Am o problema !!! Cum sa o rezolv ???
Buna !
Am descoperit de curand acest site si imi place enorm. Asa ca fara sa stau prea mult pe ganduri m-am inscris si eu si bineinteles m-am pus pe scris in legatura cu cel mai mare si urgent OF al meu .
El este fiul meu cel mic, Razvan, scolar in clasa I si care este exagerat de "poznas". N-ar fi nimik rau in asta, daca el nu s-ar tine de "pozne" si la scoala. Am stiut inca de la gradinita ca este un clovn al grupei. Mereu pus pe tot felul de sotii care starneau amuzamentul celorlalti copii. Ei, acum la scoala lucrurile se schimba ! Aici e mai multa munca, ar trebui sa fie mai serios si ascultator, dar el continua sa faca pe clovnul. Desigur, copiii se amuza,lectia nu se poate desfasura normal si doamna invatatoare, pentru care am tot respectul, incearca prin metode de dansa stiute (pedagocice desigur) sa-l stapaneasca, dar fara rezultate. Razvan, pur si simplu nu asculta ! Nu scrie daca nu vrea, nu citeste daca nu vrea, nu sade in picioare daca e pus, nu sade pe scaun cand trebuie, nu sade nici la coltul de rusine daca e pus...Toate astea el le numeste sotii, iar doamna invatatoare (pe care o cred si o inteleg fiindca sunt patita acasa si eu cu el )imi spune ca asa comportament la un copil inca nu a intalnit in toti anii dansei de cadru didactic ( si sunt ceva ani adunati). El este un copil cu capacitate mentala si sunt convinsa de asta pentru ca are momente (prea rare) cand este serios si foarte receptiv, dar agitatia lui ii face mult rau pentru ca cititul nu mai e citit, scrisul nu mai e scris ... pierdem extrem de multa energie colateral activitatii de invatat ...
Eu sunt hotarata sa-l duc la un psihiatru. Sunt necajita pentru comportamentul lui care pe zi ce trece este mai razvratit.
Intre timp cred ca mi-ar prinde bine un schimb de pareri cu alti parinti loviti sau nu de experiente asemanatoare. Multumesc pentru rabdarea de a-mi citi postarea :)
Pe curand !
Raspunsuri
grati.ela spune:
Poate n-ar fi rau sa duci copilul la inot, tenis...un sport pe care sa-l practice zilnic. Ozi cand nu merge la inot parca are viermisori.
Poti incerca si un cerc de arte plastice. Este posibil insa sa se plictiseasca la clasa si in acest caz doamna nu i se potriveste.
Sa faci un targ cu el gen: esti cuminte +1bila roz, esti neastamparat -2bile roz si la 5 bilute adunate merge la un muzeu, la un teatru de papusi, la un filmulet sau face schimb cu un Kinder; 20 bile inseamna ca el va poate invita la o pizza (evident voi ii dati banutii dar el merge la casa si plateste) s.a.m.d.
Rufus spune:
Din ce ai scris nu vad de ce te-ai duce la psihiatru. Nici macar la psiholog. Pregateste-te sa petreceti o perioada mai lunga in care copilul tau sa se adapteze la scoala. Caci o va face.
Fii ferma si adopta toate metodele care au rezultat, prin care sa-i arati ce trebuie sa faca, ce vrei de la el. Taie-i lucrurile care-i plac atunci cand exagereaza.
Poti sa-i gasesti un sport, desi e greu sa se concentreze; alte activitati educative sunt binevenite, nu pentru activitatea in sine, cat pentru formarea deprinderii de a face.
Rabdare!
poze multe cu noi
rrox3 spune:
Nu vad motive pentru o vizita la psihiatru. Eventual una la psiholog sa te ajute sa intelegi motivatia sotiilor lui si cum sa le mai diminuezi.
