Mama crestina in tara musulmana:: o provocare?!?
Raspunsuri - Pagina 3
lizi32 spune:
am tastatura strıcata dar tot trebuıe sa raspund
annen nu te supara dar am scrıs despre o realıtate pe care o vad zı de zı aıcı... cunosc ata t de multe cazurı ın care fetelor lı s-a ınterzıs sa vb romaneste ıncat nu mı se maı pare nıcı macar socant. un ex sımplu: o prof de fızıca ce preda la o unıv prıvata de aıcı ( sı ınca una mare) . are 2 copıı sı pt ca sotul ı-a ınterzıs sa vb romaneste nıcı fettele nu au reusıt sa auda macar lımba. de asta ce maı zıcı?? pe dna resp o cunosc personal sı as putea sa adau sı faptul ca este cıar o nepoata a mareluı sadoveanu! fara nıcı o luma
uuuffff tastatura asta nu ma lasa sa scrıu!
mıe nz mı s-a parut f f f dıferıta de europa... mult prea lınıstıta ( la ora 7 seara pe Queen Street nnu prea maı era nımenı) sı maazınele se ıncıd la 6 acolo! lumea se rabeste toata acasa! am avut senzatıa ca nu prea exsta vata de noapte. s daca te ıntorcı sı comparı nu cu ıstanbulul unde am stat la semafor de 2 orı la ora 2 dımıneata, cı cıar cu bucurestıul.... pe urma m-am sımtıt acolo departe de lume. foarte departe de lume. e adevarat ca tara e frumoasa sı aerul curat sı lumea zambıtoare sı EXTREm de relaxata dar mıe mı*a lıpsıt vıata. mı s-a parut ca nu exısta vıata. am fost ın auckland sı ın per ın care am stat am batut tot orasul sı am vazut cam tot ce se putea vedea.sı am tras concluzıa ca nu m-a ımpresıonat asa de tare ca sa decıd sa ma stabılesc totusı acolo. sı berlınul e frumos sı cıvılızat, ıstanbulu e frumos ( sı maı mult sau maı putın cıvılızat)ma ro sant atatea orase frumoase sı plıne de vıata...
ımı pare bıne ca te-aı acomodat, prıetenıı meı sant sı eı de ceva tımp acolo sı se plan totusı de aceeası problema- mult prea multa lınıste :)))) poate ca santem noı obısnuıtıı cu ınesuıala sı forfota marılor orase...
ma ro nu o lua ca pe o ofensa- e doar parerea mea personala.
adrıenne12- aı dreptate lımba lor nu seamana cu nımıc dın ce stım noı dar ... de nevoıe :))))
daca aı avea ıntr-adevar nevoıe de ea aı fı uımıta cat de repede tı-aı ınsusı-o! sı se spune ceva de enul yas unu kutlu olsun adıca ıtı celebrez zıua de nastere :)))
daca ma ı aı alte ıntrebarı sau nelamurırı sı ımı mere sı tastatura- cu placere
ınca o data mıı de scuze pt teroarea provocata de cıtıtul mesajuluı asta ... sper sa rezolv curand problema
Yasmin spune:
adrienne, sigur ca exista 'la multi ani'. se spune 'nice yıllara' si inseamna exact multi, nici happy nici nimic altceva. chiar multi :-)
iar turca se aseamana oarecum cu maghiara din cate stiu si japoneza, din cate mi se spune. stiu ca pare foarte grea, de fapt este foarte grea. dar gramatica lor este matematica. nu au nimic neregulat, totul este aritmetic. pentru anume cazuri se folosesc anume sufixe, care se succed intr-un fel stabilit. de ex 'nice yıllara'. nice = multi. yıllara este compus din 'yıl' an, la care s-a adaugat sufixul 'lar' pt plural (pluralul se compune asa, daca ultima vocala din cuvantul de baza este e, i, ö sau ü, adica vocale sterse, se adauga 'ler'; daca ultima vocala este a, o, u, ı, adica vocale pronuntate, se adauga 'lar'). İar 'a', din 'yıllara' reprezinta cazul, justifica 'la' (nu e 'nice yıllar' multi ani, ci 'nice yıllara' 'la multi ani')
personal nu am auzit de nici un turc care sa ii interzica sotiei sa isi vorbeasca limba materna (atunci cand are cu cine) dar presupun ca exista destui care sa prefere ca progeniturile sa vorbeasca doar turca. asta provine dintr-un patriotism exagerat, ilogic, ceva de genul teroristilor kamikaze. au impresia ca tara lor si religia lor este singurul adevar in lume si sunt gata sa moara pentru asta. ei, un astfel de om nu va accepta niciodata ca fiul lui sa vorbeasca alta limba decat turca. mai sunt si cei neinformati, care nu stiu si nu pot crede ca un bebe poate invata in acelasi timp mai multe limbi. si atunci le 'obliga' (obliga e un fel de a spune, pt ca am intalnit astfel de familii dar mamele nu au opus rezistenta in nici un fel) sa vorbeasca turca cu copiii.