza-ti PM, am cateva sa-ti povestesc.

Mergi la inceput

salutari la toata lumea

irina esti o draguta- multumesc frumos; interventia ta e mai mult decat binevenita mai cu seama dupa cea a hannenei

hannen, am inteles ca nici tu nu prea mai locuiesti prin tara si cu atat mai mult nu inteleg de ce tocmai tu ridici batul- pt ca asta mi s-a parut ca ai facut
ceea ce voiam sa spun prin topica mea era urmatorul lucru: atunci cand esti departe exista anumite presiuni din afara ( si nu vb de cele din partea noi familii in care te integrezi prin casatorie!) care adunate te pot duce la concluzii mai mult sau mai putin gresite; uite mie asa mi s-a parut : ca sant 'in afara lumii', daca vrei, prin faptul ca nu vreau sa alterez valorile aduse de acasa ; de ce? pentru ca pe pamant romanesc romanii nu vorbeau romaneste si cu atat mai putin copii lor!
ar fii mai multe de spus dar ma rezum numai la putin: insunsindu-si limba MATERNA, romana, in afara de mine si mosul fiul meu va putea sa vorbeasca cu bunicii si prietenii lui din romania, va putea sa-i citeasca pe marii nostri poeti si prozatori, si in particular, va putea beneficia de un invatamant superior de calitate in marile univ. de stat de aici la sectiile pt. straini ( unde se intra mai usor).
eu nu stiu tu daca reusesti dar eu am acces la toate posturile pe care le vizioneaza toti cei din tara si, pt faptul ca sotul meu lucreaza f mult si ajunge f tarziu acasa ( asta cand ajunge) tv sta numai pe romani; de asemenea calatorim mult in romania iar la noi sant mai tot timpul rude sau prieteni din tara, care desigur vb romaneste. pana la varsta scolara banuiesc si sper ca fiul meu isi va fi revolvat problemele de limba si ca influenta limbii turce nu va fi in masura sa dauneze cunostintelor de limba romana deja acumulate.
nu e cazul sa ma incadrezi la 'singura persoana plecata din tara al carui copil nu vb romaneste' pt simplul fapt ca fiul meu intelege si atat cat poate el vb romaneste si in familia noastra exista aceasta dorinta de a i se cultiva originea lui romana; si daca as putea fi incadrata la ac categorie as spune ca da, DİN PACATE, nu sant singura.....
mai mult, sotul meu invata romaneste odata cu fiul meu.
cam asta ar fi. e foarte greu si asa sa traiesti departe , oricat de mult te iubeste noua familie; tot te simti cum spunea poetul 'ca un copac pribeag uitat in pustie' si daca la cei de aceasi limba si religie cu tine vezi lucruri altfel decat consideri tu ca ar trebui sa fie , si totusi nu poti sa accepti, sfarsesti prin a te intreba : sant o ( mama ) eroina?

clyo daca imi spui si cm ar trebui sa procedez pt a-mi activa PM ti-as ramane recunoscatoare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

Si acum ce doresti,sa ma iei la pumni asa cum arata emoticonul tau?
Oricum,dupa cite ai zis faci tot posibilul sa-i oferi copilului contact cu limba romana.Mai mult de atit ce vrei sa faci,oricum esti intr-o tara straina unde ai realizat si tu ,totusi nu-i acasa.
Acum ma retrag,nu de alta dar n-am chef sa ies de aici.
Succes sa-ti iasa totul cum doresti!

-------------------------------------------
EL v-a orinduit voua religia pe care i-a prescris-o lui Noe,pe care ti-am revelat-o tie si am prescris-o pentru Avraam,Moise si Iisus:"Intemeiati religia si nu despartiti intru ea!"Li se pare prea mare politeistilor aceea la care tu ii chemi.Allah ii alege (pt. aceasta)pe aceea pe care EL voieste si ii calauzeste catre EL pe aceia care se caiesc.
(Coran 42:13)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tlaura spune:

Buna Lizi, si bine ai venit pe forum!
Dupa cum vezi si eu sunt in Turcia, desi nu sunt casatorita cu un turc, sau poate de aceea, mie mi se pare ca sa traiesc aici e o adevarata provocare.
Nu vreau sa spun mai multe, daca vrei discutam pe PM; oricum, ceea ce ai spus tu, despre limba pe care o folosesc copii familiilor mixte, asta cred ca e optiunea parintilor. Nimic nu te poate impiedica sa-ti inveti copilul romaneste. (poate doar daca te impiedica sotul) dar dupa cum spuneai nu e cazul. Eu stiu o fata romanca, casatorita cu un turc , ea avand si un copil mai mare dintr-o casatorie anterioara, pe care sotul nu o lasa sa vorbeasca romaneste. Mai mult, nici pe copilul cel mare nu il lasa, le-a spus sa uite de l. romana. Asa ca...
Si am intalnit multe alte cazuri ciudate pentru mine.
Mai vorbim...!

www.imagestation.com/album/?id=4287441075&code=8712142&mode=invite" target="_blank">Poze

Mergi la inceput

HANNEN Aİ İNTELES GRESİT- nu vreau sa fac ceea ci spuneai emoticonul meu ilustra doar cam cum mi-a cazut mie interventia ta!
nu sant o fire violenta nici fizic si nici verbal asa ca nu vad de ce m-as apuca de certuri pe aici...
multumesc de urari si ti le intorc asemenea
laura am auzit ca izmir e un oras frumos
mi-ar placea sa vb dar nu stiu cum se activeaza pm ul ... daca e vorba de messenger adresa mea este data in profil si asa putem lua legatura - mi-ar face o deosebita placere
multumiri tuturor

Mergi la inceput

m-am deslusit cum e cu PM ul si acum e activat
mai binemai tarziu decat niciodata:)))))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yasmin spune:

salutari hannen, prezent!

limba pe care o invata odorul nostru e atat de neimportanta in ceea ce ma priveste... dar eu intotdeauna am incercat sa fug de generalizari si vorbesc doar pentru mine. opiniile ma privesc doar pe mine si pe cei pe care ii ating deciziile mele.
asadar, pe mine nu 'ma trage ata' in romania. nu am nici o urma de patriotism in sange. sunt atat de fericita si de multumita unde sunt. la fel eram si cand eram in ro. asta pentru ca eu vad doar socialul in jurul meu, nu si politicul. nu ma intereseaza.
eu am decis ca limba romana nu ii va folosi in nici un fel fiicei mele. cand s-a nascut aveam posibilitatea sa o invatam 2 limbi, pentru ca toata lumea in jurul nostru vorbeste doar turca iar eu turca, romana, engleza si franceza. asadar, urma sa fie o combinatie turca + ceva. am ales engleza. pentru ca eu am invatat-o in 7 ani, am muncit mult, timp in care puteam invata chineza. sau inginerie. sau puteam juca mingea la oina. asa, fata mea o va invata in mod natural, in paralel cu limba ei materna (da, asta e turca, turcia fiind tara in care am de gand sa mor, pentru ca aici e viata mea).
in ro stam 2 sapt pe an. atat ar avea nevoie de romana. acum am decis sa o aduc pe mama aici pt o vreme, o sa invete de la ea.
dar, romana, ca principiu, valori romanesti... nu le simt! si scuze tuturor care vor fi oripilati.

lizi, sper sa imi scrii. fetita mea are 2,5 ani. poate ne vedem in vreun parc pe undeva.

Mergi la inceput