Poate crede ca altfel nu i se acorda destula atentie si d-aia simte nevoia sa faca spectacol. Discuta cu el, arata-i ca sunt si alte cai. Negociaza cu el, stabileste un sistem de pedepse si recompense. Mai eficiente sunt de obicei recompensele. Dar daca refuza sa colaboreze incepi si interzi-i exact ce ii place pentru perioade de timp.
Si mai multa activitate fizica probabil ca ar fi binevenita. Si jocuri in care trebuie sa respecte anumite reguli. Poate jucati toata familia sa-l motivati.
Incearca sa-l incanti cu rezulatele scolare, lauda-l mult la cea mai mica reusita.
Si nu dispera, in cele din urma, daca esti consecventa, o sa aveti si rezulate. Succes!
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
poze cu noi
Stinu spune:
Nici eu nu vad de ce l-ai duce la psihiatru .
Si noi am instaurat un sistem cu bile cum spunea mai devreme cineva si cand aduna mai multe bile ,ramane la alegerea lui cum sa le "cheltuiasca ".Ale noastre sunt albe si negre si asa ,mai speciale albe stralucitoare
Deasemenea si sportul este o ideea buna ,are prea multa energie si trebuie consumata cumva dar depinde de copil ,sora mea a incercat asta cu fiul ei si nu prea a dat roade ,la un moment dat antrenorul nu l-a mai primit.Lasa-l pe el sa aleaga sportul respectiv ca nu se poate sa nu aiba o optiune .
Dar ai incercat sa il recompensezi si sa il lauzi pentru rezultatele bune ?Nu neaparat sa ii cumperi ceva dar sa ii faci ceva de mancare care stii ca ii place sau un desert de exemplu .
Iustina
brendamitran spune:
Poate ai vrut sa spui la psiholog....a nu se cinfunda psihologul cu psihiatrul.
Si nici la psiholog nu cred ca e musai,cred ca singura solutie esti tu,si ceilalti din casa impreuna cu tine.
Cred ca stiu si motivul: e super rasfatat pustiul.
Nu-i asa?
BRENDA
"COPIII SUNT MAINILE CU CARE NE PRINDEM DE RAI"
http://community.webshots.com/user/brendamitran
cldya spune:
Buna !
Va multumesc tuturor pentru sfaturi. Eu am cam lipsit deoarece am fost bolnava si inca sunt. Am o spondiloza cervicala cu dureri urate de cap, cu nevralgia Arnold... ma simt ca o bosoroaga Am facut fizioterapie cu electroionizari, masaje, gimnastica medicala si medicatie, dar tot am dureri... in fine !
Aveti dreptate n-ar trebui sa-mi bat cuie in talpi umland la psiholog cu copilul, mai ales acuma dupa 2 saptamani de umblat cu mine la fizioterapie M-am saturat de drumuri ! (glumesc )
Defapt, stiu cauza problemei copilului. Parintii suntem de vina ! Suntem divortati iar viata noastra e aiurea acum ... inca locuim impreuna pt ca deocamdata nu ne putem separa. De copil ma ocup numai eu cu absolut tot. Tatal lui este ca un musafir in casa si nu se implica deloc in educatia copilului! Din cauza asta ar fi bun un psiholog, dar mie nu copilului, pentru ca sunt zile cand chiar nu stiu cum s-o scot la capat
tinatache spune:
e posibil ca voi sa nu-i fi pus piciorul in prag cand era mai mic, probabil nu stie exact care ii sunt limitele si e cam rasfatat. Dar si asta are leac, tb sa invete ca sunt persoane care, vrei nu vrei, TREBUIE ascultate. ideile fetelor cu bulinele si pedepsele (restrictii de la lucruri care ii plac) le-as aplica si eu. Asta pe o parte, pe de alta, unii copii se plictisesc de-a dreptul in cls. I si nu e din cauza invatatoarei. Si eu ti-as recomanda sa il duci si la alte activitati, sa isi consume energia. Daca tu nu poti sau nu ai timp poate il duce/aduce altcineva. Cunosc o fetita care acuma e in cls. a II-a si care anul trecut nici nu mai voia sa mearga la scoala. E o fetita linistita, cumintica, asa cat poate fi un copil de 7 ani, dar se plictisea ingrozitor. A invatat f repede sa scrie si sa citeasca si apoi se uita pe pereti. "Uita" sa isi faca lectiile, dura o vesnicie pana sa se imbrace pt scoala, etc. invatatoarea le-a recomandat parintilor sa o duca la un curs ceva, dar nu ce se va face la scoala (de ex. engleza) ci altceva: muzica, arte, sport. Acuma e superincantata, merge la inot si la vioara si ia si note mai bune la scoala.
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
cldya spune:
Apropo de pus piciorul in prag !
Azi fiul meu s-a razvratit in asa hal incat n-a vrut sa-si termine lectiile ( a spus ca e prea mult )si a aruncat de pe masa toate lucrurile lui (caiete, carti, stilou ...)
Mi-am pastrat calmul si i-am spus ca nu e bine ce face ca mai are doar putin de scris si apoi e liber. Vis-a-vis de gesturile copilului, tatal sau a adunat totul de pe jos fara sa-i faca vreo observatie odraslei. I-am spus ca nu procedeaza bine si ca cel mic trebuie sa le adune. Raspunsul primit a fost o critica la adresa mea in fata copilului. Spuneti voi cum ati fi procedat in situatia asta ? Cine greseste si cine nu ?
tinatache spune:
cred ca stii si tu cine a gresit, astea sunt istericale de copil rasfatat. Ca nu avea chef sa-si termine temele e una, si ca a aruncat totul pe jos e a doua.
La refuzul terminarii temelor as fi incercat sa discut cu el sa vad de ce nu vrea: e obosit, nu are chef, vrea sa atraga atentia asupra lui, sau... ce?
La a doua faza in primul rand tb sa stranga singur de pe jos si nu pleci de langa el pana nu o face. Apoi apar pedepsele/restrictiile ca o consecinta a ceea ce a facut.
Insa, parerea mea, cred ca voi intre voi aveti probleme, relatia din voi 2 adultii si relatia dintre fiecare dintre voi cu copilul. Nu e normal ca un parinte sa spuna una si celalalt alta dar asta din pacate se intampla f des. Chiar si noua uneori, desi ne straduim sa zicem/facem la fel, daca nu mai stim amanam si ne sfatuim intre noi. Ce sa zic, e clar ca tu si sotul tau nu prea sunteti pe aceeasi lungime de unda, cel putin din pct. asta de vedere, si asta afecteaza comportamentul piciului...
Cristina
-----------------------------------------------
Explica-mi, si am sa uit
Arata-mi, si am sa-mi aduc aminte
Lasa-ma sa fac singur, si am sa inteleg.
Confucius
Dandush spune:
Buna cldya. Imi dau seama ca-ti este greu cu pustiul, dar o inteleg si pe invatatoare. Eu am crescut cu un tata exagerat de sever, care mergea pe principiu' ca " atata timp cat sunt in casa lui nu am ce sa comentez". Nu sunt de acord cu acest gen de educatie, DAR....si eu am 2 copii, o fetita de 8 ani si un baiat de 6, si, la fel ca si tine, trebuie sa fac si pe mama si pe tata de multe ori . Cred ca un copil trebuie sa stie ca are stapan si nu poate face doar ce vrea el. Din cate inteleg piciul tau nu este asa pentru ca are o problema la biluta ci pentru ca i se permite. Incearca sa il faci sa priceapa cine-i "seful"; iar cu tatal lui cred ca ar trebui sa stai mai mult de vorba pe chestia asta. Copilului nu-i poti cere sa te asculte atata timp cat vine cineva din urma si iti schimba directia. Lucreaza mai intai cu cel mare si apoi cu cel mic. Iti doresc multa rabdare si sper sa reusesti sa te impui mai mult (daca pot spune asa).